Onkyo DV-SP504, Onkyo TX-SR605. Дві зміни без заміни. Журнал "DVD Експерт"

При відтворенні музики звукова сцена масштабна, інструменти не кочують по ній при регулюванні рівня гучності, вокал живий і не обмежений в динаміці, баси чіткі і зібрані.

Зберегти і прочитати потім - Зберегти і прочитати потім -

Зберегти і прочитати потім -

DVD-плеєр Onkyo DV-SP504
AV-ресивер Onkyo TX-SR605
42324 руб. 4,5 зірки

плюси:
Чітке і об'ємне звучання, система автокалибровки Audyssey 2EQ.
мінуси:
Зростання спотворень на максимумі гучності.


Мабуть, парочка Onkyo DV-SP504 / TX-SR605 здатна витягти з дисків DVD навіть більше, ніж на них записано.

стиковка поколінь

Лінійка ресиверів Onkyo в цьому році змінилася майже повністю (не рахуючи вете-рана - модульного флагмана X TX-NR5000), а ось серед DVD-програвачів поки з'явився тільки один новачок - DV-SP405. Тому якщо ви хочете зібрати систему з апаратів одного рівня, то до нового ТХ-SR605 доведеться як джерело підключати плеєр Onkyo DV-SP504 з торішньої лінійки. хокеї, коли надійного і досвідченого гравця залишають на майданчику ще на одну зміну, вважаючи, що він не поступиться свіжим суперникам.

Якщо 605-й ресивер - лише другий по порядку з шести нових моделей Onkyo з цифрою 5 на кінці, то 504-й плеєр - третій від початку лінійки (нижче розташувалися зовсім вже простенькі 304-й і 404-й, які розрізняються лише матеріалом передній панелі: у одного - справжній алюміній, аудругого - фарбований під метал пластик). У той же час DV-SP504 - це вже солідний компонент, здатний відтворювати навіть диски DVD-Audio і SACD. Відомо, що достовірна трактування музики, записаної в форматах DVD-Audio і SACD, накладає особливі вимоги як на систему зчитування даних плеєра, так і на вихідний аудіотракт, тому аналогової схемотехніки 504-ї моделі конструктори приділили особливу увагу. Що стосується домашніх театрів, то програвач декодує Dolby Digital і DTS і може видати результат на 5.1-канальний аналоговий вихід. У нього встановлені цифроаналогові перетворювачі високої якості з параметрами 24 біт / 192 кГц і у всіх каналах застосована фірмова технологія VLSC (Vector Linear Shaping Circuitry), яка дозволяє істотно знизити рівень імпульсних шумів у вихідному сигналі. Вдосконалений відеоЦАП на 14 біт / 108 МГц забезпечує досить високу якість зображення, не так вже й часто зустрічається в цій ціновій категорії.

Хоча DV-SP504 з'явився в Європі в квітні 2006 року, він вже був оснащений цифровим інтерфейсом HDMI. Зрозуміло, не останньою версією 1.3, оскільки стандарт на неї був тоді тільки що прийнятий; плеєр спроектований як сумісний c HDMI версії 1.0.

При відтворенні DVD на виході HDMI OUT програвача можна отримати відеосигнал дозволів 480р, 576р, 720р, 10801. Для узгодження його параметрів з можливостями проектора або плазмової панелі зазвичай використовується великий потенціал AV-ресивера по частині перетворення форматів. Модель TX-SR605 - це якраз те, що нам потрібно, адже наймолодший ресивер, з індексом 505, підтримує лише наскрізну комутацію сигналу HDMI, ніяк його НЕ переварюючи. Проте потрібне для ТВ дозвіл можна також вибирати кнопкою на передній панелі плеєра: спочатку натиснути клавішу HDMI для включення виходу HDMI, після чого поточний дозвіл буде виведено на екран. Потім натисканням кілька разів кнопки RESOLUTION можна задати необхідний дозвіл.

Розпасовка з обробкою

Новий TX-SR605 чудовий тим, що саме він удостоївся звання «Кращий європейський ресивер для домашнього театру 2007-2008 роки». Головну роль у привласненні йому нагороди EISA зіграло, мабуть, те, що при порівняно скромною ціною він виявився першим апаратом, хто оснащений цифровим інтерфейсом HDMI версії 1.3 і здатний декодувати новітні звукові формати високого дозволу, такі як DTS-HD і Dolby True HD . Всередині у нього працює потужний процесор, сумісний з видеосигналами повного HD-дозволу 1080р, в тому числі у форматі Deep Color з 36-розрядних поданням кольору і в колірному стандарті xvYCC. Однак для використання всіх цих вперше можливостей, що відкрилися необхідно мати і джерело сигналу нового покоління - програвач HD DVD або Blu-ray. Але поки в нашому розпорядженні тільки торішня новинка DV-SP504, a HD DVD-плеєр Onkyo DV-HD805 з'явиться в Росії не раніше кінця року. Тому на перший план виходять інші достоїнства TX-SR605 - наприклад 7.1-канальний підсилювач для домашнього кінотеатру з вихідною потужністю 140 Вт на канал (на 6 Ом, 1 канал, IEC). Піковий струм, який він здатний видати, - більше 30 А. Це означає, що джерело живлення HCPS спроектований з солідним запасом енергії, та й на силовому трансформаторі теж не економили. Ще одна цінна нововведення - вбудована система Audyssey 2EQ, яка дозволяє швидко і легко проводити автоматичне калібрування акустики в будь-якому приміщенні.

Ресивер декодує Dolby True HD, DTS HD Master Audio, DTS-ES Discrete / Matrix, DTS Neo: 6, DTS 96/24, Dolby Digital EX, Dolby Pro Logic Їх. Цього вам вистачить для перегляду всієї колекції фільмів на DVD, а в майбутньому - і на HD DVD. Запасний варіант - підключення 7.1-канального аналогового входу ресивера (з кольоровим кодуванням роз'ємів) до відповідного виходу плеєра, який сам візьме на себе функції декодування.

В цілому ресивер Onkyo ТХ-SR605 - це чудова покупка, застрахована на випадок появи будь-яких нових форматів. Декодуючи саундтрек фільму «Термінатор», апарат ефектно видає все звуки погоні з перестрілкою і численними сутичками. Аудіо-ефекти локалізуються чітко, відчуття навислої у тебе за спиною могутнього вантажівки передано до остраху правдоподібно.

При відтворенні музики звукова сцена масштабна, інструменти не кочують по ній при регулюванні рівня гучності, вокал живий і не обмежений в динаміці, баси чіткі і зібрані. Система автоматичної корекції акустики приміщення Audyssey 2EQ допомагає усунути зайву гучність в кімнаті. Солідна потужність дає можливість згладити нерівномірності в розподілі басів, проте не радимо виводити гучність на максимум, так як в звучанні з'являється тоді зайва яскравість.

Підводні камені

Багато хто впевнений, що в найпершій версії HDMI 3 по кабелю передається тільки відео, але насправді стандарт передбачив і аудиопоток - в форматах РСМ (96; 48; 44,1 кГц), Dolby Digital або DTS. Все тут залежить від набору мікросхем на передавальної і приймаючої сторони, і якщо приєднаний телевізор, наприклад, не підтримує формати Dolby Digital або DTS, то на HDMI-вихід плеєра взагалі не буде надходити цифрове аудіо відповідного типу. У такому випадку іноді буває корисно задати в підрозділі «HDMI Audio OUT» меню DV-SP504 установку на перетворення непідтримуваного формату в РСМ. Далі, якщо ТБ не підтримує і високі частоти дискретизації звуку, залишається можливість перевести Linear PCM Out в положення «Down Sample - On», щоб зробити її нижче 48 кГц. Ще одна вельми істотне зауваження: дані з дисків DVD-Audio і SACD не надходять на вихід HDMI. Для їх відтворення можна використовувати тільки аналоговий багатоканальний вихід.

Якщо та версія HDMI, яку підтримує проектор, відрізняється від v. 1.0 на виході плеєра, то вас може очікувати підступ: або апарати не домовляться між собою з приводу захисту прав (HDCP), або сигнал не пройде навіть 5-6 м, обіцяних в стандарті. Але ж коли проектор висить на стелі, довжина кабелю HDMI повинна досягати 12-16 м. Тому інсталяторам доводиться виявляти всі підводні камені заздалегідь, не відкладаючи тест на момент здачі домашнього театру. У нашому випадку відеопроектор SIM2 Domino 35 був встановлений на полиці практично поруч з ресивером і плеєром, тому кабель Straightwire (3 м) спокійно доніс до нього сигнал. Якщо ж спроба підключення вашого проектора по HDMI не увінчалася успіхом, залишається можливість протягнути три кабелі для компонентного відеосигналу (або піти на компроміс і з'єднати прилади по S-Video або композитного відео). У ресивера ТХ-SR605 є HDTV-совмести-мий комутатор компонентного відеосигналу (на 3 входи і 1 вихід), а також 3 входи і 2 виходи S-Video плюс 4 композитних входу і 2 виходи. В цьому випадку аудіокабель з оптичного або коаксіального виходів плеєра доведеться прокласти окремо.

НАЗВА

Onkyo DV-SP504 ТИП DVD-плеєр ЦІНА 16 656 рублів ОСОБЛИВОСТІ Декодування Dolby Digital, Dolby Digital EX, DTS, DTS-ES, DTS 96/24 Аудіовиходи багатоканальний аналоговий 7.1, цифровий коаксіальний, цифровий оптичний Відеовиходи композитний, S-Video, SCART (тільки для Європи), компонентний, HDMI (v.1.0) Габарити 435x81x309 мм Маса 3,7 кг
НАЗВА Onkyo TX-SR605E ТИП AV-ресивер ЦІНА 25 668 рублів ОСОБЛИВОСТІ Потужність (на 6 Ом, при 0,1% ПКГ, 1ЕС) 7х140Вт Декодування Dolby True HD, DTS HD Master Audio, Dolby Digital, Dolby Digital EX, DTS, DTS -ES, DTS 96/24 Просторове розкладання сигналу Dolby Pro Logic llx, DTS Neo: 6 Система автонастройки і автокалибровки так, Audyssey 2EQ Аудіовходи шість стерео, багатоканальний аналоговий 7.1, два цифрових коаксіальних, два цифрових оптичних Відеовходи чотири композитних, три S-Video , три роздільних, два HDMI Габарити 435x174x377 мм Маса 11,5 кг Маса 3,7 кг

Підготовлено за матеріалами журналу "DVD Експерт", листопад 2007 www.dvdexpert.ru

Новости