Отримання рекомендаційного листа від банку

При подачі заяви на довгострокову візу в деякі держави або при відкритті рахунку за кордоном буває необхідно представити «рекомендаційний лист» від кредитної організації, в якій у вас вже є рахунок При подачі заяви на довгострокову візу в деякі держави або при відкритті рахунку за кордоном буває необхідно представити «рекомендаційний лист» від кредитної організації, в якій у вас вже є рахунок. Зазвичай це невеликий текст англійською (пара-трійка рядків), де йдеться про те, що у вас є рахунок в цьому банку з такої-то дати, а фінустанова задоволено співробітництвом і за весь період спільної роботи не мало з вами ніяких проблем. Найчастіше важливо, щоб період співпраці з банком був не менший двох років, тому відкрити рахунок і відразу просити лист сенсу не має.

Зверніть увагу, що даний лист не є синонімом виписки з рахунку, було перекладено на англійську. Виписка показує тільки технічні моменти взаємовідносин з банком - обсяг операцій або суму залишків. Виписка не підтверджує, що проблем з вами не було, в той час як зарубіжні банки цікавляться, перш за все, саме цим аспектом - що ви законослухняний, спокійний, вигідний клієнт. Наявність же у вас певних сум грошей підтверджується іншими документами.

Далеко не всі російські банки, на відміну від європейських, видають подібні листи як стандартизованої послуги. Тому вітчизняні банки можуть при першому запиті відмовитися видавати reference letter - низові працівники у відділенні або дівчинки в колл центр можуть елементарно не знати про існування подібної послуги, оскільки в списку її немає. Але це не означає, що неможливо отримати цей лист.

Якщо по телефону або в відділенні вам сказали, що «ми подібних листів не пишемо», зверніться в саппорт через інтернет-банк або сайт з повідомленням, детально розповівши, що конкретно і навіщо вам потрібно. Можна в цьому ж повідомленні привести приблизний текст листа. Цього буває достатньо. Вам повинні відповісти, де забрати reference letter.

У разі невдачі є інша можливість: за допомогою «фізичного» письмового запиту в банк. Доведеться відвідати відділення, дізнатися ім'я особи важливіші і написати запит. У запиті заодно розкажіть, що ви довгі роки тримайте рахунок у них (звичайно, якщо так і є), залишаєтеся лояльним клієнтом банку і хотіли б продовжувати співпрацю. Такі запити розглядаються ретельніше, ніж онлайн-повідомлення, а ймовірність отримати позитивну відповідь істотно вище.

Навряд чи треба згадувати, що звертатися в банк за таким листом немає сенсу, якщо ви часто потрапляли за весь час прострочення по кредиту або створювали їм ще якісь проблеми в минулому.

Новости