Організація виробничого процесу

Виробничий процес - це взаємодія всіх виробничих факторів на підприємстві, які спрямовані на трансформацію сировини в готовий продукт, придатний до споживання або до подальшої обробки.

Виробничий процес

Основними елементами організації виробничого процесу є праця, предмети та засоби праці.

Крім того, у багатьох виробництвах використовують природні процеси (біологічні, хімічні).

Найзначніші частини виробничого процесу:

  • основне виробництво - це процеси, прямий результат яких є виготовлення готового продукту, що становить товарний асортимент даного підприємства;
  • допоміжне виробництво - це ізготавліеніе напівпродуктів для основного виробництва, які забезпечують нормальний перебіг головних процесів;
  • побічна виробництво - це переробка або утилізація відходів основного виробництва.

Існують класифікації за течією в часі і ступенем автоматизації.

За перебігом у часі вони можуть бути: дискретними або переривчастими; безперервними.

За ступенем автоматизації виробничих процесів виділяють:

  • ручні;
  • механізовані (виконуються робітниками за допомогою машин);
  • автоматизовані (виконуються машинами під контролем робочого);
  • автоматичні (виконуються тільки машинами по заздалегідь створеної програмі).

Основне, допоміжне і побічна виробництво складаються з послідовності виробничих стадій.

Виробнича стадія являє собою технологічно завершену частину виробництва, яка характеризує зміну предмета праці, перехід його з одного стану в інший.

Виробничі стадії діляться на ряд виробничих операцій, які представляють собою первинну ланку, найпростішу, елементарну складову частину праці. Вона виконується на окремому робочому місці, над одним і ті ж предметом праці, одним або групою працівників, за допомогою одних і тих же засобів праці.

За своїм призначенням поділяються на:

  • технологічні, в результаті яких предмети праці набувають якісні зміни (стан, форма, зовнішній вигляд, властивості);
  • транспортні, які змінюють місце знаходження предмета праці і створюють умови для поточного виробництва;
  • обслуговуючі, які забезпечують нормальні умови роботи машин і виробничих потужностей (Їх мастило, чистка, прибирання робочого місця);
  • контрольні, які сприяють правильності виконання технологічних операцій і дотримання заданих режимів.

1. Спеціалізація. Даний принцип передбачає закріплення за кожною ділянкою, цехом, робочим місцем строго визначеної номенклатури виробів або технологічно однорідної групи робіт.

2. Безперервність передбачає забезпечення невпинного руху предмета праці з одного робочого місця на інше.

3. Пропорційність. Цей принцип полягає в дотриманні необхідних пропорцій, які визначені між окремими виробничими стадіями, а також між обслуговуючими, допоміжними і основними процесами.

4. Паралельність. Сенс цього принципу в одночасному виконанні окремих операцій.

5. Прямоточность має на увазі те, що під час обробки предметів праці вони повинні слідувати найбільш короткими маршрутами по всіх операціях і стадіях виробничого процесу.

6. Ритмічність. Даний принцип організації виробничого процесу полягає в стійкості та регулярності його ходу. Це забезпечує випуск однакового за обсягом або рівномірно зростаючої кількості продукту за рівні проміжки часу, що дозволяє планувати виробництво .

7. Гнучкість. Один з найважливіших принципів, який вимагає швидкого пристосування до змін організаційно-технічних умов, які пов'язані з переходом на виготовлення нового продукту та ін.

Існує 2 методи організації виробничого процесу: непотокове і потокове виробництво.

Непотокове виробництво, як правило, використовується в серійному і одиничному випуску і має наступні ознаки: робочі місця розміщені однотипними технологічними групами і без зв'язку з порядком виконання операцій; на робочих місцях обробляються різні за технологією виготовлення і конструкції предмети праці, які в процесі обробки переміщуються складними маршрутами, що створює великі перерви між операціями.

Потокове виробництво має на увазі узгоджене виконання всіх необхідних операцій технологічного процесу в просторі і часі; основне структурна ланка - конвеєр. Вона представляющт собою ряд взаємопов'язаних робочих місць, які розташовані в порядку виконання технологічного процесу і мають загальну для всіх норму продуктивності. Дану норму визначає провідна машина потоку.

Більше практичних і аналітичних матеріалів по темі ви можете знайти в Альманасі «Управління виробництвом».

Новости