ПДВ при імпорті

ПДВ при імпорті Гусарова Юлія Операції з імпорту товарів (у т. Ч. З країн - учасниць митного союзу) визнаються об'єктом оподаткування ПДВ. При імпорті товарів з країн, що не входять до митного союзу, податок сплачується на митниці в складі митних платежів. ПДВ при імпорті Гусарова Юлія Операції з імпорту товарів (у т

При ввезенні товарів на територію Російської Федерації потрібно платити податок на додану вартість за деякими винятками, які передбачені статтею 150 НК РФ.
Імпортери повинні порахувати і перерахувати ПДВ з вартості товарів, що ввозяться. Причому робити це повинні навіть ті організації та підприємці, які застосовують спеціальні режими оподаткування або звільнені від сплати ПДВ.
Під імпортерами розуміються організації та індивідуальні підприємці, які ввозять товари на територію РФ, або від імені яких декларуються товари, або інші особи, які декларують ввезення товарів (наприклад, перевізники).
Ставка податку залежить від виду товарів, що ввозяться і становить 10% або 18%.
Порядок сплати і звітності відрізняється в залежності від того, чи входить країна, звідки ввозиться товар, в ЄАЕС.
ПДВ при імпорті товарів з країн, що входять в ЄАЕС
Згідно з угодою про Євразійський економічний союз, підписаному в Астані 29 травня 2014 року, податковою базою буде вартість товарів, що ввозяться на дату прийняття їх на облік або настання терміну платежу за договором лізингу. Якщо ввозяться підакцизні товари, то до вартості потрібно додати суму акцизу.
Податкову базу множать на ставку податку і отримують ПДВ до сплати.
Перерахувати його потрібно протягом 20 днів після закінчення місяця ввезення товару. Наприклад, якщо товар ввезли в серпні 2018 року, то перерахувати ввізного ПДВ потрібно до 20 вересня 2018 року.
В цей же термін потрібно здати податкову декларацію з ПДВ. Для цього використовують форму звіту, затверджену Наказом ФНС Росії № СА-7-3 / 765 від 27 вересня 2017р. Декларацію здають всі імпортери, включаючи тих, хто застосовує спеціальні режими оподаткування. Разом з декларацією імпортер здає пакет документів, що підтверджують імпорт.
При імпорті товарів з країн ЄАЕС не діє вимога здавати декларацію ПДВ виключно в електронному вигляді. Імпортери можуть здати звіти на паперових носіях, за винятком таких випадків:
• середньооблікова чисельність за минулий рік склала більше 100 чоловік;
• організація відноситься до категорії великих платників податків.
Місце перерахування податку і здачі звітності - інспекція ФНС за місцем обліку організації-імпортера.
ПДВ при імпорті товарів з країн, що не входять в ЄАЕС
Згідно зі статтею 160 Податкового Кодексу податкова база буде складатися з митної вартості придбаних товарів, мита і акцизів (якщо вони є).
Одержувачем податку в цьому випадку буде не податкова інспекція, а митниця. ПДВ сплачується у складі митних платежів.
Декларацію з податку на додану вартість в цьому випадку здають звичайну, яку заповнюють і при операціях на внутрішньому ринку. Терміни ті ж, що для звичайної декларації - до 25 числа після закінчення звітного кварталу.
Організації та підприємці, які в загальному випадку не є платниками ПДВ, при імпорті товарів з країн, що не входять в Митний союз, декларацію з ПДВ здавати не повинні. Це, зокрема, ті організації, які застосовують спеціальні режими оподаткування.
Відрахування ПДВ при імпорті
Прийняти до відрахування імпортний ПДВ можна за наявності підтвердних документів і після того, як ввезені товари будуть прийняті на облік, а податок сплачений до бюджету. Реквізити підтверджуючих документів повинні бути зареєстровані в книзі покупок.
Якщо імпортер застосовує спеціальний режим оподаткування або звільнений від обов'язків платника податків, він сплачений ПДВ до відрахування прийняти не може.
Також не можна приймати до відрахування імпортний ПДВ, якщо ввезені товари будуть використовуватися в операціях, які не обкладаються податком на додану вартість.
У цих випадках імпортний ПДВ включають у вартість товарів і послуг.
При обчисленні та відшкодування імпортного ПДВ потрібно враховувати безліч нюансів. Стати користувачем інтернет-бухгалтерії "Моє діло" - і ви зможете отримувати безкоштовні консультації експертів в області бухгалтерського обліку та оподаткування.

Новости