Організація збору вторинного скла. Вторинна переробка скла


За радянських часів пункт прийому склотари можна було знайти мало не на кожному розі. Що трапилося, чому ця практика не має місця в даний час? І де приймають склотару зараз? Бите скло або склобій не представляє великої загрози для екології. Скляна тара проведена з натуральних компонентів, які не будуть отруювати навколишнє середовище. Однак особливість цього матеріалу така, що в природних умовах він не розкладається, зате склобій можна неодноразово використовувати для повторних переробок. Прийом битого скла дозволяє забезпечити виробництво більш дешевою сировиною і заощадити корисні ресурси планети.
Переробка скла в Росії все ще не організована на досить високому рівні. Ця сировина сьогодні служить одним з обов'язкових компонентів технології скловаріння, але працюють наші підприємства в більшій мірі на привізній сировині, яке становить близько 60% загальної потреби підприємств.


Бізнес вирішує екологічні проблеми
Сфера переробки брухту в Росії все ще розвинена дуже слабо. На полігонах ТПВ пропадають тонни цінної вторсировини, які могли б прослужити ще не один раз. Використані скляні пляшки захаращують лісу, водойми. Склобій - рішення екологічної проблеми, збір якого, можна організувати у всіх населених пунктах країни.


Дозвіл
Щоб відкрити пункт прийому доведеться подолати кілька перешкод в процесі збору необхідної документації. Крім оформлення документів на ІП або ТОВ, необхідно узгодити діяльність пункту з місцевими органами державної виконавчої влади, протипожежної безпеки та санітарно - епідеміологічного нагляду. Документація видається тільки після перевірки приміщення на відповідність усім нормативам. Необхідно дотримуватися всіх вимог вищезгаданих інстанцій і в період, коли прийом склотари буде вже налагоджений, так як всі порушення нормативів, які знаходять перевіряючі, караються серйозними штрафами.



приміщення
Склобій відноситься до п'ятого класу небезпеки за класифікацією відходів, відповідно є безпечним. Пункт де приймають скляну тару, не обов'язково виносити в міську промислову зону. Якщо кінцева мета підприємництва тільки пляшки, з їх подальшою реалізацією переробним компаніям, то приміщення може перебувати навіть на першому поверсі житлового будинку за умови дотримання всіх нормативно - правових актів. У разі, коли пункт прийому буде самостійно проводити проміжну переробку скла з використанням спеціального обладнання, це повинно бути окреме приміщення. Розмір його залежить від передбачуваних обсягів, потрібно врахувати, що склобій принесе максимальний прибуток, якщо здавати продукцію безпосередньо переробним заводам, а вони беруть тільки великі партії вторсировини.
устаткування
Пункт прийому може отримувати прибуток за рахунок реалізації банок і пляшок, які можна використовувати повторно після миття і стерилізації, а так само прийому розбитого скла. Склобій підрозділяється на кілька категорій, якщо його здавати відповідно до кольору матеріалу і ступенем його подрібнення, то вартість на вторсировину значно зростає. Процес переробки включає в себе сортування скла, очищення та подрібнення. Якщо переробка скла передбачає невеликі масштаби виробництва, можна обійтися тільки дробаркою. Промислові масштаби потребують спеціалізованої лінії, яка буде здійснювати повний робочий цикл.

Які види скла можна здати
Приймальний пункт вторсировини може мати широку спеціалізацію і здійснювати прийом пляшок, банок, віконних склопакетів.
Бажано вибрати тільки один напрямок, керуючись можливістю збуту:
- збір пляшок певного виду доцільний, якщо є можливість налагодити поставки склотари, придатної для повторного використання на підприємства, що виробляє напої.
- прийом банок принесе вигоду, якщо пункт приймання скляної тари має можливість поставляти їх на місцевий овочепереробний завод.
- прийом битою тари актуальний у всіх випадках, так як в кількісному відношенні цих відходів найбільше.
Навіть якщо поблизу немає переробного підприємства, можна налагодити канал збуту з перекупниками, які самі здійснюють навантаження та вивезення сировини. Дохід звичайно при цьому буде нижче.
Нове життя битого скла
Пункт прийому - це своєрідна розподільна станція де цінна сировина, як ціле так і склобій отримує можливість знову стати корисним. Процес переробки досить складний, але все ж витрат на переплавку скла значно менше, ніж на його виготовлення. Прийом скла з метою його переробки дає можливість економити енергетичні та виробничі потужності підприємства.
Ще не була розроблена сучасна технологія переробки скла, яка дозволяє використовувати склобій для виготовлення склотари та інших виробів, скляна крихта використовувалася для виробництва будівельних матеріалів.
Скло, що відповідає прийнятим категоріям використовується для виготовлення: банок, пляшок, плафонів для світильників, посуду і склоблоків. Склобій буде вигідний, навіть якщо сировина відноситься до розряду Не кондиції, його можна використовувати для виробництва: піноскла, скловолокна, полегшеного бетону, облицювальних плит для цоколя і бордюрного каменю.
Тонкодісперсіонний порошок скла служить складовим компонентом технічних термопластів. Барвники з таким добавками стають більш стійкими до стирання і мають приємну текстуру. Доданий дрібно подрібнений склобій в гуму підвищує її твердість і абразивну стійкість. На основі битого скла виготовляють оздоблювальні матеріали: пенодекор, стекломрамор, декоративну плитку і стеклокераміт. Прийом і вторинна переробка скла дозволяє створити безвідходну технологію використання природних ресурсів, вирішити виробничі та екологічні проблеми отримати економічну вигоду.
джерело
Що трапилося, чому ця практика не має місця в даний час?
І де приймають склотару зараз?

Новости