Оплата праці в трудовому договорі

  1. РОЗМІР ЗАРПЛАТИ - ОБОВ'ЯЗКОВА УМОВА ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ
  2. ПОГОДИННА СИСТЕМА ОПЛАТИ ПРАЦІ
  3. СДЕЛЬНАЯ СИСТЕМА ОПЛАТИ ПРАЦІ
  4. ДОПЛАТИ, НАДБАВКИ, ПРЕМІЇ
  5. КОМПЕНСАЦІЇ ЗА РОБОТУ З шкідливими І (АБО) небезпечними умовами праці

У нашій організації застосовуються різні системи оплати праці У нашій організації застосовуються різні системи оплати праці. Наприклад, деякі працівники отримують оклад, у деяких відрядна оплата, причому частина з них працюють у шкідливих умовах. Яким чином прописати це в трудових договорах працівників? Чи можна просто робити відсилання до локальних нормативних актів?

РОЗМІР ЗАРПЛАТИ - ОБОВ'ЯЗКОВА УМОВА ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ

Умови оплати праці входять в число обов'язкових умов трудового договору (абзац 5 ч. 2 ст. 57 ТК РФ). До таких умов трудове законодавство відносить:

• тарифну ставку або оклад (посадовий оклад) працівника;

• доплати;

• надбавки;

• заохочувальні виплати.

Згідно ч. 1 ст. 135 ТК РФ заробітна плата конкретному працівникові встановлюється трудовим договором відповідно до діючих у даного роботодавця системами оплати праці. Тобто велике значення має те, яка саме система оплати праці застосовується щодо працівника (наприклад, погодинна або відрядна), чи встановлені доплати, надбавки, премії та ін., А також умови праці.

При цьому системи оплати праці розробляють на основі вимог трудового законодавства. Тобто в заробітній платі кожного працівника потрібно враховувати закріплені в законодавстві критерії, в тому числі умови праці [1] .

Як правило, роботодавці включають в трудовий договір з працівником спеціальний розділ, присвячений умовам оплати праці для цього працівника (наприклад, «Оплата праці»).

ПОГОДИННА СИСТЕМА ОПЛАТИ ПРАЦІ

Якщо працівнику встановлена тільки тарифна ставка або посадовий оклад (оклад), в трудовому договорі вказують їх конкретний розмір в числовому вираженні (наприклад, 100 руб. В годину або 50 000 руб. На місяць). Такі роз'яснення дає Роструд [2] .

Формулювання можуть бути наступними:

3.1. За виконання трудових обов'язків, передбачених цим договором, Працівникові встановлюється посадовий оклад у розмірі 50 000 (П'ятдесят тисяч) рублів на місяць.

3.1. За виконання трудових обов'язків, передбачених цим договором, Працівникові встановлюється годинна тарифна ставка в розмірі 100 (Сто) рублів на годину.

В цьому випадку в трудовому договорі не можна використовувати формулювання «Оплата праці згідно зі штатним розкладом» або «Посадовий оклад працівника встановлюється відповідно до штатного розкладу». Якщо роботодавець не вкаже конкретний розмір окладу, це порушить вимоги абзацу 5 ч. 2 ст. 57 ТК РФ.

Таким чином, відсилання до штатного розпису замість вказівки конкретного розміру окладу працівника є порушенням вимог трудового законодавства, за яке роботодавця можуть притягнути до адміністративної відповідальності, передбаченої ч. 1 ст. 5.27 Кодексу РФ про адміністративні правопорушення (КоАП РФ).

Тому при погодинній оплаті праці в трудовому договорі повинен бути вказаний конкретний розмір тарифної ставки або посадового окладу працівника, а також доплати, надбавки і заохочувальні виплати.

СДЕЛЬНАЯ СИСТЕМА ОПЛАТИ ПРАЦІ

Якщо відповідно до діючої у роботодавця системою оплати праці працівнику встановлена ​​відрядна система оплата праці, відповідна умова потрібно включити в трудовий договір.

При цьому трудове законодавство не зобов'язує роботодавця вказувати в трудовому договорі конкретний розмір відрядних розцінок або норм праці, передбачених ст. 160 ТК РФ.

Тому в трудовому договорі з працівником, заробіток якого буде залежати від кількості вироблених їм одиниць продукції (виконаної роботи), необхідно вказати, що оплата праці є відрядної. Потрібно також привести посилання на локальний нормативний акт роботодавця, який встановлює:

• відрядні розцінки, норми часу, норми виробітку;

• порядок обліку вироблення продукції і обсягу виконаних робіт (наприклад, положення про оплату праці працівників або наказ роботодавця).

З зазначеним локальним нормативним актом працівника потрібно ознайомити під розпис.

Формулювання в трудовому договорі може бути наступною:

3.1. Працівникові встановлюється пряма відрядна система оплати праці і оплачується ту кількість продукції, яку він робив.
Відрядні розцінки, норми часу, норми виробітку, а також порядок обліку вироблення продукції, обсягу виконаних робіт встановлюються Положенням про оплату праці працівників ТОВ «Спеціаліст».

Необхідно також враховувати, що є кілька різновидів відрядної оплати праці:

• пряма відрядна;

• відрядно-преміальна;

• відрядно-прогресивна;

• побічно-відрядна.

ДОПЛАТИ, НАДБАВКИ, ПРЕМІЇ

Норма абзацу 5 ч. 2 ст. 57 ТК РФ дозволяє не вказувати в трудовому договорі конкретні розміри доплат, надбавок і премій.

Якщо роботодавець встановив доплати, надбавки і заохочувальні (стимулюючі) виплати (в тому числі премії), то можна вказати їх види і розмір:

а) безпосередньо в трудовому договорі;

б) у вигляді посилання на локальний нормативний акт роботодавця (наприклад, положення про оплату праці працівників, положення про преміювання працівників) або колективний договір, яким вони встановлені. Працівників потрібно ознайомити з вказаними документами під розпис (абзац 10 ч. 2 ст. 22, ч. 3 ст. 68 ТК РФ).

Те, що в даному випадку можна використовувати в трудовому договорі відсильні норми, підтверджує в своїх роз'ясненнях Роструд2.

Витяг з листа Роструда від 22.03.2012 № 428-6-1
2. [...]
Конкретний розмір тарифної ставки або посадового окладу вказується безпосередньо в трудовому договорі. Що стосується доплат, надбавок і заохочувальних виплат, належних працівникові, то вони можуть бути прямо вказані в трудовому договорі або в ньому може бути зроблена відсилання до відповідного локального нормативного акту або колективним договором, що передбачає підстави та умови їх виплати. В останньому випадку працівник повинен бути ознайомлений зі змістом локальних нормативних актів і колективним договором під розпис.

Формулювання можуть бути наступними:

3.1. За виконання трудових обов'язків, передбачених цим договором, Працівникові встановлюється заробітна плата, що включає в себе:
3.1.1. Посадовий оклад в розмірі 50 000 (П'ятдесят тисяч) рублів на місяць.
3.1.2. Квартальні та річні премії, які нараховуються та виплачуються Працівникові в порядку і на умовах, встановлених Положенням про преміювання працівників ТОВ «Нові технології».

3.1. За виконання трудових обов'язків, передбачених цим договором, Працівникові встановлюється заробітна плата, що включає в себе:
3.1.1. Посадовий оклад в розмірі 30 000 (Тридцять тисяч) рублів на місяць.
3.1.2. Персональну надбавку за високу кваліфікацію в розмірі 10 000 (Десять тисяч) рублів на місяць.

Зверніть увагу, що в трудовому договорі з працівником, який буде працювати в районах Крайньої Півночі або прирівняних до них місцевостях [3] , Потрібно вказати районний коефіцієнт і процентну надбавку до заробітної плати. Якщо роботодавець порушить це правило і не включить такі умови в трудовий договір, працівник все одно зможе зажадати їх виплати. Така позиція підтверджується судовою практикою [4] .

КОМПЕНСАЦІЇ ЗА РОБОТУ З шкідливими І (АБО) небезпечними умовами праці

У трудовому договорі потрібно прописати характеристику умов праці на робочому місці (абзац 7 ч. 2 ст. 57 ТК РФ). Ці відомості вказують за результатами проведеної у роботодавця спеціальної оцінки умов праці [5] .

Якщо працівника приймають на роботу з шкідливими і (або) небезпечними умовами праці, в його трудовому договорі необхідно, зокрема, вказати належні компенсації за роботу у відповідних умовах.

Згідно ст. 92, 117 і 147 ТК РФ працівник має право на такі гарантії і компенсації:

• скорочена тривалість робочого часу за роботу зі шкідливими умовами праці (3 або 4 ступеня) і (або) небезпечними умовами праці - за загальним правилом не більше 36 годин на тиждень;

• щорічно додаткова оплачувана відпустка за роботу зі шкідливими (2, 3 або 4 ступеня) і (або) небезпечними умовами праці - не менше 7 календарних днів;

• підвищення оплати праці - не менше 4% від тарифної ставки (окладу), встановленої для різних видів робіт з нормальними умовами праці.

Розмір доплати, вказаний в ч. 2 ст. 147 ТК РФ (4% від тарифної ставки (окладу)) є мінімальним. Конкретні розміри підвищення оплати праці роботодавець встановлює (з урахуванням думки представницького органу працівників) в локальному нормативному акті, або в колективному договорі, трудовому договорі (ч. 3 ст. 147 ТК РФ).

Формулювання в трудовому договорі може бути наступною:

3.1. За виконання трудових обов'язків, передбачених цим договором, Працівникові встановлюється заробітна плата, що включає в себе:
3.1.1. Посадовий оклад в розмірі 40 000 (Сорок тисяч) рублів на місяць.
3.1.2. Доплату за роботу у шкідливих умовах праці в розмірі 1600 (Одна тисяча шістсот) гривень в місяць.

Відзначимо, що підвищена оплата встановлюється незалежно від ступеня шкідливості умов праці (підклас 3.1, 3.2, 3.3 або 3.4).

[1] Визначення Конституційного Суду РФ від 01.10.2009 № 1160-О-О.

[2] Листи від 22.03.2012 № 428-6-1, від 19.03.2012 № 395-6-1.

[3] Перелік районів Крайньої Півночі і місцевостей, прирівняних до районів Крайньої Півночі, затверджений Постановою Ради Міністрів СРСР від 03.01.1983 № 12 (в ред. Від 03.03.2012).

[4] Розділ 1 Огляду практики розгляду судами справ, пов'язаних із здійсненням громадянами трудової діяльності в районах Крайньої Півночі і прирівняних до них місцевостях (затверджений Президією Верховного Суду РФ 26.02.2014, в ред. Від 26.04.2017).

[5] Лист Мінпраці Росії від 21.03.2014 № 15-1 / В-298.

І. Г. Умяров,
юрист

Яким чином прописати це в трудових договорах працівників?
Чи можна просто робити відсилання до локальних нормативних актів?

Новости