Основні етапи становлення і розвитку маркетингу

  1. поява маркетингу
  2. ери маркетингу
  3. Ера виробництва
  4. Ера продажів
  5. Ера маркетингу
  6. Ера взаємин
  7. внесок учасника

Матеріал з ВікіПро: Галузева енциклопедія. Вікна, двері, меблі

поява маркетингу

Маркетинг визначається як вид діяльності, спрямований на задоволення потреб і потреб за допомогою обміну. Хоча мінові і товарно-грошові відносини налічують кілька тисяч років, маркетинг в сучасному розумінні з'явився тільки на початку ХХ століття.

Ряд учених вважає, що батьківщиною маркетингу є Японія - тут в 1690 році з'явився перший в світі універсальний магазин. Вперше в історії, господар керувався побажаннями покупців: в магазині продавалися затребувані товари, за якість товару надавалися системні гарантії, а асортимент розширювався в залежності від побажань клієнтів. Однак на Заході маркетинг з'явився в середині ХIХ століття - винахідник комбайна Сайрус Маккормік припустив, що центральним напрямком діяльності підприємства повинен бути маркетинг. Він же створив ряд напрямків маркетингу - цінову політику, ввів практику вивчення ринку і сервісного обслуговування обладнання.

З академічної точки зору, маркетинг оформився як галузь наукового знання в 1901 році - саме тоді США почали викладати курси маркетингу.

ери маркетингу

На даний момент виділяється чотири ери маркетингу: виробництва, продажу, еру власне маркетингу, і еру взаємин.

Ера виробництва

Тривала до 1925 року. Вважалося, що продукт в змозі продати себе сам, якщо буде достатньо якісним, тому підприємства займалися виключно виробництвом, не звертаючи уваги на збут товарів. Найкращим чином еру виробництва охарактеризував Генрі Форд, сказавши, що споживачі можуть купувати автомобілі будь-якого кольору, до тих пір, поки це чорні автомобілі.

Ера продажів

З розвитком виробництва, в США і Європі збільшувалися обсяги створюваних товарів. Тому керівникам виробництв доводилося замислюватися про введення нових схем збуту. При цьому швидкими темпами розвивався транспорт, поетом на ринку з'являлися раніше недоступні товари, і споживачів ще потрібно було переконати купувати їх. Так у великих компаніях почали з'являтися фахівці з продажу. Ряд учених вважає, що зроблений в цей період упор на продажу призвів до Великої депресії в США. У певний момент підприємства зіткнулися з кризою перевиробництва, викликаний зайвим захопленням продажем товарів.

Ера маркетингу

Після Великої депресії почалася епоха маркетингу. Росла як потреба населення в товарах, так і розширювалося кількість товарів в кожній конкретній ніші - тому фахівці з продажу ставали все більш затребуваними. У конкуренції виживали тільки ті фірми, які могли враховувати споживчі очікування, і орієнтуватися на них. З плином часу, маркетинг зайняв провідну роль в плануванні товарів. Маркетологи не просто продавали товари, а й розробляли їх разом з інженерами, орієнтуючись на запити споживачів.

Ера взаємин

Ця ера з'явилася ближче до кінця ХХ століття, і триває досі. Її основною особливістю є те, що маркетологи прагнуть налагодити і підтримати зі споживачами стабільні взаємини. Точно так же, компанії намагаються працювати і з постачальниками. Потенційні конкуренти починають роботу в рамках спільних підприємств, а торгові марки зливаються для підтримки і збільшення продажів в умовах все більш посилюється.

внесок учасника

білково Катерина

Матеріал з ВікіПро: Галузева енциклопедія Зворотній зв'язок Автору

Новости