palmOne Zire 72: бюджетний КПК з характеристиками high-end пристрою

  1. Технічні характеристики і особливості
  2. Комплект поставки
  3. Зовнішній вигляд
  4. Акумулятор, харчування, автономна робота
  5. Сенсорний екран
  6. звук
  7. Вбудована камера
  8. продуктивність
  9. інтерфейси
  10. програмне забезпечення
  11. Висновок

Стаж роботи фірми palmOne, в дівоцтві званої Palm Computing, Inc., вражає. Довгий час на ринку КПК саме Palm була законодавцем мод. Звичайно, завжди існувала альтернатива, та й перший комп'ютер цього класу був випущений Apple. Але до сих пір багато користувачів називають кишенькові пристрої пальмами, навіть працюють під управлінням Windows Mobile. Сама назва Palm стало прозивним.

В наші дні palmOne переживає не найкращі часи. Жорстка конкуренція з боку виробників пристроїв для Windows Mobile тримає ринок в постійній напрузі. У кожному сегменті ринку йде боротьба не на жарт. Поки що з мізерною перевагою в сторону palmOne. Не в останню чергу завдяки випуску бюджетної лінійки пристроїв із загальною назвою Zire, ласкаво прозвали в Росії «Яшкамі» (якщо набирати Zire, забувши перемкнути мову, вийде «Яшка»). Виробляються три машинки цієї серії: Zire 21 - мінімальний набір за суму менше $ 100, Zire 31 - сама бюджетна модель КПК з кольоровим екраном і Zire 72 - серйозний КПК, який замикає лінійку. Про який і піде мова в огляді.

Рекомендована ціна на цей пристрій - менше $ 300, за цим параметром машинка відмінно вписується в клас бюджетних. Але набір функціональних можливостей і технічні характеристики Zire 72 характери для середнього, або навіть вищого класу! Зізнатися, на перших порах переслідувала думка про якомусь підступ, незвично бачити в бюджетному КПК кольоровий екран з високою роздільною здатністю, мегапіксельну цифрову камеру і інші атрибути дорогих пристроїв. Рекомендована ціна на цей пристрій - менше $ 300, за цим параметром машинка відмінно вписується в клас бюджетних

Технічні характеристики і особливості

palmOne Zire 72 вийшов на заміну попередньої моделі, Zire 71. Відмінності нової моделі від попередника:

  • процесор Intel PXA270 312 МГц. Попередня модель заснована на TI OMAP 310 (311), що працює з частотою 144 МГц. Що цікаво, саме palmOne першою випустила КПК з новим процесором від Intel. Чим таке рішення корисно користувачеві, буде сказано нижче.
  • 32 Мб пам'яті, з яких тільки 24 доступно користувачеві. Zire 71 мав всього 14 Мб вільної пам'яті. За мірками Windows powered комп'ютерів, це дуже скромне значення. Для КПК на базі Palm OS - дуже чимале: програми для цієї ОС займають істотно менше простору. Однак додавання мультимедійних можливостей різко підвищило вимоги до кількості оперативної пам'яті, і для комфортної роботи буде потрібна додаткова карта флеш-пам'яті з інтерфейсом SD.
  • вбудований бездротової інтерфейс bluetooth. Серйозний крок вперед в порівнянні з попередньою моделлю. Засмучує тільки погана підтримка з боку ОС.
  • вбудована цифрова камера (1.2 мільйона пікселів). Корисність цього нововведення дуже і дуже сумнівна, збільшене дозвіл знімка не завжди означає зросле якість. Навпаки, камера попередника давала в дозволі 640x480 кращі результати. Зате нова машинка вміє знімати відеоролики.

Інші компоненти залишилися незмінними.

  • кольоровий трансфлектівний екран дозволом 320x320 пікселів з підтримкою 65536 кольорів. Свого часу Zire 71 справив мікрореволюція, несучи якісний екран з високою роздільною здатністю в бюджетну модель.
  • роз'єм SDio. Повільно, але вірно palmOne випускає різні SDio-пристрої: наприклад, вже розпочато попередній прийом замовлень на Wi-Fi карту з цим інтерфейсом.
  • ІК-порт. Стандартна приналежність. Якщо подумати, актуальність наявності цього інтерфейсу при наявності bluetooth вельми сумнівна. Тим більше що стандарт CIR порт не підтримує.

Версія Palm OS виросла з 5.2.1 до 5.2.8, з'явився вихід mini-USB для синхронізації. На жаль, пропав palm universal connector, власникам аксесуарів з цим роз'ємом варто подумати, перш ніж змінювати свою машинку на Zire 72.

Комплект поставки

Стильна прозора упаковка КПК лінійки Zire радує око. Як і для Zire 31, пластиковий кейс містить сам пристрій і картонну коробку з аксесуарами. Серед яких є зарядний пристрій для побутової електромережі з перехідниками під розетки різних стандартів, кабель синхронізації (USB-miniUSB), два CD c ПО (для Windows і Macintosh), друкована продукція і міцний чохол (єдина відмінність від комплекту молодшої моделі - чохол з Zire 31 не поставляється). Для захисту від зовнішніх впливів він підійде відмінно, але відсутність поясного кріплення для багатьох стане вирішальним фактором для заміни чохла на більш просунуту модель. Окремо додається CD з русифікатором (Paragon) і словником Словоєд. Стильна прозора упаковка КПК лінійки Zire радує око

Зовнішній вигляд

Яскраво-синій корпус машинки викликав бурю захоплення у представниць слабкої статі. На жаль, при активному використанні фарба швидко стирається, являючи під собою непоказний сірий пластик. Дизайнери palmOne добре попрацювали над цією моделлю, розмір і вага КПК (120x75x27, 136 г) не заважає транспортуванні в кишені сорочки або дамській сумочці. Форма корпусу неправильна, з потовщенням у верхній частині для вбудованої камери, об'єктив якої виходить на задню панель з невеликим зсувом вправо. Кнопка soft reset також розташована на задній панелі, на відміну від молодшого брата (Zire 31), немає ніяких проблем при натисканні на неї пером. Гніздо, для якого знаходиться на правій грані КПК. Перо має правильну циліндричну форму з гачком на верхній частині, для зручності виймання з паза. Більшості користувачів стилус припаде до смаку, хоча деякі вважали за краще б перо трохи важче.

Під екраном розташована область Graffiti 2. Її необхідність в сучасних КПК - питання спірне, для виконання більшості функцій ця панель не потрібно. Складно сказати, чи є область Graffiti даниною традиції або найважливішим елементом управління. Нехай кожен користувач вирішить це питання для себе сам. Ймовірно, в майбутньому порожню ділянку розміром в половину екрану буде зменшений до крихітної смужки. Або ми побачимо нове втілення старої ідеї - віртуальна область Graffiti, як у бабусі HandEra 330. Під екраном розташована область Graffiti 2

Нижче розташовані чотири кнопки швидкого запуску додатків і чотирьохпозиційний джойстик з центральною кнопкою action. До перших претензій немає, вони натискаються з виразним клацанням і легко знаходяться на дотик. Джойстик має занадто тугий хід, що при невеликих його розмірах обертається незручністю натискання напрямків «вгору» і «вниз». З огляду на розважальну спрямованість машинки, дизайнери могли б зробити джойстик більш gamer-friendly.

На верхній грані помістилися роз'єми для навушників (стандартний джек 3.5 "), карт SDio, віконечко ІК-порту і кнопка включення. Розташування останньої не дуже вдало: при підключених навушниках і довгою SDio-картці натиснути її не так-то просто. До того ж , інженери palmOne зробили все для запобігання випадкового натискання - кнопка має низький профіль і натискається з трудом. На верхній грані помістилися роз'єми для навушників (стандартний джек 3

Дивимося на ліву грань, і бачимо справжнє диво: кнопка диктофона! Наявність цієї функції в бюджетному КПК - серйозний крок вперед. У Zire 72 - першого з усієї лінійки - додана окрема кнопка для швидкого виклику програми записи.

Роз'єм mini-USB для синхронізації і вхід зовнішнього живлення розташовані на нижній межі.

Акумулятор, харчування, автономна робота

Ємність вбудованого літій-полімерного акумулятора - 950 мАг. Старим КПК на Palm OS такої кількості енергії вистачило б на кілька тижнів безперервної роботи, але пішли ті часи, коли по параметру «автономна робота» машинки цієї компанії били всі рекорди. Хороший кольоровий екран, швидкий процесор, вбудована камера - за все це доводиться розплачуватися підвищеним споживанням енергії. Акумулятор незмінний, взяти з собою пару «про запас» не вийде. Шкода, - при звичайному використанні (читання книг по годині в день, використання в якості словника, короткі сесії веб-серфінгу) акумулятора ледь вистачає на два дні. Що цікаво, тривалість автономної роботи мало залежить від виконуваних завдань: перегляд відео, ігри, прослуховування музики у форматі mp3 з включеним екраном однаково швидко розряджали батарею (3 години 15 хвилин). Тільки читання книг зі зменшеним рівнем підсвічування помітно продовжило ресурс автономної роботи (до 5 годин). Така одностайність цифр легко інтерпретувати різними способами. Це може означати, що основна частка енергії йде на підсвічування екрану. Або споживання процесора Intel XScale PXA270 мало змінюється від виконуваної завдання (наприклад, тому, що Palm OS не знайома з Wireless Intel SpeedStep). Ємність вбудованого літій-полімерного акумулятора - 950 мАг

Зарядка акумулятора триває трохи менше 2 годин. На відміну від молодших моделей, у Zire 72 є індикатор зовнішнього живлення (зелений світлодіод). Погано те, що з його допомогою можна зрозуміти, чи йде процес зарядки або вже закінчився: він світиться незалежно від стану акумулятора при наявності зовнішнього живлення.

Підводячи короткий підсумок, можна відзначити малу ємність вбудованого акумулятора як єдиний серйозний недолік Zire 72.

Сенсорний екран

До недавніх пір екран з високою роздільною здатністю (320x320) був долею дорогих пристроїв. Але з'явився Zire 71, і принади чітких ліній і гладких шрифтів стали доступні користувачам бюджетних КПК. Випробуваний продовжує гарне починання: екран трансфлектівний, з відображенням 65536 кольорів. Нарікань до яскравості і контрастності зображення немає. Рівень підсвічування регулюється у вузьких межах, мінімальна установка не дозволяє з комфортом читати в повній темряві, а максимум яскравості в таких умовах робить з КПК ліхтарик. На сонці кольору розібрати неможливо, екран виглядає як чорно-білий, що зовсім не заважає роботі. Від частини користувачів надходили скарги на спотворення кольорів при погляді під кутом, який потрапив на тестування екземпляр не страждав цим недоліком. Якщо кольори і спотворювалися, то зовсім трохи, зовсім не заважаючи сприймати інформацію, в тому числі фотографії. У тестового екземпляра виявлялася особливість: включений екран видавав тихий високочастотний «свист». Подібна поведінка було характерно для деяких інших КПК, свист викликався працюють лампами підсвічування. До недавніх пір екран з високою роздільною здатністю (320x320) був долею дорогих пристроїв

Екранні сенсори не надто чутливі. Потрібне чітке натискання кінчиком пера для того, щоб КПК зафіксував його. Захисна плівка на екран буде аж ніяк не зайвою, інакше він буде дряпатися кінчиком стилуса, особливо при виконанні операцій drag'n'drop.

Якісний кольоровий екран з високою роздільною здатністю - одне з найважливіших достоїнств palmOne Zire 72. Якісний кольоровий екран з високою роздільною здатністю - одне з найважливіших достоїнств palmOne Zire 72

звук

Аудіопідсистема бюджетного Zire 72 має всі ознаки серйозного КПК. В наявності динамік (як і прийнято у серйозних КПК, жахливої ​​якості), роз'єм для навушників (джек 3.5 ") і мікрофон. Якість відтворення музики на висоті, гучності достатньо для прослуховування в зашумлений приміщеннях.

Вбудований плеєр (RealOne) відтворює музику з mp3-файлів тільки з карт пам'яті. В основній пам'яті музичні файли розташовуватися не можуть. Не дуже-то й хотілося: 24 Мб і так не завжди вистачає. Вбудований плеєр (RealOne) відтворює музику з mp3-файлів тільки з карт пам'яті

Доступно фонове відтворення музики (незважаючи на однозадачность Palm OS). До стандартного плеєра претензій немає, але програми сторонніх виробників (AeroPlayer, PocketTunes) виграють в зручності використання.

Диктофон записує голос з прийнятною якістю. Чутливість висока, вище, ніж у більшості КПК. В тихих приміщеннях це покращує якість запису, в зашумлений, навпаки, погіршує. Запис можна вести як в оперативну пам'ять, так і на карту розширення.

Вбудована камера

Уже не раз твердили миру, що вбудована у вигляді бонусу цифрова камера не може забезпечити якості, який можна порівняти навіть з дешевими цифромильніцамі. Звучали і пояснення, чому 1.2 мегапікселя не завжди краще, ніж 500К. Думаючим людям немає потреби доводити, що при однакових фізичних розмірах світлочутливої ​​матриці збільшення кількості пікселів зробить фотографію набагато краще. Але середній homo consumero продовжує купувати мегапікселі, і виробник радий випустити «нову, покращену модель за ціною старої». Попередник мав камеру з роздільною здатністю VGA, сам Zire 72 гордо демонструє напис «1.2 megapixel» на задній стінці. Це дозволяє робити знімки з роздільною здатністю до 1280x960, а також знімати відеоролики з дозволом до 320x240. Записувати фото можна в основну пам'ять, відео - тільки на карту розширення. Приклади знімків (клацніть мишкою по фотографії для перегляду кадру в повному дозволі): Уже не раз твердили миру, що вбудована у вигляді бонусу цифрова камера не може забезпечити якості, який можна порівняти навіть з дешевими цифромильніцамі

Збільшення роздільної здатності знімка підвищило рівень шумів. Крихітна матриця, фокус на нескінченність, великі значення експозиції - рецепт отримання наведених знімків. Для макрозйомки камера не годиться, в приміщенні якість також сильно страждає через нестачу світлосили об'єктива. Не допомагає навіть спеціальний режим low light, який виставляється в налаштуваннях програми для фотографування. Цього і слід було очікувати від пластикової «оптики» за кілька центів.

Підтримується мінімум налаштувань: дозвіл і баланс білого (автоматичний плюс кілька пресетів). Постобработка може включати зміну контрастності, яскравості, насиченості і різкості. Також можуть бути додані цифрові ефекти (black & white, sepia, blue) і збільшення (так званий «цифровий зум»). Підтримується мінімум налаштувань: дозвіл і баланс білого (автоматичний плюс кілька пресетів)

Варто поглянути на вбудовану камеру як на безкоштовний бонус, і все встає на свої місця. palmOne Zire 72 - один з перших КПК з мегапіксельною камерою. Удвічі дорожчі моделі (наприклад, Asus MyPal A730 ) Не можуть похвалитися скільки-небудь кращими кадрами. Сам факт наявності функціональності цифрового фотоапарата в бюджетному КПК повинен викликати повагу, а адже Zire 72 забезпечує якість порівнянне з брендами вищого ешелону!

продуктивність

Як вже говорилося, palmOne Zire 72 був першим офіційно випущеним КПК з процесором Intel XScale PXA270 (раніше фігурували під кодовою назвою Bulverde). Серце машинки б'ється з частотою 312 МГц. Існують версії PXA27x, що працюють з удвічі вищою частотою, але palmOne прийняла мудре рішення не гнатися за парою зайвих папуг в тестовій утиліті, а продовжити час автономної роботи. Тим більше що 312 МГц з лишком вистачає для вирішення більшості завдань. На відміну від Pocket PC, де помітна частина системних ресурсів йде на обслуговування ОС, Palm powered КПК невибагливі до продуктивності ЦП. Для користувача робота з Palm OS виглядає як низка натискань пером і миттєвих відповідей на них. Немає ніяких обертових кольорових коліщаток, курсорів «почекайте» та інших атрибутів повільних операцій. Після гальмівних інтерфейсів програм для Windows Mobile працювати з Zire 72 - одне задоволення. В процесі тестування жодного разу не виникло бажання прогнати який-небудь бенчмарк. Немає сенсу - потужності процесора з лишком вистачає для роботи всіх програм, навіть жадібних до ресурсів ігор. Шанувальники Windows Mobile заявлять, що висока продуктивність викликана відсутністю витісняє багатозадачності і високою розширення системи (спробуйте написати драйвер для Palm OS!) Але необхідність наявності таких функцій в кишеньковому пристрої вельми сумнівна. КПК повинен бути в першу чергу зручним, а швидкість роботи з інтерфейсом безпосередньо пов'язана з комфортністю роботи.
Підводячи підсумок сказаному, palmOne Zire 72 має достатню продуктивність для будь-яких додатків під Palm OS.

інтерфейси

Роз'єм SDio, розташований на верхній грані КПК, дозволяє підключати карти пам'яті з інтерфейсами SD або MMC. Для використання мультимедійних можливостей машинки краще відразу придбати 512 Мб flash-пам'яті, такий обсяг достатній навіть для розміщення повнометражного відеофільму, а вартість не перевищить $ 140.

Букви io в назві інтерфейсу означають можливість підключення периферійних пристроїв, наприклад, GPS, цифрових камер та інших. На ділі, список підтримуваних драйверами Palm OS карт розширення невеликий. Функціональність SDio вдалося перевірити за допомогою Pretec SD Presenter.

Буквально на днях palmOne оголосила початок попереднього замовлення на модуль WiFi з інтерфейсом SDio. Zire 72 входить в список КПК, сумісних з новим модулем. Буквально на днях palmOne оголосила початок попереднього замовлення на модуль WiFi з інтерфейсом SDio

Важливою відмінністю від попередника, Zire 71, є підтримка бездротового інтерфейсу bluetooth. У бюджетній серії Palm powered КПК таке зустрічається вперше. Та й в цілому наявність bluetooth нехарактерно для недорогих пристроїв (виняток - HP iPaq 1940).

Проблем при роботі з інтерфейсом не виникало. Майстер налаштування bluetooth зрозумілий навіть непідготовленій людині. Програмісти palmOne постаралися в області користувальницького інтерфейсу, але набір можливостей невеликий. Список мобільних телефонів, для яких у Zire 72 існує профіль, складається з декількох моделей. З продукції Ericsson / SonyEricsson в списку є тільки T68i. Це не завадило використовувати як T39m, так і T610 під виглядом T68i - всі функції працювали коректно.

Синхронізація (HotSync) з ПК зажадала мінімум налаштувань. Швидкість з'єднання низька в силу обмежень емуляції COM-порту через bluetooth (характерна особливість усіх Palm OS машинок).

Підключення до Інтернет можливо як через мобільний телефон, так і за допомогою бездротової точки доступу bluetooth.

У поточній реалізації підтримується версія специфікації bluetooth 1.2. Програмному забезпеченню поки бракує можливостей по налаштуванню безпеки (шифрування, аутентифікація), та й список відомих пристроїв розширити не завадить. Для Palm OS це одна з кращих реалізацій специфікації.

програмне забезпечення

КПК працює під управлінням Palm OS Версії 5.2.8. Набір додатків стандартний: Calendar, Contacts, Memos, Note Pad, Tasks, World Clock, Calculator, Expense, Security, Calculator, Communication Web Pro, Dialer, VersaMail, RealOne Player for Palm (MP3), Palm Reader, Voice Memo, Camera, Messages (SMS / MMS), Bluetooth manager. З диска також ставляться Adobe Acrobat Reader, Documents To Go 6.0 (Word, Excel) і пасьянс Handmark Solitaire. Більшість програм мають інтерфейс, незмінний з минулого століття, з тією лише різницею, що нові можливості акуратно інтегровані в старі програми. Наприклад, прямо з Contacts можна відправляти SMS вибраній людині.

Ще одне приємне нововведення - синхронізація з Microsoft Outlook без використання проміжних програм.

Висновок

За два тижні машинка підкорила серця всіх тих, до кого вона потрапляла. У тому числі і вашого покірного слугу. Такої кількості позитивних емоцій не викликав ще жоден КПК, який побував в тестовій лабораторії iXBT. Легкий, стильний, функціональний і зручний помічник в роботі і на відпочинку. Zire 72 прекрасно підійде як в ролі першого КПК, так і в якості заміни застарілих моделей з Palm OS. За суму менше 300 доларів покупець отримує технічно досконалий пристрій (яким, однак, не завадив би більш ємний акумулятор). У своєму ціновому діапазоні КПК не має конкурентів. Можна привітати palmOne c відмінно виконаною роботою: Zire 72 заслужено отримує нагороду «Відмінна поставка».

Преимущества

  • чудове співвідношення ціна / функціональність
  • екран з високою роздільною здатністю
  • чудовий набір комунікаційних засобів (SDio, bluetooth, IrDA)

Недоліки

  • малий час роботи від акумулятора



Дякуємо компанії « RRC »За наданий КПК.

Новости