Оптичні приціли для пневматичної гвинтівки


Оптичні приціли для пневматичної гвинтівки

Вибір оптичного прицілу для пневматичної гвинтівки може стати досить важким випробуванням. На ринку представлені десятки їх видів з різними характеристиками. Щоб полегшити завдання, давайте розглянемо загальні положення. Отже, оптичний приціл просто збільшує об'єкт, в який цілиться стрілець і поміщає його на один рівень з метою. Досягається це за допомогою лінз, які перебувають усередині прицілу, які заломлюють світло і збільшують зображення. Оптичні приціли для пневматики особливі, так як вони можуть витримати вібрацію і подвійну віддачу від пневматичної зброї.

НІКОЛИ НЕ ВСТАНОВЛЮЙТЕ БОЕВОЙ ОПТИЧЕСКИЙ ПРИЦІЛ НА ПНЕВМАТИЧНА ЗБРОЯ.

Людям подобається мати оптичний приціл на своїх пневматичні гвинтівки, тому що він допомагає досягти абсолютної точності, якою славиться пневматика. Отже, давайте розглянемо два основних види оптичних прицілів, починаючи з нерегульованого.

Приціли відрізняються по конструкції, оптичній схемі, виду прицільної марки, точністю вивірки (позиціонування) на зброю. Найбільш поширена точність (дискретність механізму вивірки) - один клацання відповідає 1 / 2-1 / 3 тисячної дистанції. Приціли бувають з постійним або змінним збільшенням, можуть забезпечуватися пристроєм підсвічування прицільної сітки для зручності прицілювання в сутінках. Деякі приціли передбачають можливість фокусування для отримання чіткого зображення на малих дистанціях і до дуже великих. Основна перевага оптичних прицілів висока точність прицілювання.

Нерегульований оптичний приціл для пневматичної зброї. Збільшення такого прицілу не налаштовується. Воно позначено наступним чином, наприклад, 4х32 або 4х15. 4х означає, що об'єкт у видошукачі збільшений в 4 рази, в порівнянні з неозброєним оком. Перевага такого оптичного прицілу в тому, що його не потрібно налаштовувати. Недолік - немає можливості збільшити об'єкт ще більше, коли це необхідно. Такі приціли підходять для полювання на дрібних гризунів, таких як щури або миші і т.п.

Панкреатичний оптичний приціл для пневматичної зброї.

Такі оптичні приціли можуть збільшити об'єкт в межах 3-15х. Позначено це буде наступним чином, наприклад, 3-9х32. Отже, об'єкт можна збільшити від трьох до дев'яти разів, а 32 означає 32-міліметровий об'єктив. Більш детальніше на розмірах об'єктивів зупинимося пізніше ... Ці оптичні приціли підходять для полювання на більш велику дичину на великих відстанях. Недолік - може зажадати частої настройки через складні і відповідальні деталі усередині прицілу. Розміри об'єктива: Остання цифра в позначенні оптичного прицілу означає розмір об'єктива. Наприклад, 4-16х50. 50 означає, що у прицілу 50-міліметровий об'єктив. Розмір об'єктива важливий з двох причин. По-перше, чим більше лінза, тим сильніше збільшення. По-друге, більший об'єктив впускає більше світла, що забезпечує більш чітку і яскраву картинку. Якщо ви плануєте використовувати приціл в темний час доби, вам варто придбати приціл з великим об'єктивом.

кріплення:

Всі приціли необхідно приєднувати до рушниці. Це здійснюється за допомогою одиночного або подвійного кріплення, яке охоплює приціл і кріпиться до направляючої на гвинтівці. Я б порекомендував використовувати одиночне кріплення для потужної пружинної пневматики з сильною віддачею. Ці кріплення міцні і можуть витримати сильну віддачу магнум-пневматики. Якщо ви зміцнюєте приціл на газобалонну пневматику, то досить буде подвійного кріплення. Існує кілька видів кріплень, які необхідно знати:

Високі кріплення: ці кільця найкраще підходять до великих прицілів, тому що дозволяють їм перебувати високо на рушницю, дозволяючи великому об'єктива не захоплювати приклад і стовбур. У більшості випадків такі кріплення краще використовувати для 50-міліметрового об'єктива. Використовуйте високу кріплення, тільки якщо у вас великий об'єктив. Необхідно намагатися прикріпити приціл якнайнижче до гвинтівки, так як це збільшує точність.

Середні кріплення: ці кільця трохи менше високих і підійдуть для будь-яких оптичних прицілів з об'єктивом в 44мм і менше.

Поодинокі кріплення: ці кріплення роблять оптичний приціл більш стійким. Вони підходять потужним пневматичним гвинтівок, таким як Beeman і RWS, або будь-який інший гвинтівки зі швидкістю більше 300 м / с. Ці кріплення трохи дорожче, але багато покупців вважають, що вони того варті через свою стійкості і як наслідок - точності. Розмір трубки оптичного прицілу: в основному вони бувають двох розмірів - 2,5 см і 30мм. Уважно підбирайте кріплення для свого оптичного прицілу.

Спеціальні кріплення: всього кілька гвинтівок потребують особливих кріпленнях. Для Benjamin Air Rifles потрібно кріплення В272, а також набір стандартних кілець. Тепер, коли ви знаєте основні моменти, ось кілька порад щодо вибору оптичного прицілу: Вирішіть який стріляниною ви будете займатися. Для полювання на гризунів з близької відстані підійде нерегульований оптичний приціл 4х32. Для більших тварин підійде панкреатичний приціл. Для стрільби по мішенях підходить нерегульований, якщо немає необхідності збільшувати мішені. В іншому випадку придбайте панкреатичний приціл. Визначтеся, якої якості приціл вам потрібен і купіть трохи краще. Краще придбати щось краще, ніж потім розчаруватися в покупці. Старе вислів: «Ви отримуєте те, за що платите» особливо підходить до оптичних прицілів для пневматичної зброї і оптики в цілому.

Постарайтеся придбати гарне кріплення. Найбільш надійні кріплення моноблок В4

Прицільні сітки оптичних прицілів.

Прицільна сітка являє собою металевий трафарет (в найпростішому випадку - дві пересічні зволікання), або скло з нанесеним на нього малюнком. Прицільна сітка розміщується або в першій (знаходиться в середині прицілу, зображення в ній перевернене), або в другій (знаходиться в районі окуляра, зображення пряме) фокальній площині прицілу. Для наведення зброї на ціль необхідно поєднати зображення мети із зображенням певної частини прицільної сітки (це може бути пеньок, перехрестя, куточок і т. Д.). При пристрілювання спеціальними маховиками переміщують сітку, поєднуючи її із середньою крапкою влучення. Існують різні прицільні сітки, зручні в різних ситуаціях:

Сітка «хрест», «30/30», «Duplex»

Сітка «хрест», «30/30», «Duplex»

Збірний образ прицільної сітки типу «хрест». Дозволяє з високою точністю навести зброю на невелику або віддалену нерухому ціль. Знаючи кутова відстань від перехрестя до потовщення ниток, можна оцінити кутові розміри мети. Прицільна сітка 30/30 або Duplex є однією з найвідоміших, простих і популярних. З її допомогою можна вирішити відразу кілька завдань. Товсті зовнішні лінії легко дозволяють "вести" велику мішень і вистрілити по ній навскидку. Тонкі лінії дають можливість точного прицілювання в невелику мішень. Тонке перехрестя сітки 30/30 не затінює мета і не зливається з темним тлом. Відстань між протилежними тонкими лініями сітки відповідає 30 дюймів на 100 ярдів при збільшенні 4х, що також дає можливість приблизної оцінки дистанції до мети.

Сітка «Mil-dot»

Mil Dot - одна з найбільш універсальних прицільних сіток, всі компоненти цієї сітки мають строго регламентовані розміри, відстані між усіма елементами також регламентовані. Завдяки цьому не проблема визначити відстань до цілі, прийнявши при цьому правильну поправку на вітер і визначити траєкторію польоту і падіння кулі. Даний Mil Dot вірний при 10-кратному збільшенні. Для інших збільшень лінійні і кутові розміри визначаються методом інтерполяції, або за спеціальними таблицями.

Сітка «L4A IR Dot»

L4A IR Dot - це класична мисливська сітка L4A IR Dot - це класична мисливська сітка. Бічні товсті лінії дозволяють вести велику рухому мішень і постійно тримати її в полі прицільного пострілу, разом з тим, тонкі внутрішні лінії дають можливість точної фіксації прицілу на більш дрібних ділянках мети. Відстань між центром сітки і початком товстої лінії сітки відповідає 30 дюймам на 100 ярдів при збільшенні 4х, що також дає можливість приблизної оцінки дистанції до мети. Центральна точка з червоним підсвічуванням - для швидкого і точного пострілу в умовах зниженої видимості або відсутності часу на тривале прицілювання.

Сітка «AMX»

AMX - спеціальна далекомірна сітка, розроблена компанією Hawke Optics для стрільців з пневматичної зброї, вона являє собою вдосконалену сітку Mil Dot AMX - спеціальна далекомірна сітка, розроблена компанією Hawke Optics для стрільців з пневматичної зброї, вона являє собою вдосконалену сітку Mil Dot. Головна відмінність від звичайної прицільної марки Mil Dot полягає в тому, що в нижній частині поля зору є додаткові перетину у вигляді горизонтальних ліній різної довжини, що відзначають підлогу мила. Це дозволяє вести більш прицільну стрільбу на великі дистанції, приймаючи поправку на вітер і враховувати складну траєкторію польоту кулі пневматичної гвинтівки. Бічні порожнисті прямокутні області служать для масштабування місцевості. Всі компоненти цієї сітки мають строго регламентовані розміри, відстані між усіма елементами також регламентовані. Довжина нижніх перетинів дорівнює 0,33, 1, 2,3,4 Mil відповідно. Дана сітка AMX вірна при 10-кратному збільшенні.

Сітка «Rimfire .17 Mach 2»

Rimfire Rimfire .17 Mach 2 - спеціальна сітка, розроблена компанією Hawke Optics для спортивної стрільби і полювання на дрібну дичину. Сітка максимально точно спеціалізована під гвинтівки для стрільби патронами кільцевого запалення .17 Mach 2 (Калібр 4,37) з початковою швидкістю польоту кулі 640 м / с, з висотою установки прицілу 45 мм. Сітка має перехрестя типу Duplex зі спеціальною розміткою, завдяки якій можна вести прицільну стрільбу з кроком в 25 ярдів. Одного разу пристреляв приціл на відстань 100 ярдів, за допомогою даної прицільної сітки можна легко визначати траєкторію кулі на відстані до 350 ярдів. Таким чином, максимальна дальність розрахунку траєкторії кулі подібна до ефективної дальністю стрільби патроном .17 Mach 2. Параметри даної сітки вірні при максимальному збільшенні 9х. Дана прицільна сітка надзвичайно проста і зручна і може використовуватися з успіхом також для стрільби з пневматичної зброї.

Сітка «SR PRO»

SR PRO - це функціональна далекомірна сітка, ексклюзивно розроблена компанією Hawke Optics, яка буде зручна для стрільців, детально працюють з траєкторією польоту кулі SR PRO - це функціональна далекомірна сітка, ексклюзивно розроблена компанією Hawke Optics, яка буде зручна для стрільців, детально працюють з траєкторією польоту кулі. Центральне підсвічують перехрестя досить тонке, щоб не перекривати мета. Бічні порожнисті прямокутні області служать для масштабування місцевості. Горизонтальні ризики і точки в нижній частині сітки дозволяють миттєво вносити вітрові поправки, і будуть зручні для утримування мети в поле прицільного пострілу. Всі компоненти цієї сітки мають строго регламентовані розміри, відстані між усіма елементами також регламентовані. Зазначені розміри будуть вірні при 8-кратному збільшенні. Однак сітка забезпечує зручні точки прицілювання, незалежно від використовуваного калібру, швидкості польоту або обраного збільшення.

Сітка «TMX»

TMX - це найбільш функціональна далекомірна сітка, ексклюзивно розроблена компанією Hawke Optics для стрільби на дальні й наддалекі дистанції TMX - це найбільш функціональна далекомірна сітка, ексклюзивно розроблена компанією Hawke Optics для стрільби на дальні й наддалекі дистанції. При розробці TMX IR за основу взята найбільш популярна сітка Mil Dot, і внесені додаткові і проміжні позначки, що допомагають знайти точку прицілювання незалежно від того на скільки екстремальні умови, при яких використовується приціл. Крім того всі розміри рисок, перехресть і інтервалів між ними мають строго регламентовані розміри для додаткового зручності масштабування мети. Відстань між основними мітками при 20х кратному збільшенні становить 1 Mil (кутова одиниця), що еквівалентно зсуву точки прицілювання на10 см на відстані 100 м, або на 1 м на відстані 1000 м. Центральні осі сітки з перехрестям мають червоне підсвічування, при цьому всі елементи на стільки тонкі, що зовсім не перекривають мета. Сітка найбільш зручна при 10х або 20х збільшенні.

А тепер давайте відвернемося від теорії до практики і поміркуємо.

Звичайно, краще і правильніше купити приціл по дорожче, ціна дає якусь гарантію якості що приціл витримає віддачу Вашої пневматичної гвинтівки. Але з іншого боку ціна прицілу може перевищувати ціну самої гвинтівки, а це як то .... напружує! І що в цьому випадку робити?

Все що далі буде описуватися в статті, це не інструкція, а роздуми і думки в слух. Всі ми знаємо що у пневматичної гвинтівки подвійна віддача і вібрація, це обумовлено пружиною, і чим потужніший гвинтівка, тим ці її властивості посилюються. І тоді який приціл тоді поставити наприклад на Пневматична гвинтівка Hatsan 125 TH при її заявленої початкової швидкості кулі 380 метрів в секунду?

Тепер поміркуємо: що відбувається в прицілі при вібраціях і чому більш дешеві оптичні приціли виходять з ладу? В основному просто випадають лінзи, це відбувається через розкручування затискного кільця лінзи. Напрошується питання, що можна зробити, що б цього не відбувалося, якщо немає можливості купити дорогий оптичний приціл?

Відповідь проста - закріпити затискні кільця лінз! Але відразу обмовлюся, цей варіант підходить тільки для тих, хто дружить з руками і за характером скрупульозний! Інакше можна зіпсувати свій приціл! Варіантів багато трохи фантазії і думаю, все може вийде. Розглянемо пару варіантів: Викрутити кільця, просіліконіть різьблення, в крутити на місце. Варіант не складний, але вимагає дуже точного виконання, інакше силікон потрапить на лінзу буде дуже не комфортно користуватися прицілом, а мазок силікону замутнено лінзу. Можна скористатися клоччям. Взяти пару волосків обмотати по різьбі, можна злегка змочити і закрутити. За ідеєю повинно тримати. Далі залишаю місце для Вашої фантазії! Але повторюся, що це не означає, що навіщо платити більше, можна купити приціл по дешевше і зробити йому абгрейд і він стане як дорогий. Приціли відрізняються ще за багатьма параметрами і якостям, а не тільки по стійкості до віддачі і вібрації. Кожен повинен вибирати оптичний приціл під себе, оцінюючи свої фінансові можливості і бажання.

У Нас в магазині представлені приціли виробників: NcSTAR, Hakko , Bushnell , Tasco , Walther , MakSnipe , BSA , CenterPoint , Alpen optics , Barska Air Gun , Bresser , Hawke Optics , XTSG

І що в цьому випадку робити?
Тепер поміркуємо: що відбувається в прицілі при вібраціях і чому більш дешеві оптичні приціли виходять з ладу?
Напрошується питання, що можна зробити, що б цього не відбувалося, якщо немає можливості купити дорогий оптичний приціл?

Новости