Особливості конфігурації серверів для відеоспостереження

  1. Специфіка роботи серверів. Особливості їх обробки
  2. Вибір комплектуючих для відеомагазину. особливості настройки
  3. процесор
  4. Оперативна пам'ять
  5. Материнська плата
  6. Операційна система
  7. Програмне забезпечення відеоспостереження
  8. резюме:
  9. Спеціалізовані рішення Відеомакс

Ринок комп'ютерної техніки переповнений різними пропозиціями. Якщо вам потрібен домашній або робочий комп'ютер, то ви вибираєте між настільним ПК, ноутбуком і моноблоком. Завдання тут можуть бути абсолютно різні, але на то це і комп'ютер, щоб запускати безліч різних додаток від ігор до бухгалтерських програм.

Якщо вам в офіс потрібен сервер, то ви звертаєте свою увагу на рішення, здатні працювати в режимі 24/7 і обробляти великі обсяги даних. А що якщо нам потрібен сервер, але завдання для нього не специфічні? Скажімо, сервер для системи відеоспостереження.

Коли мова заходить про пошук комп'ютера для специфічного застосування, то нам доводиться тільки сподіватися, що раз це комп'ютер, то він повинен впоратися з будь-яким завданням. На то це і універсальний пристрій!

Однак існують особливі завдання, які вимагають особливого підходу до комплектації ПЕОМ, а також його налаштування. У цих випадках універсальні серверні або персональні ПК можуть бути неоптимальні і тому погано справлятися з поставленим завданням. Одне з таких застосувань - сервер для системи відеоспостереження.

Одне з таких застосувань - сервер для системи відеоспостереження

В одній зі статей в 2013 році ми розповідали про відмінності завдань промислових і серверних платформ . У новій статті про те, які особливі вимоги до платформи накладає завдання обробки відеопотоку в системах відеоспостереження.

Специфіка роботи серверів. Особливості їх обробки

Настільні ПК ми розглядати не будемо, бо в системах безпеки одне з головних вимог - надійність роботи в режимі 24/7. У такому режимі готові працювати класичні сервери. Саме на основі класичних серверних рішень зараз і прийнято будувати великі системи аналогового і, особливо, IP-відеоспостереження.

Потужні сервери, призначені для обробки величезного обсягу різноманітних даних з декількома процесорами, десятками гігабайт оперативної пам'яті, серверної архітектурою, безумовно здатні забезпечувати роботу самого широкого кола додатків. Однак існує якесь розуміння обов'язкових завдань для сервера, для вирішення якої він і оптимізований. Спробуємо сформулювати завдання для класичного сервера:

великі обсяги різноманітних даних сервери оптимізовані для одночасної роботи великої кількості різних програм і здатні обробляти потоки даних від безлічі різних джерел. Ці дані потрібно швидко і одночасно обробити, а так само записати в підсистему зберігання контроль цілісності даних і виключення помилок уявімо собі ситуацію, коли під час запису даних стався збій, і в комірку пам'яті були записана інформація з помилкою. Якщо це фінансові дані, робота корпоративного середовища управління, або управління виробництвом, то наслідки можуть бути непоправні. Архітектура серверних рішень дозволяє забезпечувати виняткову точність і коректність обробки інформації рівнозначність даних часто важко спрогнозувати які дані знадобляться в той чи інший момент часу одному з безлічі додатків. Тому доступ до будь-яких даних повинен відбуватися дуже швидко велика кількість мережевих підключень серверна архітектура і спеціальна версія операційної системи здатні забезпечувати одночасне підключення тисячам клієнтів і приймати запити на обробку даних

Зазначені особливості роботи в повній мірі забезпечуються сучасними серверними рішеннями. Однак вони можуть бути погано оптимізовані для особливих умов застосування.

Специфіка роботи сервера в системах відеоспостереження:

великі обсяги даних одного типу в системах відеоспостереження сервера необхідно швидко обробити великий потік даних від камер відеоспостереження одного типу, вирішуючи обмежене коло завдань декодування, записи, відображення, відправки на робочу станцію оператора обробка в режимі реального часу як уже було сказано, потрібно швидко обробити великий потік відеоданих. Якщо буде втрачений один кадр з декількох сотень одночасно надходять в одну секунду на сервер, то це не позначиться значним чином на якість роботи системи відеоспостереження, а ось перезапроса інформації від джерела і спроба відновлення втраченої інформації може призвести до переповнення стека і різним колізіям пріоритет записи в системах відеоспостереження необхідно швидко записати і надійно зберігати відеоархів. При цьому доступ до записів потрібно вкрай рідко і, швидше за все, як розбір чергового ПП на об'єкті. Час доступу до записаного архіву вже не настільки принципово обмежена кількість мережевих підключень навіть якщо в системі відеоспостереження кілька сотень камер і кілька серверів, кількість підключень до одного сервера обмежується невеликим, за мірками серверних додатків, кількістю

Як можна бачити з порівняння завдань файл сервера і відеоспостереження, вони відрізняються значно. Деякі завдання відеоспостереження вимагають досконалої іншої архітектури і спеціальних компонентів. На жаль, ринок систем відеоспостереження не настільки широкий як IT-ринок і спеціальних комп'ютерних комплектуючих для роботи з відеоспостереженням не існує. Хіба, що є оптимізовані для потокової записи HDD. Однак розуміючи специфіку і застосування, є можливість оптимізувати склад сервера і спеціальним чином його налаштовувати для роботи з відеопотоком.

Вибір комплектуючих для відеомагазину. особливості настройки

При формуванні складу сервера для обробки відеопотоків потрібно враховувати специфіку завдань відеоспостереження. При цьому, найчастіше, використання серверних компонентів недоцільно або навіть дає гірші результати ніж використання комплектуючих для робочих станцій. У середовищі IT-фахівців існує думка про те, що компоненти для настільних ПК менш надійні ніж для серверів. Почасти це вірно і стосується в першу чергу блоків живлення, HDD, контролерів. Але, якщо говорити про процесори, материнські плати, ОЗУ, то в настільних рішеннях доречніше говорити тільки про відсутність особливих протоколів управління, затребуваних в класичних серверних додатках.

процесор

Intel Xeon - відмінні процесори з великим об'ємом cash для серверів, але також містять великий набір інструкцій і підтримку протоколів управління, які спрямовані на математичні обчислення і роботу з базами даних.

Для задач обробки медіаконтенту в системах відеоспостереження всі ці функції залишаються не затребувані. Цілком достатньо використання потужного i7 процесора. При цьому, процесори для настільних ПК мають інтегроване ядро, яке дозволяє декодувати H.264 на апаратному рівні. Це дозволяє їм обробляти більше IP-камер в умовах роботи відеоаналітики або вирішення завдань відображення камер на екрані оператора.

Що ж стосується надійності, то в нашій практиці за 10 років жодного процесора не вийшло з ладу. А це більш ніж 3000 відеосерверов!

Оперативна пам'ять

Класичний сервер характеризується великим обсягом ОЗУ, що складається з дорогих і спеціальних планок пам'яті. Буферна і ECC пам'ять не затребувані в задачах видеонаблюдения. Великі обсяги пам'яті потрібні в специфічних завданнях видеонаблюдения, наприклад для відеоаналітики. Але навіть встановлені в відеосервер з великим запасом 16Гб DDR3, не йдуть в порівняння з десятками і сотнями Gb дорогою буферної пам'яті в класичних серверах.

Материнська плата

Материнська плата, як основа ПЕОМ, повинна бути максимально надійною і забезпечувати роботу інших компонентів. Серверні рішення за показниками MTBF довговічніше, і саме їх правильно використовувати. Однак є ряд особливостей, які обмежують використання серверних рішень в відеоспостереження.

У серверних материнських платах обмежена кількість слотів PCI-e x16. Знайти підходящу серверну материнку навіть з одним PCI-e x16 - велика проблема. Це пов'язано з тим, що виробники материнських плат для серверів не передбачають вирішення завдання відображення медіаконтенту на моніторах підключених до сервера. Вбудоване графічне ядро ​​здатне відображати хіба лише робочий стіл.

Через проблеми з набором шин PCI вибрати серверну материнську плату для аналогового або HD-SDI сервера вкрай важко і часто просто неможливо. Доводиться шукати в рішеннях для робочих станцій.

Чіпсети для серверних матеріанскіх плат перевантажені зайвим і непотрібним для відеоспостереження функціоналом. Чи варто платити за весь цей функціонал? Виробники материнських плат для настільних ПК пропонують велику різноманітність виробів як по функціоналу, так і за якістю і надійності. Цілком можливо знайти відмінне рішення, що оптимально підходить для задач відеоспостереження і при цьому не переплачувати за зайвий функціонал. Для роботи в режимі 24/7 необхідно налаштувати BIOS для відключення режимів економії електрики, парковки ядер і т.п.

Ми використовуємо і серверні і десктопні материнські плати в залежності від розв'язуваної сервером завдання, і, якщо говорити про надійність, то за звітами сервісного центру Відеомакс відсоток відмов настільних і серверних материнок порівняємо. Можливо, це пов'язано з тим, що ми використовуємо workstation материнські плати преміум класу.

Операційна система

Серверна операційна система містить потужні можливості для створення і управління доменами, роботи в складі величезної мережі робочих станцій і інших серверів, управління політиками безпеки. Все це абсолютно не затребуване в задачах, розв'язуваних локальним відео сервісом. А надійність серверної операційної системи - це міф з часів Windows95 і Windows NT.

Windows7 Pro має широку підтримку драйверів, в т.ч. і серверних комплектуючих. 64-бітна версія дозволяє задіяти необхідні ресурси для обробки великого обсягу відеоданих від камер відеоспостереження. При цьому вартість Window7 в кілька разів нижче вартості серверної ОС.

За великим рахунком важлива навіть не сама версія операційної системи, а її правильна настройка і захист від втручання оператора. Як мінімум, потрібно відключити повідомлення, автоматичні оновлення, сплячі режими і т.п. Корисним буде відключити автоматичний запуск додатків з USB і DVD, а так само відключити Shell.

Програмне забезпечення відеоспостереження


ПО для відеоспостереження - це просто програма, яка задіює ресурси ПЕОМ. Який сервер буде використовуватися - програмі не важливо. Однак, існують деякі особливості ПЗ, які дозволяють також оптимізувати конфігурацію платформи під конкретний софт.

Наприклад, деякі виробники ПЗ відеоспостереження не кращим чином оптимізували алгоритми роботи програми на багатоядерних процесорах і для них бажано встановити процесори з меншою кількістю ядер, але більшою продуктивністю.

Виявити всі особливості ПЗ, які впливають на вибір компонентів сервера, неможливо за описами і документації. Тут необхідно тривале тестування в різних ситуаціях і рівнях навантаження.

Існує ще безліч тонкощів і особливостей підбору комплектуючих і налаштування сервера на обробку відеопотоку. Це і настройка системи запису, вибір HDD, компоновка сервера. Ми привели найбільш характерні і яскраві моменти, які найкраще показують особливості роботи сервера в системах відеоспостереження.

резюме:

Створення комп'ютерної платформи для роботи системи відеоспостереження - це шлях компромісів і пошуку оптимальних рішень. Будь-яке серійне виріб з представлених на ринку не може в повній мірі відповідати вимогам систем відеоспостереження. Ви або не отримаєте необхідної продуктивності в рішенні задач видеонаблюдения, або переплатите за незатребувані функції суперкомп'ютерів.

Ми сподіваємося, що інформація цієї статті дозволить вам зробити усвідомлений вибір при придбанні сервера для системи відеоспостереження.

Спеціалізовані рішення Відеомакс

Ретельний аналіз завдань обробки даних в системах відеоспостереження і підбір комплектуючих дозволяє компанії Відеомакс створювати оптимальні рішення як за ціною, так і по продуктивності. Про це не написано в книгах і не говориться в документації виробників. Багато що з того, що нам відомо, ми почерпнули з тестувань і багаторічного вивчення особливостей застосування тих чи інших компонентів в різних ситуаціях.

Готові рішення VIDEOMAX для аналогового і IP-відеоспостереження враховують всі особливості програмного забезпечення, яке входить в комплект з сервером. Індивідуальний підбір комплектуючих під кожну платформу гарантує надійність і продуктивність наших рішень.

Індивідуальний підбір комплектуючих під кожну платформу гарантує надійність і продуктивність наших рішень

Купуючи VIDEOMAX ви можете бути впевнені в тому, що ні переплачуєте за зайвий функціонал чисто серверних рішень і отримуєте рівно те, що потрібно для конкретної системи відеоспостереження!

А що якщо нам потрібен сервер, але завдання для нього не специфічні?
Чи варто платити за весь цей функціонал?

Новости