Отруєння на курортах Миколаївської області: чому не розкриваються всі можливі причини

Літо-2017 для деяких відпочиваючих на узбережжі водойм Миколаївської області пройшло не зовсім успішно. У Коблево і в Очакові сталися масові отруєння. Проходять розслідування, з'ясовуються причини.

отруєння дітей

Новина про отруєння дітей на базі відпочинку «Вінниця» в Коблево 8 серпня 2017 року схвилювала всю Миколаївську область. На базу відпочинку відразу ж направили дві комісії, люди нападали на директора бази з різного роду звинуваченнями, починаючи від антисанітарії до неохайності співробітниць кухні.

На базу відпочинку відразу ж направили дві комісії, люди нападали на директора бази з різного роду звинуваченнями, починаючи від антисанітарії до неохайності співробітниць кухні

Державне управління Гопродпотребслужби в Миколаївській області провело перевірку фактів отруєння: Державне управління Гопродпотребслужби в Миколаївській області провело перевірку фактів отруєння:

«З метою оперативного реагування та проведення епідеміологічного Розслідування проведені заходи:

- про реєстрацію спалахи повідомлено заступника Міколаївської обласної державної адміністрації Кіндратіва В.Й., за ініціатівою которого відбулася 09.08.2017р. нарада з представником Головного управління Держпродспожівслужбі в Міколаївській області та головою Березанської державної адміністрації по вопросам коордінації служб для оперативного відпрацювання ЗАХОДІВ по ліквідації спалахи;

- відповідно до наказу № 210 від 09.08.2017р. по Головному управлінню Держпродспожівслужбі в Міколаївській області організовано проведення санітарно-епідеміологічного Розслідування на базі відпочинку «Вінниця» та позаплановій Захід державного Нагляду суб'єктів господарювання, что надавали послуги по харчування відпочіваючім бази відпочинку;

- організовано відбір проб харчових продуктів на показатели безпеки;

- Залуччя до проведення епідеміологічного Розслідування інфекціоніста Міколаївської обласної дитячої інфекційної лікарні ».

Дивно, чому відбувається перевірка тільки самої бази «Вінниця»?

У той же час редакція «Миколаївських Известий» прийняла рішення провести власне розслідування фактів. 11 серпня журналіст побувала на території баз відпочинку в Коблево, особисто поспілкувалася з завідувачем бази відпочинку «Вінниця», головним інженером ТПФ АВС-Цитрус Михайлом Степанюком, і прояснити ситуацію для городян і жителів області. За його словами 7 серпня 2017 року на базу відпочинку «Вінниця» заселилася група дітей, 41 чоловік, і четверо дорослих, які супроводжують. Зажадали заселити їх в найдешевші номери.

Правда з перших вуст

- Приїхала група дітей «DANCE FAMILY» з Київської області в супроводі чотирьох дорослих, які повинні були організовувати їм відпочинок і дозвілля. Під час їх заселення у нас з супроводжуючими була усна домовленість про те, що ми надамо їм спортивний зал для проведення тренувальних зборів, заради яких вони і приїхали. Але ще, в перший день, коли діти та їх супроводжуючі заїхали, я і мої співробітники помітили, що хлопці надані самі собі. За ними ніхто не дивиться, не контролюють їх. У перші ж години перебування на території бази відпочинку, я зробив зауваження вихователям, які супроводжували дітей, через те, що вони розпивали пиво і курили, тим самим, заважаючи відпочивати іншим нашим гостям, - розповів Степанюк.

Для того, щоб розібратися з ситуацією, що виникла, ми спробуємо відновити всі події, які відбувалися з сьомого по десяте серпня.

- Сьомого серпня до нас заїхала група дітей, ми їх поселили на термін до 21 серпня, але вони нас попередили, що їх програма розрахована до 20 серпня, тому, можливо, 20-го вони і поїдуть. У перший вечір дітвора тренувалася у дворі, так як супроводжуючі згадали про мету свого прибуття, коли зовсім стемніло, а нічні тренування з додатковими витратами по електроенергії з нами не обговорювалися, - додав Степанюк.

Після тренування всі розійшлися по номерах. На наступний день, восьмого серпня, діти самостійно вирішували, як їм проводити дозвілля і де харчуватися.

- Їдальня, яка розміщена безпосередньо на території бази відпочинку, відкривається по часу і не надає послуги комплексного обіду. Таким чином, діти самі вирішували - де і що їм їсти. Але, як раз, восьмого серпня, співробітниці їдальнею зафіксували і запам'ятали вихователів цієї групи, які набували велику кількості булочок і чаю «Ліптон» Більше вони нічого не купували за весь час перебування на базі відпочинку, - зазначив Михайло Степанюк.

Діти з групи «DANCE FAMILY» протягом усього дня були надані самі собі: хтось був на пляжі і купував там їжу, яка, ймовірно, і стала причиною отруєння.

- Уже ввечері, восьмого числа, дітям стало погано, це було, приблизно, о 18.00, як ми дізналися від медиків, але реакції від їх супроводжуючих не було, і до фельдшера, який веде прийом с16,00 до 19,00 на території нашої бази, вони не зверталися. 8 серпня, близько 23.00 діти разом з дорослими супроводжуючими покинули базу відпочинку і попрямували у невідомому напрямку, нікого не попередивши і не попросивши допомоги, - продовжив завідувач базою відпочинку «Вінниця».

Ситуацію прокоментували фельдшер і охоронець, які були на робочих місцях в той день.

Фельдшер Ірина Курило приймає людей на базі відпочинку «Вінниця» з 16.00 до 19.00.

- З ранку я працюю в селі Коблево, в сімейній амбулаторії, а з 16.00 веду прийом людей на базі відпочинку «Вінниця». Восьмого серпня до мене за допомогою ніхто не звертався, скарг теж не було. Тому факт отруєння не зафіксовано, - розповіла медпрацівник.

Тому факт отруєння не зафіксовано, - розповіла медпрацівник

Ще одним свідком того, що група дітей разом з дорослими самовільно покинула територію бази відпочинку став охоронець Олександр Слукач.

- Того вечора я був на своєму робочому місці, приблизно о 23.00 вечора група дітей з 20-15 чоловік з рюкзачками йшла, я їх одразу впізнав, тому, що вони до нас заїхали, і я їх запам'ятав. За їх зовнішнім виглядом нічого підозрілого не було, йшли вони нормально, шуміли і реготали, до мене за допомогою не зверталися, ну я і подумав: може, пішли люди прогулятися. У районі шостої ранку я розповів завідувачу бази, що деяка кількість новоприбулих відпочиваючих не ночувало на території, - поділився охоронець.

За словами Степанюка, вже о 8.00 ранку, дев'ятого серпня, передзвонили з районної лікарні і розповіли, що у них знаходиться 15 дітей з підозрою на харчове отруєння, а до 11.00 ранку на базу відпочинку «Вінниця» прибули дві комісії, які підтвердили факт отруєння дітей і почали проводити перевірки.

- Приблизно в 11 ранку до мене приїхали перевіряючі в складі 15-20 осіб: представники лабораторного центру, госпродпотребслужби і з різних інших департаментів і організацій Миколаївської області, а також два наряди поліції. Вони робили дві паралельні експертизи, брали зразки продуктів, води питної, води з басейну, санвузлів, де проживали відпочиваючі, змиви та проби з усього і з усіх працівників, які мають хоч якесь відношення до громадському харчуванню, і всі інші, - зазначив Михайло Степанюк.

Керівник надав документи, які показують, що на базі відпочинку регулярно проводяться дослідження на якість продуктів харчування, питної води і води в басейні, де у висновках чітко і ясно написано, що ніяких відхилень від загальноприйнятих і необхідних норм - не виявлено.

Важливо відзначити, що після отруєння 15 дітей, на наступний день з ранку приїхали сімейний доктор Іван Ступницький і медсестра Наталія Гук, щоб переконатися, що інші діти здорові і мають гарне самопочуття. Саме медикам діти розповіли про те, що харчувалися кожен окремо, також купували продукти на пляжі. Діти, яких оглянули медики, виявилися здорові.

Після того, що сталося, деяких дітей відразу забрали батьки, а інші поїхали разом з супроводжуючими.

За достовірною інформацією, після промивання, у дітей не виявлено залишків їжі, як зазначає лікар, до Березанської районної лікарні, діти поступили вже «чисті», тобто після надання медичної допомоги. Виникає питання: діти могли займатися самолікуванням, чому супроводжують не звернулися за допомогою до керівництва бази відпочинку, і як вони змогли в кількості 20-15 чоловік дістатися до районної лікарні після 23.00 вечора?

У пошуках істини

Для того, щоб скласти враження про базу відпочинку «Вінниця», журналіст вирішила дізнатися думку відпочиваючих з приводу послуг, які надає база.

Для того, щоб скласти враження про базу відпочинку «Вінниця», журналіст вирішила дізнатися думку відпочиваючих з приводу послуг, які надає база

Відпочивальниця Ірина розповів, що на базі вона відпочиває з сім'єю.

- Ми тут відпочиваємо з п'ятого серпня. Приїжджаємо на цю базу вже четвертий рік поспіль. Раніше ми приїжджали на день-два, а вже другий рік приїжджаємо на тиждень, на десять днів. Діти у нас від півроку до 16 років. За чотири роки випадків отруєння у нас не було. Були у дітей соплі, горло боліло, але блювоти не було, - поділилася Ірина.

У свою чергу, ще одна гостя бази відпочинку Марина Авраменко розповіла про те, як їй відпочивається і чим сподобалася база.

- На базу відпочинку «Вінниця» приїжджаємо вже другий рік. Ми самі з Одеси, тому наше море нам вже набридло. Тут наші діти мають можливість займатися бальними танцями на зборах. Ми приїхали кількома сім'ями: 25 дітей і близько 10-15 дорослих. Все харчуємося в їдальні, або її ще кафе-бар називають, і у нас не було ніяких отруєнь. У сина вухо протягло - це через те, що він купався в басейні і потім займався під кондиціонером. Це ж адже ніяк ні вина бази. Нам тут дуже подобається у нас достойні номери і ціни, - розповіла відпочивальниця.

Нам тут дуже подобається у нас достойні номери і ціни, - розповіла відпочивальниця

Завідувач базою відпочинку «Вінниця», головний інженер ТПФ АВС-Цитрус Михайло Степанюк звернувся до громадськості, щоб люди об'єктивно оцінили ситуацію.

- Проблема сьогоднішнього дня не в тому, що діти захворіли, отруїлися хоча це дуже сумно і погано, що таке сталося. Я хочу сказати, що винні в тому, що сталося, зовсім не ті люди, які ведуть бізнес легально в зоні відпочинку, а провиною всьому є сам стан зони відпочинку. Торговельні лотки на піску, нескінченні низки торговців креветками, кукурудзою та іншими продуктами, виготовленими «на коліні», смакотою. Відсутність громадських туалетів, нерегулярне прибирання сміття, убога, розносить сморід і потоки рідких побутових відходів, техніка Коблевської комунгоспу. Контролюючим органам дуже легко вести розмову з тими людьми, які ведуть легальний бізнес, а ось що робити з тими, хто організовує неконтрольований потік продуктів харчування в курортний сезон на березі в привабливих упаковках, і з цим боротися ніхто не може, - підсумував Степанюк.

Так, головна проблема неконтрольована торгівля на пляжі: морепродукти, які швидко псуються при великій температурі, східні «смакоту», які приготовлені в антисанітарії і т. Д.

Д

- Я прекрасно розумію поліцію, якій зручно перевіряти нас на наявність інструкцій і гортати папірці. А вести боротьбу з нелегальним бізнесом їм ніколи, а це велика проблема, - додав Михайло Степанюк.

А вести боротьбу з нелегальним бізнесом їм ніколи, а це велика проблема, - додав Михайло Степанюк

Для того, щоб побороти стихійну торгівлю, потрібно вести боротьбу не з людьми, які ведуть легальний бізнес, а з тими, хто кришує стихійну торгівлю, породжує хаос і безлад в цій сфері, дозволяючи продавцям їжі на пляжі безсовісно труїти відпочиваючих.

У той же час, варто відзначити, що Миколаївський рибоохоронний патруль б'є на сполох з приводу того, що в водоймах області гине риба, і, швидше за все, це не випадково: «ДП« Миколаївський рибоохоронний патруль » повідомив про масове викиді бичка на берег Південного Бугу:

«Масові викиди помічені біля села Галицинове в Вітовського районі, біля села Козирка в Очаківському районі. А сьогодні, 8 серпня, це сталося і в Матвіївці, на Намиві, в районі Старої і Нової Богданівки в Миколаївському районі ».

Як бачимо, незаконна, несанкціонована торгівля продуктами харчування на узбережжі, незрозуміла причина загибелі водних біоресурсів - це теж може бути причиною масового отруєння дітей. Але, що дивно і незрозуміло, чому комісія, яка приїхала здійснювати перевірку, зробила акцент тільки на базі «Вінниця». Адже там проживають і відпочивають сотні інших відпочиваючих, у яких не ніяких ознак отруєння. Чому не здійснено перевірку проб води в самому водоймі , Адже фахівець Гопродпотребслужби Тетяна Ларіонова недавно сама заявляла, що в водоймах Миколаївської області не можна купатися, чому не створена комісія з перевірки незаконної торгівлі на узбережжі, в різних кіосках, на лотках.

Нагадаємо, раніше неодноразово згадувалося, що на пляжі в Коблево відбувається незаконна торгівля продуктами харчування, що в Коблево «шанхай» замість курорту.

Що ж, і в цей раз, замість чесного і прозорого розслідування, державні структури влаштують полювання на відьом і приховають справжні причини ?! Коли ж нарешті миколаївські курорти стануть перлиною області, переставши служити джерелом збагачення окремих осіб ,,,

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Дивно, чому відбувається перевірка тільки самої бази «Вінниця»?
Вечора?
Що ж, і в цей раз, замість чесного і прозорого розслідування, державні структури влаштують полювання на відьом і приховають справжні причини ?

Новости