Ольга Соломатіна - Писати легко: як складати тексти, не чекаючи натхнення

Ольга Соломатіна

Писати легко. Як писати тексти, не чекаючи натхнення

© Ольга Соломатіна, 2014

© Видання, оформлення. ТОВ «Манн, Іванов і Фербер», 2014


Всі права захищені. Жодна частина електронної версії цієї книги не може бути відтворена в якій би то не було формі і якими б то не було засобами, включно з розміщенням в мережі Інтернет та в корпоративних мережах, для приватного та публічного використання без письмового дозволу власника авторських прав.

Правову підтримку видавництва забезпечує юридична фірма «Вегас-Лекс».


* * *

У дитинстві я любила малювати. Рівне до тих пір, поки в школі не потрапила до художниці, справи якої йшли так погано, що їй довелося працювати вчителем. Вона пояснювала нам, як складно навчитися живопису і як погано ми малюємо. Іноді вчителька підходила до моєї парті, залишала пару штрихів на аркуші, і починалося диво - малюнок оживав. Але вона ніколи не пояснювала, у чому секрет. Так учні почали вірити, що вміння малювати - дар, доступний далеко не всім. Як хвіст павича: він або є, або його немає.

Після школи я багато років мріяла почати малювати, але довго забороняла собі навіть купувати альбом і акварель. Час летів. І минулого літа я сказала собі: тобі тридцять шість, ти все ще мрієш, може бути, пора дозволити собі бруднити папір фарбами? Так я потрапила на курси правопівкульного малювання.

Можливо, ви про них чули. Там за лічені години дітей і дорослих не стільки вчать малювати, скільки показують, що на це здатний будь-хто. Ніхто не обіцяв зробити з мене Ван Гога або Матісса, але тепер я цілком стерпно можу зобразити те, що приходить в голову.

Під час занять не відбувається чуда. Якщо не брати до уваги дивом те, що художники розуміють: полотно грунтують ось так, а так змішують фарби; цей прийом дозволить мені намалювати квітучий луг, а ось в такій техніці можна зобразити море. Немає межі досконалості, звичайно, але навички, пояснення на пальцях допомагають усвідомити найважливіше: малювати може кожен.

На уроці правопівкульного малювання я зрозуміла, що точно так само на своїх семінарах пояснюю на пальцях, як навчитися писати. Статті, замітки, оповідання та навіть книги пишуть по певним простим правилам і схемам. За двадцять років роботи журналістом та редактором я зібрала безліч практичних вправ і інструкцій.

Спочатку за своєю методикою я вчила авторів у видавництві, а потім - слухачів курсу «Писати легко». В результаті з'явилася ця книга і збірка вправ.

Мої викладачі говорили: писати навіть про найскладніші речі потрібно настільки просто, щоб сенс був зрозумілий першокласнику. Я створювала самовчитель для тих, хто хоче навчитися писати, дотримуючись цього правила. Читаючи розділ за розділом і виконуючи вправи з кожного розділу, ви самостійно навчитеся складати план, дізнаєтеся про жанрах в журналістиці і про те, як використовувати їх на практиці. Згадайте, що таке стилістичні помилки і як вам варто писати, щоб виробити власний стиль, «свій голос». Обіцяю, ви забудете, що таке страх чистого аркуша, і зможете писати, не чекаючи натхнення.

Якщо вірити теорії десяти тисяч годин, саме стільки часу потрібно витратити, щоб стати фахівцем в будь-якій справі. Можливо, попрацювавши з моїм самовчителем, ви захочете і далі розвивати манера письма. Тоді перед вами відкриються десятки інших книг, вузів і курсів. Головне, як завжди, зробити перший крок, написати перше слово. Я бажаю, щоб воно далося вам легко.

Глава 1

Прощай, страх чистого аркуша

Досить давно, коли мої діти ще навіть не ходили в дитячий сад, я працювала три дні на тиждень з 6 ранку і до 10 вечора. Одного разу рано вранці я переписувала замітку для корпоративного журналу в своєму кабінеті, а в цей час прибиральниця пилососа навколо мене ковролін.

Я писала, зупинялася, щоб перечитати абзац, і знову стукала по клавіатурі. Шум пилососа вірш в той момент, коли я бубонів собі під ніс, промовляючи весь текст.

- Що, не пишеться? - поцікавилася прибиральниця, ногою підштовхуючи пилосос до дверей. - Натхнення немає?

Я так розгубилася, що навіть не знала, як відповісти. Написання тексту, на мій погляд, таке ж заняття, як приготування борщу або складання річного звіту. З кожної з цих завдань можна впоратися без натхнення. Особливо якщо дотримуватися певної послідовності дій.

Хтось пише краще, хтось гірше. Великі письменники народжуються по кілька людей на століття. Не знаю, претендуєте ви на те, щоб увійти в історію світової літератури; можливо, що й ні. Однак з ясним викладом інформації у вигляді тексту може впоратися кожен - у всякому разі той, хто в змозі чітко викласти свої думки вголос.

Звідки береться точно підібране слово і логіка розповіді? З ясної голови.

перше правило

Перше правило переможців страху «білого аркуша» звучить так:

починайте писати, тільки якщо вже знаєте,

про що станете розповідати, -

від першої думки до останньої.

Я скептично ставлюся до журналістів, які кажуть: «Головне - почати, а там подивимося, що вийде», або до письменників, чиї персонажі «живуть на папері самостійним життям». І ось чому.

Уявіть собі, що завтра вранці ви встанете о 4:30, швидко зберетеся, прихопіть валізу з речами, викличете таксі. Ви вийдете на вулицю, сядете в машину і скажете водієві: «Я вирушаю в подорож. Воно буде захоплююче цікавим, але я ще точно не знаю, куди їду ».

Як вам такий початок? Куди повинен відвезти таксист пасажира, ще не знає навіть приблизний маршрут? Ймовірно, і квиток мандрівник ще не купив. Чи можна доїхати з пункту А в пункт Б, якщо ви не визначилися, що це за пункт Б? Я собі цього не уявляю.

Дозволю собі припустити, що досить розбираюся в предметі - хоча б тому, що двадцятий рік пишу і редагую, а також розробила оригінальну програму навчання журналістів і слухачів курсів.

Ось мій маршрут: приступаючи до першого розділу, я спочатку продумала, про що буду в неї говорити. І тому знала, наприклад, коли пояснювати, чому можна повчитися у Володимира Набокова, і чим закінчити главу.

Запам'ятаємо на майбутнє: професійні журналісти дуже часто використовують слово «матеріал» як синонім «тексту». Робиться це для того, щоб не змішувати різні жанри журналістики (їх відмінностей і особливостей я присвячу окрему главу) і визначати їх все одним загальним терміном.

Припустимо, що з газетним матеріалом обсягом у тисячу знаків можна абияк впоратися (за допомогою редактора або колеги), послідовно викладаючи інформацію абзац за абзацом. Однак спонтанне твір статті (курсової роботи, розповіді) в десять тисяч знаків приречене на провал.

Знаєте, як з'являються погані сценарії? Письменник вирішує, наприклад, розповісти історію однієї родини. Від закоханості до розлучення. Він складає сцену за сценою, сумлінно слідує за героями, вибудовує діалоги, залишає коментарі оператору. Тижня складаються в місяці. Через півроку робота готова.

Письменник відкриває пляшку шампанського і роздруковує кілька примірників сценарію. Парочку - найближчим друзям, один - літературному агенту. Настає нетерпляче очікування. Проходить кілька тижнів. Друзі, нарешті, кажуть приблизно таке: «Знаєш, дуже непогано. Особливо та сцена, коли дитина приходить вночі в спальню батьків за молоком. А ще, знаєш, коли героїня розповідає про свою матір. І їх перша поїздка на море. Але я ще не дочитав до кінця ».

Настрій сценариста псується. Особливо коли агент визнає, що йому не вдалося прилаштувати рукопис. Сценарист подумки або вголос називає агента різними словами. Переживає. Можливо, п'є. Потім настає переломний момент: письменник готовий переробити сценарій. Він починає зі сцени ... коли дитина приходить вночі за молоком. Потім змінює хронологію оповідання, вводить парочку нових героїв, підсилює ті місця, в яких герої вперше їдуть на море і т. Д.

Минуло ще півроку. Сценариста залишила дружина. Друзі ніяк не можуть знайти час прочитати нову версію сценарію. Літературний агент скидає дзвінки. Завіса.

Тепер давайте подивимося, як пишуться відмінні сценарії або книги.

Чи ви думаєте історію від початку і до кінця. Берете стопку карток максимальним розміром десять на десять сантиметрів. На них накидається в двох словах сцену за сценою. Можливо, десь вам захочеться записати репліку героя. На іншій картці - колір сукні героїні. У якийсь момент вам захочеться частина карток викинути, а інші поміняти місцями. Зробити це легко - картки ж не детально прописані сцени або глави.

Подібна опрацювання сюжету займає від кількох годин до тижня.

Потім ви запрошуєте друзів на каву. По одному за раз. Сідайте з кожним навпроти один одного і всього за півтори хвилини розповідаєте вашу історію. При цьому уважно дивіться, яку реакцію викликає сюжет. Якщо співрозмовник ствердно киває в такт вашим словами, нахилився вперед і, коли ви зробили паузу, щоб вдихнути, квапить, просить продовжувати, - можете сміливо приступати до створення твору.

Кінець ознайомчого уривка

СПОДОБАЛАСЯ КНИГА?

Ольга Соломатіна   Писати легко
Ця книга коштує менше ніж чашка кави!
ДІЗНАТИСЬ ЦІНУ

І минулого літа я сказала собі: тобі тридцять шість, ти все ще мрієш, може бути, пора дозволити собі бруднити папір фарбами?
Що, не пишеться?
Натхнення немає?
Звідки береться точно підібране слово і логіка розповіді?
Як вам такий початок?
Куди повинен відвезти таксист пасажира, ще не знає навіть приблизний маршрут?
Чи можна доїхати з пункту А в пункт Б, якщо ви не визначилися, що це за пункт Б?
Знаєте, як з'являються погані сценарії?

Новости