OLX запускає новий сервіс для професійної продажу нерухомості


Зараз проект Otodom працює в режимі beta-тестування. Про те, навіщо ресурсу знадобилася окрема платформа, про особливості продажу нерухомості через інтернет і конкурентному середовищі на цьому ринку ABCnews розповів директор OLX Сергій Гапоченко.

Сергій, які ставить перед собою ваша компанія. Чи задоволені ви підсумками роботи за рік?

У нас продається все! Цей вдалий слоган якнайкраще відображає діяльність компанії і наші амбіції стати максимально зручним ресурсом як для покупця, так і для продавця. Якщо колись щось десь було вироблено, то з великою часткою ймовірності воно з'явиться на OLX.

Що стосується підсумків, то, безумовно, позитивна динаміка є. Особливо з огляду на, скільки змін відбулося в останні роки (у вересні 2014 Українська Slando змінив назву на OLX). Вони торкнулися всіх без винятку категорій. Тільки за 2016 й за кількістю нових оголошень ми виросли на 40%, у нас було подано 52 млн нових оголошень.

Наскільки важлива для ресурсу категорія «Нерухомість»?

Це дуже значимий для нас проект. Історично Slando займало лідируюче положення по відвідуваності саме в цій категорії, а потім OLX зміцнив своє становище.

Лідерами себе називають все - і Aviso, і ЛУН, і Address.

Перш за все ми визначаємо лідерство по ефективності розміщення оголошення. Завжди можна подивитися на статистику ресурсу, вона є відкритою. Але для нас найважливіший фактор - наскільки ми ефективні для наших партнерів-ріелторів або для приватних користувачів. Згідно з останнім дослідженням, яке проводила для нас компанія Factum Group в серпні 2016 року, оголошення на OLX отримують найбільшу кількість відгуків - до 89% відгуків від всіх, отриманих з різних майданчиків, в залежності від регіону і типу нерухомості. Є певні регіони, де ми просідає, і стати лідерами в них залишиться нашим завданням. Інше дослідження стосувалося ріелторів. Воно показало, що 87% ріелторів розміщували на OLX оголошення протягом останнього року.

І все ж, кого ви бачите своїми конкурентами? ЛУН?

У розділі «Новобудови» - так.

А Address?

Номінально так, але з точки зору ефективності, за нашими оцінками, позиції OLX сильніше. Є регіони, де вони до нас наближені, але якщо брати Україну в цілому, то наші показники ефективності вище, хоча у нас найвищі ціни для ріелторів. Чому вони з нами? Ми дуже багато вкладаємо, щоб телефон ріелтора дзвонив. І коли вони ділять плату на кількість дзвінків, то вартість дзвінка найчастіше виявляється набагато нижче, ніж у наших конкурентів.

Скільки у вас оголошень від ріелторів, і скільки - від звичайних громадян?

Велика частина оголошень - від ріелторів. Але є нюанс. Раніше цих оголошень було ще більше. Ми побачили, що чим більше безкоштовних можливостей для професіоналів ринку, тим більше вони ними користуються. Їх це об'єкти чи ні - вони публікують оголошення, аби отримувати дзвінок.

Як ви відфільтрували подібні оголошення?

Ви здивуєтеся, але кращий фільтр - це платність. Як тільки оголошення стали платними, їх якість різко зросла. Плату ми ввели два роки тому. До цього ресурс був абсолютно безкоштовним, були тільки технічні обмеження, до 2 тисяч оголошень з одного облікового запису. Потім ми ввели обмеження в три безкоштовних оголошення для розділу «Нерухомість», а зараз без плати публікується всього одне. З тих пір ми також серйозно зайнялися контентом і якістю оголошень: перевіряємо дублювання облікових записів, наприклад, видаляємо оголошення-дублі, аналізуємо оголошення на правдивість. Але найкраща дисципліна, повторюся, це плата, хоча і вона, звичайно, не виключила спроб маніпулювання інформацією.

Чи є регіональні відмінності за структурою оголошень?

Традиційно в розділі нерухомості найбільше оголошень про продаж квартир. Зараз це майже 167 тис. Оголошень. На другому місці - продаж будинків (більше 95 тис. Оголошень). На третьому - оренда квартир (62 тис. Оголошень).

Дані по областям в основному відповідають загальній тенденції. Але в деяких регіонах є відмінності. Наприклад, у Львівській області пропозицій про здачу квартир в оренду втричі більше, ніж про продаж. Ще в ряді областей аналогічна тенденція, хоч і не з таким розривом: пропозицій про здачу квартир в оренду більше, ніж про продаж в Сумській, Тернопільській, Харківській, Вінницькій, Закарпатській, Херсонській, Чернігівській та Чернівецькій областях. У Волинській області найбільше здають в оренду і продають квартири, а також продають земельні ділянки.

У Львові скаржаться, що серед оголошень про подобову оренду, які розміщуються на OLX, велика частка шахрайських. Їх автори пропонують квартири за ставками набагато нижче ринкової, беруть передоплату і зникають. Як ви з цим боретеся?

У нас є цілий ряд критеріїв, за якими ми визначаємо якість оголошення та якість того, хто це оголошення подає. Буває, що люди проскакують ці фільтри, але треба розуміти, що у нас щодоби близько 80 тисяч людей подають нові оголошення. На шахраїв люди можуть поскаржитися - є спеціальна кнопка поруч з оголошенням. Ми відразу реагуємо на нього. Але ми не можемо бути арбітром або виступати в ролі МВС у регулюванні будь-яких суперечок.

Саме для того, щоб підвищити якість оголошень - це стосується ринку нерухомості в цілому, не тільки подобової оренди, ми запустили новий ресурс Otodom, який зараз діє в бета-режимі і наповнюється оголошеннями.

У чому його особливість?

Основна ідея - націленість на якість пропозицій. Ми будемо ретельно стежити, щоб ті об'єкти і ті ріелтори, які працюють з цим сервісом, подавали якісне оголошення і достовірну інформацію. Ми запускаємо цей проект саме зараз, тому що побачили, що ринок працює по-різному. Є професійні гравці, для яких важлива репутація, але вони часто працюють в натовпі випадкових людей, які приходять-відходять, змінюють агентство нерухомості, за ними складно стежити і т.п. Ми хочемо, щоб цей ресурс дисциплінував ринок.

До ресурсу Otodom ви будете допускати не всіх бажаючих?

На першому етапі ми будемо самі вирішувати, хто там буде представлений. Зараз допускаємо тих ріелторів, які використовують нашу CRM-систему AtlaStock.

У чому суть цього інструменту?

Ми представили його на українському ринку рік назад, це В2В інструмент. Він дозволяє створювати оголошення про об'єкти і автоматично публікувати їх, реагувати на відгуки і контролювати статус угоди на будь-якому етапі. Причому використовувати його можна як з комп'ютера, так і з мобільних пристроїв. Otodom з одного боку активізує використання цього інструменту, з іншого - AtlaStock дозволяє відсікти тих, хто не готовий відповідально ставитися до бізнесу. AtlaStock зараз використовують понад 650 компаній. На даний момент це безкоштовний інструмент, як і Otodom.

Наше завдання - взагалі поміняти систему координат ринку. Для споживача алгоритм демонстрації оголошень буде зовсім іншим. Чи не за ознакою дати, як це зараз є на OLX-нерухоме майно та інших ресурсах, а за якістю. Чим якісніше оголошення, чим вище оцінка у пропозиції і чим краще рейтинг у самого ріелтора, тим вище в списку воно буде показано.

Але ця послуга, рейтингування, вона буде платною?

Це буде відбуватися автоматично. На рейтинг впливають повнота опису, кількість і якість фотографій, кількість отриманих скарг на ріелтора / компанію або їх відсутність. Так, доопрацювання в системі будуть безумовно, але вона вже виключає людський фактор.

В яких ще країнах працює Otodom?

У групі OLX аналогічні спеціалізовані проекти по нерухомості є в Польщі, в Португалії, Румунії та Росії. У різних країнах використовуються різні назви, але всі ресурси працюють по одній і тій же схемі. CRM-системи використовують практично всі країни групи. У Португалії, Румунії та Польщі працює AtlaStock. У Росії використовують іншу CRM-систему.

Коли Otodom стартує офіційно?

Він уже працює, ми заповнюємо його контентом, в ньому вже є понад тисячу оголошень. Поки це бета-тестування, ми отримуємо зворотний зв'язок від ринку.

Після того, як Otodom почне активно працювати, ви ліквідовуєте розділ «Нерухомість» на OLX?

Ні в якому разі. Ми хочемо, щоб Otodom розвивався якомога ефективніше, але забувати про ОLX-нерухомості не будемо.

Але на нього надходить і багато скарг.

Кількість скарг завжди пропорційно кількості оголошень на майданчику. Так, скарг досить, у нас цілий підрозділ з ними працює. До речі, що стосується скарг, це унікальна особливість українського ринку. Адже ми з Києва відповідаємо за чотири країни - Україну, Казахстан, Білорусь і Узбекистан, де працює абсолютно один і той же продукт, з дуже невеликими нюансами. Але скаржаться найбільше в Україні. Це наша національна особливість.

Otodom орієнтований насамперед на ріелторів. Чи планується, що на цьому ресурсі будуть розміщувати свої оголошення і забудовники?

Так, це одна з причин запуску ресурсу. Ми історично були сильні в нерухомості, але в якийсь момент упустили можливість, пов'язану з розвитком ринку новобудов. У нас є близько 50 тис. Оголошень по новобудовах, але ми розуміємо, що це не те, що потрібно забудовникам. А на Otodom ми пропонуємо їм більше можливостей, наприклад, розмістити відео об'єкта. На ресурсі працює окремий розділ «Новобудови».

Чи можуть приватні продавці розміщувати свої оголошення на Otodom?

На даний момент немає.

Ті клієнти, які використовують Otodom, залишають свої оголошення і на майданчику ОLX-нерухомість?

Так, поки що ці оголошення дублюються.

Як довго Otodom залишиться безкоштовним, якщо найкращі клієнти перейдуть на нього?

Ми поки не плануємо введення плати.

А в інших країнах?

Там розміщення платне. Але поки в Україні Otodom не стане топовим ресурсом для професіоналів, ми не вважаємо справедливим вводити плату за розміщення оголошень.
Джерело: abcnews. com.ua
Фото Данила Яковенко

Чи задоволені ви підсумками роботи за рік?
І все ж, кого ви бачите своїми конкурентами?
ЛУН?
А Address?
Чому вони з нами?
Скільки у вас оголошень від ріелторів, і скільки - від звичайних громадян?
Як ви відфільтрували подібні оголошення?
Чи є регіональні відмінності за структурою оголошень?
Як ви з цим боретеся?
У чому його особливість?

Новости