Оплатити комунальні: банк, пошта або Інтернет? - Блог - iPay.ua

  1. Оплатити комунальні: банк, пошта або Інтернет? Оплата комунальних послуг - справа обов'язкова, але...
  2. Ігор Березанський
  3. Оплатити комунальні: банк, пошта або Інтернет?
  4. Євген Веліканов
  5. Ігор Березанський
  6. Оплатити комунальні: банк, пошта або Інтернет?
  7. Євген Веліканов
  8. Ігор Березанський
  9. Оплатити комунальні: банк, пошта або Інтернет?
  10. Євген Веліканов
  11. Ігор Березанський
  12. Оплатити комунальні: банк, пошта або Інтернет?
  13. Євген Веліканов
  14. Ігор Березанський
  15. Оплатити комунальні: банк, пошта або Інтернет?
  16. Євген Веліканов
  17. Ігор Березанський
  18. Оплатити комунальні: банк, пошта або Інтернет?
  19. Євген Веліканов
  20. Ігор Березанський

Оплатити комунальні: банк, пошта або Інтернет?

Оплата комунальних послуг - справа обов'язкова, але не завжди приємна. Особливо тому що займає чимало часу. Своєчасна оплата комуналки може бути справжньою проблемою для тих, хто живе активно і у кого розписаний весь день, хто затиснутий вимогами робочого графіка, хто буває у відрядженнях або, навпаки, прив'язаний до місця проживання (виховує дитину, захворів, похилий вік не дозволяє тривалі прогулянки ).

Для погашення рахунку «по-старому» - в банку або поштовому відділенні, необхідно виділити кілька годин на одну тільки оплату комунальних послуг. А більш сучасний підхід - оплата через Інтернет - все ще залишається незвичним для багатьох клієнтів. Є як мінімум 7 причин оплачувати комунальні послуги через Інтернет .

Який же спосіб краще? Давайте розберемося.

Оплата комуналки на пошті

Цей традиційний метод оплати знаком ще нашим бабусям. Втім, десятиліття регулярного простоювання в чергах в поштовому відділенні в платіжний період (з 15 по 25 число) не відбили охоту користуватися саме цим способом оплати.

Для багатьох клієнтів переваги погашення комуналки на пошті очевидні:

  • Метод перевірений, його надійність доведена;
  • Оплата здійснюється готівкою, що для багатьох людей старшого покоління - найбільш звичний варіант;
  • Видається квитанція, яку можна підшити в домашній журнал і, при необхідності, показати комунальному службовцю;
  • Комісії за оплату відносно низькі.

Разом з тим, з переваг оплати комунальних послуг на пошті слідують і її недоліки.

Поштові відділення відкриті в ті ж робочі години, що і інші підприємства і організації. Це означає, що платити на пошті найзручніше того, хто не працює або працює за унікальним графіком. Всім іншим для цієї мети доведеться виділити, як мінімум, кілька годин. Адже на пошту ще треба потрапити (прийти або приїхати), там треба постояти в черзі, потім витратити час на повернення на роботу. Для більшості співробітників офісів це просто неприйнятно. Адже жорсткий графік і максимально продуктивна робота - вимога дуже багатьох сучасних компаній.

Незважаючи на те, що надійність оплати комуналки на пошті, так би мовити, перевірена часом, не можна виключити вплив людського фактора. Касир на пошті може написати реквізити підприємства з помилкою або неправильно вказати показники лічильника. Помилковий платіж повернути через пошту можна, але це займе чимало часу.

Оплата готівкою найбільше підходить тим, хто отримує зарплату готівкою. Але якщо зарплата приходить на карту, то кожне переведення в готівку коштів супроводжується зняттям комісії.

Поштові квитанції хоч і служать доказом платежу, друкуються на не якісному папері. Така квитанція може постаріти, «вицвісти» або просто загубитися.

Нарешті, не можна забувати про те, у що зазвичай перетворюється сам процес оплати комуналки на пошті. Черги не уникнути. Доведеться стояти (не завжди є сидячі місця), часом в не провітрюваному і світлому приміщенні і не з самими привітними «сусідами». Така процедура неминуче Не додає гарного настрою, може стати стресовій і відбитися на самопочутті.

Оплата комуналки в банку

Існує два види оплати комунальних послуг в банку - в касі або по терміналу. Оплата в банківській касі має ті ж особливості, що і оплата в поштовому відділенні:

  • Оплата здійснюється у робочі години - тобто відволікатися від своєї роботи, домашніх обов'язків або відпочинку, або шукати того, хто зробить платіж замість вас;
  • Оплата займає багато часу, якщо враховувати дорогу до банку і очікування в черзі;
  • Той же ризик впливу людського фактора - не всі банківські відділення великі і просторі, іноді доводиться по годині і більше проводити в погано провітрюваному приміщенні, заповненому іншими платниками;
  • Після закінчення операції видається паперова квитанція, яку можна втратити.

Однак оплату в касі банку можна проводити як готівкою, так і картою. Крім того, черги в касі банку все ж рухаються в рази швидше, ніж черги в поштових відділеннях. Від банківських співробітників потрібне вміння швидко працювати з рахунками, так як швидке обслуговування - гідність роботи банку і плюс до його репутації.

Нарешті, черги в банках значною мірою «розвантажують» термінали, адже частина клієнтів оплачує комуналку саме так.

Переваги оплати по терміналу:

  • Можна вносити готівку або платити з карти;
  • Після закінчення операції видається чек;
  • Оплата займає всього кілька хвилин.

Недолік же оплати через термінали - це, перш за все, необхідність наявності комунального підприємства в базі. Якщо підприємства там немає, то оплату провести не вийде.

Навчитися користуватися терміналом досить просто, проте він все одно знаходиться в банківському відділенні, тобто доведеться, знову ж таки, виділяти час на поїздку в банк, міняти свій робочий графік заради цього ...

На жаль, термінали досить часто ламаються, або, як кажуть користувачі, «зависають». Якщо трапився перебій в роботі пристрою, то доведеться скористатися банківською касою.

Термінали не видають здачу, якщо платити готівкою.

Очевидно, що оплата через термінали - це крок вперед в порівнянні з касою банку або поштового відділення. Адже мова йде про самообслуговуванні, коли клієнт вчиться самостійно виробляти оплату і тим самим прискорює весь процес.

Оплата комуналки через Інтернет

Це найсучасніший і «молодий» вид платежів, але не дивлячись на це стає все більш популярним. Звичайно, деякі клієнти ставляться до переказу грошей через Інтернет досить скептично: хтось побоюється шахрайства, інші не впевнені, що зможуть правильно ввести дані і не допустять помилку, «відправивши гроші не тому». Не всі знають, що система онлайн-платежів, фактично, виключає помилку, захищає від шахрайства і надає масу інших переваг.

Не всі знають, що система онлайн-платежів, фактично, виключає помилку, захищає від шахрайства і надає масу інших переваг

Чому платити комуналку через Інтернет зручно:

  1. Немає прив'язки до конкретних робочих годинах каси. Каси взагалі немає. Всі операції клієнт здійснює сам в будь-який зручний для нього час - вночі, рано вранці або пізно ввечері, в робочий чи вихідний день.
  2. Не потрібно кудись їхати чи йти: переказ коштів на рахунок комунального підприємства здійснюється в Інтернеті. Зробити платіж можна вдома, сидячи на дивані. Або в офісі. Або у відпустці. Навіть в лісі, якщо там є покриття wi-fi (в Європі це звичайне явище, а в Японії доступ до Інтернету надано навіть на вершині гори Фудзіяма).
  3. Онлайн-платежі здійснюються швидко: протягом доби в будні. Якщо платіж зроблений у вихідні чи свята - то гроші потраплять на рахунок комунального підприємства в перший же робочий день.
  4. Економічно вигідно. Онлайн-сервіси стягують доступні комісії за вчинення платежів. У той же час для стимулювання купівельного інтересу проводяться акції, існують спеціальні пільгові умови і знижки. На сайті iPay.ua платники отримують бонуси, які потім можуть обміняти на подарунки.
  5. Є квитанція. Сервіс iPay.ua надає документ з факсимільного печаткою і підписом. Таку квитанцію можна роздрукувати, а копію зберегти в електронному вигляді - так вона не буде випадково втрачено.
  6. Є гарантії. Безпека платежів гарантована міжнародними системами захисту персональних даних. Сервіс iPay.ua сертифікований за системою PCI DSS, розробленої компаніями Visa і Mastercard.

Дізнайтеся більше про те, чому оплачувати комунальні послуги через Інтернет вигідно і зручно - 7 причин оплатити комуналку через Інтернет.

Серед недоліків оплати по Інтернету - необхідність робити тільки безготівкові розрахунки, тобто гроші повинні бути обов'язково на карті, а послуга підходить користувачам, у яких відкриті карткові рахунки.

Важливо володіти хоча б мінімумом навичок користування комп'ютером, тому часто онлайн-платежі залишаються недоступними для тих, у кого немає комп'ютера або хто не може його освоїти (наприклад, для людей похилого віку).

Квитанція про оплату комунальних послуг надається не на фірмовому бланку, наприклад, газконтори, а на звичайному папері (нехай і з факсимільного печаткою). Така квитанція має юридичну силу, але багато клієнтів хочуть отримати документ на фірмовому бланку.

Оплата комуналки в Інтернеті має свої особливості. Наприклад, такий підхід може полегшити планування витрат. Якщо користувач підключить послугу регулярних платежів, то буде отримувати нагадування про наступне, а гроші можуть стягуватися з карти в автоматичному режимі.

Уже під час проведення платежу клієнт знатиме, чи успішно пройшла операція. Якщо була допущена помилка - користувач отримає підказки від сервісу по її усуненню.

Система iPay.ua перевіряє достовірність введених даних і не допустить переказу коштів, якщо реквізити були введені з помилкою.

Нарешті, оплата комунальних послуг за реквізитами - це можливість перерахувати кошти на рахунок будь-якого комунального підприємства в Україні, де б воно не знаходилося.

Кількість користувачів платіжних сервісів в Інтернеті весь час зростає. Проте, клієнтам не вистачає інформації про Інтернет-платежі, що часто змушує робити вибір на користь менш зручних, але більш звичних способів оплати.

Експертна думка

Євген Веліканов

Директор сервісу iPay.ua

Сьогодні йти оплачувати комуналку на пошту - це минуле століття. Адже не потрібно витрачати додатково ні час, ні гроші, щоб з комфортом абсолютно в будь-який день оплатити комунальні послуги онлайн. За Інтернет-платежами - майбутнє, де стару звичку до формальностей і бланків замінить швидкість і мобільність онлайну. Всього один раз спробувавши сплатити комуналку в Інтернеті, Ви більше не захочете стояти в чергах щомісяця.

Ігор Березанський

Менеджер з розвитку бізнесу електронної комерції представництва MasterCard Europe в Україні

Що впливає на вибір користувача, щоб він віддав перевагу більш прогресивні методи оплати через Інтернет? На першому етапі дуже важливо інформування: про можливість швидких, зручних і безпечних грошових переказів онлайн. Доступна ціна послуги і бонуси можуть стати додатковим фактором залучення уваги потенційних клієнтів. Але вирішальну роль в перевазі онлайн-сервісів грає інтерфейс. За результатами останніх досліджень, поширені причини переривання процесу оплати це: сумніви в безпеці (якщо, наприклад, при здійсненні оплати у разі переходу на іншу сторінку або сайт) або зручність платежу (коли потрібно чимало часу на заповнення обов'язкових полів). iPay.ua сертифікований за міжнародним протоколом безпеки PCI DSS. Платіж здійснюється за допомогою зручної форми-шаблону за кілька хвилин.

Оплатити комунальні: банк, пошта або Інтернет?

Оплата комунальних послуг - справа обов'язкова, але не завжди приємна. Особливо тому що займає чимало часу. Своєчасна оплата комуналки може бути справжньою проблемою для тих, хто живе активно і у кого розписаний весь день, хто затиснутий вимогами робочого графіка, хто буває у відрядженнях або, навпаки, прив'язаний до місця проживання (виховує дитину, захворів, похилий вік не дозволяє тривалі прогулянки ).

Для погашення рахунку «по-старому» - в банку або поштовому відділенні, необхідно виділити кілька годин на одну тільки оплату комунальних послуг. А більш сучасний підхід - оплата через Інтернет - все ще залишається незвичним для багатьох клієнтів. Є як мінімум 7 причин оплачувати комунальні послуги через Інтернет .

Який же спосіб краще? Давайте розберемося.

Оплата комуналки на пошті

Цей традиційний метод оплати знаком ще нашим бабусям. Втім, десятиліття регулярного простоювання в чергах в поштовому відділенні в платіжний період (з 15 по 25 число) не відбили охоту користуватися саме цим способом оплати.

Для багатьох клієнтів переваги погашення комуналки на пошті очевидні:

  • Метод перевірений, його надійність доведена;
  • Оплата здійснюється готівкою, що для багатьох людей старшого покоління - найбільш звичний варіант;
  • Видається квитанція, яку можна підшити в домашній журнал і, при необхідності, показати комунальному службовцю;
  • Комісії за оплату відносно низькі.

Разом з тим, з переваг оплати комунальних послуг на пошті слідують і її недоліки.

Поштові відділення відкриті в ті ж робочі години, що і інші підприємства і організації. Це означає, що платити на пошті найзручніше того, хто не працює або працює за унікальним графіком. Всім іншим для цієї мети доведеться виділити, як мінімум, кілька годин. Адже на пошту ще треба потрапити (прийти або приїхати), там треба постояти в черзі, потім витратити час на повернення на роботу. Для більшості співробітників офісів це просто неприйнятно. Адже жорсткий графік і максимально продуктивна робота - вимога дуже багатьох сучасних компаній.

Незважаючи на те, що надійність оплати комуналки на пошті, так би мовити, перевірена часом, не можна виключити вплив людського фактора. Касир на пошті може написати реквізити підприємства з помилкою або неправильно вказати показники лічильника. Помилковий платіж повернути через пошту можна, але це займе чимало часу.

Оплата готівкою найбільше підходить тим, хто отримує зарплату готівкою. Але якщо зарплата приходить на карту, то кожне переведення в готівку коштів супроводжується зняттям комісії.

Поштові квитанції хоч і служать доказом платежу, друкуються на не якісному папері. Така квитанція може постаріти, «вицвісти» або просто загубитися.

Нарешті, не можна забувати про те, у що зазвичай перетворюється сам процес оплати комуналки на пошті. Черги не уникнути. Доведеться стояти (не завжди є сидячі місця), часом в не провітрюваному і світлому приміщенні і не з самими привітними «сусідами». Така процедура неминуче Не додає гарного настрою, може стати стресовій і відбитися на самопочутті.

Оплата комуналки в банку

Існує два види оплати комунальних послуг в банку - в касі або по терміналу. Оплата в банківській касі має ті ж особливості, що і оплата в поштовому відділенні:

  • Оплата здійснюється у робочі години - тобто відволікатися від своєї роботи, домашніх обов'язків або відпочинку, або шукати того, хто зробить платіж замість вас;
  • Оплата займає багато часу, якщо враховувати дорогу до банку і очікування в черзі;
  • Той же ризик впливу людського фактора - не всі банківські відділення великі і просторі, іноді доводиться по годині і більше проводити в погано провітрюваному приміщенні, заповненому іншими платниками;
  • Після закінчення операції видається паперова квитанція, яку можна втратити.

Однак оплату в касі банку можна проводити як готівкою, так і картою. Крім того, черги в касі банку все ж рухаються в рази швидше, ніж черги в поштових відділеннях. Від банківських співробітників потрібне вміння швидко працювати з рахунками, так як швидке обслуговування - гідність роботи банку і плюс до його репутації.

Нарешті, черги в банках значною мірою «розвантажують» термінали, адже частина клієнтів оплачує комуналку саме так.

Переваги оплати по терміналу:

  • Можна вносити готівку або платити з карти;
  • Після закінчення операції видається чек;
  • Оплата займає всього кілька хвилин.

Недолік же оплати через термінали - це, перш за все, необхідність наявності комунального підприємства в базі. Якщо підприємства там немає, то оплату провести не вийде.

Навчитися користуватися терміналом досить просто, проте він все одно знаходиться в банківському відділенні, тобто доведеться, знову ж таки, виділяти час на поїздку в банк, міняти свій робочий графік заради цього ...

На жаль, термінали досить часто ламаються, або, як кажуть користувачі, «зависають». Якщо трапився перебій в роботі пристрою, то доведеться скористатися банківською касою.

Термінали не видають здачу, якщо платити готівкою.

Очевидно, що оплата через термінали - це крок вперед в порівнянні з касою банку або поштового відділення. Адже мова йде про самообслуговуванні, коли клієнт вчиться самостійно виробляти оплату і тим самим прискорює весь процес.

Оплата комуналки через Інтернет

Це найсучасніший і «молодий» вид платежів, але не дивлячись на це стає все більш популярним. Звичайно, деякі клієнти ставляться до переказу грошей через Інтернет досить скептично: хтось побоюється шахрайства, інші не впевнені, що зможуть правильно ввести дані і не допустять помилку, «відправивши гроші не тому». Не всі знають, що система онлайн-платежів, фактично, виключає помилку, захищає від шахрайства і надає масу інших переваг.

Не всі знають, що система онлайн-платежів, фактично, виключає помилку, захищає від шахрайства і надає масу інших переваг

Чому платити комуналку через Інтернет зручно:

  1. Немає прив'язки до конкретних робочих годинах каси. Каси взагалі немає. Всі операції клієнт здійснює сам в будь-який зручний для нього час - вночі, рано вранці або пізно ввечері, в робочий чи вихідний день.
  2. Не потрібно кудись їхати чи йти: переказ коштів на рахунок комунального підприємства здійснюється в Інтернеті. Зробити платіж можна вдома, сидячи на дивані. Або в офісі. Або у відпустці. Навіть в лісі, якщо там є покриття wi-fi (в Європі це звичайне явище, а в Японії доступ до Інтернету надано навіть на вершині гори Фудзіяма).
  3. Онлайн-платежі здійснюються швидко: протягом доби в будні. Якщо платіж зроблений у вихідні чи свята - то гроші потраплять на рахунок комунального підприємства в перший же робочий день.
  4. Економічно вигідно. Онлайн-сервіси стягують доступні комісії за вчинення платежів. У той же час для стимулювання купівельного інтересу проводяться акції, існують спеціальні пільгові умови і знижки. На сайті iPay.ua платники отримують бонуси, які потім можуть обміняти на подарунки.
  5. Є квитанція. Сервіс iPay.ua надає документ з факсимільного печаткою і підписом. Таку квитанцію можна роздрукувати, а копію зберегти в електронному вигляді - так вона не буде випадково втрачено.
  6. Є гарантії. Безпека платежів гарантована міжнародними системами захисту персональних даних. Сервіс iPay.ua сертифікований за системою PCI DSS, розробленої компаніями Visa і Mastercard.

Дізнайтеся більше про те, чому оплачувати комунальні послуги через Інтернет вигідно і зручно - 7 причин оплатити комуналку через Інтернет.

Серед недоліків оплати по Інтернету - необхідність робити тільки безготівкові розрахунки, тобто гроші повинні бути обов'язково на карті, а послуга підходить користувачам, у яких відкриті карткові рахунки.

Важливо володіти хоча б мінімумом навичок користування комп'ютером, тому часто онлайн-платежі залишаються недоступними для тих, у кого немає комп'ютера або хто не може його освоїти (наприклад, для людей похилого віку).

Квитанція про оплату комунальних послуг надається не на фірмовому бланку, наприклад, газконтори, а на звичайному папері (нехай і з факсимільного печаткою). Така квитанція має юридичну силу, але багато клієнтів хочуть отримати документ на фірмовому бланку.

Оплата комуналки в Інтернеті має свої особливості. Наприклад, такий підхід може полегшити планування витрат. Якщо користувач підключить послугу регулярних платежів, то буде отримувати нагадування про наступне, а гроші можуть стягуватися з карти в автоматичному режимі.

Уже під час проведення платежу клієнт знатиме, чи успішно пройшла операція. Якщо була допущена помилка - користувач отримає підказки від сервісу по її усуненню.

Система iPay.ua перевіряє достовірність введених даних і не допустить переказу коштів, якщо реквізити були введені з помилкою.

Нарешті, оплата комунальних послуг за реквізитами - це можливість перерахувати кошти на рахунок будь-якого комунального підприємства в Україні, де б воно не знаходилося.

Кількість користувачів платіжних сервісів в Інтернеті весь час зростає. Проте, клієнтам не вистачає інформації про Інтернет-платежі, що часто змушує робити вибір на користь менш зручних, але більш звичних способів оплати.

Експертна думка

Євген Веліканов

Директор сервісу iPay.ua

Сьогодні йти оплачувати комуналку на пошту - це минуле століття. Адже не потрібно витрачати додатково ні час, ні гроші, щоб з комфортом абсолютно в будь-який день оплатити комунальні послуги онлайн. За Інтернет-платежами - майбутнє, де стару звичку до формальностей і бланків замінить швидкість і мобільність онлайну. Всього один раз спробувавши сплатити комуналку в Інтернеті, Ви більше не захочете стояти в чергах щомісяця.

Ігор Березанський

Менеджер з розвитку бізнесу електронної комерції представництва MasterCard Europe в Україні

Що впливає на вибір користувача, щоб він віддав перевагу більш прогресивні методи оплати через Інтернет? На першому етапі дуже важливо інформування: про можливість швидких, зручних і безпечних грошових переказів онлайн. Доступна ціна послуги і бонуси можуть стати додатковим фактором залучення уваги потенційних клієнтів. Але вирішальну роль в перевазі онлайн-сервісів грає інтерфейс. За результатами останніх досліджень, поширені причини переривання процесу оплати це: сумніви в безпеці (якщо, наприклад, при здійсненні оплати у разі переходу на іншу сторінку або сайт) або зручність платежу (коли потрібно чимало часу на заповнення обов'язкових полів). iPay.ua сертифікований за міжнародним протоколом безпеки PCI DSS. Платіж здійснюється за допомогою зручної форми-шаблону за кілька хвилин.

Оплатити комунальні: банк, пошта або Інтернет?

Оплата комунальних послуг - справа обов'язкова, але не завжди приємна. Особливо тому що займає чимало часу. Своєчасна оплата комуналки може бути справжньою проблемою для тих, хто живе активно і у кого розписаний весь день, хто затиснутий вимогами робочого графіка, хто буває у відрядженнях або, навпаки, прив'язаний до місця проживання (виховує дитину, захворів, похилий вік не дозволяє тривалі прогулянки ).

Для погашення рахунку «по-старому» - в банку або поштовому відділенні, необхідно виділити кілька годин на одну тільки оплату комунальних послуг. А більш сучасний підхід - оплата через Інтернет - все ще залишається незвичним для багатьох клієнтів. Є як мінімум 7 причин оплачувати комунальні послуги через Інтернет .

Який же спосіб краще? Давайте розберемося.

Оплата комуналки на пошті

Цей традиційний метод оплати знаком ще нашим бабусям. Втім, десятиліття регулярного простоювання в чергах в поштовому відділенні в платіжний період (з 15 по 25 число) не відбили охоту користуватися саме цим способом оплати.

Для багатьох клієнтів переваги погашення комуналки на пошті очевидні:

  • Метод перевірений, його надійність доведена;
  • Оплата здійснюється готівкою, що для багатьох людей старшого покоління - найбільш звичний варіант;
  • Видається квитанція, яку можна підшити в домашній журнал і, при необхідності, показати комунальному службовцю;
  • Комісії за оплату відносно низькі.

Разом з тим, з переваг оплати комунальних послуг на пошті слідують і її недоліки.

Поштові відділення відкриті в ті ж робочі години, що і інші підприємства і організації. Це означає, що платити на пошті найзручніше того, хто не працює або працює за унікальним графіком. Всім іншим для цієї мети доведеться виділити, як мінімум, кілька годин. Адже на пошту ще треба потрапити (прийти або приїхати), там треба постояти в черзі, потім витратити час на повернення на роботу. Для більшості співробітників офісів це просто неприйнятно. Адже жорсткий графік і максимально продуктивна робота - вимога дуже багатьох сучасних компаній.

Незважаючи на те, що надійність оплати комуналки на пошті, так би мовити, перевірена часом, не можна виключити вплив людського фактора. Касир на пошті може написати реквізити підприємства з помилкою або неправильно вказати показники лічильника. Помилковий платіж повернути через пошту можна, але це займе чимало часу.

Оплата готівкою найбільше підходить тим, хто отримує зарплату готівкою. Але якщо зарплата приходить на карту, то кожне переведення в готівку коштів супроводжується зняттям комісії.

Поштові квитанції хоч і служать доказом платежу, друкуються на не якісному папері. Така квитанція може постаріти, «вицвісти» або просто загубитися.

Нарешті, не можна забувати про те, у що зазвичай перетворюється сам процес оплати комуналки на пошті. Черги не уникнути. Доведеться стояти (не завжди є сидячі місця), часом в не провітрюваному і світлому приміщенні і не з самими привітними «сусідами». Така процедура неминуче Не додає гарного настрою, може стати стресовій і відбитися на самопочутті.

Оплата комуналки в банку

Існує два види оплати комунальних послуг в банку - в касі або по терміналу. Оплата в банківській касі має ті ж особливості, що і оплата в поштовому відділенні:

  • Оплата здійснюється у робочі години - тобто відволікатися від своєї роботи, домашніх обов'язків або відпочинку, або шукати того, хто зробить платіж замість вас;
  • Оплата займає багато часу, якщо враховувати дорогу до банку і очікування в черзі;
  • Той же ризик впливу людського фактора - не всі банківські відділення великі і просторі, іноді доводиться по годині і більше проводити в погано провітрюваному приміщенні, заповненому іншими платниками;
  • Після закінчення операції видається паперова квитанція, яку можна втратити.

Однак оплату в касі банку можна проводити як готівкою, так і картою. Крім того, черги в касі банку все ж рухаються в рази швидше, ніж черги в поштових відділеннях. Від банківських співробітників потрібне вміння швидко працювати з рахунками, так як швидке обслуговування - гідність роботи банку і плюс до його репутації.

Нарешті, черги в банках значною мірою «розвантажують» термінали, адже частина клієнтів оплачує комуналку саме так.

Переваги оплати по терміналу:

  • Можна вносити готівку або платити з карти;
  • Після закінчення операції видається чек;
  • Оплата займає всього кілька хвилин.

Недолік же оплати через термінали - це, перш за все, необхідність наявності комунального підприємства в базі. Якщо підприємства там немає, то оплату провести не вийде.

Навчитися користуватися терміналом досить просто, проте він все одно знаходиться в банківському відділенні, тобто доведеться, знову ж таки, виділяти час на поїздку в банк, міняти свій робочий графік заради цього ...

На жаль, термінали досить часто ламаються, або, як кажуть користувачі, «зависають». Якщо трапився перебій в роботі пристрою, то доведеться скористатися банківською касою.

Термінали не видають здачу, якщо платити готівкою.

Очевидно, що оплата через термінали - це крок вперед в порівнянні з касою банку або поштового відділення. Адже мова йде про самообслуговуванні, коли клієнт вчиться самостійно виробляти оплату і тим самим прискорює весь процес.

Оплата комуналки через Інтернет

Це найсучасніший і «молодий» вид платежів, але не дивлячись на це стає все більш популярним. Звичайно, деякі клієнти ставляться до переказу грошей через Інтернет досить скептично: хтось побоюється шахрайства, інші не впевнені, що зможуть правильно ввести дані і не допустять помилку, «відправивши гроші не тому». Не всі знають, що система онлайн-платежів, фактично, виключає помилку, захищає від шахрайства і надає масу інших переваг.

Не всі знають, що система онлайн-платежів, фактично, виключає помилку, захищає від шахрайства і надає масу інших переваг

Чому платити комуналку через Інтернет зручно:

  1. Немає прив'язки до конкретних робочих годинах каси. Каси взагалі немає. Всі операції клієнт здійснює сам в будь-який зручний для нього час - вночі, рано вранці або пізно ввечері, в робочий чи вихідний день.
  2. Не потрібно кудись їхати чи йти: переказ коштів на рахунок комунального підприємства здійснюється в Інтернеті. Зробити платіж можна вдома, сидячи на дивані. Або в офісі. Або у відпустці. Навіть в лісі, якщо там є покриття wi-fi (в Європі це звичайне явище, а в Японії доступ до Інтернету надано навіть на вершині гори Фудзіяма).
  3. Онлайн-платежі здійснюються швидко: протягом доби в будні. Якщо платіж зроблений у вихідні чи свята - то гроші потраплять на рахунок комунального підприємства в перший же робочий день.
  4. Економічно вигідно. Онлайн-сервіси стягують доступні комісії за вчинення платежів. У той же час для стимулювання купівельного інтересу проводяться акції, існують спеціальні пільгові умови і знижки. На сайті iPay.ua платники отримують бонуси, які потім можуть обміняти на подарунки.
  5. Є квитанція. Сервіс iPay.ua надає документ з факсимільного печаткою і підписом. Таку квитанцію можна роздрукувати, а копію зберегти в електронному вигляді - так вона не буде випадково втрачено.
  6. Є гарантії. Безпека платежів гарантована міжнародними системами захисту персональних даних. Сервіс iPay.ua сертифікований за системою PCI DSS, розробленої компаніями Visa і Mastercard.

Дізнайтеся більше про те, чому оплачувати комунальні послуги через Інтернет вигідно і зручно - 7 причин оплатити комуналку через Інтернет.

Серед недоліків оплати по Інтернету - необхідність робити тільки безготівкові розрахунки, тобто гроші повинні бути обов'язково на карті, а послуга підходить користувачам, у яких відкриті карткові рахунки.

Важливо володіти хоча б мінімумом навичок користування комп'ютером, тому часто онлайн-платежі залишаються недоступними для тих, у кого немає комп'ютера або хто не може його освоїти (наприклад, для людей похилого віку).

Квитанція про оплату комунальних послуг надається не на фірмовому бланку, наприклад, газконтори, а на звичайному папері (нехай і з факсимільного печаткою). Така квитанція має юридичну силу, але багато клієнтів хочуть отримати документ на фірмовому бланку.

Оплата комуналки в Інтернеті має свої особливості. Наприклад, такий підхід може полегшити планування витрат. Якщо користувач підключить послугу регулярних платежів, то буде отримувати нагадування про наступне, а гроші можуть стягуватися з карти в автоматичному режимі.

Уже під час проведення платежу клієнт знатиме, чи успішно пройшла операція. Якщо була допущена помилка - користувач отримає підказки від сервісу по її усуненню.

Система iPay.ua перевіряє достовірність введених даних і не допустить переказу коштів, якщо реквізити були введені з помилкою.

Нарешті, оплата комунальних послуг за реквізитами - це можливість перерахувати кошти на рахунок будь-якого комунального підприємства в Україні, де б воно не знаходилося.

Кількість користувачів платіжних сервісів в Інтернеті весь час зростає. Проте, клієнтам не вистачає інформації про Інтернет-платежі, що часто змушує робити вибір на користь менш зручних, але більш звичних способів оплати.

Експертна думка

Євген Веліканов

Директор сервісу iPay.ua

Сьогодні йти оплачувати комуналку на пошту - це минуле століття. Адже не потрібно витрачати додатково ні час, ні гроші, щоб з комфортом абсолютно в будь-який день оплатити комунальні послуги онлайн. За Інтернет-платежами - майбутнє, де стару звичку до формальностей і бланків замінить швидкість і мобільність онлайну. Всього один раз спробувавши сплатити комуналку в Інтернеті, Ви більше не захочете стояти в чергах щомісяця.

Ігор Березанський

Менеджер з розвитку бізнесу електронної комерції представництва MasterCard Europe в Україні

Що впливає на вибір користувача, щоб він віддав перевагу більш прогресивні методи оплати через Інтернет? На першому етапі дуже важливо інформування: про можливість швидких, зручних і безпечних грошових переказів онлайн. Доступна ціна послуги і бонуси можуть стати додатковим фактором залучення уваги потенційних клієнтів. Але вирішальну роль в перевазі онлайн-сервісів грає інтерфейс. За результатами останніх досліджень, поширені причини переривання процесу оплати це: сумніви в безпеці (якщо, наприклад, при здійсненні оплати у разі переходу на іншу сторінку або сайт) або зручність платежу (коли потрібно чимало часу на заповнення обов'язкових полів). iPay.ua сертифікований за міжнародним протоколом безпеки PCI DSS. Платіж здійснюється за допомогою зручної форми-шаблону за кілька хвилин.

Оплатити комунальні: банк, пошта або Інтернет?

Оплата комунальних послуг - справа обов'язкова, але не завжди приємна. Особливо тому що займає чимало часу. Своєчасна оплата комуналки може бути справжньою проблемою для тих, хто живе активно і у кого розписаний весь день, хто затиснутий вимогами робочого графіка, хто буває у відрядженнях або, навпаки, прив'язаний до місця проживання (виховує дитину, захворів, похилий вік не дозволяє тривалі прогулянки ).

Для погашення рахунку «по-старому» - в банку або поштовому відділенні, необхідно виділити кілька годин на одну тільки оплату комунальних послуг. А більш сучасний підхід - оплата через Інтернет - все ще залишається незвичним для багатьох клієнтів. Є як мінімум 7 причин оплачувати комунальні послуги через Інтернет .

Який же спосіб краще? Давайте розберемося.

Оплата комуналки на пошті

Цей традиційний метод оплати знаком ще нашим бабусям. Втім, десятиліття регулярного простоювання в чергах в поштовому відділенні в платіжний період (з 15 по 25 число) не відбили охоту користуватися саме цим способом оплати.

Для багатьох клієнтів переваги погашення комуналки на пошті очевидні:

  • Метод перевірений, його надійність доведена;
  • Оплата здійснюється готівкою, що для багатьох людей старшого покоління - найбільш звичний варіант;
  • Видається квитанція, яку можна підшити в домашній журнал і, при необхідності, показати комунальному службовцю;
  • Комісії за оплату відносно низькі.

Разом з тим, з переваг оплати комунальних послуг на пошті слідують і її недоліки.

Поштові відділення відкриті в ті ж робочі години, що і інші підприємства і організації. Це означає, що платити на пошті найзручніше того, хто не працює або працює за унікальним графіком. Всім іншим для цієї мети доведеться виділити, як мінімум, кілька годин. Адже на пошту ще треба потрапити (прийти або приїхати), там треба постояти в черзі, потім витратити час на повернення на роботу. Для більшості співробітників офісів це просто неприйнятно. Адже жорсткий графік і максимально продуктивна робота - вимога дуже багатьох сучасних компаній.

Незважаючи на те, що надійність оплати комуналки на пошті, так би мовити, перевірена часом, не можна виключити вплив людського фактора. Касир на пошті може написати реквізити підприємства з помилкою або неправильно вказати показники лічильника. Помилковий платіж повернути через пошту можна, але це займе чимало часу.

Оплата готівкою найбільше підходить тим, хто отримує зарплату готівкою. Але якщо зарплата приходить на карту, то кожне переведення в готівку коштів супроводжується зняттям комісії.

Поштові квитанції хоч і служать доказом платежу, друкуються на не якісному папері. Така квитанція може постаріти, «вицвісти» або просто загубитися.

Нарешті, не можна забувати про те, у що зазвичай перетворюється сам процес оплати комуналки на пошті. Черги не уникнути. Доведеться стояти (не завжди є сидячі місця), часом в не провітрюваному і світлому приміщенні і не з самими привітними «сусідами». Така процедура неминуче Не додає гарного настрою, може стати стресовій і відбитися на самопочутті.

Оплата комуналки в банку

Існує два види оплати комунальних послуг в банку - в касі або по терміналу. Оплата в банківській касі має ті ж особливості, що і оплата в поштовому відділенні:

  • Оплата здійснюється у робочі години - тобто відволікатися від своєї роботи, домашніх обов'язків або відпочинку, або шукати того, хто зробить платіж замість вас;
  • Оплата займає багато часу, якщо враховувати дорогу до банку і очікування в черзі;
  • Той же ризик впливу людського фактора - не всі банківські відділення великі і просторі, іноді доводиться по годині і більше проводити в погано провітрюваному приміщенні, заповненому іншими платниками;
  • Після закінчення операції видається паперова квитанція, яку можна втратити.

Однак оплату в касі банку можна проводити як готівкою, так і картою. Крім того, черги в касі банку все ж рухаються в рази швидше, ніж черги в поштових відділеннях. Від банківських співробітників потрібне вміння швидко працювати з рахунками, так як швидке обслуговування - гідність роботи банку і плюс до його репутації.

Нарешті, черги в банках значною мірою «розвантажують» термінали, адже частина клієнтів оплачує комуналку саме так.

Переваги оплати по терміналу:

  • Можна вносити готівку або платити з карти;
  • Після закінчення операції видається чек;
  • Оплата займає всього кілька хвилин.

Недолік же оплати через термінали - це, перш за все, необхідність наявності комунального підприємства в базі. Якщо підприємства там немає, то оплату провести не вийде.

Навчитися користуватися терміналом досить просто, проте він все одно знаходиться в банківському відділенні, тобто доведеться, знову ж таки, виділяти час на поїздку в банк, міняти свій робочий графік заради цього ...

На жаль, термінали досить часто ламаються, або, як кажуть користувачі, «зависають». Якщо трапився перебій в роботі пристрою, то доведеться скористатися банківською касою.

Термінали не видають здачу, якщо платити готівкою.

Очевидно, що оплата через термінали - це крок вперед в порівнянні з касою банку або поштового відділення. Адже мова йде про самообслуговуванні, коли клієнт вчиться самостійно виробляти оплату і тим самим прискорює весь процес.

Оплата комуналки через Інтернет

Це найсучасніший і «молодий» вид платежів, але не дивлячись на це стає все більш популярним. Звичайно, деякі клієнти ставляться до переказу грошей через Інтернет досить скептично: хтось побоюється шахрайства, інші не впевнені, що зможуть правильно ввести дані і не допустять помилку, «відправивши гроші не тому». Не всі знають, що система онлайн-платежів, фактично, виключає помилку, захищає від шахрайства і надає масу інших переваг.

Не всі знають, що система онлайн-платежів, фактично, виключає помилку, захищає від шахрайства і надає масу інших переваг

Чому платити комуналку через Інтернет зручно:

  1. Немає прив'язки до конкретних робочих годинах каси. Каси взагалі немає. Всі операції клієнт здійснює сам в будь-який зручний для нього час - вночі, рано вранці або пізно ввечері, в робочий чи вихідний день.
  2. Не потрібно кудись їхати чи йти: переказ коштів на рахунок комунального підприємства здійснюється в Інтернеті. Зробити платіж можна вдома, сидячи на дивані. Або в офісі. Або у відпустці. Навіть в лісі, якщо там є покриття wi-fi (в Європі це звичайне явище, а в Японії доступ до Інтернету надано навіть на вершині гори Фудзіяма).
  3. Онлайн-платежі здійснюються швидко: протягом доби в будні. Якщо платіж зроблений у вихідні чи свята - то гроші потраплять на рахунок комунального підприємства в перший же робочий день.
  4. Економічно вигідно. Онлайн-сервіси стягують доступні комісії за вчинення платежів. У той же час для стимулювання купівельного інтересу проводяться акції, існують спеціальні пільгові умови і знижки. На сайті iPay.ua платники отримують бонуси, які потім можуть обміняти на подарунки.
  5. Є квитанція. Сервіс iPay.ua надає документ з факсимільного печаткою і підписом. Таку квитанцію можна роздрукувати, а копію зберегти в електронному вигляді - так вона не буде випадково втрачено.
  6. Є гарантії. Безпека платежів гарантована міжнародними системами захисту персональних даних. Сервіс iPay.ua сертифікований за системою PCI DSS, розробленої компаніями Visa і Mastercard.

Дізнайтеся більше про те, чому оплачувати комунальні послуги через Інтернет вигідно і зручно - 7 причин оплатити комуналку через Інтернет.

Серед недоліків оплати по Інтернету - необхідність робити тільки безготівкові розрахунки, тобто гроші повинні бути обов'язково на карті, а послуга підходить користувачам, у яких відкриті карткові рахунки.

Важливо володіти хоча б мінімумом навичок користування комп'ютером, тому часто онлайн-платежі залишаються недоступними для тих, у кого немає комп'ютера або хто не може його освоїти (наприклад, для людей похилого віку).

Квитанція про оплату комунальних послуг надається не на фірмовому бланку, наприклад, газконтори, а на звичайному папері (нехай і з факсимільного печаткою). Така квитанція має юридичну силу, але багато клієнтів хочуть отримати документ на фірмовому бланку.

Оплата комуналки в Інтернеті має свої особливості. Наприклад, такий підхід може полегшити планування витрат. Якщо користувач підключить послугу регулярних платежів, то буде отримувати нагадування про наступне, а гроші можуть стягуватися з карти в автоматичному режимі.

Уже під час проведення платежу клієнт знатиме, чи успішно пройшла операція. Якщо була допущена помилка - користувач отримає підказки від сервісу по її усуненню.

Система iPay.ua перевіряє достовірність введених даних і не допустить переказу коштів, якщо реквізити були введені з помилкою.

Нарешті, оплата комунальних послуг за реквізитами - це можливість перерахувати кошти на рахунок будь-якого комунального підприємства в Україні, де б воно не знаходилося.

Кількість користувачів платіжних сервісів в Інтернеті весь час зростає. Проте, клієнтам не вистачає інформації про Інтернет-платежі, що часто змушує робити вибір на користь менш зручних, але більш звичних способів оплати.

Експертна думка

Євген Веліканов

Директор сервісу iPay.ua

Сьогодні йти оплачувати комуналку на пошту - це минуле століття. Адже не потрібно витрачати додатково ні час, ні гроші, щоб з комфортом абсолютно в будь-який день оплатити комунальні послуги онлайн. За Інтернет-платежами - майбутнє, де стару звичку до формальностей і бланків замінить швидкість і мобільність онлайну. Всього один раз спробувавши сплатити комуналку в Інтернеті, Ви більше не захочете стояти в чергах щомісяця.

Ігор Березанський

Менеджер з розвитку бізнесу електронної комерції представництва MasterCard Europe в Україні

Що впливає на вибір користувача, щоб він віддав перевагу більш прогресивні методи оплати через Інтернет? На першому етапі дуже важливо інформування: про можливість швидких, зручних і безпечних грошових переказів онлайн. Доступна ціна послуги і бонуси можуть стати додатковим фактором залучення уваги потенційних клієнтів. Але вирішальну роль в перевазі онлайн-сервісів грає інтерфейс. За результатами останніх досліджень, поширені причини переривання процесу оплати це: сумніви в безпеці (якщо, наприклад, при здійсненні оплати у разі переходу на іншу сторінку або сайт) або зручність платежу (коли потрібно чимало часу на заповнення обов'язкових полів). iPay.ua сертифікований за міжнародним протоколом безпеки PCI DSS. Платіж здійснюється за допомогою зручної форми-шаблону за кілька хвилин.

Оплатити комунальні: банк, пошта або Інтернет?

Оплата комунальних послуг - справа обов'язкова, але не завжди приємна. Особливо тому що займає чимало часу. Своєчасна оплата комуналки може бути справжньою проблемою для тих, хто живе активно і у кого розписаний весь день, хто затиснутий вимогами робочого графіка, хто буває у відрядженнях або, навпаки, прив'язаний до місця проживання (виховує дитину, захворів, похилий вік не дозволяє тривалі прогулянки ).

Для погашення рахунку «по-старому» - в банку або поштовому відділенні, необхідно виділити кілька годин на одну тільки оплату комунальних послуг. А більш сучасний підхід - оплата через Інтернет - все ще залишається незвичним для багатьох клієнтів. Є як мінімум 7 причин оплачувати комунальні послуги через Інтернет .

Який же спосіб краще? Давайте розберемося.

Оплата комуналки на пошті

Цей традиційний метод оплати знаком ще нашим бабусям. Втім, десятиліття регулярного простоювання в чергах в поштовому відділенні в платіжний період (з 15 по 25 число) не відбили охоту користуватися саме цим способом оплати.

Для багатьох клієнтів переваги погашення комуналки на пошті очевидні:

  • Метод перевірений, його надійність доведена;
  • Оплата здійснюється готівкою, що для багатьох людей старшого покоління - найбільш звичний варіант;
  • Видається квитанція, яку можна підшити в домашній журнал і, при необхідності, показати комунальному службовцю;
  • Комісії за оплату відносно низькі.

Разом з тим, з переваг оплати комунальних послуг на пошті слідують і її недоліки.

Поштові відділення відкриті в ті ж робочі години, що і інші підприємства і організації. Це означає, що платити на пошті найзручніше того, хто не працює або працює за унікальним графіком. Всім іншим для цієї мети доведеться виділити, як мінімум, кілька годин. Адже на пошту ще треба потрапити (прийти або приїхати), там треба постояти в черзі, потім витратити час на повернення на роботу. Для більшості співробітників офісів це просто неприйнятно. Адже жорсткий графік і максимально продуктивна робота - вимога дуже багатьох сучасних компаній.

Незважаючи на те, що надійність оплати комуналки на пошті, так би мовити, перевірена часом, не можна виключити вплив людського фактора. Касир на пошті може написати реквізити підприємства з помилкою або неправильно вказати показники лічильника. Помилковий платіж повернути через пошту можна, але це займе чимало часу.

Оплата готівкою найбільше підходить тим, хто отримує зарплату готівкою. Але якщо зарплата приходить на карту, то кожне переведення в готівку коштів супроводжується зняттям комісії.

Поштові квитанції хоч і служать доказом платежу, друкуються на не якісному папері. Така квитанція може постаріти, «вицвісти» або просто загубитися.

Нарешті, не можна забувати про те, у що зазвичай перетворюється сам процес оплати комуналки на пошті. Черги не уникнути. Доведеться стояти (не завжди є сидячі місця), часом в не провітрюваному і світлому приміщенні і не з самими привітними «сусідами». Така процедура неминуче Не додає гарного настрою, може стати стресовій і відбитися на самопочутті.

Оплата комуналки в банку

Існує два види оплати комунальних послуг в банку - в касі або по терміналу. Оплата в банківській касі має ті ж особливості, що і оплата в поштовому відділенні:

  • Оплата здійснюється у робочі години - тобто відволікатися від своєї роботи, домашніх обов'язків або відпочинку, або шукати того, хто зробить платіж замість вас;
  • Оплата займає багато часу, якщо враховувати дорогу до банку і очікування в черзі;
  • Той же ризик впливу людського фактора - не всі банківські відділення великі і просторі, іноді доводиться по годині і більше проводити в погано провітрюваному приміщенні, заповненому іншими платниками;
  • Після закінчення операції видається паперова квитанція, яку можна втратити.

Однак оплату в касі банку можна проводити як готівкою, так і картою. Крім того, черги в касі банку все ж рухаються в рази швидше, ніж черги в поштових відділеннях. Від банківських співробітників потрібне вміння швидко працювати з рахунками, так як швидке обслуговування - гідність роботи банку і плюс до його репутації.

Нарешті, черги в банках значною мірою «розвантажують» термінали, адже частина клієнтів оплачує комуналку саме так.

Переваги оплати по терміналу:

  • Можна вносити готівку або платити з карти;
  • Після закінчення операції видається чек;
  • Оплата займає всього кілька хвилин.

Недолік же оплати через термінали - це, перш за все, необхідність наявності комунального підприємства в базі. Якщо підприємства там немає, то оплату провести не вийде.

Навчитися користуватися терміналом досить просто, проте він все одно знаходиться в банківському відділенні, тобто доведеться, знову ж таки, виділяти час на поїздку в банк, міняти свій робочий графік заради цього ...

На жаль, термінали досить часто ламаються, або, як кажуть користувачі, «зависають». Якщо трапився перебій в роботі пристрою, то доведеться скористатися банківською касою.

Термінали не видають здачу, якщо платити готівкою.

Очевидно, що оплата через термінали - це крок вперед в порівнянні з касою банку або поштового відділення. Адже мова йде про самообслуговуванні, коли клієнт вчиться самостійно виробляти оплату і тим самим прискорює весь процес.

Оплата комуналки через Інтернет

Це найсучасніший і «молодий» вид платежів, але не дивлячись на це стає все більш популярним. Звичайно, деякі клієнти ставляться до переказу грошей через Інтернет досить скептично: хтось побоюється шахрайства, інші не впевнені, що зможуть правильно ввести дані і не допустять помилку, «відправивши гроші не тому». Не всі знають, що система онлайн-платежів, фактично, виключає помилку, захищає від шахрайства і надає масу інших переваг.

Не всі знають, що система онлайн-платежів, фактично, виключає помилку, захищає від шахрайства і надає масу інших переваг

Чому платити комуналку через Інтернет зручно:

  1. Немає прив'язки до конкретних робочих годинах каси. Каси взагалі немає. Всі операції клієнт здійснює сам в будь-який зручний для нього час - вночі, рано вранці або пізно ввечері, в робочий чи вихідний день.
  2. Не потрібно кудись їхати чи йти: переказ коштів на рахунок комунального підприємства здійснюється в Інтернеті. Зробити платіж можна вдома, сидячи на дивані. Або в офісі. Або у відпустці. Навіть в лісі, якщо там є покриття wi-fi (в Європі це звичайне явище, а в Японії доступ до Інтернету надано навіть на вершині гори Фудзіяма).
  3. Онлайн-платежі здійснюються швидко: протягом доби в будні. Якщо платіж зроблений у вихідні чи свята - то гроші потраплять на рахунок комунального підприємства в перший же робочий день.
  4. Економічно вигідно. Онлайн-сервіси стягують доступні комісії за вчинення платежів. У той же час для стимулювання купівельного інтересу проводяться акції, існують спеціальні пільгові умови і знижки. На сайті iPay.ua платники отримують бонуси, які потім можуть обміняти на подарунки.
  5. Є квитанція. Сервіс iPay.ua надає документ з факсимільного печаткою і підписом. Таку квитанцію можна роздрукувати, а копію зберегти в електронному вигляді - так вона не буде випадково втрачено.
  6. Є гарантії. Безпека платежів гарантована міжнародними системами захисту персональних даних. Сервіс iPay.ua сертифікований за системою PCI DSS, розробленої компаніями Visa і Mastercard.

Дізнайтеся більше про те, чому оплачувати комунальні послуги через Інтернет вигідно і зручно - 7 причин оплатити комуналку через Інтернет.

Серед недоліків оплати по Інтернету - необхідність робити тільки безготівкові розрахунки, тобто гроші повинні бути обов'язково на карті, а послуга підходить користувачам, у яких відкриті карткові рахунки.

Важливо володіти хоча б мінімумом навичок користування комп'ютером, тому часто онлайн-платежі залишаються недоступними для тих, у кого немає комп'ютера або хто не може його освоїти (наприклад, для людей похилого віку).

Квитанція про оплату комунальних послуг надається не на фірмовому бланку, наприклад, газконтори, а на звичайному папері (нехай і з факсимільного печаткою). Така квитанція має юридичну силу, але багато клієнтів хочуть отримати документ на фірмовому бланку.

Оплата комуналки в Інтернеті має свої особливості. Наприклад, такий підхід може полегшити планування витрат. Якщо користувач підключить послугу регулярних платежів, то буде отримувати нагадування про наступне, а гроші можуть стягуватися з карти в автоматичному режимі.

Уже під час проведення платежу клієнт знатиме, чи успішно пройшла операція. Якщо була допущена помилка - користувач отримає підказки від сервісу по її усуненню.

Система iPay.ua перевіряє достовірність введених даних і не допустить переказу коштів, якщо реквізити були введені з помилкою.

Нарешті, оплата комунальних послуг за реквізитами - це можливість перерахувати кошти на рахунок будь-якого комунального підприємства в Україні, де б воно не знаходилося.

Кількість користувачів платіжних сервісів в Інтернеті весь час зростає. Проте, клієнтам не вистачає інформації про Інтернет-платежі, що часто змушує робити вибір на користь менш зручних, але більш звичних способів оплати.

Експертна думка

Євген Веліканов

Директор сервісу iPay.ua

Сьогодні йти оплачувати комуналку на пошту - це минуле століття. Адже не потрібно витрачати додатково ні час, ні гроші, щоб з комфортом абсолютно в будь-який день оплатити комунальні послуги онлайн. За Інтернет-платежами - майбутнє, де стару звичку до формальностей і бланків замінить швидкість і мобільність онлайну. Всього один раз спробувавши сплатити комуналку в Інтернеті, Ви більше не захочете стояти в чергах щомісяця.

Ігор Березанський

Менеджер з розвитку бізнесу електронної комерції представництва MasterCard Europe в Україні

Що впливає на вибір користувача, щоб він віддав перевагу більш прогресивні методи оплати через Інтернет? На першому етапі дуже важливо інформування: про можливість швидких, зручних і безпечних грошових переказів онлайн. Доступна ціна послуги і бонуси можуть стати додатковим фактором залучення уваги потенційних клієнтів. Але вирішальну роль в перевазі онлайн-сервісів грає інтерфейс. За результатами останніх досліджень, поширені причини переривання процесу оплати це: сумніви в безпеці (якщо, наприклад, при здійсненні оплати у разі переходу на іншу сторінку або сайт) або зручність платежу (коли потрібно чимало часу на заповнення обов'язкових полів). iPay.ua сертифікований за міжнародним протоколом безпеки PCI DSS. Платіж здійснюється за допомогою зручної форми-шаблону за кілька хвилин.

Оплатити комунальні: банк, пошта або Інтернет?

Оплата комунальних послуг - справа обов'язкова, але не завжди приємна. Особливо тому що займає чимало часу. Своєчасна оплата комуналки може бути справжньою проблемою для тих, хто живе активно і у кого розписаний весь день, хто затиснутий вимогами робочого графіка, хто буває у відрядженнях або, навпаки, прив'язаний до місця проживання (виховує дитину, захворів, похилий вік не дозволяє тривалі прогулянки ).

Для погашення рахунку «по-старому» - в банку або поштовому відділенні, необхідно виділити кілька годин на одну тільки оплату комунальних послуг. А більш сучасний підхід - оплата через Інтернет - все ще залишається незвичним для багатьох клієнтів. Є як мінімум 7 причин оплачувати комунальні послуги через Інтернет .

Який же спосіб краще? Давайте розберемося.

Оплата комуналки на пошті

Цей традиційний метод оплати знаком ще нашим бабусям. Втім, десятиліття регулярного простоювання в чергах в поштовому відділенні в платіжний період (з 15 по 25 число) не відбили охоту користуватися саме цим способом оплати.

Для багатьох клієнтів переваги погашення комуналки на пошті очевидні:

  • Метод перевірений, його надійність доведена;
  • Оплата здійснюється готівкою, що для багатьох людей старшого покоління - найбільш звичний варіант;
  • Видається квитанція, яку можна підшити в домашній журнал і, при необхідності, показати комунальному службовцю;
  • Комісії за оплату відносно низькі.

Разом з тим, з переваг оплати комунальних послуг на пошті слідують і її недоліки.

Поштові відділення відкриті в ті ж робочі години, що і інші підприємства і організації. Це означає, що платити на пошті найзручніше того, хто не працює або працює за унікальним графіком. Всім іншим для цієї мети доведеться виділити, як мінімум, кілька годин. Адже на пошту ще треба потрапити (прийти або приїхати), там треба постояти в черзі, потім витратити час на повернення на роботу. Для більшості співробітників офісів це просто неприйнятно. Адже жорсткий графік і максимально продуктивна робота - вимога дуже багатьох сучасних компаній.

Незважаючи на те, що надійність оплати комуналки на пошті, так би мовити, перевірена часом, не можна виключити вплив людського фактора. Касир на пошті може написати реквізити підприємства з помилкою або неправильно вказати показники лічильника. Помилковий платіж повернути через пошту можна, але це займе чимало часу.

Оплата готівкою найбільше підходить тим, хто отримує зарплату готівкою. Але якщо зарплата приходить на карту, то кожне переведення в готівку коштів супроводжується зняттям комісії.

Поштові квитанції хоч і служать доказом платежу, друкуються на не якісному папері. Така квитанція може постаріти, «вицвісти» або просто загубитися.

Нарешті, не можна забувати про те, у що зазвичай перетворюється сам процес оплати комуналки на пошті. Черги не уникнути. Доведеться стояти (не завжди є сидячі місця), часом в не провітрюваному і світлому приміщенні і не з самими привітними «сусідами». Така процедура неминуче Не додає гарного настрою, може стати стресовій і відбитися на самопочутті.

Оплата комуналки в банку

Існує два види оплати комунальних послуг в банку - в касі або по терміналу. Оплата в банківській касі має ті ж особливості, що і оплата в поштовому відділенні:

  • Оплата здійснюється у робочі години - тобто відволікатися від своєї роботи, домашніх обов'язків або відпочинку, або шукати того, хто зробить платіж замість вас;
  • Оплата займає багато часу, якщо враховувати дорогу до банку і очікування в черзі;
  • Той же ризик впливу людського фактора - не всі банківські відділення великі і просторі, іноді доводиться по годині і більше проводити в погано провітрюваному приміщенні, заповненому іншими платниками;
  • Після закінчення операції видається паперова квитанція, яку можна втратити.

Однак оплату в касі банку можна проводити як готівкою, так і картою. Крім того, черги в касі банку все ж рухаються в рази швидше, ніж черги в поштових відділеннях. Від банківських співробітників потрібне вміння швидко працювати з рахунками, так як швидке обслуговування - гідність роботи банку і плюс до його репутації.

Нарешті, черги в банках значною мірою «розвантажують» термінали, адже частина клієнтів оплачує комуналку саме так.

Переваги оплати по терміналу:

  • Можна вносити готівку або платити з карти;
  • Після закінчення операції видається чек;
  • Оплата займає всього кілька хвилин.

Недолік же оплати через термінали - це, перш за все, необхідність наявності комунального підприємства в базі. Якщо підприємства там немає, то оплату провести не вийде.

Навчитися користуватися терміналом досить просто, проте він все одно знаходиться в банківському відділенні, тобто доведеться, знову ж таки, виділяти час на поїздку в банк, міняти свій робочий графік заради цього ...

На жаль, термінали досить часто ламаються, або, як кажуть користувачі, «зависають». Якщо трапився перебій в роботі пристрою, то доведеться скористатися банківською касою.

Термінали не видають здачу, якщо платити готівкою.

Очевидно, що оплата через термінали - це крок вперед в порівнянні з касою банку або поштового відділення. Адже мова йде про самообслуговуванні, коли клієнт вчиться самостійно виробляти оплату і тим самим прискорює весь процес.

Оплата комуналки через Інтернет

Це найсучасніший і «молодий» вид платежів, але не дивлячись на це стає все більш популярним. Звичайно, деякі клієнти ставляться до переказу грошей через Інтернет досить скептично: хтось побоюється шахрайства, інші не впевнені, що зможуть правильно ввести дані і не допустять помилку, «відправивши гроші не тому». Не всі знають, що система онлайн-платежів, фактично, виключає помилку, захищає від шахрайства і надає масу інших переваг.

Не всі знають, що система онлайн-платежів, фактично, виключає помилку, захищає від шахрайства і надає масу інших переваг

Чому платити комуналку через Інтернет зручно:

  1. Немає прив'язки до конкретних робочих годинах каси. Каси взагалі немає. Всі операції клієнт здійснює сам в будь-який зручний для нього час - вночі, рано вранці або пізно ввечері, в робочий чи вихідний день.
  2. Не потрібно кудись їхати чи йти: переказ коштів на рахунок комунального підприємства здійснюється в Інтернеті. Зробити платіж можна вдома, сидячи на дивані. Або в офісі. Або у відпустці. Навіть в лісі, якщо там є покриття wi-fi (в Європі це звичайне явище, а в Японії доступ до Інтернету надано навіть на вершині гори Фудзіяма).
  3. Онлайн-платежі здійснюються швидко: протягом доби в будні. Якщо платіж зроблений у вихідні чи свята - то гроші потраплять на рахунок комунального підприємства в перший же робочий день.
  4. Економічно вигідно. Онлайн-сервіси стягують доступні комісії за вчинення платежів. У той же час для стимулювання купівельного інтересу проводяться акції, існують спеціальні пільгові умови і знижки. На сайті iPay.ua платники отримують бонуси, які потім можуть обміняти на подарунки.
  5. Є квитанція. Сервіс iPay.ua надає документ з факсимільного печаткою і підписом. Таку квитанцію можна роздрукувати, а копію зберегти в електронному вигляді - так вона не буде випадково втрачено.
  6. Є гарантії. Безпека платежів гарантована міжнародними системами захисту персональних даних. Сервіс iPay.ua сертифікований за системою PCI DSS, розробленої компаніями Visa і Mastercard.

Дізнайтеся більше про те, чому оплачувати комунальні послуги через Інтернет вигідно і зручно - 7 причин оплатити комуналку через Інтернет.

Серед недоліків оплати по Інтернету - необхідність робити тільки безготівкові розрахунки, тобто гроші повинні бути обов'язково на карті, а послуга підходить користувачам, у яких відкриті карткові рахунки.

Важливо володіти хоча б мінімумом навичок користування комп'ютером, тому часто онлайн-платежі залишаються недоступними для тих, у кого немає комп'ютера або хто не може його освоїти (наприклад, для людей похилого віку).

Квитанція про оплату комунальних послуг надається не на фірмовому бланку, наприклад, газконтори, а на звичайному папері (нехай і з факсимільного печаткою). Така квитанція має юридичну силу, але багато клієнтів хочуть отримати документ на фірмовому бланку.

Оплата комуналки в Інтернеті має свої особливості. Наприклад, такий підхід може полегшити планування витрат. Якщо користувач підключить послугу регулярних платежів, то буде отримувати нагадування про наступне, а гроші можуть стягуватися з карти в автоматичному режимі.

Уже під час проведення платежу клієнт знатиме, чи успішно пройшла операція. Якщо була допущена помилка - користувач отримає підказки від сервісу по її усуненню.

Система iPay.ua перевіряє достовірність введених даних і не допустить переказу коштів, якщо реквізити були введені з помилкою.

Нарешті, оплата комунальних послуг за реквізитами - це можливість перерахувати кошти на рахунок будь-якого комунального підприємства в Україні, де б воно не знаходилося.

Кількість користувачів платіжних сервісів в Інтернеті весь час зростає. Проте, клієнтам не вистачає інформації про Інтернет-платежі, що часто змушує робити вибір на користь менш зручних, але більш звичних способів оплати.

Експертна думка

Євген Веліканов

Директор сервісу iPay.ua

Сьогодні йти оплачувати комуналку на пошту - це минуле століття. Адже не потрібно витрачати додатково ні час, ні гроші, щоб з комфортом абсолютно в будь-який день оплатити комунальні послуги онлайн. За Інтернет-платежами - майбутнє, де стару звичку до формальностей і бланків замінить швидкість і мобільність онлайну. Всього один раз спробувавши сплатити комуналку в Інтернеті, Ви більше не захочете стояти в чергах щомісяця.

Ігор Березанський

Менеджер з розвитку бізнесу електронної комерції представництва MasterCard Europe в Україні

Що впливає на вибір користувача, щоб він віддав перевагу більш прогресивні методи оплати через Інтернет? На першому етапі дуже важливо інформування: про можливість швидких, зручних і безпечних грошових переказів онлайн. Доступна ціна послуги і бонуси можуть стати додатковим фактором залучення уваги потенційних клієнтів. Але вирішальну роль в перевазі онлайн-сервісів грає інтерфейс. За результатами останніх досліджень, поширені причини переривання процесу оплати це: сумніви в безпеці (якщо, наприклад, при здійсненні оплати у разі переходу на іншу сторінку або сайт) або зручність платежу (коли потрібно чимало часу на заповнення обов'язкових полів). iPay.ua сертифікований за міжнародним протоколом безпеки PCI DSS. Платіж здійснюється за допомогою зручної форми-шаблону за кілька хвилин.

Оплатити комунальні: банк, пошта або Інтернет?

Оплата комунальних послуг - справа обов'язкова, але не завжди приємна. Особливо тому що займає чимало часу. Своєчасна оплата комуналки може бути справжньою проблемою для тих, хто живе активно і у кого розписаний весь день, хто затиснутий вимогами робочого графіка, хто буває у відрядженнях або, навпаки, прив'язаний до місця проживання (виховує дитину, захворів, похилий вік не дозволяє тривалі прогулянки ).

Для погашення рахунку «по-старому» - в банку або поштовому відділенні, необхідно виділити кілька годин на одну тільки оплату комунальних послуг. А більш сучасний підхід - оплата через Інтернет - все ще залишається незвичним для багатьох клієнтів. Є як мінімум 7 причин оплачувати комунальні послуги через Інтернет .

Який же спосіб краще? Давайте розберемося.

Оплата комуналки на пошті

Цей традиційний метод оплати знаком ще нашим бабусям. Втім, десятиліття регулярного простоювання в чергах в поштовому відділенні в платіжний період (з 15 по 25 число) не відбили охоту користуватися саме цим способом оплати.

Для багатьох клієнтів переваги погашення комуналки на пошті очевидні:

  • Метод перевірений, його надійність доведена;
  • Оплата здійснюється готівкою, що для багатьох людей старшого покоління - найбільш звичний варіант;
  • Видається квитанція, яку можна підшити в домашній журнал і, при необхідності, показати комунальному службовцю;
  • Комісії за оплату відносно низькі.

Разом з тим, з переваг оплати комунальних послуг на пошті слідують і її недоліки.

Поштові відділення відкриті в ті ж робочі години, що і інші підприємства і організації. Це означає, що платити на пошті найзручніше того, хто не працює або працює за унікальним графіком. Всім іншим для цієї мети доведеться виділити, як мінімум, кілька годин. Адже на пошту ще треба потрапити (прийти або приїхати), там треба постояти в черзі, потім витратити час на повернення на роботу. Для більшості співробітників офісів це просто неприйнятно. Адже жорсткий графік і максимально продуктивна робота - вимога дуже багатьох сучасних компаній.

Незважаючи на те, що надійність оплати комуналки на пошті, так би мовити, перевірена часом, не можна виключити вплив людського фактора. Касир на пошті може написати реквізити підприємства з помилкою або неправильно вказати показники лічильника. Помилковий платіж повернути через пошту можна, але це займе чимало часу.

Оплата готівкою найбільше підходить тим, хто отримує зарплату готівкою. Але якщо зарплата приходить на карту, то кожне переведення в готівку коштів супроводжується зняттям комісії.

Поштові квитанції хоч і служать доказом платежу, друкуються на не якісному папері. Така квитанція може постаріти, «вицвісти» або просто загубитися.

Нарешті, не можна забувати про те, у що зазвичай перетворюється сам процес оплати комуналки на пошті. Черги не уникнути. Доведеться стояти (не завжди є сидячі місця), часом в не провітрюваному і світлому приміщенні і не з самими привітними «сусідами». Така процедура неминуче Не додає гарного настрою, може стати стресовій і відбитися на самопочутті.

Оплата комуналки в банку

Існує два види оплати комунальних послуг в банку - в касі або по терміналу. Оплата в банківській касі має ті ж особливості, що і оплата в поштовому відділенні:

  • Оплата здійснюється у робочі години - тобто відволікатися від своєї роботи, домашніх обов'язків або відпочинку, або шукати того, хто зробить платіж замість вас;
  • Оплата займає багато часу, якщо враховувати дорогу до банку і очікування в черзі;
  • Той же ризик впливу людського фактора - не всі банківські відділення великі і просторі, іноді доводиться по годині і більше проводити в погано провітрюваному приміщенні, заповненому іншими платниками;
  • Після закінчення операції видається паперова квитанція, яку можна втратити.

Однак оплату в касі банку можна проводити як готівкою, так і картою. Крім того, черги в касі банку все ж рухаються в рази швидше, ніж черги в поштових відділеннях. Від банківських співробітників потрібне вміння швидко працювати з рахунками, так як швидке обслуговування - гідність роботи банку і плюс до його репутації.

Нарешті, черги в банках значною мірою «розвантажують» термінали, адже частина клієнтів оплачує комуналку саме так.

Переваги оплати по терміналу:

  • Можна вносити готівку або платити з карти;
  • Після закінчення операції видається чек;
  • Оплата займає всього кілька хвилин.

Недолік же оплати через термінали - це, перш за все, необхідність наявності комунального підприємства в базі. Якщо підприємства там немає, то оплату провести не вийде.

Навчитися користуватися терміналом досить просто, проте він все одно знаходиться в банківському відділенні, тобто доведеться, знову ж таки, виділяти час на поїздку в банк, міняти свій робочий графік заради цього ...

На жаль, термінали досить часто ламаються, або, як кажуть користувачі, «зависають». Якщо трапився перебій в роботі пристрою, то доведеться скористатися банківською касою.

Термінали не видають здачу, якщо платити готівкою.

Очевидно, що оплата через термінали - це крок вперед в порівнянні з касою банку або поштового відділення. Адже мова йде про самообслуговуванні, коли клієнт вчиться самостійно виробляти оплату і тим самим прискорює весь процес.

Оплата комуналки через Інтернет

Це найсучасніший і «молодий» вид платежів, але не дивлячись на це стає все більш популярним. Звичайно, деякі клієнти ставляться до переказу грошей через Інтернет досить скептично: хтось побоюється шахрайства, інші не впевнені, що зможуть правильно ввести дані і не допустять помилку, «відправивши гроші не тому». Не всі знають, що система онлайн-платежів, фактично, виключає помилку, захищає від шахрайства і надає масу інших переваг.

Не всі знають, що система онлайн-платежів, фактично, виключає помилку, захищає від шахрайства і надає масу інших переваг

Чому платити комуналку через Інтернет зручно:

  1. Немає прив'язки до конкретних робочих годинах каси. Каси взагалі немає. Всі операції клієнт здійснює сам в будь-який зручний для нього час - вночі, рано вранці або пізно ввечері, в робочий чи вихідний день.
  2. Не потрібно кудись їхати чи йти: переказ коштів на рахунок комунального підприємства здійснюється в Інтернеті. Зробити платіж можна вдома, сидячи на дивані. Або в офісі. Або у відпустці. Навіть в лісі, якщо там є покриття wi-fi (в Європі це звичайне явище, а в Японії доступ до Інтернету надано навіть на вершині гори Фудзіяма).
  3. Онлайн-платежі здійснюються швидко: протягом доби в будні. Якщо платіж зроблений у вихідні чи свята - то гроші потраплять на рахунок комунального підприємства в перший же робочий день.
  4. Економічно вигідно. Онлайн-сервіси стягують доступні комісії за вчинення платежів. У той же час для стимулювання купівельного інтересу проводяться акції, існують спеціальні пільгові умови і знижки. На сайті iPay.ua платники отримують бонуси, які потім можуть обміняти на подарунки.
  5. Є квитанція. Сервіс iPay.ua надає документ з факсимільного печаткою і підписом. Таку квитанцію можна роздрукувати, а копію зберегти в електронному вигляді - так вона не буде випадково втрачено.
  6. Є гарантії. Безпека платежів гарантована міжнародними системами захисту персональних даних. Сервіс iPay.ua сертифікований за системою PCI DSS, розробленої компаніями Visa і Mastercard.

Дізнайтеся більше про те, чому оплачувати комунальні послуги через Інтернет вигідно і зручно - 7 причин оплатити комуналку через Інтернет.

Серед недоліків оплати по Інтернету - необхідність робити тільки безготівкові розрахунки, тобто гроші повинні бути обов'язково на карті, а послуга підходить користувачам, у яких відкриті карткові рахунки.

Важливо володіти хоча б мінімумом навичок користування комп'ютером, тому часто онлайн-платежі залишаються недоступними для тих, у кого немає комп'ютера або хто не може його освоїти (наприклад, для людей похилого віку).

Квитанція про оплату комунальних послуг надається не на фірмовому бланку, наприклад, газконтори, а на звичайному папері (нехай і з факсимільного печаткою). Така квитанція має юридичну силу, але багато клієнтів хочуть отримати документ на фірмовому бланку.

Оплата комуналки в Інтернеті має свої особливості. Наприклад, такий підхід може полегшити планування витрат. Якщо користувач підключить послугу регулярних платежів, то буде отримувати нагадування про наступне, а гроші можуть стягуватися з карти в автоматичному режимі.

Уже під час проведення платежу клієнт знатиме, чи успішно пройшла операція. Якщо була допущена помилка - користувач отримає підказки від сервісу по її усуненню.

Система iPay.ua перевіряє достовірність введених даних і не допустить переказу коштів, якщо реквізити були введені з помилкою.

Нарешті, оплата комунальних послуг за реквізитами - це можливість перерахувати кошти на рахунок будь-якого комунального підприємства в Україні, де б воно не знаходилося.

Кількість користувачів платіжних сервісів в Інтернеті весь час зростає. Проте, клієнтам не вистачає інформації про Інтернет-платежі, що часто змушує робити вибір на користь менш зручних, але більш звичних способів оплати.

Експертна думка

Євген Веліканов

Директор сервісу iPay.ua

Сьогодні йти оплачувати комуналку на пошту - це минуле століття. Адже не потрібно витрачати додатково ні час, ні гроші, щоб з комфортом абсолютно в будь-який день оплатити комунальні послуги онлайн. За Інтернет-платежами - майбутнє, де стару звичку до формальностей і бланків замінить швидкість і мобільність онлайну. Всього один раз спробувавши сплатити комуналку в Інтернеті, Ви більше не захочете стояти в чергах щомісяця.

Ігор Березанський

Менеджер з розвитку бізнесу електронної комерції представництва MasterCard Europe в Україні

Що впливає на вибір користувача, щоб він віддав перевагу більш прогресивні методи оплати через Інтернет? На першому етапі дуже важливо інформування: про можливість швидких, зручних і безпечних грошових переказів онлайн. Доступна ціна послуги і бонуси можуть стати додатковим фактором залучення уваги потенційних клієнтів. Але вирішальну роль в перевазі онлайн-сервісів грає інтерфейс. За результатами останніх досліджень, поширені причини переривання процесу оплати це: сумніви в безпеці (якщо, наприклад, при здійсненні оплати у разі переходу на іншу сторінку або сайт) або зручність платежу (коли потрібно чимало часу на заповнення обов'язкових полів). iPay.ua сертифікований за міжнародним протоколом безпеки PCI DSS. Платіж здійснюється за допомогою зручної форми-шаблону за кілька хвилин.

Оплатити комунальні: банк, пошта або Інтернет?
Який же спосіб краще?
Оплатити комунальні: банк, пошта або Інтернет?
Який же спосіб краще?
Оплатити комунальні: банк, пошта або Інтернет?
Який же спосіб краще?
Оплатити комунальні: банк, пошта або Інтернет?
Який же спосіб краще?
Оплатити комунальні: банк, пошта або Інтернет?
Який же спосіб краще?

Новости