Основні види сценічних моніторів. Види і особливості техніки

  1. Класифікація акустичних моніторів
  2. Моніторні акустичні системи
  3. Персональні акустичні системи
  4. Використання моніторів під час концертів

Моніторинг сцени здійснюється за допомогою великої кількості окремих моніторів Моніторинг сцени здійснюється за допомогою великої кількості окремих моніторів. Кожен з моніторів на сцені дозволяє відтворити спеціальне звукове поле в певній частині концертного залу або сцени. Характеристики цього звукового поля можуть абсолютно не залежати від основного. В результаті зі сцени на глядачів "працює" один вид звучання, а кожен з виступаючих музикантів або вокалістів чутиме зовсім інший.

Сценічний монітор використовується для того, щоб під час живого виступу артисти, виконавці та музиканти могли в достатній мірі орієнтуватися в звучанні, навіть якщо в основній системі звуку звукооператор вибудовує інший баланс.

Класифікація акустичних моніторів

Умовно, всі звукові монітори можна розділити на два основних типи:

  • моніторні акустичні системи;
  • персональні монітори (ті, які музиканти і виконавці носять безпосередньо в вусі під час концерту).

Останній вид моніторів став використовуватися порівняно недавно.

Моніторні акустичні системи

Системи даного типу можна також розділити на кілька основних видів:

  • монітори drumfill;
  • монітори sidefill;
  • підлогові монітори.

Перші два типи акустичних систем є невеликими портали. Задіюються під час проведення концертів вони тільки на невеликих сценах під час клубних виступів, квартирників. Потужність даної акустики може становити всього кілька КВт в залежності від того, де саме проводиться виступ, який музичний стиль виконують музиканти, наскільки самі вони непрофесійні.

Наприклад, монітори drumfill, як правило, підходять для барабанщиків. Саме під цих музикантів і створювалася подібна акустика. Монітори ставляться по праву і ліву сторону від барабанщика, хоча залишається ризик, що на низькій частоті музикантові буде складно вловити звучання. Для моніторів drumfill важливо мати достатню відстань для їх розміщення, інакше існує ризик, що звук від них зіпсує загальне звучання в залі. Використання особливих вібраторів іноді дозволяє вирішити дану проблему. А для гарної чутності низьких частот барабанщика розміщують на подіумі (на певній височини).

Монітори sidefill також підходять для портальних і клубних акустичних систем. Дане обладнання дає можливість чути баланс виступаючим артистам. Так вони можуть в інтерактивному режимі чути, який звук присутній в залі і чути глядачам. З моніторами даного типу необхідно стежити за рівнем гучності, а ось близьке розташування систем один до одного на якості звучання ніяк не позначиться.

Підлогові монітори, а також похилі монітори часто поділяються на пасивні і активні. В активних системах процесор і підсилювач розміщується безпосередньо в обладнанні. Важливо, щоб концертні монітори обов'язково мали клиноподібну форму і не менше двох смуг. Це дозволить встановлювати їх на сцені під різними кутами, забезпечуючи спрямованість звуку, достатню його потужність і тиск. Монітори для великих сцен мають корпусом з високоміцних матеріалів, а також захисною решіткою.

Персональні акустичні системи

Вушні монітори - сучасне сценічне обладнання, якому віддає перевагу велику кількість музикантів і виконавців. Нерідко такі монітори виготовляються "на замовлення" під конкретного музиканта. Вони не тільки дозволяють завжди отримувати якісний мікс під час переміщення по сцені (який не буде видозмінюватися залежно від положення артиста), але і виконують роль берушей, здатних захистити слух виступаючого.

Персональні вушні монітори також дозволяють при використанні власної мікшерної консолі музикантами на різних сценах під час різних виступів отримувати один і той же звучання у власні навушники. Монітори такого типу дозволяють ізолювати музикантів від акустичного оточення.

Монітори такого типу дозволяють ізолювати музикантів від акустичного оточення

Єдине, кому не дуже підходять навушники, так це гітаристам. Справа в тому, що вушні монітори повністю ізолюють музиканта про сценічного звучання. Багато гітаристів звикли, щоб звук, який йде з підсилювача, був їм чуємо. При роботі ж з персональним монітором почути можна тільки те звучання, яке направляється звукорежисером вам за окремою доріжці.

Використання моніторів під час концертів

Щоб з моніторами на сцені артисти могли відчувати себе максимально природно, добре чути музику і не збиватися з ритму, а також залишати собі простір для імпровізації важливо забезпечити професійне мікшування в кожному з моніторів. Добре, якщо таку роботу буде виконувати кваліфікований звукорежисер в тісному контакті з артистами. Крім того, важливо враховувати, як мікрофонами знімається звук з кожного з інструментів по час живого виступу.

Необхідно пробувати розміщувати мікрофони в різному становищі і шукати необхідний звук в персональному моніторі. Зберігати якісне звучання під час різних виступів дозволяють емулятори кабінетів. Робити мікс більш приємним і натуральним допомагають сучасні спецефекти.

Під час роботи з моніторами обов'язково варто користуватися лімітерамі гучності. Занадто велика гучність в персональних моніторах (навушниках) може привести до виникнення проблем зі слухом у подальшому. Особливо, коли музиканти відправляються в тур і виступають на концертах в щільному графіку.

23 липня 2017

Поділитися з друзями:

Новости