Особливості усунення конфлікту в школі

  1. Взаємодія педагогів і батьків: як діяти при конфлікті
  2. Конфлікти в школі: особливості усунення
  3. У цей період необхідно:
  4. Закон №273-ФЗ
  5. Але якщо все ж прийнято рішення про її створення, то до складу включають:

При надходженні скарги про допущення педагогом фізичного або психічного насильства над школярем роботодавцю необхідно провести розслідування. Для цього створюється спеціальна комісія, рішення якої є основою для прийняття рішення по відношенню до працівника

В даний час конфлікти в школі між батьками і педагогами виникають досить часто. Взаємодія педагогів і батьків повинно бути врегульовано адміністрацією освітньої організації.

При надходженні скарги про допущення педагогом фізичного або психічного насильства над школярем роботодавцю необхідно провести розслідування Взаємодія педагогів і батьків: як діяти при конфлікті

Навіть підвищення голосу на дитину в разі прогулу або невиконане завдання викликає у батьків обурення, результатом якого є скарга до вищестоящих органів і розірвання договору.

Для того щоб виправдати педагога, необхідно представити вагомі докази його невинності. В іншому випадку може постраждати репутація як самої установи, так і його керівника.

Конфлікти в школі: особливості усунення

Найчастіше директор освітнього закладу дізнається про виникнення конфліктної ситуації зі скарг, що надійшли від батьків школяра. Також дана інформація може бути отримана з доповідної записки педагогів.

При першому ж сигналі директору необхідно провести службове розслідування. Це дасть можливість з'ясувати причину конфлікту і перевірити викладені в документах факти.

Згідно із законодавством керівник має 30 днів для того, щоб дати відповідь на який надійшов скаргу.

У цей період необхідно:

  • створити комісію;
  • зажадати письмові пояснення з усіх учасників конфліктної ситуації;
  • узагальнити дані;
  • документально оформити рішення.

До складу комісії, як правило, входить заступник директора, керівник структурного підрозділу, голова профспілки. Під час проведення розслідування ведуться бесіди зі свідками конфлікту, в якості яких можуть виступати:

  1. Учні.
  2. Їх батьки.
  3. Колеги педагога, на якого надійшла скарга.
  4. Експерти (в разі проведення експертизи насильства).

На основі отриманих відомостей комісія пише висновок , Яке служить основою при оформленні рішення. Трапляється, що скарга, що надійшла від батьків на адресу педагога, не знаходить підтвердження. Тоді оптимальним виходом із ситуації є мирне вирішення конфлікту в школі.

В першу чергу варто запросити батьків на бесіду. При цьому необхідно зробити все, щоб підтримати репутацію установи та самого викладача. Оптимальним варіантом може стати переклад дитини в іншу групу.

Не менш важливим моментом є і розмова з педагогом. Керівник зобов'язаний підійти до цього з усією серйозністю, добре продумавши кожну свою дію. Це допоможе вести бесіду так, щоб викладач відчув її важливість і зміг зробити серйозні висновки.

Під час бесіди директору варто акцентувати увагу на недопущенні педагогами свавільних методів виховання, навіть якщо це робиться з найкращих спонукань. Якщо успіх юного музиканта буде досягнуто за допомогою таких методів, це не принесе йому особливого задоволення.

Оскільки психологічний тиск може привести тільки до появи звички до приниження гідності, але ніяк не до тривалого успіху.

У музичних школах заняття в основному проводяться індивідуально, тому довести психічне насильство практично неможливо. Однак в будь-якому випадку ситуацію краще попередити, ніж потім дозволити. У музичних школах заняття в основному проводяться індивідуально, тому довести психічне насильство практично неможливо

Тому при виникненні конфлікту в першу чергу необхідно зосередити увагу на взаєминах педагога, батьків і учня. Тільки такий підхід може сприяти взаєморозумінню.

Якщо факти, викладені в скарзі батьків , Підтверджуються, то директор освітнього закладу зобов'язаний вжити заходів до винного педагогу. Це може бути дисциплінарне стягнення - зауваження або догану. У крайніх випадках працівник може бути звільнений.

Що стосується звільнення педагогічного працівника, яке допустило фізична або психологічне насильство по відношенню до учня, то згідно з трудовим законодавством, його можна звільнити, навіть якщо це був одиничний випадок.

У статуті будь-якого освітнього закладу повинен бути прописана заборона на насильство над дитиною. І якщо викладач допустив таке порушення, значить його дії суперечать статуту.

А це може стати причиною для звільнення. Якщо працівник освітньої організації не відноситься до категорії педагогічних працівників, то його звільнення можливе в разі повторного порушення статуту протягом одного року.

Трапляється, що звільнений працівник поновлюється на посаді на підставі рішення суду. Наприклад, директор школи звільнив з роботи вчителя за допущення фізичного насильства над учнями.

Однак, через деякий час, він знову вийшов на своє попереднє місце роботи, оскільки суд визнав, що установою не були враховані всі обставини проступку, ставлення педагога до своїх обов'язків та інше.

Закон №273-ФЗ

Гарантує захист дитини від будь-яких форм насильства: психічного, психологічного, фізичного. У зв'язку з цим, в статут установи необхідно включити пункт, що дозволяє роботодавцю розірвати трудовий договір з педагогом. Головною причиною в цьому випадку виступає застосування методів виховання, які пов'язані з насильством.

Керівнику необхідно мати вагомі підстави для звільнення співробітника. І якщо вони все ж є, то слід обґрунтувати їх документально. Оскільки працівник може звернутися до суду, і якщо у роботодавця не буде документів, що підтверджують провину звільненого, то працівника поновлять на посаді, а керівнику буде вказано на формальний підхід до справи.

Наприклад, суд визнав, що розслідування конфліктної ситуації носило формальний характер. Тобто не проводилося опитування учасників конфлікту і свідків, які не були залучені експерти .

В результаті співробітник був відновлений. А освітній установі присудили виплатити йому компенсацію за вимушені прогули, відшкодувати моральну шкоду і судові витрати.

На сьогоднішній день в законодавчих актах не розкриваються такі поняття, як психічний і фізичне насильство. Як правило, в якості фізичного насильства виступають побої.

І найкраще, якщо вони будуть зафіксовані документально. Однак педагог може дозволити собі шльопнути учня, вдарити його лінійкою або кинути в нього зошит, і задокументувати такі випадки практично неможливо.

При цьому батьки вважають, що дані дії з боку вчителя мають ознаки насильства. Це може бути знято на відео, викладене в соціальних мережах і так далі. Як результат, установа втрачає свій авторитет в очах споживачів. Навряд чи це саме те, до чого прагнути роботодавець.

Що стосується психічного насильства, то до цієї категорії відносяться погрози на адресу дитини, образи, завищені вимоги, демонстративне погане ставлення, приниження в присутності інших школярів та інше. Але іноді педагог може просто назвати дитину недолугим і це вже стане причиною для написання скарги батьками.

В даному випадку керівнику варто розібратися в даній ситуації. Для цього необхідно провести бесіду c самим педагогом, батьками, учнем. Якщо з'ясується, що викладач регулярно завдає дитині образи, то роботодавець може прийняти рішення про його звільнення. В першу чергу він повинен заручитися об'єктивними скаргами батьків, в яких будуть вказані конкретні факти і обставини. При цьому існує можливість їх докази.

У разі викриття викладача в аморальній вчинку, трудовий договір з ним може бути розірвано.

За доведене фізичне чи психічне насильство дитини звільненню підлягають навіть педагоги-жінки:

  • які мають дітей віком до трьох дет;
  • є самотніми мамами, які виховують дитину віком до 14 років;
  • які виховують дитину-інваліда до 18 років.

Щоб уникнути судових розглядів зі звільненим педагогом, в установі створюється спеціальна комісія, що займається врегулюванням суперечок. Однак не всі керівники створюють таку комісію, оскільки при розгляді доводиться залучати дітей.

Але якщо все ж прийнято рішення про її створення, то до складу включають:

  1. Працівників установи.
  2. Батьків неповнолітніх учнів.
  3. Представників повнолітніх учнів.

Прийняте комісією рішення повинно виконуватися всіма учасниками конфлікту в школі. Для цього необхідно розробити і затвердити положення про роботі комісії , Закріпивши в ньому порядок її роботи, розслідування конфліктів і залучення працівників до дисциплінарної відповідальності.

Висновки комісії допоможуть керівнику освітньої організації прийняти об'єктивне рішення щодо співробітника, який допустив порушення.

Новости