Патентні війни. Як Nike, Adidas і Puma захищають свої кросівки - DTF MAGAZINE

  1. Як Puma бореться з підробками Creeper
  2. Чому adidas і Puma судяться за фірмову підошву
  3. Хто порушив права Nike на снікери Flyknit

Більшість кросівок захищено патентом на дизайн. І завдяки цьому лідери ринку отримують законну монополію на виріб цілком або його частину: від візерунка тканини до дизайну підошви. На прохання DTF Magazine патентний повірений компанії FashionLaw Андрій Бондаренко розповідає, як гіганти Nike, adidas і Puma патентують кросівки, і згадує найцікавіші розгляду через порушення патентів

Як Puma бореться з підробками Creeper

Фірмові кросівки Creeper з колекції Fenty x Puma (спільна колекція Puma і співачки Ріанни - прим. DTF Magazine) - це поєднання класичного стилю німецького бренду і творчого підходу американської поп-діви. За заявою Puma, на старті продажів фанати буквально обвалили онлайн-магазини офіційних ритейлерів, а перша партія взуття була розпродана в лічені хвилини. Цей успіх привернув увагу багатьох, в тому числі і не найчесніших підприємців.

Попереджаючи появу підробок, Puma оформила патент на фірмові кросівки, чим забезпечила собі законну монополію на виробництво Creeper. Стратегія досить проста. Патент захищає весь виріб цілком: верхню частину, що відрізняється певною формою (лінії, перфорація, отвори для шнурків - прим. DTF Magazine), і ребристу підошву, яка не має аналогів.

Більшість кросівок захищено патентом на дизайн

зображення з патенту Puma на модель кросівок Creeper

Не обійшлося і без невеликих хитрощів. Виробник навмисно зобразив запатентований зразок без фірмового логотипу, не залишаючи недобросовісним конкурентам шансу уникнути відповідальності за порушення патентних прав.

Незабаром на сайті американського ритейлера Forever 21 з'явилися підробки, лише небагато чим відрізняються від оригіналу. Копії оригінальних снікери були виготовлені з схожого матеріалу, мали ребристу підошву і характерну форму - все це охороняється патентом Puma. І хоча копії не були ідентичними, це стало приводом для судового розгляду, яке не обіцяє ритейлеру нічого хорошого. Багатомільйонних збитків, конфіскація одержаного прибутку, компенсація судових витрат і витрат на адвокатів - тільки частина з довгого списку позовних вимог Puma.

Багатомільйонних збитків, конфіскація одержаного прибутку, компенсація судових витрат і витрат на адвокатів - тільки частина з довгого списку позовних вимог Puma

Creeper з колекції Fenty x Puma (зліва) і кросівки Forever 21 (праворуч)

Чому adidas і Puma судяться за фірмову підошву

Все ж претензії є і до Puma - по частині фірмової підошви біговій взуття з їх колекції NRGY. Власне, це історія про колись сімейні розбіжності, які переросли в вічну боротьбу двох спортивних гігантів за ринок, а тепер носять більше спортивний характер і переходять у спадок.

У 2009 році Puma і BASF почали спільну розробку інноваційної підошви для бігових кросівок, захистивши свої напрацювання декількома патентами. Відмінність стратегії - часткове патентування вироби, а саме своєрідною підошви кросівок.

Відмінність стратегії - часткове патентування вироби, а саме своєрідною підошви кросівок

Однак через кілька років BASF припинили роботу з Puma і почали співпрацю з adidas. Предметом ексклюзивної угоди між компаніями залишається все та ж інноваційна пенополиуретановая підошва, але вже для бігових кросівок з колекції Boost. Напрацювання adidas також були запатентовані для захисту фірмової підошви.

Зачекавши, коли adidas запустить свою колекцію в продаж (у 2015 році adidas продали більш 10 млн пар кросівок з лінійки Boost - прим. DTF Magazine), Puma подає позов до суду і вимагає заборонити продаж снікери конкурента. Суть спору - порушення прав на фірмову підошву, яка охороняється патентом.

Однак суд встав на захист adidas, відмовивши Puma в задоволенні позовних вимог, оскільки підошви взуття від обох компаній схожі в силу використання одного і того ж пенополиуретанового складу, а технологія виробництва не передбачає інших варіантів.

Трохи пізніше adidas, прийнявши цей виклик, подали зустрічний позов проти Puma, заявивши про порушення їхніх прав на ... фірмову підошву і зажадавши заборонити продаж кросівок Puma з колекції NRGY. Тепер же суд був на боці Puma. У 2016 році він відмовив adidas в задоволенні їх позовних вимог, обґрунтувавши своє рішення все тим же: схожість дизайну підошви обумовлено тим, що обидві компанії використовували однаковий пенополіуретановий склад.

Незважаючи на це, компанії відмовилися здаватися без бою і мають намір судитися за фірмову підошву у вищих інстанціях. Загалом, можна вічно дивитися на три речі: на нову колекцію adidas, на нову колекцію Puma і на те, як компанії обмінюються позовами з патентних суперечок.

Хто порушив права Nike на снікери Flyknit

Не менш цікава стратегія патентування у американського гіганта Nike щодо снікери Flyknit з текстильним дизайном. Nike, захищаючи свої нові (на той час) кросівки, запатентувала їх верхню частину. При цьому компанія отримала кілька патентів - вони охороняють як весь візерунок моделі, так і його окремі елементи.

Для порушення патентних прав виявилося досить зобразити візерунок у вигляді хвилеподібної лінії, в чому Nike звинуватив Проте великого американського виробника взуття - Skechers.

Skechers ж, не визнаючи провини, спробувала опротестувати патенти Nike, заявивши про відсутність оригінальності і новизни, оскільки подібний дизайн використовувався компанією Missoni ще з 1950-х років. «Компанія Missoni - основоположник стилю і своєрідного дизайну, де текстильна нитка, будучи вплетеною в тканину, забарвлюється в різні кольори, завдяки чому такі кросівки і стали відомі в усьому світі. Стиль Missoni надихнув інші компанії, в тому числі Nike », - стверджували в Skechers.

Перша спроба Skechers оскаржити патенти Nike виявилася безрезультатною. Тоді компанія спробувала зробити це, заявивши про недостатні підстави для видачі патентів, оскільки дизайн оригінальних кросівок був обумовлений їх функціональним призначенням. Гарна спроба, Skechers, але немає.

До слова, окремими патентами Nike захищений і функціонал оригінальних Flyknit. Зокрема, патенти охороняють взаємодія хвилеподібною лінії зі шнурками, які фіксують стопу всередині кросівки. Однак це жодним чином не впливає на дизайн як самостійний об'єкт патентування.

Не добившись позитивного результату, Skechers взялася за дизайнерів Nike, але теж марно. З тих пір в середовищі американських взуттєвих дизайнерів ходить легенда про привид Skechers, блукаючого в пошуках підстав для опротестування патентів Nike.

Підписуйтесь на DTF Magazine в Facebook , Twitter і Telegram
Також підписуйтесь на нашу щотижневу розсилку внизу сторінки

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Новости