Опублікований VIII Національний рейтинг університетів "Інтерфаксу"

У топ-3 увійшли МГУ, МІФІ і СПбДУ У топ-3 увійшли МГУ, МІФІ і СПбДУ   Вид на головний будинок МДУ   Фото: Reuters   Москва

Вид на головний будинок МДУ

Фото: Reuters

Москва. 5 червня. INTERFAX.RU - Міжнародна інформаційна група "Інтерфакс" публікує результати VIII щорічного Національного рейтингу університетів за підсумками 2016/2017 навчального року (НРУ-2017).

На першому місці беззмінний лідер російської освіти - Московський державний університет ім. М.В.Ломоносова. На другій сходинці - Національний дослідницький ядерний університет "МІФІ" (НІЯУ МІФІ), на третьому місці - Санкт-Петербурзький державний університет (СПбДУ). Четверту сходинку посів Національний дослідницький університет "Вища школа економіки" (НДУ ВШЕ), замикає п'ятірку лідерів Новосибірський національний дослідницький державний університет (НГУ).

У Топ-10 також увійшли: Московський фізико-технічний інститут (МФТІ, 6 місце), Університет ИТМО (7 місце), Національний дослідницький Томський державний університет (ТГУ, 8 місце), Російський університет дружби народів (РУДН, 9 місце) і Національний дослідний Томський політехнічний університет (ТПУ, 10 місце).

В рамках рейтингу було оцінено 264 провідних університетів Росії, що на 26 університетів більше, ніж у випуску минулого року. Рейтинг охоплює 21 учасника проекту 5-100, 29 національних дослідницьких університетів (НДУ), 10 федеральних університетів, а також 33 опорних університету.

Повний топ-20 Національного рейтингу університетів "Інтерфаксу" 2017 року, а також шість приватних рейтингів за основними напрямками діяльності вузів опубліковані вранці у вівторок на офіційному сайті НРУ .

лідери зростання

Редактор Національного рейтингу університетів Олексій Чаплигін зазначає, що МДУ залишається незмінним лідером з моменту заснування рейтингу в 2010 році, а МІФІ зберіг за собою друге місце другий рік поспіль завдяки високому рівню міжнародного співробітництва та роботі з високотехнологічним бізнесом.

"НІЯУ МІФІ за більшістю критеріїв відповідає рівню університету світового класу, незважаючи на історично сформовану закритість, яка, багато в чому завдяки участі в Проекті 5-100, успішно долається", - зазначив Чаплигін.

Він також відзначив зростання позицій СПбГУ, якому вдалося піднятися з п'ятого рядка на третю. Успіх пов'язаний з високими показниками в дослідницькій та інноваційній діяльності.

"Слід зазначити, що саме деякі випускники СПбГУ є лідерами в високотехнологічних стартапи світового рівня, правда розвиваються в Силіконовій долині", - сказав Чаплигін.

Прискорений розвиток демонструє також один з лідерів російської освіти Вища школа економіки - ВШЕ вдалося з 6 місця потрапити на четверту позицію завдяки помітним досягненням в інноваційній діяльності та розвитку технологічного підприємництва.

Ще один помітний ривок вдалося зробити Університету ИТМО, піднявшись з 12 позиції на сьому - також завдяки інноваціям і успішній співпраці з бізнесом, додав Чаплигін.

Редактор НРУ також зазначив злети в рейтингу декількох університетів в групі топ-50.

На 57 пунктів піднявся отримав місяць тому статус опорного університету Бєлгородський державний технологічний університет ім. В.Г.Шухова (30 місце). На 53 пункту зробив ривок Південно-Західний державний університет (43 місце), на 32 рядки вдалося піднятися Московському державному технологічному університету "Станкин" (35 місце), на 25 позицій піднялися Башкирська державний університет і Ставропольський державний аграрний університет (50 і 47 позиції відповідно ).

Методика

Діяльність ВНЗ оцінюється за шістьма параметрами в 1000-бальною шкалою, інтегральна оцінка формується за шістьма основними напрямками: освіта (20%), дослідження (20%), соціальне середовище (15%), міжнародне та міжрегіональне співробітництво (15%), інновації ( 15%) і бренд університету (15%). На основі кожного з напрямків також публікуються шість параметричних приватних рейтингів.

Джерелами даних виступають відкриті матеріали про діяльність університетів, зібрані експертами "Інтерфаксу" анкетні дані, дані моніторингу ВНЗ Міністерства освіти і науки Росії, а також результати аналізу, проведеного за допомогою Системи комплексного аналізу новин (СКАН-Інтерфакс).

Спеціальний проект міжнародної інформаційної групи "Інтерфакс" Національний рейтинг університетів запущений в 2010 році з метою розробки та апробації нових механізмів незалежної системи оцінки російських вузів.

Новости