Основи планування і організації перевезень в системі розподілу

  1. загальні поняття
  2. функції логістики
  3. Транспортна функція в розподільній логістиці
  4. Основні функції транспортування в системі розподільної логістики
  5. внесок учасників

Матеріал з ВікіПро: Галузева енциклопедія. Вікна, двері, меблі

загальні поняття

При розгляді питання планування і організації перевезень в системі розподілу необхідно визначити місце і роль даної теми в логістиці. З точки зору бізнесу під логістикою розуміють «організацію, планування, контроль і виконання товарного потоку від проектування і закупівель, через виробництво і розподіл до кінцевого споживача з метою задоволення вимог ринку з мінімальними операційними і капітальними витратами». Виходячи з даного визначення, виділяють три базові функціональні області логістики:

  • логістика постачання (процес проходження матеріального потоку «від проектування і закупівель») - область постачання виробництва матеріальними ресурсами;
  • логістика виробництва (процес проходження матеріального потоку «через виробництво») - область забезпечення виробничого процесу готової продукції або логістика забезпечення виробничих процесів.
  • логістика розподілу (процес проходження матеріального потоку від виробника «до кінцевого споживача») - область розподілу готової продукції.

Сучасний ринок не дозволяє розглядати базові функціональні області логістики ізольовано, тільки комплексний підхід дозволяє оптимізувати весь ланцюжок поставок. Такий підхід поділу є принциповим моментом для практики. Проте, особлива роль відводиться логістики розподілу, так як вона безпосередньо працює на кінцевих споживачів, звернена обличчям до клієнта, служить останньою сходинкою доведення товарів і послуг до підприємств оптової і роздрібної торгівлі. Логістика розподілу (або логістика «на виході», також застосовується до розподілу більш вузьке поняття як «фізичний розподіл», так і більш широке поняття як «дистрибуція») - це дії по організації, управління і контролю за рухом матеріалів, готової продукції і запасних частин від виробника до споживача. «Ці дії в себе включають транспортування, складування, управління запасами, вантажопереробку, управління замовленнями, аналіз потужності і розміщення підрозділів інфраструктури в розподілі, промислову упаковку, збір і обробку необхідної інформації, і телекомунікаційну мережу, необхідну для управління товарними потоками».

функції логістики

Відповідно логістика розподілу охоплює наступні функції:

  • управління розподілом матеріальних потоків при постачанні споживачів;
  • управління замовленнями - підготовка і поставка замовлень;
  • логістичний сервіс (функція обслуговування клієнтів за допомогою надання логістичних послуг з використанням підрозділів інфраструктури);
  • складування і вантажопереробки товарних запасів в мережі розподілу;
  • транспортування замовлень споживачів;
  • управління запасами в мережі розподілу;
  • упаковку вантажних одиниць в партіях поставок;
  • управління поверненнями тари і дефектної продукції від споживачів.

Функції - управління розподілом, логістичний сервіс - характерні тільки для логістики розподілу. Функції - управління замовленнями, складування і вантажопереробка, транспортування замовлень споживачам, упаковка вантажних одиниць в партіях поставок і управління поверненнями - зустрічаються у всіх функціональних областях логістики. Нас цікавить в широкому сенсі функція транспортування замовлень споживачам в системі розподілу, а саме питання планування і організації перевезень при фізичному розподілі продукції від виробника до споживача в ланцюжку поставок.

Транспортна функція в розподільній логістиці

Під транспортуванням в системі розподілу слід розуміти логістичну функцію, «пов'язану з переміщенням продукції» в часі і в просторі «певним транспортним засобом або засобами за певною технологією в ланцюзі постачань» продукції від виробника до споживача «і що складається, в свою чергу, з логістичних операцій і функцій, включаючи експедирування, вантажопереробку, упаковку, передачу права власності на вантаж, страхування ризиків, митні процедури ». Управління перерахованими операціями і функціями при організації транспортування в системі розподілу. Відмінними рисами поняття «транспортування вантажів від виробника до споживача», тобто транспортування вантажів в системі розподілу є (думка автора):

  • зовнішня спрямованість, тобто орієнтація на вихід продукції на ринки збуту;
  • перехід транспортування в сферу транспортно - логістичного сервісу, оцінка споживачем якості і вартості, або її відсутності, доставки вантажів, як конкурентної переваги постачальника;
  • велика частка залучення логістичних посередників, на відміну, наприклад, від внутрипроизводственной транспортування вантажів;
  • збільшення витрат на процес планування та організації транспортних потоків;
  • висока вартість транспортних засобів, що застосовуються при транспортуванні продукції;
  • висока конкуренція на ринку транспортних послуг, велика кількість логістичних посередників.

З метою ефективного адміністрування транспортування в процесі фізичного розподілу продукції, з урахуванням концепції інтегрованої логістики, на підприємствах, що мають канали розподілу необхідно вибудовувати комплекс управлінських функцій і процедур для реалізації стратегічних. тактичних і оперативних цілей по ефективному доведенню матеріалів, готової продукції і запасних частин до споживачів. Тобто здійснювати доставку вантажів таким чином, щоб: відповідний споживач отримав потрібний товар, необхідної якості, в необхідній кількості, в потрібний час, в потрібному місці за мінімальною ціною і з мінімальними витратами на перевезення (сім загальновідомих правил логістики - 7 «R»).

Основні функції транспортування в системі розподільної логістики

У комплекс основних функції адміністрування системи транспортування (доставки, перевезення), як і в цілому в комплекс адміністрування логістичних систем входять наступні функції:

  • планування перевезень вантажів (стратегічне, тактичне, оперативне);
  • організація доставки товару споживачам;
  • регулювання перевезень, тобто прийняття рішень з транспортування в системі розподілу відповідальними особами;
  • координація роботи. Міжфункціональна - в рамках функцій розподільної логістики: забезпечення єдності

транспортно - складського процесу; спільне планування транспортних процесів на різних видах транспорту; організація безперервності, рівномірності і взаємодоповнюваності функцій розподілу продукції, з т.з. формування поставки і транспортування. Міжорганізаційна - організація взаємодії (або інтеграції) логістичних посередників.

  • аудит функцій і операції транспортування вантажів;
  • контролінг перевезень в системі розподілу;
  • бюджетування (ціноутворення) - планування прогнозованих витрат на транспортування вантажів в системі розподілу.

внесок учасників

Сердюков Анатолій Костянтинович Сурмач С.В.

Матеріал з ВікіПро: Галузева енциклопедія Зворотній зв'язок Автору

Новости