Особливості бухгалтерського обліку в будівництві


Будівництво має ряд істотних відмінностей від інших галузей. Кожен об'єкт, що зводиться унікальний і без розробки проектно-кошторисної документації, визначити його собівартість неможливо.

На відміну від звичайного виробництва, в будівельній галузі об'єкти віддалені від офісу і один від одного, що істотно ускладнює облікові процеси. Документи часто надходять до бухгалтерії з великим запізненням. Це призводить до неможливості коректно вести облік витрат в розрізі об'єктів, виникає необхідність коригування в наступних періодах або організації обліку невідфактурованих поставок.

Крім територіальної розподіленості, будівництво характеризується високою матеріаломісткістю, трудомісткістю і капіталоємністю. Крім цього широка номенклатура і велика кількість учасників інвестиційного процесу: замовник, генеральний підрядник, субпідрядники - також накладають відбиток на ведення бухгалтерського обліку. Бухгалтера стикаються з необхідністю організації пооб'єктного обліку витрат, роздільного обліку власних і субпідрядних робіт, обліку давальницької сировини, обліку послуг замовника, генпідрядника та багато чого іншого.

Істотно ускладнені взаєморозрахунки між учасниками процесу. Низька якість проектно-кошторисної документації та складність наступних перепогоджень з багатьма організаціями, як правило, призводять до неможливості обгрунтованого списання матеріалів з бухгалтерського обліку.

Можна виділити особливу роль, яку відіграє тривалість термінів зведення об'єктів. Найчастіше тривалість будівельного циклу вимірюється місяцями або навіть роками. Це тягне за собою відразу кілька наслідків, як то: потреба в обліку гарантійних (страхових) утримань, необхідність детального обліку незавершеного виробництва в розрізі статей витрат і контрагентів, якщо мова йде про облік субпідрядних робіт. Також ПБО 2/2008 передбачає у підрядників з тривалими термінами будівництва визначення виручки методом «в міру готовності».

Варто відзначити і порядок зарахування отриманих авансів. На відміну від більшості торгових і виробничих організацій, в будівництві застосовується особливий метод заліку авансу - «пропорційно обсягу виконаних робіт».

З усього перерахованого вище можна зробити висновок, що особливості будівельної сфери пред'являють підвищені вимоги до бухгалтерського обліку і породжують потреби в додаткових синтетичних і аналітичних розрізах. Висока трудомісткість і складність у веденні бухгалтерського обліку в будівництві вимагає застосування автоматизованих механізмів, які б дозволили виконувати дані операції. Безумовно, подібні механізми є лише в спеціалізованих будівельних програмних продуктах .



Повернення до списку

Новости