Оптика, освітлювач, відеоархівація, інсуфлятор: ТЕХНІКА

П'яти - міліметрові телескопи переважно використовуються в дитячій ендохірургіі або в гінекології, де на перше місце виходять міркування атравматичного і косметичного П'яти - міліметрові телескопи переважно використовуються в дитячій ендохірургіі або в гінекології, де на перше місце виходять міркування атравматичного і косметичного. Останнім часом для цих цілей стала все частіше використовуватися двох - міліметрова оптика, наприклад, телескоп виробництва компанії
Раніше подібні телескопи мали ряд істотних недоліків - будучи волоконно-оптичними вони передавали на екран монітора мозаїчне (фасетчатим) зображення, кут зору у них був 30-40 градусів, тобто огляд був недостатній в порівнянні зі звичайними телескопами. Крім того, малий діаметр телескопа приводив до перегрівання і перегорання пучків світлових волокон, і для необхідної освітленості об'єкта доводилося використовувати охолоджуючі системи. При створенні 2-х міліметрового телескопа MiniSite фірмі-виробнику вдалося в кілька разів збільшити кількість світлових волокон, довівши їх до 30 тисяч. Це дозволило збільшити кут зору до 60 градусів - як у звичайного 10-мм лапароскопа, практично повністю усунути ефект "мозаїчного зору" і використовувати його з звичайним освітлювачем, без охолоджуючих приставок. В даний час є повідомлення про двох-трирічному досвіді виконання таких операцій, як холецистектомія за допомогою 2-мм телескопа і інструментів.

Багато фірм в даний час крім замочували або стандартних (soakable) випускають так звані Автоклавується версії телескопів - виробник гарантує збереження телескопа при його автоклавуванні Багато фірм в даний час крім "замочували" або "стандартних" (soakable) випускають так звані "Автоклавується" версії телескопів - виробник гарантує збереження телескопа при його автоклавуванні. Ряд зарубіжних виробників випускає вже тільки автоклавуємий оптику. Однак слід пам'ятати, що тут мова йде про сучасних автоматичних автоклавах, які чітко витримують заданий режим стерилізації (температуру 134 град. С, тиск 2,3 бар., Час). З огляду на великий термін служби вітчизняних автоклавів в наших лікарнях, важко бути впевненим в тому, що режим (особливо температура і тиск) буде витриманий з необхідною точністю. Тому не рекомендується навіть "Автоклавується" телескопи піддавати високотемпературним впливів у вітчизняних автоклавах і сухожарові шафах.

Також існує пропозиція так званих "одноразових" і "багаторазових" пластикових лапароскопів (10 мм, 0 град. -, Auto Suture). Окуляр першого виконаний з пластика білого кольору і має функцію промивання об'єктива: на корпусі розташований вхід для канюлі шприца або системи, з'єднаний каналом з пристроєм, що нагадує омивач вітрового скла автомобіля, і оператор може в міру необхідності промивати забруднене об'єктив не витягуючи телескоп з порожнини. Користувачі відзначають, що при належному зверненні ці телескопи можуть прослужити досить довгий час, при цьому ціни на них на порядок нижче, ніж на аналоги. Що стосується багаторазового телескопа, (корпус його окуляра виконаний з пластика чорного кольору) - виробничі технології гарантують безвідмовну роботу після 20-кратної газової стерилізації, реально він витримує значно більше. Вартість такого телескопа - менше 600 доларів. Такі телескопи можуть бути використані як "робочого", "ходового" або запасного. Будучи найбільш дорогим і важливим "інструментом", оптика часто закуповується в єдиному екземплярі. Мало того, що є ризик зупинки операцій при його пошкодженні на один-два місяці, поки не буде закуплено і поставлено новий - наявність одного телескопа обмежує кількість операцій до однієї в день .. І він мав два-три телескопа, на "стійці" можна виконувати 3 - 5 втручань в день, що особливо важливо при платних або частково оплачуваних операціях, поставлених на потік. У той же час, витрачати "про запас" 2000 - 3000 доларів поки, на жаль, може собі дозволити далеко не кожна лікарня.
Сумісність телескопів різних фірм-виробників.
Оскільки телескоп працює в комплексі з відеокамерою і световодом, при придбанні телескопа іншої фірми слід перш за все оцінити роз'єм на телескопі до световоду. У Росії частіше зустрічається роз'єми наступних типів: Storz, Circon-ACMI, Olympus і Wolf. Багато сучасні телескопи стандартно комплектуються набором перехідників, що дозволяють підключати його до переважної більшості світловодів. Те саме можна сказати і до световодам - ​​пропонуються різні перехідники, що дозволяють комбінувати світловод і освітлювач самих різних виробників. Що стосується сумісності "камера-телескоп", то за рідкісним винятком (Wolf і Olympus з гвинтовою нарізкою на посадковому місці), більшість відеокамер (в алфавітному порядку - Circon, GIMMI, Lemke, Martin, MGB, Storz, Stryker, Scholly, Wisap, більшість вітчизняних відеокамер) мають механізм приєднання до телескопа, що дозволяє однаково добре використовувати їх як з "рідними" системами, так і в складі комплексів інших фірм.
Одним з утомливих незручностей, з якими стикаються хірурги при виконанні ендоскопічних втручань, є запотівання об'єктива телескопа за рахунок більш високої температури і вологості в черевній / плевральної порожнини. Крім того, кров в Троакари або з пошкодженої судини також може забруднити об'єктив. Камера-мен змушений нескінченно "витирати" об'єктив серветкою або - в порожнині - про органи (частіше про печінку). Для зниження запотівання існує ряд пристосувань. Одне з них - "нагрівач" телескопів - апарат, ввівши в який телескоп ви нагріваєте робочу частину його стовбура. Приблизно того ж ефекту можна домогтися, зануривши перед введенням в порожнину на кілька секунд об'єктив телескопа в склянку з гарячою стерильною водою. Ряд фірм пропонує спеціальну мастило, що знижує запотівання. На деяких телескопах (ACMI, Auto Suture) є спеціальне пристосування - в стовбурі його прокладений окремий канал, що закінчується склоомивача. Приєднавши до телескопу шприц з (теплим) розчином, хірург в будь-який момент може очистити лінзу об'єктива.
Крім відмінностей в діаметрі, телескопи мають так звану торцеву і скошену оптику - тобто кут між віссю телескопа і оптичною віссю телескопа може бути 0 градусів ( "торцевої телескоп), 15, 30, 45, 70, 120 градусів (скошена оптика). Найбільше застосування в лапароскопії знайшли телескопи 0 і 30 градусів. Торцевий телескоп гарний як оптики для щоденних рутинних операцій, що не вимагають "складного" огляду (наприклад, холецистектомія), а також для початківців ендохірургіі, оскільки він простіше скошеного телескопа в управлінні. Що стосується 30-градусного телескопа, він дає значно ширші можливості для огляду органів і тому езаменім при операціях на стравоході, товстій кишці, нирці, селезінці, при герніопластики. Однак, за рахунок кута огляду, робота з ним вимагає певних навичок.
"Гнучкі лапароскопи" - якась комбінація звичайного телескопа і фіброскопа. Перше їх покоління не зовсім влаштовувало хірургів за рахунок низької якості передачі зображення. Пізніші генерації цих приладів використовують технологію "chip on the tip" - замість об'єктива і фіброоптіческой волокон застосовується електронний чіп (див. Нижче), встановлений на дистальному кінці. До недоліків подібних систем можна віднести велику механічну вразливість і в кілька разів вищу вартість.

наверх

Новости