Особистий досвід: Якою має бути хороша електронна книга?

З кожним роком електронні книги стають все більш просунутими. Зараз, навіть в самому бюджетному сегменті, з'явилися рідери оснащені дисплеєм на базі електронного чорнила, модулем Wi-Fi і навіть працюють під управлінням операційної системи Android. Але чи потрібні всі ці навороти або поняття «хороша електронна книга» включає в себе зовсім інші речі?

На мій погляд, при виборі електронної книги, ключовим питанням є тип дисплея. Нагадаю, в електронних книгах можуть застосовуватися дисплеї двох типів - TFT і e-ink.

У разі якщо електронна книга оснащена TFT-дисплеєм, вона може використовуватися не тільки для читання, а й в ролі мультимедійного пристрою, що дозволяє, при наявності відповідної підтримки з боку програмного забезпечення, дивитися відео. Більш того, виробники електронних книг з TFT-екранами пішли по досить простому шляху, ставши позиціонувати як електронних книг «прості» планшетні комп'ютери. Програмна основа таких електронних книг - операційна система Android, хоча досить часто зустрічаються і електронні книги з TFT-екранами, що працюють під управлінням пропрієтарних операційних систем на базі Linux.

Наприклад, електронна книга Wexler Book T7205 оснащена 7-дюймовим TFT-дисплеєм з роздільною здатністю 480х800 пікселів, 600 МГц процесором, 256 Мб ОЗУ, 4 Гб вбудованої пам'яті і АКБ ємністю 3500 мА. Програмна частина побудована на базі обмеженої версії Android 2.2.1, а цінник цього пристрою становить близько 1300 рублів.

Електронна книга з повнофункціональної ОС Android (включаючи можливість встановлення сторонніх додатків) зазвичай являє собою пристрій з TFT-дисплеєм невисокого дозволу, 1-ядерним 1 ГГц процесорами, 512 Мб ОЗУ, 4 Гб вбудованої пам'яті і модулем Wi-Fi. Одним словом нічого зайвого. В плюсах таких пристроїв - можливість використання сторонніх додатків (у тому числі і інший «читалки») і більш широка область можливого застосування. Більш докладно про електронні книги з Android і TFT-дисплеями можна дізнатися з наших оглядів.

Корисна посилання:

Корисна посилання:

Однак у електронних книг з Android на борту є і свої мінуси. Перший і основний - різниця в ціні між «андроидное» книжками і планшетами початкового рівня не настільки велика. Наприклад, teXet TB-772A коштує близько 3 тисяч рублів, при цьому за Explay Surfer 7.03 доведеться доплатити всього 300 рублів. Однак в частині характеристик явну перевагу на боці Explay Surfer 7.03. Таким чином, придивляються до електронних книг з Android, варто звернути найпильнішу увагу і на класичні бюджетні планшетні комп'ютери.

Таким чином, придивляються до електронних книг з Android, варто звернути найпильнішу увагу і на класичні бюджетні планшетні комп'ютери

Ще один недолік електронних книг з Android - досить швидкий розряд акумулятора. Фактично, мова йде не більше ніж про 7-10 годинах використання. Для гарної електронної книги досить скромний показник. І це не дивно. При схожому з планшетними комп'ютерами залозі серйозної різниці в часі автономної роботи між планшетними комп'ютерами і електронними книгами з TFT-дисплеями чекати не варто.

Але найголовніше, тривале читання з TFT-дисплея однозначно не можна назвати корисним для очей. І це, на мій погляд, головний аргумент на користь покупки електронної книги з екраном на базі електронного чорнила. Тим більше що серед e-ink рідерів є досить доступні варіанти. Наприклад, всього за 1,5 тисячі рублів можна придбати Ritmix RBK-200 або teXet TB-436, оснащені 4,3-дюймовими e-ink екранами. Ціни на бюджетні електронні книги з e-ink-екранами діагоналлю 6 і більше дюймів починаються від 2,5 ... 3,0 тисяч рублів.

teXet TB-436

До речі, і серед пристроїв з e-ink дисплеєм є девайси оснащені модулем Wi-Fi і працюють під управлінням модифікованої операційної системи Android. Однак особисто мені такі пристрої здаються дуже спірними, особливо якщо мова йде про що продаються під локальними торговими марками продуктах від китайських виробників. В першу чергу за рахунок того, що про типову для електронних книг з e-ink-екранами тривалої автономності доведеться забути. Та й стабільність роботи ПО таких «китайців» виділяється не в кращу сторону. А з поняттям хороша електронна книга глючащій програмне забезпечення поєднується слабо.

А з поняттям хороша електронна книга глючащій програмне забезпечення поєднується слабо

Навряд чи порадує і відсутність доступу до Google Play і іншим стандартним Android-сервісів. На мій погляд, Android в електронній книзі - надмірність. Без серйозної переробки операційної системи її повноцінне використання на пристрої, оснащеному тільки e-ink дисплеєм, навряд чи буде комфортним. До речі, навіть на китайському ринку електронні книги з Android не прижилися, поступившись місцем пристроїв з адаптованої ОС Linux.

До речі, навіть на китайському ринку електронні книги з Android не прижилися, поступившись місцем пристроїв з адаптованої ОС Linux

Ritmix RBK-750 поєднує 6-дюймовий дисплей E-Ink Pearl і модуль Wi-Fi. Вартість 3,5 ... 4,5 тисячі рублів

З іншого боку, наявність в електронній книзі на базі чорнильного екрану модуля Wi-Fi і браузера в ряді ситуацій дуже навіть доречно. Наприклад, можна читати новини, оберігаючи зір від зайвих навантажень (що виникають при використанні TFT-екранів) і завантажувати книги безпосередньо з хмарних сервісів, без необхідності підключення електронної книги до комп'ютера. Та й сенсорний екран для web-серфінгу буде не зайвим. До речі, одне з частих зауважень до електронних книг з екраном на базі електронного чорнила вже втратило свою актуальність - у багатьох таких пристроях з'явилася підсвічування екрану.

Взагалі у PocketBook в цьому плані досить багато цікавих продуктів. Наприклад, в PocketBook 640, анонс якого відбувся на початку березня 2014 року, з'явилася захист від вологи. Таким чином, тепер любителям читати у ванній і на пляжі не доведеться ризикувати «життям» свого гаджета. Крім того, цей пристрій оснащений модулем Wi-Fi, а також інтегрованим Dropbox і функцією «Книги по email», що дозволяє поповнювати книжкову полицю далеко від комп'ютера. На мій погляд, досить зручно.

Також зазначу, що дисплей PocketBook 640 сенсорний. Однак він заснований на технології Film Touch, що дозволяє виключити збільшення товщини пристрою, як це відбувається при використанні стандартних тач-панелей. Товщина сенсорної плівки Film Touch становить всього 0,2 мм. Габарити ж самої електронної книги - 174,4х114,6х9 мм, вага - 170 грам. З «заліза» PocketBook 640 зазначу 1 ГГц процесор, 256 Мб ОЗУ, 6-дюймовий дисплей E Ink Pearl здатністю 600х800 пікселів, 4 Гб вбудованої пам'яті, слот microSD і підтримку Wi-Fi (802.11 b / g / n). Ємність акумулятора 1300 мАг, заявлена ​​автономність - до 8000 сторінок без підсвічування. Рекомендована ціна пристрою складе 6990 рублів.

До речі, сенсорний дисплей, виконаний за технологією Film Touch, можна знайти в більш доступних пристроях. Наприклад, в електронній книзі PocketBook 624, рекомендована ціна якої становить 4990 рублів. Специфікації цього пристрою включають в себе 6-дюймовий дисплей e-ink Pearl роздільною здатністю 800х600 пікселів (16 градацій сірого), 1 ГГц процесор, 256 Мб ОЗУ, 4 Гб вбудованої пам'яті, слот microSD і модуль Wi-Fi. Ємність акумулятора, аналогічно PocketBook 640, становить 1300 мАг. Розміри 174,4 х 114,6 х 8,3 мм, вага - 191 г. У програмній частині можна відзначити підтримку Dropbox і ReadRate.

Випускаються і електронні книги оснащені кольоровими чорнильними дисплеями. Наприклад, до цієї категорії відноситься PocketBook Color Lux, оснащена 8-дюймовим дисплеєм з роздільною здатністю 800x600 пікселів, виконаним за технологією e-ink Triton другого покоління. Основа PocketBook Color Lux - 800 МГц процесор, доповнений 256 Мб ОЗУ, 4 Гб вбудованої пам'яті, слотом microSD і модулем Wi-Fi. Ємність акумулятора - 3000 мАг, якої вистачить на 5400 гортань. При розмірах 170x202x9 мм вага PocketBook Color Lux складає 300 грам. Бажаючим обзавестися подібним рідером доведеться викласти за нього 10,0 тисяч рублів.

Якщо говорити про електронні книги з базовим набором технічних характеристик то, за 3,0 тисячі рублів можна придбати PocketBook 515, позиціонується як легкий пристрої (вага PocketBook 515 - 130 грам). У специфікаціях нічого зайвого: 5-дюймовий e-ink-дисплей відображає 16 градацій сірого, 1 ГГц процесор, 256 Мб ОЗУ, 4 Гб вбудованої пам'яті і акумулятор ємністю 1000 мАг. Втім, за рахунок дисплея меншої діагоналі заявлена ​​автономність залишилася колишньою - 8000 сторінок.

На мій погляд, вибираючи електронну книгу, варто чітко визначитися, що саме хочеться отримати від цього пристрою. І, якщо потрібно не тільки читання, але мультимедійні функції, перегляд відео і доступ до інтернету, то доцільно вибрати звичайний планшетний комп'ютер, куди можна встановити влаштовує по функціоналу програмне забезпечення. Тим більше що значної економії, за рахунок покупки «електронної книги» отримати не вдасться. А от створити собі головний біль - дуже легко.

Однак, якщо потрібна саме хороша електронна книга, то варто придивитися до пристроїв з існуючим дисплеї на основі електронного чорнила. Особливо якщо читати планується досить багато. Для мене оптимальної діагоналлю екрану електронної книги є 6 ... 8 дюймів. Але, в умовах обмежених бюджету, можна звернути увагу і на пристрої з більш скромними екранами.

У той же час, особливо якщо бюджет обмежений, не варто гнатися за додатковими функціями, такими як Wi-Fi або можливість бездротового завантаження книг. Хоча, не можна не відзначити, що це зручно і, якщо є можливість, спробувати такий функціонал варто. Головне, перед покупкою уважно вивчити відгуки про пристрій (в тому числі в частині стабільності програмного забезпечення і часу автономної роботи), щоб додаткові «фішки» не опинилися на шкоду основної функції. Також варто вивчити і можливості програми, що використовується для читання книг, особливо в частині достатності налаштувань та додаткових функцій (наприклад, наявності підтримки словників).

Але чи потрібні всі ці навороти або поняття «хороша електронна книга» включає в себе зовсім інші речі?

Новости