П'ять порад тим, хто хоче знайти себе

  1. 1. Задуматися і почати діяти
  2. 2. Н ачать вірити у щось вартісне
  3. 3. Подолати страх перед новим життям
  4. 4. Засвоїти уроки минулого і відпустити його
  5. 5. Змінити рід діяльності

Як знайти себе в житті ? Ось питання, яке нерідко мучить не тільки тих, хто тільки починає свій шлях, а й особистостей зрілих, але теж не здатних, дивлячись в дзеркало, сказати: «Здрастуй, справжній я!» У пошуках відповіді на допомогу тим, хто ніяк не може зустрітися з собою E xecutive. ru зібрав думки експертів: психологів, бізнес-тренерів, коучів і фахівців кадрового ринку. Рецепти у всіх виявилися різними, але головний принцип один: головне, - продовжувати розвиток і почати рух до нового собі.

На думку бізнес-тренера, коуча Єлизавети Афоніної, знайти себе в житті - означає, перш за все, жити в відповідності зі своїм призначенням На думку бізнес-тренера, коуча Єлизавети Афоніної, знайти себе в житті - означає, перш за все, жити в відповідності зі своїм призначенням. «Ось тільки не багатьом вдається його усвідомити і знайти. І той, у кого це виходить, стає щасливою людиною. Пам'ятайте, хтось із великих сказав: «Якщо людина займається своєю улюбленою справою, йому ніколи не доведеться працювати», - говорить експерт.

При цьому усвідомлення того, що твоїм життям керує хтось інший, нерідко приходить в періоди вікових криз. «Криза середнього віку, який припадає приблизно на сорок років, є одним з етапів, коли людина починає замислюватися про перші глобальних результатах свого життя. Саме тоді часто приходить усвідомлення, що ти не досяг того, про що мріяв і до чого прагнув. Що все не так, як хотілося, і радості від життя не багато, і робота - рутина, і життя проходить повз. А іноді буває, що людина побудувала гарну кар'єру і начебто створює враження реализовавшегося, ось тільки щастя немає, тому що хотів відповідати чиїмось очікуванням і йшов до чийсь чужий мети. Так часто трапляється, коли батьки вирішують за дитину, якою дорогою йому йти », - розповідає Єлизавета Афоніна.

1. Задуматися і почати діяти

Що ж робити тим, хто хоче знайти найкоротшу дорогу до себе? Діяти! «Слухайте себе! Майте сміливість бажати! Ставте цілі і досягайте їх! Як показує моя практика, дуже мало хто відповідають, не замислюючись на питання: «Чого ви хочете в цьому житті?», «Яка ваша довгострокова мета?» Щоб відповісти на ці питання, потрібно попрацювати, але багато хто навіть не переймаються цими думками. Зате коли замислюються і починають над цим працювати, то домагаються чудових результатів. І це не залежить від віку. Я знаю досить багато людей, які в зрілому віці, побудувавши одну кар'єру, кидали все і починали жити в відповідності зі своїм призначенням і ставали реалізувати і щасливими людьми! »- запевняє співрозмовниця E-xecutivе.ru.

2. Н ачать вірити у щось вартісне

У свою чергу, психолог, радіоведучий Євген Сарапулов дивиться на проблему філософськи і виділяє наступні опорні точки, які підтримають тих, хто в даний момент стоїть на роздоріжжі.

Отже, для того, щоб знайти себе, в першу чергу рекомендую не втрачати зв'язку з батьками - вони справили нас на світло Отже, для того, щоб знайти себе, в першу чергу рекомендую не втрачати зв'язку з батьками - вони справили нас на світло. Потрібно вчитися поважати їх і шанувати не дивлячись на те, які вони. Батько і мати живуть в нас генетично, так що знайти себе можна через контакт з ними.

Визначте свій творчий хист і виявите можливості. Слід розвивати здібності щодня в контексті можливостей, щоб зрозуміти свій індивідуальний стиль - це допоможе зрозуміти, хто ви.

Людина поступово уподібнюється тому, у що вони вірить. Знайти себе можна через визначення того, у що або в кого я буду вірити. Тут потрібно використовувати три правила віри: те, у що я вірю, має бути реальним; те, у що я вірю, має бути гідним; гідно ставитися до реального і гідного предмету віри.

Ми приходимо в світ, як його частина і в той же час щось унікальне. Потрібно розуміти, що виживає і живе по-справжньому той, хто більше віддає, ніж бере. Наприклад, практично всі клітини в організмі віддають організму 90% своєї енергії і лише 10% залишають собі. Однак саме завдяки цим принципом клітина отримує від організму можливість повноцінно розвиватися. Так що знайти себе можна тільки в контексті навколишнього світу. У цьому сенсі ми як би розчинені в світі - ми його частина від народження. Потрібно знайти частини своєї особистості в різних сторонах життя. І потім з'єднувати ці частини, щоб знайти повноцінне відчуття і розуміння, що я - особистість особлива і в той же час частина цілого.

3. Подолати страх перед новим життям

Психолог і бізнес-тренер   Олександр Кіча   зазначає, що початок нового життя завжди супроводжується стресами, до них потрібно бути готовими і вміти долати Психолог і бізнес-тренер Олександр Кіча зазначає, що початок нового життя завжди супроводжується стресами, до них потрібно бути готовими і вміти долати. Але як це зробити? «Рівень стресу і, відповідно, негативної енергії всередині нас визначається тільки очікуваннями. Зазвичай рівень стресу знижується, якщо зосередитися на енергетичному центруванні, нормалізації своїх думок і відчуттів, а не створювати і посилювати блоки, відчуваючи почуття провини за «неправильні» вчинки і думки, - говорить Олександр кічу. - В основі більшості стресів лежать ірраціональні установки на те, що таке «добре» і що таке «погано». Відповідно, якщо ми щось робимо правильно - це добре, а якщо неправильно - погано. І ось тоді і настає той самий злощасний стрес. Однак, що б ви не робили, одні будуть хвалити вас, а інші критикувати. Тому критерій правильності або неправильності повинен бути вашим власним. І тоді в своїх бідах ви будете винити не інших, а в першу чергу себе ».

За словами Адександр Кічаева, не варто розглядати сторонніх людей як головну причиною ваших бід. Звинувачуючи інших, ви псуєте свій настрій, що призводить до посилення стресу. «Звинувачуючи інших, ви погіршує відносини з ними, а значить, в майбутньому це стане додатковою причиною стресу. Але не потрібно впадати і в іншу крайність, дорікаючи в усьому тільки себе. Адже так недовго дійти і до самобичування чи самознищення, що знову-таки посилить стрес, - каже кічу.

За його словами, шлях до нового життя лежить в нашому минулому. Потрібно вчитися на власних помилках: «Дуже корисно робити уроки зі своїх невдач. Багато з нас в таких випадках багаторазово прокручують ситуацію: «Ах, якби я зробив не так, а ось так!» Це частково корисний самоаналіз. Може бути, ви зрозумієте, що вся справа у вашій незібраність, недолугості і пора переосмислити свій стиль життя? Але при цьому не потрібно заганяти себе в кут і з ретельністю мучити. Це варіант для мазохістів. Змініть сценарій поведінки жертви з лейтмотивом «Моє життя зруйнована» на «Мені і раніше бувало важко, але я долав це. У інших бувало й гірше ... »Біль має бути пережита, і її треба перетерпіти.

4. Засвоїти уроки минулого і відпустити його

Що робити, біль від минулих втрат не дає рухатися вперед і знайти себе? Олександр Кіча визнає, що від минулого, дійсно, звільнитися дуже важко - адже його неможливо змінити. «І ваші хвилювання і переживання з приводу минулих подій не поліпшать сьогодення. Визнайте, що тоді ви вчинили так, як вважали найкращим, виходячи з ситуації, ваших знань, потреб, можливостей. Навіть якщо зараз ви дізналися ефективніші способи вирішення тих, минулих проблем. Адже не будете ж ви вважати себе нікчемою і звинувачувати себе за те, що в п'ятирічному віці розмалювали шпалери в квартирі, бажаючи показати батькам, який ви чудовий художник ... Якщо є можливість виправити помилку, зробіть це. Якщо немає, сконцентруйтеся на позитивних наслідках: отримав корисний досвід, як не треба діяти, дізнався свої слабкі сторони, над якими потрібно ще попрацювати », - радить експерт.

5. Змінити рід діяльності

Складно почати життя з чистого аркуша, якщо ви відчуваєте, що займаєтеся не своєю справою Складно почати життя з чистого аркуша, якщо ви відчуваєте, що займаєтеся не своєю справою. Чи варто продовжувати машинально їздити в обридлий офіс або ж краще ризикнути і стати кимось іншим? Як вважає Анна Карпова, керівник департаменту підбору персоналу компанії Brightmen Solutions (група компаній Cornerstone), думки про те, чи на своєму він місці, рано чи пізно відвідують всіх: «І періодично виникають питання - чи не спробувати щось інше, то що давно хотілося, але не виходило, не було сміливості або хтось відрадив? Іноді керівній посаді занадто сильно тисне тягар відповідальності або людина раптом розуміє, що більше не хоче працювати в такому ритмі: набридло, втомився, не цікаво, багато чого не виходить, не вистачає часу на сім'ю, - і більше не бачить сенсу продовжувати і починає звинувачувати в всім роботу. Кардинальним вирішенням в даному випадку дійсно є зміна сфери діяльності ».

При цьому експерт відзначає, що коли такий момент настає в 25 років, то є всі шанси легко змінити своє життя, змінивши сферу діяльності і роботу. У 25-30 років роботодавці ще охоче віддають перевагу кандидатам на роботу навіть з початковими знаннями в своїй області. Набагато складніше зважитися на такий крок кандидатам за 30-40 років. «У такому віці за плечима накопичений досвід, знання, кар'єрний ріст, посаду і стабільність. У такій ситуації, звичайно, складно відмовитися від цього на користь невідомості. Якщо ж рішення прийнято, то ми радимо таким кандидатам йти до кінця, не лякатися труднощів, які, звичайно, будуть, і не здаватися! Це набагато краще, ніж «досиджувати» ще півжиття на нелюба і нецікаве місці роботи.

Насамперед варто все ретельно продумати: що ви будете робити, в яку сферу підете і піддається реалізації чи це. Замислюватися про ці речі і приймати рішення варто ще на попередньому місці роботи, щоб потім не пошкодувати і не залишитися біля розбитого корита. Не варто рубати з плеча », - розповідає Анна Карпова.

При цьому потрібно бути оптимістом, але реально оцінювати свої шанси: стати хорошим лікарем, почавши навчання тільки в 35 років, вже просто неможливо, так само як і професійним спортсменом. У таких випадках час вже втрачено. «Якщо ж мова йде про реальні можливості: нескладна професія, якій можна вивчитися за пару-трійку років, або відкриття свого бізнесу, то варто починати, не відкладаючи. По-перше, виберіть навчальний заклад, оскільки отримати теоретичну базу і підтвердження нових знань необхідно. Паралельно ми радимо самостійно вивчати додаткову літературу, відвідуйте тематичні семінари та форуми, оскільки таким кандидатам потрібно бути в курсі всіх останніх тенденцій і змін. Також не можна забувати і про практику і, наприклад, спробувати знайти безкоштовні стажування, де компанії будуть готові навчити азам нової спеціальності, або влаштуватися на практику в велику компанію. Також можна знайти підробіток за новою спеціальністю на перший час, щоб набратися досвіду », - продовжує експерт.

Анна Карпова попереджає - будьте готові до того, що немолодим кандидатам без досвіду роботи, роботодавці будуть відмовляти в 99% випадків: «Якщо вас це може зломити, то не варто й починати, ви тільки втратите час і стаж в попередній своїй професії, що спричинить за собою також труднощі при подальшому працевлаштуванні. Врахуйте, що час на пошук нової роботи і проходження стажувань не приноситиме дохід, тому варто заздалегідь оцінити період безгрошів'я і розпланувати фінанси, щоб потім це не стало несподіванкою і шоком ».

Однак варто пам'ятати про те, що завжди залишається 1% на успіх! «І щоб його досягти, вам знадобиться терпіння і готовність дуже сильно знизити свої вимоги до місця роботи і компенсації. Адже тепер умови диктуватиме не фахівець, а роботодавець, який готовий дати йому шанс і взяти на себе всі ризики, такі як запрошення в колектив недосвідченого і немолодого співробітника з уже сформованими стереотипами, життєвими цінностями та пріоритетами. Як правило, на такий крок готові компанії, які хочуть заощадити, адже досвідчені фахівці коштують дорого. Запрошуючи фахівців без досвіду роботи, вони економлять на зарплаті, а й дають кандидатам шанс проявити себе і отримати безцінний досвід. Ми радимо погоджуватися на такі умови, оскільки, поступово набравшись досвіду і впевненості в своєму професіоналізмі, з'явитися можливість знайти щось більш підходяще », - розповідає Карпова.

При цьому не варто боятися ставити питання або здатися незнаючим. Також необхідно стати більш гнучким і виконавчим, що дозволить новому роботодавцю дати більше шансів навіть при наявності помилок.

У свою чергу, керуючий директор Rational Grain Ольга Степанова також вважає, що почати кар'єру заново в 30-40 років можливо: «Ми зустрічаємо такі випадки, але це, скоріше, виняток, ніж правило У свою чергу, керуючий директор Rational Grain Ольга Степанова також вважає, що почати кар'єру заново в 30-40 років можливо: «Ми зустрічаємо такі випадки, але це, скоріше, виняток, ніж правило. Найчастіше фахівці, які хочуть поміняти вектор діяльності, мали вигляд діяльності, який вони не вибирали самі, за них професію свого часу обрала сім'я. Вони намагалися відповідати сімейним очікуванням, але якщо це не їх, успіху в цій професії вони, як правило, не досягають. Після 30 років у деяких виникає розуміння, що їм цікаво і в чому їх покликання.

Якщо ви фахівець, змінити професію нелегко, але можливо. Як правило, на старті кандидата чекає шлях з нуля і невеликі гроші ».
За словами експерта, простіше змінювати галузь управлінцю. Він не втрачає у вартості, часто, навпаки, сприймається відмінно перехід управлінця з, наприклад, fmcg-сектора в b2b.

«Що важливо, коли ви прийняли рішення про новий виток своєї кар'єри? Потрібно зібрати максимум інформації про нову професію, узагальнити ваш досвід, зрозуміти, в чому ваша перевага, а чого вам не вистачає. І в короткий час постаратися наростити ці компетенції, - говорить Степанова. - Якщо ви вирішили змінити професію, спробуйте попередньо відвідати курси з професійної орієнтації. Це вам допоможе зрозуміти, в якому напрямку вам варто будувати кар'єру ».

І важливо пам'ятати, щоб домогтися успіху, діє правило 10 тис. Годин, - каже Ольга Степанова. «Чим ви ближче до 10 тис. Годин, проведених в даному виді діяльності, тим ви ближче до успіху. Щоб забити цвях, потрібно бити по одній траєкторії, не змінюючи її! Це ж умова необхідно і для того, щоб стати успішним в обраній професії », - підсумовує експерт.

Фото в анонсі: pixabay. com

Як показує моя практика, дуже мало хто відповідають, не замислюючись на питання: «Чого ви хочете в цьому житті?
», «Яка ваша довгострокова мета?
Але як це зробити?
Може бути, ви зрозумієте, що вся справа у вашій незібраність, недолугості і пора переосмислити свій стиль життя?
Чи варто продовжувати машинально їздити в обридлий офіс або ж краще ризикнути і стати кимось іншим?
«Що важливо, коли ви прийняли рішення про новий виток своєї кар'єри?

Новости