Організація перевезень товарів автомобільним транспортом | Вантажоперевезення Міжнародні перевезення вантажів автомобільні перевезення автомобільним транспортом негабаритні ТК Регіон збірні вантажі диспетчер Україна Росія Казахстан

Для перевезення вантажів торговельні організації і підприємства використовують як власний автомобільний транспорт, так і транспорт загального користування або належить іншим організаціям і підприємствам

Для перевезення вантажів торговельні організації і підприємства використовують як власний автомобільний транспорт, так і транспорт загального користування або належить іншим організаціям і підприємствам.

Торгові організації та підприємства укладають з автохозяйствами договори на перевезення вантажів, в яких встановлюються обсяг і терміни перевезень, порядок складання, подання та виконання заявок на перевезення вантажів, порядок виконання вантажно-розвантажувальних робіт і експедирування товарів, матеріальна відповідальність, визначаються раціональні форми, маршрути і схеми вантажоперевезень.
Перед початком кожного місяця затверджуються декадні завдання на перевезення вантажів. Відповідно до них вантажовідправники повинні завчасно представляти автогосподарствам заявки на необхідну кількість автомобілів.

З урахуванням обсягу і характеру майбутніх перевезень автогосподарства виділяють автотранспортні засоби відповідних типів в необхідній кількості. Вони повинні бути справними і чистими в санітарному відношенні. Подача їх під навантаження повинна здійснюватися в вказане в заявці час.

Товари, представлені до перевезення, повинні бути відповідним чином підготовлені до транспортування. Вони повинні бути заздалегідь упаковані в інвентарну тару, зважені, згруповані по одержувачам. Завчасно повинні бути також підготовлені товарно-транспортні документи і
рахунки-фактури.

Перед видачею вантажу, призначеного для доставки, у водія перевіряють наявність шляхового листа і документа, що посвідчує особу.

Прийом вантажу до перевезення з відповідальністю автогосподарства за його збереження здійснюється шляхом зважування на вагах при навантаженні, обміру в кузові автомобіля або рахунки місць. Товари, опломбовані відправником, водій приймає за кількістю місць згідно з рахунком-фактурою. Прийом товарів до перевезення засвідчується підписом водія на всіх примірниках товарно-транспортної накладної.
Водій або експедитор, який супроводжував вантаж, здає одержувачу його на підставі товарно-транспортної накладної за масою, кількістю або обсягом. Вантажі, які прибули в справних критих автомобілях, причепах, контейнерах, багатооборотної тарі, цистернах з справними пломбами вантажовідправника, видають вантажоодержувачу без перевірки маси, стану вантажу і кількості місць. При цьому перевіряється дотримання умов перевезення вантажів.

Отримання товару засвідчується підписом і штампом вантажоодержувача в товарно-транспортної накладної та рахунку-фактурі.

Оплата за перевезення вантажів здійснюється відповідно до тарифів на перевезення вантажів та інші послуги, що виконуються автомобільним транспортом.

Залежно від умов перевезень та виду послуг тарифи поділяються на:
відрядні тарифи на перевезення вантажів;

тарифи на перевезення вантажів на умовах платних автотонно-годин;

тарифи за погодинною користування вантажними автомобілями і з покілометрового розрахунку;

тарифи за перегін рухомого складу;

надбавки і знижки;

збори за послуги, пов'язані з перевезеннями;

договірні тарифи.

Відрядні тарифи застосовуються за умови пред'явлення замовником до перевезення вантажу із зазначенням його загальної кількості, маси відправок, пункту відправлення і пункту призначення.

Тарифи на перевезення вантажу на умовах платних автотонно-годин застосовуються за умови, якщо замовник, крім згаданих вище відомостей, вказав необхідну (узгоджену з автотранспортним підприємством) вантажопідйомність рухомого складу.

Тарифи за погодинною користування вантажними автомобілями застосовуються при наданні замовнику на його вимогу автомобіля певного типу на певний час.

За користування автомобілями можуть застосовуватися і тарифи з покілометрового розрахунку. Їх застосовують при розрахунках за подачу або повернення автомобіля до пункту першої навантаження або від пункту останньої розвантаження, якщо ці пункти розташовані за межами населеного пункту, в якому розташоване автогосподарство. Крім того, ними користуються при розрахунках за пробіг автомобіля в обох напрямках, якщо перевезення не відбулася з вини замовника, а також за пробіг автомобіля до місця роботи поза місцем його постійного перебування терміном понад добу і при поверненні назад.

Постійне зростання обсягів перевезень товарів автомобільним транспортом викликає необхідність більш ефективного його використання. До числа факторів, що визначають більш інтенсивне використання автомобільного транспорту, відносяться: поліпшення використання вантажопідйомності транспортних засобів; підвищення коефіцієнта змінності роботи транспорту; скорочення простоїв; поліпшення використання пробігу; прискорення вантажно-розвантажувальних робіт.

Для оцінки ефективності роботи автомобільного транспорту використовуються техніко-економічні показники.

Зазначені показники можна поліпшити за рахунок підвищення рівня технічної готовності автомобілів, постійно оновлюючи парк рухомого складу, своєчасно проводячи профілактичні та ремонтні заходи.
Для визначення ступеня використання вантажопідйомності транспортних засобів можна застосувати статичний і динамічний коефіцієнти.

Поліпшенню використання вантажопідйомності автотранспортних засобів в значній мірі сприяє застосування раціональних прийомів розміщення вантажів у кузові автомобіля, добре продумана розробка маршрутів їх доставки.
Важлива умова зростання ефективності використання автотранспорту - підвищення змінності його роботи, чого можна домогтися шляхом продовження часу роботи експедиційних складів і диспетчерських служб, а також створенням умов для нічного завезення товарів на торговельні підприємства.

Новости