Організація виробничого процесу в часі

до змісту

а) Тривалість і зміст виробничого циклу

Цикл виробничого процесу - сукупність організованих певним чином в часі процесів і операцій, необхідних для виробництва певного продукту.

Загальна тривалість циклу процесу - це час виконання даного процесу від початку першої операції до закінчення останньої операції.

Тривалість операційного циклу - час виконання однієї операції, яке складається з часу обробки партії предметів і підготовчо-заключного часу, необхідного на підготовку та завершення операції (наприклад, наладку і підготовку обладнання, подачу, установку і зняття предмета праці). При одночасній обробці партії предметів праці підготовчо-заключний час затрачається один раз на всю партію.

Будь-який бізнес-процес може бути проаналізований за критерієм створення споживчої цінності.

В цьому випадку виробничий цикл може бути представлений як сукупність наступних складових: 1) операцій, що додають цінність продукту з точки зору споживача; 2) операцій, що не додають цінність; 3) перерв.

До операцій, що додає цінність продукту, відносяться технологічні операції, цілеспрямовано змінюють властивості предмета праці, в тому числі операції з безпосереднього обслуговування клієнта.

До операцій, що не додає цінність продукту, відносять: транспортування, зберігання, контроль. В даному випадку транспортування це переміщення предмета праці з одного місця на інше, за винятком випадків, коли переміщення є необхідною частиною самої операції. В ході контролю встановлюється відповідність кількісних або якісних параметрів заданим. Зберігання означає, що предмет праці або продукцію не можна брати без відповідного дозволу.

Перерви у виробничому процесі також не створюють споживчої цінності. У них виділяють регламентовані перерви і очікування. Регламентованими є перерви, обумовлені режимом роботи підприємства (наприклад, міжзмінного і обідні перерви, вихідні дні). Перерви очікування пов'язані з тим, що з яких-небудь причин предмети праці пролежівают між операціями виробничого процесу. Типові причини: очікування, пов'язане з обробкою всієї партії предметів праці для транспортування на наступну операцію; неузгодженість в часі закінчення попередньої операції і початку наступної операції; збої в роботі, викликані аваріями обладнання або прогулами співробітників. Нерідко причини очікування обумовлені нераціональними організацією і управлінням процесом виробництва.

Причини таких явищ необхідно ретельно аналізувати і усувати. Всі вони ведуть до невиправданого подовження виробничого циклу.

б) Залежність тривалості виробничого циклу від виду руху предметів праці по операціях

Тривалість багатоопераційного процесу залежить від способу передачі партії оброблюваних предметів праці (обслуговуваних клієнтів) з операції на операцію.

Під партією в матеріальному виробничому процесі розуміється певна кількість однакових предметів праці, оброблюваних, чи стягуються на будь-якої операції безперервно з одноразовою витратою підготовчо-заключного часу.

У сервісних системах при обслуговуванні клієнтів, також може використовуватися об'єднання клієнтів в партію. Наприклад, об'єднання замовлень клієнтів при хімічному чищенні одягу, об'єднання пасажирів при наданні транспортної послуги за кількістю посадкових місць, або перед посадкою в транспортний засіб для проходження обов'язкових процедур.

На практиці, як правило, враховуються тільки три основні складові тривалості виробничого циклу (Т пр): тривалість технологічного циклу (Ттех), тривалість природних процесів (Ті) і час міжопераційного пролежування (ТМО):

Тпр = Ттех + Ті + ТМО

Виділяють три види руху предметів праці по операціях (робочих місць): послідовний, паралельний та паралельно-послідовний.

При послідовному вигляді руху предметів праці, кожна наступна операція починається тільки після закінчення попередньої операції. Передача з операції на операцію здійснюється партіями. Партія передається на наступну операцію після закінчення обробки на попередній операції всіх предметів праці (рис. 18).

18)

Мал. 18. Послідовна обробка предметів праці

Тривалість технологічного циклу виготовлення партії предметів праці, визначається за формулою:

де, Тпс - тривалість технологічного циклу при послідовному вигляді руху предметів праці; n - кількість предметів праці в партії; m - кількість операцій; i - номер операції; ti - штучний час на виконання i-ої операції (час, необхідний для обробки одного предмета праці); ci - прийняте число робочих місць на i-ої операції.

Приклад побудови графіка тривалості технологічного циклу при послідовному вигляді руху предметів праці, з кількістю в партії предметів праці n = 10 представлений рис. 19.

19

Мал. 19. Графік тривалості технологічного циклу при послідовному вигляді руху предметів праці

Тривалість технологічного циклу в цьому прикладі складе:

ТПО = 10 (4/1 + 9/3 + 2/1 + 4/2 + 1/1) = 120 (хв)

При паралельному вигляді руху предметів праці кожна деталь або транспортна партія передаються негайно, після закінчення попередньої операції (рис. 20).

Мал. 20. Паралельна обробка предметів праці

Таким чином, забезпечується обробка деталей партії одночасно на багатьох операціях і скорочується тривалість виробничого циклу.

Тривалість технологічного циклу в цьому випадку визначається за формулою:

де, Tпр - тривалість технологічного циклу при паралельному русі предметів праці; n - кількість предметів праці в усій партії; p - кількість предметів праці в транспортній (передавальної) партії (ti / сi) max - штучний час на виконання максимальної за тривалістю (головної) операції.

Розмір транспортної партії (p) приймається рівним або кратним загальної партії (n) і однаковим для всіх операцій. У цьому випадку на тривалість циклу суттєво впливає головна операція, тому важливо забезпечити безперервність її виконання.

При побудові графіка паралельного руху партії предметів праці, необхідно дотримуватися наступних правил:

1. Спочатку будується цикл обробки першої транспортної (передавальної) партії (p) на всіх операціях.

2. Потім відображається обробка всієї партії (n) на операції з найтривалішим операційним циклом (головної) без перерв (в наведеному нижче прикладі це 3-тя операція).

3. Від головної операції добудовуються операційні цикли по всіх операціях для інших транспортних партій, крім першої (в наведеному нижче прикладі це р2 і р3).

Приклад графіка тривалості технологічного циклу при паралельному русі предметів праці, при партії n = 30, передавальної (транспортної) партії p = 10 представлений на рис. 21.

Тривалість технологічного циклу в цьому випадку складе:

Тпр = 10 (4/1 + 16/2 + 24/2 + 4/1) + (30-10) (24/2) = 520 (хв)

У розглянутому прикладі, на всіх операціях, крім операції з максимальною тривалістю, робота здійснюється з перервами, рівними різниці між тривалістю головною і даної операцій.

При послідовному русі предметів праці в даному прикладі тривалість виробничого циклу становила б ТПО = 30 (4/1 + 16/2 + 24/2 + 4/1) = 840 (хв), а економія часу за рахунок паралельного руху предметів праці 840- 520 = 320 (хв).

Мал. 21. Графік тривалості технологічного циклу при паралельному вигляді руху предметів праці

Максимальна ефективність паралельного руху предметів праці досягається при синхронному процесі, в якому тривалості операцій рівні, тобто t1 / c1 = t2 / c2 = t3 / c3 = ... = tm / cm = const. У цьому випадку робота на всіх операціях буде здійснюватися без перерв. Такий рух предметів праці по операціях називають потоковим, а відношення ti / ci = r = const - тактом потоку (рис. 22).

22)

Мал. 22. Графік поточного виробництва

Паралельно-послідовний вид руху предметів праці являє собою поєднання паралельного і послідовного видів руху, тому його іноді називають змішаним.

Тривалість технологічного циклу при паралельно-послідовному русі в порівнянні з послідовним рухом предметів праці скорочується на суму відрізків часу, протягом яких суміжні операції виконувалися паралельно, і визначається за формулою:

Тривалість технологічного циклу при паралельно-послідовному русі в порівнянні з послідовним рухом предметів праці скорочується на суму відрізків часу, протягом яких суміжні операції виконувалися паралельно, і визначається за формулою:

де, Тпп - тривалість технологічного циклу при послідовно-паралельному русі предметів праці; (Ti / ci) min - тривалість найкоротшою операції з двох суміжних.

Приклад графіка паралельно-послідовного руху предметів праці, при партії n = 6, передавальної (транспортної) партії p = 2 представлений на рис. 23.

Мал. 23. Графік тривалості технологічного циклу при послідовно-паралельному вигляді руху предметів праці

Тривалість технологічного циклу в цьому прикладі складе:

Тпп = 6 (10/1 + 5/1 + 30/3 + 5/1 + 10/1) - (6-2) (5 + 5 + 5 + 5) = 240-80 = 160 ( хв.)

При паралельно-послідовному русі предметів праці можливі два варіанти запаралелювання операцій:

1. Тривалість виконання попередньої операції (i) менше, ніж наступної (i + 1). В цьому випадку максимальне суміщення операцій можна отримати, передаючи транспортну партію на наступну операцію відразу після закінчення попередньої операції. Таким чином, забезпечується безперервне завантаження робочих місць. Однак все наступні за першою транспортні партії будуть пролежувати між операціями, чекаючи звільнення робочого місця на наступній операції.

2. Тривалість виконання попередньої операції (i) більше, ніж наступної (i + 1). В цьому випадку для забезпечення безперервної роботи необхідно орієнтуватися на останню транспортну партію і до моменту початку її обробки, закінчити роботу над усіма попередніми транспортними партіями.

Тривалість виробничого циклу обробки предметів праці завжди більше технологічного циклу на величину часу, що витрачається на транспортні і контрольні операції, природні процеси, між операційні перерви і перерви, регламентовані режимом роботи.

Паралельний вид руху забезпечує найбільш коротку тривалість циклу, але при незбалансованості тривалості операцій може призводити до частих перерв у роботі окремого обладнання. Його ефективність визначається ступенем досягнення синхронності виконуваних операцій. При високому ступені синхронності утворюється потокове виробництво, при якому відсутні перерви, як в русі предметів праці, так і в роботі устаткування. Цей метод застосовують, як правило, там, де можливе використання поточного методу організації робочих місць, зазвичай в масовому виробництві.

Паралельно-послідовний вид руху предметів праці дозволяє скорочувати виробничий цикл. Однак при його використанні ускладнюється облік оброблюваних предметів праці і організація контролю за їх рухом. Тому його доцільно застосовувати, у випадках, коли предмети праці здійснюють короткі переміщення між суміжними робочими місцями з регулярною повторюваністю маршрутів їх руху. Паралельно-послідовний вид руху переважно використовують при обробці великих партій предметів праці з істотною тривалістю операційних циклів, як правило, в масовому і великосерійному виробництві.

Ставлення тривалості циклу при паралельному або паралельно-послідовному до тривалості циклу при послідовному вигляді руху предметів праці називають коефіцієнтом скорочення тривалості циклу або коефіцієнтом паралельності (Кпр):

Кпр = Тпр / Тпс або Кпр = Тпп / Тпс.

Він характеризує ступінь скорочення тривалості виробничого циклу по відношенню до послідовного виду руху предметів праці.

тому | до змісту | вперед >

Новости