ПБО перетворилися в ФСБУ

  1. Нововведення Федерального закону № 402-ФЗ.
  2. Нова програма розробки ФСБУ.

19 липня 2017 року набрав чинності Федеральний закон від 18.07.2017 № 160-ФЗ «Про внесення змін до Федерального закону« Про бухгалтерський облік »(далі - Федеральний закон № 160-ФЗ).

10 липня 2017 року почав діяти Наказ Мінфіну Росії від 07.06.2017 № 85н «Про затвердження програми розробки федеральних стандартів бухгалтерського обліку на 2017 - 2019 роки. і про визнання таким, що втратив чинність, Наказу Міністерства фінансів Російської Федерації від 23 травня 2016 р № 70н «Про затвердження програми розробки федеральних стандартів бухгалтерського обліку на 2016 - 2018 рр.».

Про ці нововведення в області бухгалтерського обліку ми розповімо в нашому матеріалі.

Нововведення Федерального закону № 402-ФЗ.

У Федеральний закон № 402-ФЗ внесені наступні зміни:

  • до документів в галузі регулювання бухгалтерського обліку будуть ставитися в тому числі нормативні акти ЦБ РФ (пп. 2.1 п. 1 ст. 21);
  • ФСБУ незалежно від виду економічної діяльності встановлюють план рахунків бухгалтерського обліку та порядок його застосування, за винятком планів рахунків бухгалтерського обліку для кредитних організацій і некредитних фінансових організацій і порядок їх застосування (пп. 3 п. 5 ст. 21);
  • тепер плани рахунків бухгалтерського обліку для кредитних організацій і некредитних фінансових організацій і порядок їх застосування, порядок відображення на рахунках бухгалтерського обліку окремих об'єктів бухгалтерського обліку та угруповання рахунків бухгалтерського обліку відповідно до показників бухгалтерської (фінансової) звітності кредитних організацій і некредитних фінансових організацій, форми розкриття інформації в бухгалтерській (фінансової) звітності кредитних організацій і некредитних фінансових організацій встановлюються але рматівнимі актами ЦБ РФ (п. 6 ст. 21);
  • відповідні зміни про повноваження ЦБ РФ нормативних актах внесені в п. 15 ст. 21 і пп. 1 п. 2 ст. 23, а також зазначено, що нормативні акти ЦБ РФ можуть вступати в протиріччя з федеральними стандартами (п. 1.1 ст. 30).

Наведені нововведення не зачіпають інтереси комерційних організацій, що не відносяться до кредитних і некредитні фінансовим організаціям. Але наступна зміна, внесена до Федерального закону № 402-ФЗ, буде, безумовно, важливим для зазначених організацій: ст. 30 доповнено п. 1.1. Тепер положення з бухгалтерського обліку (ПБО), затверджені Мінфіном в період з 1 жовтня 1998 року по дня вступу в силу Федерального закону № 402-ФЗ посилання - 1 січня 2013 року, визнаються федеральними стандартами. А якщо врахувати, що після 1 січня 2013 року нові ПБО не приймалися, всі діючі ПБО одномоментно стали федеральними стандартами. Виникає питання: так чи будуть розроблятися і прийматися дійсно нові ФСБУ? Про це далі.

Нова програма розробки ФСБУ.

Практично одночасно з Федеральним законом № 160-ФЗ набув чинності Наказ Мінфіну Росії № 85н, який вносить два принципові нововведення: Практично одночасно з Федеральним законом № 160-ФЗ набув чинності Наказ Мінфіну Росії № 85н, який вносить два принципові нововведення:

  • затверджує нову програму розробки федеральних стандартів бухгалтерського обліку (ФСБУ) на 2017 - 2019 роки;
  • визнає таким, що втратив чинність, наказ Мінфіну Росії від 23.05.2016 № 70н «Про затвердження програми розробки федеральних стандартів бухгалтерського обліку на 2016 - 2018 рр.».

Зазначені повноваження надані Мінфіну ст. 23 і 26 Федерального закону № 402-ФЗ.

Перш ніж говорити про зміни в програмі розробки ФСБУ, розберемося в їх статусі.


Стандарт бухгалтерського обліку - це документ, що встановлює мінімально необхідні вимоги до бухгалтерського обліку, а також допустимі способи ведення бухгалтерського учета.Понятіе «федеральний стандарт бухгалтерського обліку» внесено Федеральним законом № 402-ФЗ.

На підставі законодавства РФ про бухгалтерський облік, федеральних і галузевих стандартах економічний суб'єкт самостійно формує свою облікову політику, в тому числі:

  • вибирає щодо конкретного об'єкта бухгалтерського обліку спосіб ведення бухгалтерського обліку із способів, що допускаються федеральними стандартами;
  • розробляє самостійно спосіб ведення бухгалтерського обліку в разі, якщо стосовно конкретного об'єкта бухгалтерського обліку федеральними стандартами він не встановлений;
  • при зміні вимог, встановлених законодавством РФ про бухгалтерський облік, федеральними та галузевими стандартами, може внести зміни в облікову політику.

ФСБУ встановлюється порядок проведення обов'язкової інвентаризації, а також визначається склад проміжної бухгалтерської (фінансової) звітності.

ФСБУ є найважливішими документами в галузі регулювання бухгалтерського обліку, які є обов'язковими до застосування.

Федеральні стандарти незалежно від виду економічної діяльності встановлюють ...

... визначення і ознаки об'єктів бухгалтерського обліку, порядок їх класифікації, умови прийняття і списання їх у бухгалтерському обліку

... допустимі способи грошового виміру об'єктів бухгалтерського обліку

→ ... порядок перерахунку вартості об'єктів бухгалтерського обліку, вираженої в іноземній валюті, у валюту РФ для цілей бухгалтерського обліку → ... вимоги до облікову політику, в тому числі до визначення умов її зміни, інвентаризації активів і зобов'язань, документів бухгалтерського обліку та документообігу в бухгалтерському обліку → ... план рахунків бухгалтерського обліку та порядок його застосування → ... склад, зміст і порядок формування інформації, що розкривається в бухгалтерській (фінансової) звітності, в тому числі зразки фор м бухгалтерської (фінансової) звітності → ... умови, при яких бухгалтерська (фінансова) звітність дає достовірне уявлення про фінансовий стан економічного суб'єкта на звітну дату, фінансовий результат його діяльності та рух грошових коштів за звітний період → ... склад останньої і першої бухгалтерської (фінансової) звітності при реорганізації юридичної особи, порядок її складання і грошового виміру об'єктів в ній → ... склад останньої бухгалтерської (фінансової) звітності при ліквідації юриди чеського особи, порядок її складання і грошового виміру об'єктів в ній → ... спрощені способи ведення бухгалтерського обліку, включаючи спрощену бухгалтерську (фінансову) звітність, для економічних суб'єктів, що мають право застосовувати такі способи

Прочитавши все це, бухгалтер може задатися питанням: де ж ці ФСБУ, які відповідають потребам користувачів бухгалтерської (фінансової) звітності, а також рівню розвитку науки і практики бухгалтерського обліку, розроблені на підставі МСФЗ і забезпечують умови для їх однакового застосування? Поки тільки в планах Мінфіну та інших відповідальних за це осіб.

Саме Мінфін уповноважений затверджувати програму розробки федеральних стандартів. При цьому програма розробки федеральних стандартів повинна щорічно уточнюватися з метою забезпечення відповідності федеральних стандартів потребам користувачів бухгалтерської (фінансової) звітності міжнародним стандартам, рівню розвитку науки і практики бухгалтерського обліку (п. 4 ст. 26 Федерального закону № 402-ФЗ). По всій видимості, цим і керувалися фінансисти, затвердивши нову програму. Тільки одна нестиковка: ще жодного ФСБУ не прийнято. Хоча окремі підсумки роботи в даному напрямку вже можна підвести.

Протягом 2016 року відповідно до раніше затвердженої програми повинні були бути розроблені і подані на громадське обговорення п'ять федеральних стандартів бухгалтерського обліку: «Запаси», «Основні засоби», «Документи і документообіг в бухгалтерському обліку», «Бухгалтерська звітність», «Нематеріальні активи » Протягом 2016 року відповідно до раніше затвердженої програми повинні були бути розроблені і подані на громадське обговорення п'ять федеральних стандартів бухгалтерського обліку: «Запаси», «Основні засоби», «Документи і документообіг в бухгалтерському обліку», «Бухгалтерська звітність», «Нематеріальні активи ». У 2016 році також було намічено підготувати проект поправок в ПБО 1/2008 «Облікова політика організації» і зміни в нормативні правові акти з бухгалтерського обліку в частині введення спрощених способів ведення бухгалтерського обліку для окремих категорій економічних суб'єктів.

Що ж фактично внесено до Ради зі стандартів бухгалтерського обліку [1] , Який почав свою роботу в 2016 році, для проведення експертизи проектів зазначених документів?


проект ФСБУ «Основні засоби»; Відповідно до Звіту про діяльність Ради зі стандартів бухгалтерського обліку за 2016 рік [2] була проведена експертиза наступних проектів федеральних і галузевих стандартів та інших документів в області бухгалтерського обліку для комерційних організацій:

  • проект змін до положення з бухгалтерського обліку в частині спрощених способів ведення бухгалтерського обліку для окремих категорій економічних суб'єктів.

Останній проект знайшов силу документа в 2016 році: Наказом Мінфіну Росії від 16.05.2016 № 64н «Про внесення змін до нормативно-правові акти з бухгалтерського обліку» були внесені зміни в ряд ПБО, що стосуються застосування спрощених способів ведення бухгалтерського обліку.

На даний момент завершено термін публічного обговорення наступних проектів:

  • ФСБУ «Запаси»;
  • ФСБУ «Основні засоби»;
  • ФСБУ «Нематеріальні активи»;
  • змін в ПБО 1/2008 «Облікова політика організації»;
  • змін в ПБО 3/2006 «Облік активів і зобов'язань, вартість яких виражена в іноземній валюті».

Відзначимо, що на сайті Мінфіну представлений проект ФСБУ «Облік оренди» (опублікований 29 червня 2017 року).

Як же скоригована робота по розробці ФСБУ на 2017 - 2019 роки в порівнянні з попередньою програмою?

По-перше, кількість планованих до розробки ФСБУ не змінилося - їх залишилося також 14. Але при цьому з'явилися нові проекти ФСБУ, які плануються до прийняття:

  • «Незавершені капітальні вкладення»;
  • «Дебіторська та кредиторська заборгованості (включаючи боргові витрати» (мається на увазі згодом інкорпорувати в ФСБУ «Фінансові інструменти»);
  • «Фінансові інструменти»;
  • "Видобуток корисних копалин".

Як уже сказано, кількість проектів не змінилося, відповідно, це ж кількість проектів прибрали з первісної програми, а саме:

  • «Фінансові активи і зобов'язання»;
  • «Реорганізація юридичних осіб»;
  • «Винагорода працівникам»;
  • «План рахунків бухгалтерського обліку».

По-друге, оновлений і порядок внесення змін до чинних ПБО. Як і раніше, планується внести зміни до таких ПБО:

  • ПБО 3/2006 «Облік активів і зобов'язань, вартість яких виражена в іноземній валюті»;
  • ПБО 18/02 «Облік розрахунків з податку на прибуток організацій»;
  • ПБО 13/2000 «Облік державної допомоги»;
  • ПБО 16/02 «Інформація по діяльності».

З програми прибрали оновлення ПБО 1/2008 «Облікова політика організації».

По-третє, скориговані як терміни подання проектів ФСБУ в Рада зі стандартів бухгалтерського обліку, так і передбачувані дати вступу стандарту для обов'язкового застосування. Всі терміни орієнтовно зрушені на рік вперед, тобто якщо в 2016 році планувалося перші ФСБУ запустити вже в 2018 році, то тепер вже називаються дати від 2019 року і до 2021 року включно.

Відзначимо також, що змінився і склад відповідальних виконавців. Крім Мінфіну Росії, як і раніше, в розробці проектів стандартів братимуть участь Фонд «НРБУ« БМЦ » [3] і НП «ІПБ Росії» [4] . Замість СРО НП МоАП [5] тепер до розробки ФСБУ підключиться СРО РСА [6] , А також Фонд «НСФО» [7] .

У 2017 році бухгалтерам потрібно ознайомитися з проектами і готуватися до вступу з 2019 року наступних ФСБУ: «Запаси» та «Нематеріальні активи», а з 2020 року - «Основні засоби». Ймовірність прийняття зазначених стандартів найбільш велика.

* * *

Тепер положення з бухгалтерського обліку (ПБО), затверджені Мінфіном в період з 1 жовтня 1998 року по дня вступу в силу Федерального закону № 402-ФЗ посилання - 1 січня 2013 року, визнаються федеральними стандартами. Відповідні зміни внесені до Федерального закону № 402-ФЗ.

Скоригована програма розробки ФСБУ: зміни торкнулися не тільки складу нових стандартів, які планується розробити і прийняти, але і термінів їх вступу в силу для обов'язкового застосування, які в середньому зрушені на рік. Таким чином, у бухгалтерів ще є час для вивчення нових проектів.


[1] Створено відповідно до Наказу Мінфіну Росії від 14.11.2012 № 145н «Про раду з стандартам бухгалтерського обліку».

[2] Представлений на сайті Мінфіну.

[3] Фонд розвитку бухгалтерського обліку «Національний недержавний регулятор бухгалтерського обліку« Бухгалтерський методологічний центр ».

[4] Некомерційне партнерство «Інститут професійних бухгалтерів і аудиторів Росії».

[5] Саморегулівна організація аудиторів некомерційне партнерство «Московська аудиторська палата».

[6] Саморегулівна організація аудиторів «Російський Союз аудиторів» (Асоціація).

[7] Фонд «Національна організація зі стандартів фінансового обліку та звітності».

Н. А. Петрова, експерт журналу

«Спрощена система оподаткування: бухгалтерський облік та оподаткування» № 8, серпень, 2017 рік.

Виникає питання: так чи будуть розроблятися і прийматися дійсно нові ФСБУ?
Як же скоригована робота по розробці ФСБУ на 2017 - 2019 роки в порівнянні з попередньою програмою?

Новости