Ордерний цінний папір - немає нічого простіше і ефективніше

  1. Пред'явницькі іменні та ордерні цінні папери - основні види і характеристики
  2. висновок

Використання цінних паперів в комерційній і діловій практиці досить широко і, крім традиційних видів як акції (див

Використання цінних паперів в комерційній і діловій практиці досить широко і, крім традиційних видів як акції (див. Акція - це цінний папір ) І облігації, існує великий вибір фінансових інструментів. Одним з таких видів є цінні папери ордерні.

Саме виникнення такого типу активів в більшості випадків пов'язано з торговими операціями і їх головне призначення - це спрощення і прискорення товарообігу, пов'язаного, в першу чергу, з такими видами діяльності як вантажні перевезення, логістика, проведення трансфертних платежів, забезпечення кредитного обороту компаній.

Перші іменні представницькою і ордерні цінні папери з'явилися задовго до виникнення банківської системи (IX- XI століття н.е.), і власне саме вони були тими цінними паперами, які визначили вигляд сучасної фінансової системи.

Про те, що таке представницькі ордерні та іменні цінні папери, і яким чином слід застосовувати цей цілком ефективний фінансовий інструмент і буде розказано далі в цій статті.

Зміст статті

Пред'явницькі іменні та ордерні цінні папери - основні види і характеристики

Для того, щоб грамотно і з прибутком використовувати в бізнесі цінні папери представницькою властивості, необхідно чітко розуміти, що вони з себе представляють, де і в яких випадках їх слід застосовувати і яких помилок при їх зверненні слід уникати.

Для початку варто визначитися з поняттям цінний папір ордерна. У загальному вигляді ордерних цінними паперами є особливим чином випущені документи, що засвідчують вказаною в ньому особі (компанії або організації) права на придбання, розпорядження або володіння матеріальними активами (або правами на них) від імені та за дорученням органу, який його суб'єкта.

Говорячи більш зрозумілим (НЕ казенною мовою), ордерні цінні папери - це цінні папери, в яких чітко і однозначно вказано емітентом фізична особа або компанія, що воно надає йому право (як правило, без будь-яких додаткових застережень і умов) на отримання фінансових коштів, товарів або послуг в тому чи іншому місці. Така видача здійснюється або під гарантію самої особи, яка видала такі папери, або третьої особи, на яке він вкаже.

До ордерним цінним папером належать такі види фінансових документів:

  • Вексель (див. Вексель - це борговий цінний папір ) - це фінансовий документ, який є борговим зобов'язанням, оформлений спеціальним чином і має документарну форму на бланку суворої звітності з певним рівнем захисту.

Векселем особа його випустило підтверджує, що його власник може отримати за нього оплату, наприклад, в банку (де обслуговується емітент) або у будь-якого іншого контрагента, з яким у векселедавця є певні договірні відносини. За своєю суттю вексель - це звичайна боргова розписка в обмін на отримання будь - яких товарів і послуг, тільки платником цього боргу може бути не тільки сам боржник, а й призначений (визначене ним) іншу особу.

Крім цього, головною специфікою векселя є те, що він може бути переданий від того, хто першим його отримав, і передано також іншій особі (в обмін або для здійснення угоди). У цьому випадку права по цій ордерним цінним папером передаються шляхом спеціального надпису (або штампа), званої «індосамент». Кінцевий набувач векселя може отримати, наприклад, в банку, визначеному векселедавцем, фінансові активи в обмін на нього.

Або кажучи фінансовою термінологією - вексель буде погашений. У практиці застосовуються різні види векселів і існують різні процедури їх звернення.

Найбільш надійними вважаються векселі, які мають забезпечення у солідних і надійних кредитних установах, банках. Крім того, самі банки також випускають ордерні векселі для залучення грошей клієнтів, природно з певним дисконтом, що забезпечує мінімальний прибуток для його набувача.

  • Іменні або ордерні банківські чеки. До недавнього часу (а саме до появи електронних кредитних карт і платіжних систем) банківські чеки були одним з основних елементів комерційного обороту в світі. За допомогою них здійснювалася передача великих фінансових коштів в оптовій торгівлі, закупівля імпортного промислового обладнання та ін.

Сам чек (який має більш сильний захист від підробок і випускається у вигляді спеціальної чекової книжки) дає право вказаною в ньому особі на отримання в банку суб'єкта його видав зазначену в ньому суму.

В деякій мірі з чеком має велику схожість акредитив, але на відміну від чека він не може бути переданий третій особі. Так само як і у випадку з векселем, передача прав за чеком здійснюється спеціальної передавальної підписом індосаментом або спеціальним розпорядженням, відданим банку.

  • Третьою групою цінних паперів, які підпадають під визначення іменні ордерні і пред'явницькі цінних паперів, є товаро-розпорядчі документи. В першу чергу, це морські перевізні документи - морські коносаменти (Bill of Lading) і вони бувають декількох типів (іменні, ордерні і на пред'явника). У практиці в основному використовується ордерна форма, оскільки поки вантаж слід морським шляхом, власник коносамента (а значить і вантажу) може його передати (продати) іншій особі. Як тільки така передача відбулася, початковий власник вантажу (коносамента) дає розпорядження (ордер) перевізникові (або його агенту) видати вантаж по прибуттю в такий - то порт такому-то ліцу.Такое розпорядження здійснюється окремим повідомним листом (повідомленням) вантажовласника. Основна відмінність ордерного коносамента від двох інших типів полягає в тому, що спочатку при його випуску в графі «одержувач» вказується TO ORDER ( «за розпорядженням»). При цьому слід розуміти, що ризик неправильної видачі вантажу за таким видом коносамента лежить ні на перевізника, ні на його агента, а виключно на останньому вантажовласників, від якого слід розпорядження.

Крім морського коносамента до ордерним цінним папером належать спеціальні авіаційні накладні (AIR BILL), які використовуються в міжнародних перевезеннях авіатранспортом, а також «бондовими розписка» (CUSTOMS BOND), яка використовується для видачі за вказівкою власника вантажу товару іншому одержувачу з митного складу (ще її називають варант або WARRANT). У міжнародних автоперевезеннях використовується така форма ордерного цінного паперу як ТТН (товарно-транспортна накладна) або мульти модальний коносамент.

висновок

Крім перерахованих основних типів ордерних цінних паперів, є безліч грошових сурогатів, які можна в деяких випадках віднести до категорії ордерні іменні і пред'явницькі цінних паперів.

Наприклад, такі як лотерейні квитки, права покупки (опціони) на аукціоні, страхові свідоцтва та багато інших. Але оскільки використання їх непрофесіоналами може привести до втрат грошей і / або матеріальних коштів, то в рамках цієї статті про них згадувати детально не варто.

Новости