Оливкова, соняшникова, кокосове: краще масло для приготування їжі

  1. масло авокадо
  2. рапсове масло
  3. Кокосова олія
  4. Масло виноградних кісточок
  5. Оливкова олія
  6. Кунжутну олію
  7. Соняшникова олія

При такій кількості масел, які сьогодні можна знайти в будь-якому супермаркеті, з вибором визначитися не просто складно, а рішуче неможливо. Плюс, якщо ви намагаєтеся харчуватися правильно , При покупці важливо врахувати, яке з масел виявиться корисніше і яке більше підходить для смаження (як відомо, не всі масла добре поводяться під впливом високих температур).

За даними Американської асоціації серця (American Heart Association) зниження уровеня насичених жирів в раціоні - тих, які надходять в організм з м'яса, птиці, сиру, молочних продуктів і тропічних олій, таких як кокосове і пальмова - необхідно для того, щоб знизити ризик серцево-судинних захворювань. Такі жири слід замінити рослинними жирами, які у великій кількості містяться в рибі, волоських горіхах, льяним насіння і рослинних оліях.

Як зазначає в інтерв'ю Live Science Аліса Ліхтенштейн (Alice Lichtenstein), експерт в області харчування з Університету Тафтса (Tufts University), невелика кількість масла важливо споживати щодня. Це дозволить організму в повному обсязі отримувати незамінні жирні кислоти , Які він не може виробляти самостійно. Йдеться, перш за все, про двох кислотах - лінолевої і альфа-ліноленової.

Як вибрати ідеальне масло для використання його в приготуванні улюблених страв? Спробуємо розібратися.

масло авокадо

При такій кількості масел, які сьогодні можна знайти в будь-якому супермаркеті, з вибором визначитися не просто складно, а рішуче неможливо

Фото: Instagram

Масло авокадо багате мононенасичені жири (70%), і за цим показником поступається лише одному маслу - оливковій. Як і оливкове масло, воно також може похвалитися низьким вмістом поліненасичених жирів (10%). На додаток до цього, масло має м'який ароматом авокадо і легко витримує високі температури, що робить його придатним для обсмажування або гриля. З мінусів - масло авокадо коштує дорожче інших відомих масел і його може бути складніше знайти.

рапсове масло

Фото: Instagram

Рапсове масло має найнижчий рівень насичених жирів серед кулінарних масел - всього 7%. Це також одне з небагатьох масел, яке є відмінним джерелом омега-3 жирних кислот рослинного походження. В огляді досліджень, в 2013 році опублікованому Food Nutrition Reviews, було встановлено, що люди, які використовують ріпакову олію для приготування їжі, мають більш низький рівень «поганого» холестерину і холестерину взагалі. Використовувати це масло можна різними способами: від випічки і гриля до смаження і приготування соусів.

Кокосова олія

Фото: Instagram

Кокосове масло, що отримується з плодів кокосової пальми - тверде білу речовину, яке плавиться при кімнатній температурі. І на даний момент це найпопулярніше «здорове» масло. Так, за даними The New York Times, в 2016 році 72% споживачів віднесли його до правильного харчування, в порівнянні з 37% експертів з харчування та дієтології. Важливо розуміти, що кокосове масло містить дуже багато насичених жирів (92%), так що використовувати його, якщо вам дуже хочеться, слід вкрай ощадливо.

Масло виноградних кісточок

Фото: Instagram

Фаворит шеф-кухарів і гурманів, воно має м'який аромат, який легко і просто комбінувати з іншими, більш сильними ароматами. Масло виноградних кісточок - ідеальний варіант для легкої обсмажування або салатних соусів. Важливо: таке масло правильно зберігати в холодильнику, щоб воно не зіпсувалося і не набуло гіркоту. Відповідно до огляду досліджень, в 2016 опублікованому в журналі Nutrition and Metabolic Insights, масло виноградних кісточок не робить істотного впливу на здоров'я. Це означає, що ви не отримаєте якихось вагомих бонусів - зате його використання на всіх етапах буде безпечно.

Оливкова олія

Фото: Instagram

Оливкова - друге за популярністю (після соняшникової) кулінарне масло, зобов'язана цим середземноморської дієти, яка вважається однією з найбільш корисних у світі. Оливкова олія Extra Virgin отримують від першого пресування оливок, що надає йому насичений аромат і за рахунок чого ж воно вважається «неочищеним». Зазвичай цей вид масла дорожчий, так як через низьку обробки він містить більше антиоксидантів, ніж світліші оливкові масла, звані «чистими».

Оливкова олія має найвищий відсоток мононенасичених жирів серед рослинних масел і містить достатньо поліфенолів - рослинних сполук, які, як показують дослідження, можуть поліпшити роботу серця. Важливо мати на увазі, що масло Extra Virgin має досить низьку температуру горіння, так що при використанні його для тривалої смаження або гриля страви можуть придбати аромат диму. З іншого боку, воно ідеально підходить для приготування салатних заправок і смаження овочів.

Кунжутну олію

Фото: Instagram

Кунжутне масло - це хороша суміш поліненасичених жирів (46%) і мононенасичених жирів (40%). Решта 14% - насичені жири. Найчастіше кунжутне масло використовують не як кулінарний жир, але в якості інтенсивного ароматизатора, здатного надати страві родзинку. Справа в тому, що масло кунжуту надає тонкий горіховий смак будь-якої страви, а якщо мова йде про соусах - також темніший колір і сміливий аромат.

Соняшникова олія

Фото: Instagram

Світле масло з нейтральним ароматом має одну з найвищих концентрацій поліненасиченого жиру (69%) серед рослинних масел. При цьому воно може вразити вас низьким рівнем насиченого жиру - всього 11% - що, знову ж таки, сприяє здоров'ю серця і судин. Соняшникова олія з легкістю витримує високі температури приготування, за що його люблять і кулінари-самоучки, і імениті шефи. Крім того, в 2013 році дослідники прийшли до висновку, що соняшникова олія здатна знижувати рівень загального холестерину так само добре, як і рапсове масло (дані про це були опубліковані в Nutrition Reviews).

Як вибрати ідеальне масло для використання його в приготуванні улюблених страв?

Новости