Оперативне планування виробництва і збуту продукції на підприємстві, програма виробництва і реалізації продукції, виробничих процесів

  1. Програма виробництва та реалізації продукції MPS
  2. MRP календарне планування виробництва по цехах і операціям
  3. APS / MES оптимізаційне планування виробництва до робочого центру

Оперативне планування виробництва і збуту продукції мають на увазі короткострокове деталізоване розподіл всіх етапів роботи компанії. Його цілі полягають у доведенні конкретних виробничих завдань до кожного відділу, цеху, робочого ланки або бригади. Програма виробництва та реалізації продукції в такому типі ведення діяльності визначає розподіл однієї головної задачі на підзадачі на короткі тимчасові сегменти і встановлення планів на кожен з них.

Планування реалізації продукції в такому підході до виробничого процесу має на увазі ведення календарного і об'ємного планування, і диспетчеризація (контролю продажу продукції, що випускається фірмою продукції, управлінні цим процесом).

Планування виробничих процесів ділиться на:

  • Роботу всередині цеху, що складається в синхронізації діяльності співробітників одного відділу. Домогтися оптимізації роботи підрозділу дозволяє щомісячне планування обсягу роботи, розподілу обов'язків між співробітниками, чіткий контроль їх дотримання.
  • Підготовка планів між цехами або виробничими напрямками. Таке планування виробничих процесів дозволяє налагодити контакт між відділами, цехами, оптимізувати процеси взаємодії між ними, а також підвищити продуктивність компанії.

Програма виробництва та реалізації продукції будується не кількох принципах:

  • Необхідність складання плану;
  • Єдність планування виробництва, а також збуту продукції;
  • Безперервність дії виробничих планів;
  • Гнучкість затверджених планів, можливість внесення в них виправлень з урахуванням серйозних обставин;
  • Точність формулювань завдань.

Кожен з принципів, на якому будується планування реалізації продукції, відіграє важливу роль і має свої етапи реалізації.

Програмне забезпечення для ведення оперативного планування Clobbi дозволяє вести планування кількості випущених виробів, здійснювати календарне планування між цехами або для кожного з них окремо, оптимізувати діяльність робочих центрів, формувати завдання для окремого співробітника, а також складати маршрутні листи для категорій продукції, що реалізовується.

Програма виробництва та реалізації продукції MPS

Головний календарний план виробництва (МКП або MPS проект) формується в результаті узгодження середньострокового і оперативного планів продажів з можливостями виробництва в середньостроковій і короткостроковій перспективи.

Формування MPS плану відбувається на підставі:

  • прогнозу продажів
  • замовлень покупців
  • залишків готової продукції на складах
  • інформації про вже запущених у виробництво замовленнях
  • необхідних розмірах страхових запасів і т.д.

Оперативне планування виробництва дозволяє зробити розрахунок необхідних обсягів випуску продукції, термінів запуску у виробництво і випуску готової продукції з урахуванням страхового запасу. Також MPS-план може оцінити терміни відвантаження продукції на підставі квот SOP плану продажів і виробництва.

Також MPS-план може оцінити терміни відвантаження продукції на підставі квот SOP плану продажів і виробництва

План випуску продукції

У більшості підприємств MPS план - це планування виробництва і реалізації продукції, тобто виділених позицій виробів (складальних одиниць або деталей - робота саме з таким варіантом MPS-плану розглядається в відео-інструкції по посиланню нижче).

Дивитися відео з планування випуску готової продукції (MPS)

MPS план виробництва може бути сформований відповідно до різними стратегіями позиціонування:

  • Виготовлення на замовлення (MTO)
  • Збірка на замовлення (ATO)
  • Виробництво для складу (MTS)

MPS план в Clobbi є ковзне планування виробництва і збуту продукції, що має на увазі, що нові замовлення включаються в міру їх надходження (на практиці зазвичай один-два рази на тиждень або щодня) і планування походить від поточної дати до дати випуску всіх прийнятих у виробництво замовлень. При цьому горизонт планування «плаваючий» і постійно зсувається вперед.

На підставі MPS плану виконується укрупненное поквартальне і помісячне оперативне планування виробництва, обладнання та трудових ресурсів (RCCP).

MRP календарне планування виробництва по цехах і операціям

Коли все виробничі замовлення введені в MPS план, можна перейти до розрахунку детального об'ємно-календарного плану виробництва по деталях і операціями - MRP план.

MRP планування реалізації продукції відбувається на підставі MPS плану і технології виробництва і включає:

  • Об'ємно-календарні подетальні або подетально-поопераційні плани виготовлення та передачі деталей і складальних одиниць (ДСЕ) між цехами / ділянками. При цьому, враховуються складні технологічні маршрути: «петлі» - різні цехозаходи, виконання окремих операцій на інших підприємствах і т.д.
  • Об'ємно-календарні плани потреби, поставки, завезення матеріалів і комплектуючих на склади, в цеху і на ділянки з центральних складів

Програма виробництва формується на основі врахування наявності матеріалів і комплектуючих в цехах і на ділянках, а також незавершеного виробництва в цехах. При цьому, плани відповідно зменшуються.

Основним рекомендованим способом MRP планування є ковзне однорівневе позамовному планування виробництва, призначене для формування безперервних ( «ковзають») планів в розрізі виробничих замовлень. При такій системі план постійно поповнюється і однотипна продукція, включена в різні замовлення, стає різними планово-обліковими одиницями.

При однорівневій MRP плануванні програма виробництва і реалізації продукції має на увазі планування всіх переділів і технологічних операцій по підрозділах. Для одноуровневого планування, в залежності від умов виробництва, можуть застосовуватися різні інструменти:

  • MRP планування реалізації продукції без врахування обмежень
  • MRP і CRP планування виробництва з урахуванням обмежень
  • Оперативне календарне оптимізаційне управління виробництвом з урахуванням обмежень (APS / MES-планування)

подетальної план

Ключовим моментом при організації позаказного виробничого планування та обліку є визначення точок «прив'язки замовлень» - стадій виробництва, які плануються і враховуються по замовленнях. І стадій, планування і облік яких виконується за номенклатурою. Clobbi дозволяє гнучко налаштувати прив'язку для випускають (складальних) та заготівельних цехів / ділянок, виділити номенклатуру (наприклад, нормалізує обмін речовин і заводську уніфікацію) для виключення з позаказного планування. Облік виконання виробничих планів залежить від особливостей виробництва і моделі планування. Основними варіантами є:

  • За допомогою явної вказівки в документах номера виробничого замовлення
  • За допомогою автоматичного розміщення виконаних деталеоперацій щодо виробничих замовлень, згідно їх пріоритетам у виробництві

Облік позамовно планів зручно виконувати у вигляді аналізу плану виробництва і факту виконання, де склад виробничого замовлення представлений в так званому «дереві» замовлення.

Дивитися відео по роботі з MRP планами

APS / MES оптимізаційне планування виробництва до робочого центру

APS / MES оперативне планування виробництва дозволяє успішно реалізувати MPS і / або MRP плани виробництва за допомогою оптимізації роботи обладнання. В результаті оптимізації досягається виконання замовлень у строк або з мінімальними порушеннями, більш щільна завантаження потужностей, зменшення тривалості і кількості переналадок обладнання, скорочення обсягів незавершеного виробництва і часу міжопераційного простою, скорочення загальної тривалості виробничого циклу. Таким чином відбувається збільшення пропускної спроможності підприємства та прискорення обороту матеріальних і фінансових ресурсів.

Огляд можливостей APS / MES планування виробництва в сервісі Clobbi

Огляд застосовуваних методів математичної оптимізації для APS планування виробництва в сервісі Clobbi

APS / MES-планування є розвитком об'ємно-календарного CRP-планування потужностей по обмеженою завантаженні. Принциповими відмінностями є:

  • Відсутність дискретних інтервалів планування. Розташування всіх робіт на тимчасовій осі з точністю до хвилин
  • Можливість урахування реальної внутрізмінних черговості робіт, часу переналадок, часу міжопераційного пролежування і часу переміщення між робочими центрами
  • Формування плану по одному або декільком критеріям оптимізації

MES-план в сервісі Clobbi. Календарний оптимізований план виробництва

Для APS / MES планування виробництва і реалізації продукції необхідно сформувати і оперативно підтримувати в актуальному стані наступну інформацію:

  • Склади виробів і маршрутні технічні процеси з зазначенням всіх виробничих нормативів і альтернативних технічних процесів
  • Перелік робочих центрів із зазначенням складів робочих центрів і графіка роботи кожного з них, схеми завантаження (одиничної, множинної), методу розрахунку потужності, схеми переміщення і призначення робіт та інших параметрів
  • Графіки робіт і розклад роботи робочих центрів визначають календарний плановий фонд роботи кожного робочого центру. При виході з ладу або запланований ремонт потрібно змінити час роботи робочого центру в відповідні дні
  • Час для переналагодження операцій для робочих центрів може бути, як фіксованими для кожного робочого центру, так і довільним
  • Час і способи переміщення напівфабрикатів між робочими центрами
  • Інформацію про поточні залишки матеріалів і входять напівфабрикатах
  • Інформацію про поточні необхідних датах випуску і пріоритетах з MPS, MRP плану
  • І багато іншої нормативно-довідкової і оперативної інформації

Формування APS / MES плану виконується за наступними критеріями оптимізації:

  • Комерційні критерії оптимізації. Мінімізація порушень узгоджених з покупцями термінів відвантаження замовлень або термінів міжцехових поставок
  • Виробничі критерії оптимізації. Максимізація завантаження потужностей
  • Інші критерії оптимізації, в тому числі оптимізація за кількома критеріями одночасно. При цьому критерії шикуються в порядку пріоритетності

Модель календарного планування виробництва по обмеженою завантаженні. Призначення на обладнання виконується без перевантаження устаткування в кожен момент часу:

  • Планування «назад» - від часу виконання замовлення назад до перших технологічних операцій
  • Планування «вперед» - від поточної дати тільки невиконаних технологічних операцій
  • Планування «від вузького місця» / «пляшкового горлечка». Даний підхід об'єднує попередні підходи
  • «Згладжування» перевантажень обладнання з призначенням робіт на альтернативне обладнання
  • «Ручне» призначення замовлення на обладнання

У Clobbi застосовують такі схеми завантаження:

  • Одинична схема завантаження, при якій в один момент часу робочий центр може обробляти тільки один напівфабрикат (продукцію)
  • МножестÐ

Новости