Останній бій білоруських ІПешніков

На відміну від перших форумів підприємців , Нинішній був дуже численним. За даними організаторів, він зібрав близько півтори тисячі представників малого бізнесу. Конференц-зал готелю "Білорусь" не зміг вмістити всіх бажаючих - сотні людей юрмилися в фойє, де перед ними виступали і деякі лідери опозиції.

перших форумів підприємців

Вперше форум підприємців привернув увагу міліції. Посилені міліцейські наряди чергували біля і усередині готелю.

Посилені міліцейські наряди чергували біля і усередині готелю

На форум з'їхалися підприємці з Мінська, Гомеля, Бреста, Вітебська, Могильова, Борисова, Жлобина, Слуцька, Полоцька, Новополоцка, Орші, Слонима, Молодечно, Бихова, Бобруйська, Светлогорска, Осиповичей, Мозиря, Добруш, Ліди, Червень, Заславля, Валківська .

На форум з'їхалися підприємці з Мінська, Гомеля, Бреста, Вітебська, Могильова, Борисова, Жлобина, Слуцька, Полоцька, Новополоцка, Орші, Слонима, Молодечно, Бихова, Бобруйська, Светлогорска, Осиповичей, Мозиря, Добруш, Ліди, Червень, Заславля, Валківська

Прийшла на форум і колишня кандидат у президенти Білорусі Тетяна Короткевич. Вона не закликала до радикальних виступів підприємців, а обмежилася лише тим, що запрошувала всіх вступити в її команду.

Вона не закликала до радикальних виступів підприємців, а обмежилася лише тим, що запрошувала всіх вступити в її команду

Державні органи на форумі представляють заступник начальника управління організації торгівлі та послуг Міністерства торгівлі Андрій Мєшков і консультант департаменту по підприємництву Міністерства економіки Валерій Хомченко.

Організатором форуму виступає республіканське громадське об'єднання "Перспектива". Відкриваючи зустріч, голова "Перспективи" Анатолій Шумченко розповів про "історії боротьби влади з підприємцями" починаючи з 2000 року.

Форум підприємців. Бурхливі овації каналу ОНТ

Опубліковано Андрієм Кабановим 11 січня 2016 р Шушченко зазначив, що в середині 2000-х років були приклади, коли державі і представникам малого бізнесу вдавалося домовитися і досягти компромісного варіанту за умовами роботи ВП. "Тобто цього мо про добитися шляхом мпромісса, діалогу, в рамках домовленості сторін", - сказав Шумченко.


Він підкреслив, що білоруські підприємці виступають не проти "сертифікації товарів, цивілізованої торгівлі". "Ми проти того, щоб без нашої думки брали щодо нас закони ті, хто є прямим конкурентом нашого бізнесу. Коли за вас приймає рішення конкурент, який спить і бачить, що вас немає, це називається лобіювання інтересів", - заявив лідер "Перспективи ".


Шумченко нагадав, що до ради по розвинений підприємництва, який бере участь в розробці профільного законодавства, які не входять представники малого бізнесу.

На прохання Шумченко колишній суддя Конституційного суду Білорусі Михайло Пастухов проаналізував указ президента № 222 і прийшов до висновку, що цей документ незаконно обмежує ряд прав громадян.

На прохання Шумченко колишній суддя Конституційного суду Білорусі Михайло Пастухов проаналізував указ президента № 222 і прийшов до висновку, що цей документ незаконно обмежує ряд прав громадян

"Тобто ці закони призвели до соціального конфлікту. В такому випадку закон повинен бути негайно скасований або припинений", - сказав лідер "Перспективи".

Він припустив, що підприємцям, можливо, варто "скористатися своїм правом законодавчої ініціативи" та шляхом збору 50 тисяч підписів внести в парламент проект власного закону, який би створив сприятливі умови для роботи малого бізнесу.

У фойє готелю "Білорусь", де зібралося близько 800 осіб, які потрапили в конференц-зал, з ідеєю вийти 16 січня на Жовтневу площу столиці виступив мінський підприємець Олександр Макаєв. Анатолій Шумченко попросив вивести з готелю Макаева і його супутників, які закликали до протесту.

Анатолій Шумченко попросив вивести з готелю Макаева і його супутників, які закликали до протесту

Шумченко не підтримав ідею деяких учасників форуму дати Макаєва слово. Замість цього лідер "Перспективи" сам попрямував в фойє, щоб донести до підприємців плани та ідеї об'єднання.

Замість цього лідер Перспективи сам попрямував в фойє, щоб донести до підприємців плани та ідеї об'єднання

Він заявив, що не підтримує заклики йти на полишаючи, так як радикальні методи боротьби з указом Лукашенка №222 результату не дадуть.

Нагадаємо, з 1 січня 2016 року в Білорусі діє указ президента № 222 "Про регулювання підприємницької діяльності і реалізації товарів індивідуальними підприємцями та іншими фізичними особами". Згідно з указом ІП повинні реалізовувати продукцію легпрому, ввезену з країн Митного союзу, тільки супровідними документами. Однак російські постачальники, у яких закуповують товар більшість білоруських ІП, як правило, відмовляються видавати документи про походження продукції або надають фіктивні довідки. В результаті ІП піддаються штрафам, у них конфіскують товар.

Неодноразові прохання підприємців до влади скасувати указ почуті не були. В результаті в перші дні нового року в Мінську та інших містах Білорусі багато ринків і торгові центри виявилися практично порожніми - переважна більшість ІП призупинили свою роботу через неможливість виконувати вимоги указу .

Новости