Оперативна пам'ять

Сьогодні складно знайти електронний пристрій, який не мав би оперативної пам'яті. На її використанні зав'язані практично всі особливості функціонування програмного забезпечення. Хоча є у «оперативки» і істотний мінус - вкрай високе енергоспоживання. Згідно зі статтею, опублікованою у виданні Applied Physics Letters, групі фахівців з МФТІ спільно з колегами з ІРЕ ім. В. А. Котельникова РАН і Міжнародної лабораторії LIA LICS вдалося розробити пам'ять абсолютно нового типу. Підхід вчених допоможе не тільки знизити енергоспоживання, а й значно прискорити роботу пристроїв.

Читати далі

Ультрабуки - відносно новий формат ноутбуків, де виробники не соромляться жертвувати продуктивністю, щоб зробити комп'ютери красивіше і компактніше. Ставитися до цього формату можна як завгодно, але нерозумно заперечувати, що і в цьому класі є гідні представники. Навіщо вам, наприклад, для набору тексту, обробки фото або серфінгу в соціальних мережах вісім ядер, 32 ГБ оперативної пам'яті і накопичувач на 2 ТБ?

Читати далі

Дослідники з університетів в Сінгапурі і Німеччини виявили спосіб, що дозволяє перетворити чіпи оперативної пам'яті в обчислювальний пристрій. По суті, відкриття це дозволило б комп'ютеру працювати без наявності в ньому центрального процесора. При цьому слід зробити застереження про те, що мова йде виключно про оперативну пам'ять нового покоління ReRAM (Резистивная пам'ять з довільним доступом), яка повинна надійти в продаж в самий найближчий час.

Читати далі

зниження енергоспоживання   - дуже важливе питання в розвитку комп'ютерних технологій
зниження енергоспоживання - дуже важливе питання в розвитку комп'ютерних технологій. Якщо знизити рівень споживання електрики найважливішими компонентами комп'ютера, можна зменшити його розміри, знизити нагрів і збільшити ефективність роботи. Саме тому дослідники ламають голови над тим, як створити нові чіпи пам'яті, які споживають значно менше ресурсів, ніж вже існуючі аналоги.

Читати далі

Слідом за випуском фаблет Galaxy Note 3 c 3 ГБ оперативної пам'яті на борту південнокорейський виробник мобільних пристроїв, компанія Samsung, вирішила, що прийшов час для збільшення обсягу доступної пам'яті в майбутніх пристроях і анонсувала RAM-модулі об'ємом 4 ГБ для мобільних гаджетів.

Читати далі

Понад двадцять японських і американських компаній, що займаються виробництвом чіпів   оперативної пам'яті   , Об'єднали свої сили, щоб розробити і запустити в серійне виробництво нові чіпи з низьким енергоспоживанням, які будуть в 10 разів швидше, ніж нині існуючий формат пам'яті DRAM (динамічна пам'ять з довільним доступом)
Понад двадцять японських і американських компаній, що займаються виробництвом чіпів оперативної пам'яті , Об'єднали свої сили, щоб розробити і запустити в серійне виробництво нові чіпи з низьким енергоспоживанням, які будуть в 10 разів швидше, ніж нині існуючий формат пам'яті DRAM (динамічна пам'ять з довільним доступом).

Читати далі

Операційній системі доводиться встигати стежити за всім, що відбувається на комп'ютері, яким вона керує
Операційній системі доводиться встигати стежити за всім, що відбувається на комп'ютері, яким вона керує. Вона одна, а завдань їй доводиться вирішувати безліч. Процесор далеко не єдиний пристрій, яким опікується операційна система. Ще однією її місією є управління пам'яттю. Їй потрібно зробити так, щоб всі процеси запускалися рівно. Чому ми говоримо про процеси, а не про додатки? Відповідь на це питання наші читачі знайшли в статті про принципи розподілу операційною системою дорогоцінного ресурсу, часу процесора.

Читати далі

Віртуальна пам'ять є найважливішим компонентом більшості операційних систем
Віртуальна пам'ять є найважливішим компонентом більшості операційних систем. Її основне завдання полягає в тому, щоб розширити можливості комп'ютера, не збільшуючи його ціну. З принципами кешування наші читачі вже знайомі. А тепер нам належить розглянути один з найбільш поширених варіантів застосування цієї важливої ​​технології. Хоч яким цікавим був великий обсяг оперативної пам'яті (ОЗУ, RAM), завжди може настати ситуація, коли її не вистачить для того, щоб розмістити в ній всі запущені програми і відкриті ними файли.

Читати далі

Продовжуємо наше раніше розпочате   знайомство   з найважливішим компонентом комп'ютера і будь-якого подібного йому цифрового пристрою: оперативною пам'яттю
Продовжуємо наше раніше розпочате знайомство з найважливішим компонентом комп'ютера і будь-якого подібного йому цифрового пристрою: оперативною пам'яттю. В ієрархії комп'ютерної пам'яті вона займає одну з найвищих щаблів. Сьогодні важко повірити, що на зорі мікрокомп'ютерної епохи оперативна пам'ять не стандартизовані і була проприетарной. Іншими словами, розробники комп'ютерів наділяли свої пристрою не схожими на інші модулями пам'яті. Але час не стояв на місці і прийшла пора першого стандартного лінійного модуля SIMM (single in-line memory module, модуль пам'яті з одностороннім розташуванням мікросхем). Часом модулі пам'яті називають ще й «планками». Про них, а також про методи пошуку помилок, ми сьогодні і поговоримо.

Читати далі

Південнокорейська компанія Samsung офіційно повідомила про початок масового виробництва перших в світі модулів оперативної пам'яті типу LPDDR3 об'ємом 3 Гб, виконаних за нормами 20-нанометрового технологічного процесу. Нові чіпи націлені на використання в мобільних пристроях наступного покоління.

Читати далі

нещодавно ми   дізналися   про те, як влаштована оперативна пам'ять (ОЗУ, RAM) і чому її називають пам'яттю з довільним доступом
нещодавно ми дізналися про те, як влаштована оперативна пам'ять (ОЗУ, RAM) і чому її називають пам'яттю з довільним доступом. Сьогодні настала пора розповісти про її типах. Продуктивність оперативної пам'яті залежить не тільки від її обсягу, а й від особливостей конструкції чіпа. Перелічимо найбільш поширені різновиди пам'яті з довільним доступом і трохи поговоримо про терміни, які не завжди сприймаються користувачами однозначно.

Читати далі

Оперативна пам'ять   (ОЗУ, RAM), найвідоміша з усіх   розглянутих   раніше форм комп'ютерної пам'яті
Оперативна пам'ять (ОЗУ, RAM), найвідоміша з усіх розглянутих раніше форм комп'ютерної пам'яті. Цю пам'ять називають пам'яттю «довільного доступу» ( «random access»), оскільки ви можете отримати доступ до будь-якої її осередку безпосередньо. Для цього достатньо знати рядок і стовпець, на перетині яких знаходиться потрібна комірка. Відомі два основних види оперативної пам'яті: динамічна і статична. Сьогодні ми докладно розглянемо принцип «дірявого відра», на якому заснована динамічна пам'ять. Деяка увага буде приділена і статичної пам'яті, швидкої, але дорогий.

Читати далі

Задовго до появи легендарної Windows 95 компанія   Microsoft   вже встигла прославитися своєю версією мови програмування Бейсік для дивовижних в ті дні персональних комп'ютерів
Задовго до появи легендарної Windows 95 компанія Microsoft вже встигла прославитися своєю версією мови програмування Бейсік для дивовижних в ті дні персональних комп'ютерів. Він грав роль операційної системи в деяких комп'ютерах тих днів. Про одну з таких обчислювальних машин ми сьогодні і поговоримо.

Читати далі

Ви читаєте ці рядки зі смартфона, планшета або комп'ютера
Ви читаєте ці рядки зі смартфона, планшета або комп'ютера. Будь-яке з цих пристроїв заснована на процесорі. Мікропроцесор є «серцем» будь-якого комп'ютерного пристрою. Існує багато типів мікропроцесорів, але всі вони вирішують одні й ті ж завдання. Сьогодні ми поговоримо про те, як процесор працює і які завдання він виконує. На перший погляд все це здається очевидним. Але дуже багатьом користувачам було б цікаво поглибити свої знання про найважливіший компонент, що забезпечує роботу комп'ютера. Ми дізнаємося про те, як технологія, заснована на простий цифровий логіці, дозволяє вашому комп'ютеру не тільки вирішувати математичні завдання, але і бути розважальним центром. Як лише дві цифри - одиниця і нуль - перетворюються в барвисті гри і фільми? Це питання багато хто неодноразово задавали собі і будуть раді отримати на нього відповідь. Адже навіть в основі недавно розглянутого нами процесора AMD Jaguar, на якому базуються новітні ігрові приставки, лежить та ж давня логіка.

Читати далі

Сьогодні поговоримо про те, як працює кешування
Сьогодні поговоримо про те, як працює кешування. Наші читачі вже знайомі з ієрархією комп'ютерної пам'яті і з тим, що кеш займає в ній дуже високу сходинку. Настала пора ближче познайомитися з самим принципом кешування. Сучасні комп'ютери можуть похвалитися не тільки кешем першого (L1) і другого (L2), але і третього рівня (L3). Розглянемо ті завдання, які виконує комп'ютерний кеш, на прикладі робочого дня бібліотекаря в звичайній, злегка старомодною бібліотеці, де зберігаються накопичені людством знання у вигляді паперових томів.

Читати далі

Ще на початку травня компанія Samsung офіційно оголосила про початок масового виробництва мікросхем пам'яті типу LPDDR3 щільністю 4 Гбіт за нормами 20-нм технологічного процесу. Нові чіпи набагато швидше і споживають менше енергії в порівнянні зі старими мікросхемами типу LPDDR2, але обсяг пам'яті на одному чіпі залишився колишнім - 0,5 Гбайта.

Читати далі

Нерідко користувачі переоцінюють важливість процесора, при цьому недооцінюючи оперативну пам'ять
Нерідко користувачі переоцінюють важливість процесора, при цьому недооцінюючи оперативну пам'ять. Але можливості навіть самого могутнього з сучасних процесорів впираються в обмеження, що накладаються комп'ютерною пам'яттю. Про те, як вони долаються, наші читачі вже знають . Об'єм оперативної пам'яті грає дуже важливу роль в загальній продуктивності комп'ютера, оскільки, якщо вона мала, то системі доводиться здійснювати «підкачування» ( «swap») програм: тобто періодично переміщати їх туди і назад між оперативною пам'яттю і жорстким диском. Що, зрозуміло, не кращим чином впливає на швидкодію.

Читати далі

Сьогодні ми продовжимо розповідь про комп'ютерної пам'яті, розпочате   розповіддю   про її ієрархії
Сьогодні ми продовжимо розповідь про комп'ютерної пам'яті, розпочате розповіддю про її ієрархії. В наші дні процесори здатні працювати з неймовірною швидкістю. Але вся їхня міць впирається в ті обмеження, які накладає повільна пам'ять. Якби не розроблені інженерами методики подолання цих прикрих обмежень, могутній процесор не стільки працював би, скільки чекав запитаної зі сховища інформації. І в розробці швидких і потужних чіпів не було б ніякого сенсу. Зрозуміло, комп'ютерні професіонали все це вже знають, але для мільйонів щирих цінителів високих технологій цей матеріал може виявитися пізнавальним.

Читати далі

Сьогодні ми поговоримо про те місце, яке займає у вашому цифровому пристрої кожен вид пам'яті
Сьогодні ми поговоримо про те місце, яке займає у вашому цифровому пристрої кожен вид пам'яті. Та пам'ять, яку ми сьогодні розглянемо, іменується комп'ютерної, хоча і застосовується не тільки в ПК, а й в інших цифрових пристроях. Йдеться в тому числі і про мобільні девайсах: смартфонах і планшетах, які є комп'ютерами по суті. Пам'ять служить для зберігання даних і буває декількох типів. Деякі типи пам'яті взаємозамінні. Інші ж служать для виконання зовсім різних завдань. Проілюструємо написане простим прикладом. І оперативна пам'ять і кеш процесора і флеш-карта вашого смартфона є комп'ютерною пам'яттю, хоча на перший погляд між ними не так вже й багато спільного. Про систему пам'яті нової ігрової консолі Xbox One ми недавно розповідали досить докладно. І хоча перед нами ігрова консоль, її пам'ять в повній мірі комп'ютерна.

Читати далі

Пропонуємо подивитися на ігри з апаратної боку
Пропонуємо подивитися на ігри з апаратної боку. побувавши в гостях у творців Xbox One і почувши чимало хвалебних слів про SoC нової ігрової консолі, наші читачі неодмінно захочуть дізнатися про це новому чіпі, яким так пишається Microsoft. Не менший інтерес представляє і порівняльний аналіз можливостей Xbox One і PlayStation 4 (PS4) від легендарної фірми Sony. Обидві ці теми були розкриті технічним оглядачем Анандом Лалом Шимп (Anand Lal Shimpi) на сторінках ресурсу AnandTech в статті «Xbox One: Аналіз апаратного забезпечення і порівняння з PlayStation 4». Цей огляд дає кожному небайдужому по відношенню до високих технологій багату поживу для роздумів і висновків. Незалежно від того, захоплений людина іграми або живить інтерес до ігрових консолей виключно як до зразків передових технологій наших днів. Отже, Microsoft зробила все можливе для того, щоб скоротити свою залежність від AMD. Але зробити все можливе »ще не означає остаточно подолати залежність.

Читати далі

компанія Samsung оголосила про те, що почала масове виробництво 4-Гбітних чіпів оперативної пам'яті LPDDR3 для мобільних пристроїв. А це означає, що цілком можливо вже наступне покоління флагманських планшетів і смартфонів отримають набагато більш швидку оперативну пам'ять, ніж зараз.

Читати далі

Південнокорейська Samsung Electronics розглядає можливість покупки мобільних мікросхем пам'яті виробництва конкуруючої SK Hynix. Компанія планує використовувати їх в своїх майбутніх продуктах, в тому числі новий флагманський смартфон Galaxy S , Який надійде в продаж вже в цьому місяці. Про це повідомив глава бізнесу IT & Mobile Communications Джей Кей Шин, який з недавнього часу також обіймає посаду головного виконавчого директора Samsung .

Читати далі

Черговий представник славного "сімейства ельфів» з'явився на світ в 1978 році. Майже іграшковий малятко з тієї ж сімейки RCA COSMAC VIP прославився тим, що його процесор керував польотом до Юпітера. Другий Ельф більш знаменитий своєю привабливою ціною, а не космічними подорожами. Готовий комп'ютер коштував 149 доларів 95 центів США. У вигляді конструктора його можна було придбати ще дешевше, за 99 доларів 95 центів.

Читати далі

Швейцарському оверклокеру Крістіану Нею (Christian Ney) вдалося підвищити робочу частоту оперативної пам'яті типу DDR3 виробництва G.Skill до рекордної позначки 1950,3 МГц (ефективна - 3900,6 МГц).

Читати далі

Компанія Other World Computing (OWC) готує до виходу на ринок нові модулі оперативної пам'яті для оновлених моделей комп'ютерів Mac Mini і ноутбуків   MacBook   Pro
Компанія Other World Computing (OWC) готує до виходу на ринок нові модулі оперативної пам'яті для оновлених моделей комп'ютерів Mac Mini і ноутбуків MacBook Pro. Компанія OWC вже довгий час залишається надійним партнером Apple. Відомо, що нова лінійка модулів оперативної пам'яті OWC отримає назву MaxRAM і буде відрізнятися різноманітністю варіантів потужності і ціновими перевагами.

Читати далі

Компанія Netlist, що спеціалізується на розробці високопродуктивної пам'яті для серверів і робочих станцій, оголосила про випуск енергонезалежних модулів пам'яті нового покоління, які отримали назву NVvault DDR3
Компанія Netlist, що спеціалізується на розробці високопродуктивної пам'яті для серверів і робочих станцій, оголосила про випуск енергонезалежних модулів пам'яті нового покоління, які отримали назву NVvault DDR3. Модулі доступні в модифікаціях ємністю 2 або 4 Гб, відрізняються пропускною спроможністю пам'яті 1 333 MT / s, а також іншими удосконаленнями. На відміну від традиційних серверних модулів пам'яті типу DDR3, компанія Netlist в Nvvault реалізувала спеціальну технологію CacheVault, яка передає вміст кеша DRAM у флеш-пам'ять NAND, використовуючи харчування модуля supercap, в разі перебоїв в подачі електроенергії або відмову сервера. Таким чином, Netlist реалізувала в модулях пам'яті різні рівні захисту кеш-пам'яті і додатки для запису даних, потребують високої пропускної здатності.

Читати далі

Тайванська компанія A-Data анонсувала модулі пам'яті XPG Gaming Series DDR3L-1333G об'ємом 8 Гбайт, які повинні задовольнити вимоги навіть самого ресурсоемкого програмного забезпечення. Модулі пам'яті A-Data XPG Gaming Series DDR3L-1333G працюють на частоті 1333 МГц, таймингах 9-9-9-24 і напрузі живлення 1,35 вольта. Вони охолоджуються за допомогою радіаторів чорного кольору.

«З ростом популярності 64-бітових операційних систем пам'ять з високою щільністю є необхідним продуктом для геймерів. Ми першими запустили на ринок модулі пам'яті високої щільності DDR3L 1333G, представлені в серії XPG Gaming »

, - сказав Алекс Ву (Alex Wu), керівник відділу з розробки продуктів ОЗУ компанії A-Data.

«Модулі пам'яті PG Gaming Series DDR3L-1333G відрізняються високою щільністю і низькою напругою, а також мають великий потенціал для розгону і покликані допомогти гравцям підвищити продуктивність системи. Варто також відзначити, що зниження енергоспоживання призводить до більш низького рівня викидів вуглецю, що підвищує екологічну стійкість продукту ».

Модулі доступні як по одному, так і комплектами по дві штуки. Модулі оперативної пам'яті A-Data XPG Gaming Series DDR3L-1333G уже почали надходити по офіційних каналах дистрибуції.

Джерело: Tcmagazine.com

Навіщо вам, наприклад, для набору тексту, обробки фото або серфінгу в соціальних мережах вісім ядер, 32 ГБ оперативної пам'яті і накопичувач на 2 ТБ?
Чому ми говоримо про процеси, а не про додатки?
Як лише дві цифри - одиниця і нуль - перетворюються в барвисті гри і фільми?

Новости