Особливості розвитку дітей молодшого дошкільного віку.

  1. Молодший дошкільний вік
  2. психічні новоутворення
  3. Соціальна ситуація розвитку
  4. Спілкування
  5. Рольова гра
  6. пам'ять
  7. Відчуття і сприйняття
  8. мова
  9. мислення
  10. Увага
  11. емоційний світ
  12. Фізичний розвиток
  13. Рекомендації батькам дітей молодшого дошкільного віку

Дитина від 3 до 4 років переживає інтенсивний фізичний і психічний розвиток

Дитина від 3 до 4 років переживає інтенсивний фізичний і психічний розвиток. Підвищується активність малюка, посилюється її цілеспрямованість, рухи стають більш різноманітними і координованими.

У молодшому дошкільному віці відбуваються суттєві зміни в характері і змісті діяльності дитини, у відносинах з оточуючими: дорослими і однолітками. Діти в цей період спостерігають за відносинами людей і намагаються наслідувати.

Основна діяльність на даному етапі - гра. У грі дитина проявляє свій рівень усвідомленості в людських взаєминах.

Молодший дошкільний вік

Малюк вступає в молодший дошкільний вік в 3 роки і триває цей період до 4 років. Віковий особливістю дітей молодшого дошкільного віку є відділення від дорослого, з'являється твердження «Я сам». Малюк вже розуміє, що багато він вміє робити самостійно, а щось йому хочеться спробувати зробити. Виникає протиріччя між «я можу» і «я хочу», що веде до кризі .

Мова дитини стає складніше, цікавіше, збагачується словниковий запас. У цьому віці важливим аспектом є розвиток дрібної моторики рук.

психічні новоутворення

Характерною особливістю психічних процесів дітей молодшого дошкільного віку є зародження елементарного образу власного «Я», найпростіших форм гордості.

Соціальна ситуація розвитку

Молодші дошкільнята стають більш самостійними. Малюки починають цікавитися поведінкою дорослих і своїх однолітків. Діти починають наслідувати дії дорослих, використовують це наслідування для рольової гри. Спочатку в грі переважає дорослий, але незабаром дитина молодшого дошкільного віку здатний взяти ініціативу на себе.

Хлопці 3-4 років починають сприймати однолітків, як компаньйонів для гри. Також крихти намагаються вести діалог за допомогою фраз і жестів.

Спілкування

У молодшому дошкільному віці діти вчаться знайомитися і грати з однолітками. Малюки проявляють різноманітні емоції: зніяковілість, радість, інтерес, іноді жадібність. Хлопці пробують організувати елементарну спільну гру. А до закінчення цього вікового періоду у дітей виходить створювати повноцінні гри.

Рольова гра

Ведучий вид діяльності в дошкільному віці від 3 до 4 років - рольова гра. Головним змістом гри виступають людські відносини. В ході такої гри у дитини розвивається сприйняття соціального оточення, з'являється образне мислення і уяву.

пам'ять

Запам'ятовування в даний віковий період носить мимовільний характер. Малюк запам'ятовує образи, варто відзначити, що переважає в більшій мірі впізнавання. Дітям ще важко довго утримувати увагу на одному предметі або діяльності. Молодші дошкільнята інтенсивно змінюють види діяльності, діти легко переключається з одного предмета на інший. Настрій хлопців можна охарактеризувати, як нестійке. Кроха може спокійно грати, а через хвилину вже заливатися сльозами. Якщо дитина емоційно здоровий, то він випромінює життєрадісність і оптимізм.

Відчуття і сприйняття

Важливо згадати про зміни в пізнавальному розвитку молодших дошкільників. На даному етапі у дітей удосконалюється предметне сприйняття. Малюки намагаються аналізувати і усвідомлювати свої дії. Вони вчаться продуктивної діяльності, а саме малювання, ліплення, конструювання і так далі. 3-4-річні дошкільнята проходять період активного сенсорного розвитку. Діти мають уявлення про форми, розміри предметів. Дитина експериментує, маніпулює новими гарматними діями.

мова

На етапі молодшого дошкільного віку, у дітей спостерігається активний розвиток. Кроха, не без його участі, говорить з батьками, намагається вести діалог з однолітками. Мова відіграє роль дії. З її допомогою дитина дізнається потрібну йому інформацію за допомогою запитань.

мислення

Важлива характеристика розвитку дітей молодшого дошкільного віку - це початок мислення. Кроха вже не просто виконує будь-яку дію, а починає розуміти, що він робить і навіщо. Це вказує на появу причинно-наслідкових взаємозв'язків.

Увага

Малюки 3-4 років неспроможні надовго утримувати увагу на певному предметі або займатися одним видом діяльності. Зазвичай, зацікавленість однією справою триває від 10 до 15 хвилин.

емоційний світ

Інтенсивно розвиваються почуття: прихильність, співчуття, симпатія, задоволення успіхом, засмучення через невдачу тощо. У цьому віці почуття дитини різноманітні, досить складні, але нестійкі, текучі, ситуативні. Кроха ще не може позначити словами свої наміри, бажання, плани, почуття, стан, тому висловлює їх мімікою, жестами, діями, які спрямовані на інших.

Фізичний розвиток

Психофізіологічні особливості дітей молодшого дошкільного віку диктують свою специфіку фізичного розвитку. У цей період важливо привчати дитину до фізичної активності, але, ні в якому разі не перевантажувати організм малюка, так як діти 3-4 років дуже швидко втомлюються.

У трирічному віці діти краще орієнтуються в просторі, зберігають стійке положення тіла, заданий темп руху, у них краще розвинена координація рухів при ходьбі, бігу, лазіння, стрибків. Дитина намагається дотримуватися певного напряму в діях з м'ячем, палицею.

Особливості фізичного розвитку дітей молодшого дошкільного віку пояснюють, чому дітям дошкільнятам так складно встояти на місці. Такі дії перешкоджають стомлення.

Рекомендації батькам дітей молодшого дошкільного віку

Відповідно до вікових особливостей, діти молодшого дошкільного віку потребують турботи і уваги з боку дорослого. Малюки проходять етап стрімкого розвитку, а завдання батьків зробити цей процес сприятливим.

  • Спілкуйтеся з дитиною. Відповідайте на питання, що цікавлять його питання, адже малюк пізнає світ. Читайте разом з малюком, це допоможе розвивати його словниковий запас.
  • Допоможіть дитині подружитися з однолітками. Нехай діти вчаться взаємодіяти.
  • Пропонуйте дитині нові види діяльності. Порісуйте різними техніками, використовуйте ліплення, конструює.
  • Показуйте малюкові приклад здорового способу життя. Робіть разом з дитиною зарядку. Встановіть режим дня, комфортний для молодшого дошкільника.
  • Не навантажуйте вашого малюка безліччю фізичних вправ. Постарайтеся чергувати рухливі ігри зі спокійними заняттями. Інакше малюк буде відчувати тільки напруга.
  • Якщо дитина хоче виконати щось сам, не забороняйте йому, якщо це, звичайно ж, безпечно. Обов'язково підбадьорте і похваліть.

Новости