Павло Дуров: 18 найцікавіших фактів про творця ВКонтакте і Telegram

Згідно з останніми підрахунками видання Forbes, статок засновника соціальної мережі ВКонтакте і месенджера Telegram Павла Дурова досягло 1,7 мільярда доларів. Оцінивши нехай до успіху одного з найвідоміших і найепатажніших сучасних бізнесменів, Proman Ukraine зібрав цікаві факти про 33-річному «російському Марка Цукерберга».

гени

Народився мільярдер 10 жовтня 1984 року в родині пітерських інтелігентів. Його батько - Валерій Семенович - доктор філологічних наук, голова кафедри класичної філології філологічного факультету СПбДУ, фахівець з давньоримської словесності. Саме відрядженні батька в Італію Павло зобов'язаний тому, що кілька років провчився в початковій школі Туріну.

Читайте по темі:
Чому Ілон Маск змінить світ: 24 вражаючих факту з біографії живої легенди

ОСВІТА

Павло в 2001-му році закінчив зі срібною медаллю Санкт-Петербурзьку академічну гімназію, а через п'ять років з червоним дипломом - філологічний факультет СПбДУ за фахом «англійська філологія та переклад» з червоним дипломом. Дуров тричі ставав лауреатом Потанінской стипендії, перемагав на олімпіадах з інформатики, лінгвістики та дизайну.

СІМ'Я

СІМ'Я

Брат Павла Дурова - Микола - один з кращих математиків і програмістів в світі, також один з творців ВКонтакте і Telegram. Микола Дуров в складі збірної Росії тричі вигравав міжнародні олімпіади з математики, брав медалі на Олімпіадах з інформатики, стає чемпіоном міжнародної олімпіади з програмування. А в 2007 році отримав ступінь PhD в Бонні.

Але, як переважно всі геніальні люди, Микола Дуров, за свідченням обізнаних його людей, залишається великою дитиною, побутовими питаннями якого керують інші люди. Як кажуть, мати братів Дурових управляла грошима сина, інвестуючи в квартири і будівництво заміського будинку, контролювала ремонт і навіть брала участь у «ВКонтакте», відстежуючи графіки відвідуваності огляду сайту.

Читайте по темі:
Найпопулярніший блогер Росії - українець. Як живе Юрій Дудь

«ВКОНТАКТЕ»

Найбільша соціальна мережа в Європі, один з семи найпопулярніших сайтів у світі офіційно була запущена 10 жовтня 2006 року. Примітно, що Дуров спочатку створював форум для студентів та навіть парирував назвати його «студент.ру», але передумав, так як, за його словами, «рано чи пізно ми всі стаємо випускниками». У підсумку, за станом на літо минулого року середньодобова аудиторія сайту становить понад 80 мільйонів відвідувачів, а всього в мережі зареєстровано більше 460 мільйонів користувачів.

РОЗВИТОК

У першій «серйозної» серверній кімнаті «ВКонтакте», що розташовувалася в старому промисловому будівлі на території Балтійського заводу, було близько 300 серверів. До 2013 року у мережі в п'яти центрах обробки даних було близько 35 000 серверів, причому для їх обслуговування було потрібно всього сім системних адміністраторів.

КНИГА

У 2012-му році вийшла в світ книга Миколи Кононова «Код Дурова». Там зібрані як загальновідомі факти, так і інтерв'ю з співробітниками та друзями Дурова. Права на екранізацію книги куплені студією AR Films, яка пообіцяла випустити фільм в 2017 році, але поки в прокаті картина не з'явилася, як немає ніяких повідомлень про її стан.

ПРОДАЖ

Відповідно до опублікованого в ЗМІ звіту, в 2007м році у ТОВ «В Контакте», яка була зареєстрована в січні було чотири засновника В'ячеслав Мірілашвілі (60%), Михайло Мірілашвілі (10%), Павло Дуров (20%) і Лев Левієв (10% ).

У 2014-му після серії конфліктів з силовиками (будинку у Павла пройшов обшук, його звинувачували в наїзді на поліцейського), Д рівнів продав свою частку в компанії гендиректору «Мегафона» Івану Таврін, частку пізніше викупила Mail.ru Group. Раніше інвестфонд United Capital Partners закрив операцію з купівлі 48% акцій соцмережі у її співзасновників В'ячеслава Мірілашвілі і Льва Левієва. У вересні 2014 року Mail.ru Group стала єдиним власником «ВКонтакте».

«Я продав свою частку« ВКонтакте », так як її наявність могло перешкодити мені приймати правильні рішення. Але я ні про що не шкодую - захист особистих даних людей варто цього і набагато більшого. З грудня 2013 року біля мене немає власності, але у мене залишилося щось важливіше - чиста совість і ідеали, які я готовий захищати », - говорив сам Павло.

КОНФЛІКТИ

Дуров вперше відкрито виступив проти системи ще в 2011-му році. За його словами, ФСБ вимагала від адміністрації «ВКонтакте» блокувати створювані в соцмережі опозиційні групи. Через кілька років спецслужби вимагали від керівництва мережі передати особисту інформацію організаторів груп «євромайдан», на що Дуров відповів відмовою.

ВІД'ЇЗД З РОСІЇ

ВІД'ЇЗД З РОСІЇ

У початку 2014 року Павло покинув Росію. Була інформація що Дуров придбав громадянство острівної держави в Карибському басейні Сент-Кітс і Невіс, вклавшись в цукрові плантації за програмою «Громадянство в обмін на інвестиції». Паспорт Сент-Кітс і Невіс дає можливість безвізового в'їзду в країни Шенгену, Великобританію, Канаду, Нову Зеландію, Швейцарію, ПАР, Південну Корею і Японію.

БЕЗПЕКА

Протягом багатьох років Дуров постійно переміщувався по світу, змінюючи місце проживання кожні кілька місяців. Цілком ймовірно, це пристрасть до нового, а, можливо, побоювання за своє життя, враховуючи переслідування, яким Павло піддавався в Росії перед своїм від'їздом з країни - за фактом наїзду на поліцейського, в якому його звинуватили в 2013-му році, на Дурова було заведено кримінальну справу і, подейкують, поліція всерйоз розглядала можливість арешту підприємця. За останніми даними, зараз місце дислокації Дурова і Telegram - Дубай.

TELEGRAM

Саме після візиту «людей в камуфляжі» до нього додому з обшуком - в 2011-му році - Дуров вирішив зайнятися створенням принципового нового месенджера, який був би недоступний спецслужбам. Судячи з повідомлень ЗМІ, брати Дурови вже після перших сутичок з авторитарною системою Росії почали реалізації резервного плану, таємно заснувавши компанію в Баффало і перевізши в США деяких відданих і ключових співробітників ВКонтакте. «Резервним» планом і був Telegram, який став в деякому сенсі, відповіддю на вторгнення Кремля в «ВКонтакте».

ВИТРАТИ

За даними ЗМІ, Дуров щомісяця витрачає близько мільйона доларів своїх особистих коштів на підтримку роботи Telegram. Поки що месенджер не приносить доходу, однак Павло і його команда активно працюють над монетизацією, готуючи до запуску черговий цікавий проект.

РИЗИК

Коли Telegram вирішила перенести сервери з Лондона в інший центр обробки даних, більш надійний і дешевий, що знаходиться в одній з європейських столиць, місцеві перевізники заламали занадто високу ціну. В результаті було прийнято рішення перевести сервери самостійно, на двох орендованих вантажівках. Причому, за неофіційною інформацією, близько 100 серверів компанії були недокументовані. Але історія завершилася успішно. Зараз кількість користувачів месенджера перевалило за 100 мільйонів чоловік.

криптовалюта

Команд Дурова зараз активно працює над розвитком власної блокчейн-платформи Telegram Open Network (TON) c власної криптовалюта і месенджера Telegram. Для цього Дуров має намір провести наймасштабніше ICO (продаж токенов, якийсь цифровий аналог продажу цінних паперів на біржі) в історії. Дуров вже відзвітував про притягнення 850 мільйонів доларів від 81 інвестора, але, за даними ЗМІ, кінцева сума складе від 2 до 3,5 млрд. До збільшення цієї суми Павла прискорив інтерес інвесторів до його нового проекту. Токени - «цифрові акції», хоча вони не мають статусу цінного паперу, по суті, інвестори чекають від них того ж: сподіваються, що бізнес буде розвиватися, токени виростуть в ціні, і в підсумку їх можна буде продати дорожче. Що стосується нової криптовалюта, то, за задумом команди Дурова, месенджер Telegram. повинен стати точкою входу в «нову економіку, наповнену товарами і послугами, оплатити які можна за допомогою криптовалюта». Її здобиччю будуть займатися користувачі - в white paper вони названі «новими Майнер». Щомісяця вони будуть змінюватися. Одним з перших проектів для застосування Gram стане створювана зараз рекламна біржа Telegram. Крім того, автори каналів зможуть заробляти на платній підписці і приймати пожертвування. Також месенджер запустить децентралізований каталог додатків - своєрідний аналог App Store і Google Play. Будуть і інші проекти.

БЛАГОДІЙНІСТЬ

«ВКонтакте» активно співпрацював з різними благодійними організаціями, сам Дуров спільно з російським бізнесменом Юрієм Мільнера запустили проект StartFellows для фінансування інтернет-стартапів, обіцяючи виділяти на розвиток кожної цікавої ідеї по 25 тисяч доларів. У 2012 Дуров потрапив в ЗМІ, пожертвувавши інтернет-енциклопедії Wikipedia мільйон доларів.

СТИЛЬ

СТИЛЬ

Подібно Стівену Джобсу, у Дурова є власний впізнаваний стиль одягу - він носить речі лише чорного кольору.

ЕПАТАЖ

Дуров любить епатувати публіку. Одна з найбільш пам'ятних Павла - запуск з вікна одного з офісів ВКонтакте запуск паперових літачків з п'ятитисячний купюр. На вулиці почався переполох - всі кинулися за легкими грошима, а Павло просто спостерігав за дійством. На своє 29-річчя Павло потроїв велику вечірку, на яку запросив красунь з різних модельних агентств Санкт-Петербурга. З нагоди реєстрації 100-мілліонового користувача в «ВКонтакте» Дуров організував масштабне свято в Барселоні.

ЗСЖ

Павло Дуров - вегетаріанець. У минулому році, в свій День народження він назвав сім речей, від яких радить відмовитися всім, хто займається творенням. У список увійшли: алкоголь, м'ясо тварин, таблетки і будь-які продукти фармацевтики, нікотин та інші наркотичні речовини, кава, чорний і зелений чай, енергетики, фастфуд, цукор, газовані напої, телебачення та його аналоги.

«Коли-небудь я детально опишу причини відмови від кожного з цих пунктів. Якщо коротко: все вони викликають звикання і впливають на свідомість. Деякі молоді люди відчувають необхідність вести здоровий спосіб життя, але ламаються під тиском соціуму. Їм кажуть: «Так прийнято», «Інакше не можна», «Це неповага». Я пишу це, щоб показати: «так» можна. Якщо ви відчуваєте, що цей шлях - правильний, ігноруйте ваше оточення. Суспільство, традиції якого побудовані на самоотруєння, не має майбутнього. Ми цілком можемо будувати наше життя і наш світ на інших цінностях - цінностях творення, саморозвитку і трудолюбцу », - написав Дуров.

ОСОБИСТЕ ЖИТТЯ

Свою приватне життя Павло ретельно приховує. Преса приписує йому роман з російською моделлю Оленою Шишковою (Дуров нібито був присутній на вечірці з разі її Дня народження). Bloomberg запевняє, що Павло знаходиться в активному пошуку і навіть користується сайтом знайомств Tinder.

Не так давно, ЗМІ назвали ім'я коханої відомого російського програміста, творця «ВКонтакте» і Telegram Павла Дурова. Новою пасією завидного нареченого виявилася модель, активний блогер і мандрівниця Маша Троцько. Довгонога білявка живе в Санкт-Петербурзі і має понад 700 тисяч передплатників в Instagram.

Читайте по темі:
Нова дівчина Павла Дурова підкорює соцмережі довгими ногами: фото

У мережі «гуляє» інформація про шлюб Павла з Дариною Бондаренко, з якою він познайомився ще під час навчання, і нібито навіть є документи, що підтверджують наявність у нього двох дітей.

У мережі «гуляє» інформація про шлюб Павла з Дариною Бондаренко, з якою він познайомився ще під час навчання, і нібито навіть є документи, що підтверджують наявність у нього двох дітей

Сам же Дуров каже, що не закохується: «Нікотин і алкоголь - одні з найбільш небезпечних наркотиків. Я заборонив рекламу сигарет і алкоголю у «ВКонтакте». Любов - теж наркотик. Тому я не закохуюся ».

Новости