Pedigree і Whiskas потрапили під заборону

Через 2-3 місяці може настати дефіцит кормів для домашніх тварин американського виробництва. Зниження обсягів поставок спостерігається вже зараз: багато імпортерів не змогли отримати дозвіл Россільгоспнагляду на ввезення продукції за новими правилами Через 2-3 місяці може настати дефіцит кормів для домашніх тварин американського виробництва

Голодні собаки. Фото: dean wissing / flickr.com

Через 2-3 місяці може настати дефіцит кормів для домашніх тварин американського виробництва. Зниження обсягів поставок спостерігається вже зараз: багато імпортерів не змогли отримати дозвіл Россільгоспнагляду на ввезення продукції за новими правилами.

«До нас звертаються імпортери кормів для непродуктивних тварин - це офіційне назва не-сільськогосподарських тварин: кішок, собак - з проханням розібратися в ситуації на зооринку, - розповідає BFM.ru генеральний директор Спілки підприємств зообізнеса Тетяна Колчанова. - Раніше для отримання дозволу потрібен був певний набір документів, в тому числі сертифікат країни-виробника, довідки. Тепер Россільгоспнагляд почав давати відмови в зв'язку з тим, що підприємство-виробник повинно бути включено до спеціального реєстру відомства - за аналогією з продуктами харчування для людей. Про це реєстрі стало відомо лише в кінці грудня 2008 року, коли підприємці зіткнулися з відмовами. Зараз вони зазнають величезних збитків ».

За кількістю домашніх тварин на душу населення Росія займає друге місце в світі після США. Майже кожна друга російська сім'я (47-48%) тримає домашню живність. Популярність кішок - поза конкуренцією. Їх, за різними оцінками, від 25 до 30 мільйонів. Собак - 15-20 мільйонів. І з кожним роком росіяни готові все більше грошей витрачати на своїх улюбленців.

Ринок кормів для домашніх тварин в Росії почав формуватися майже 20 років тому. Його щорічний приріст становить 20-25%, тобто кожні 4-5 років ринок кормів подвоюється. У структурі витрат росіян на корми майже 4/5 припадає на котячі «сухарики» і консерви.

Російський ринок кормів для домашніх тварин оцінюється в 1 млрд доларів. Понад 70% займає імпорт. Найбільшими постачальниками є підрозділи багатонаціональних корпорацій - Nestle (торгові марки Alpo, Fancy Feast, Friskies, Mighty Dog, а також продукція Ralston Purina - Dog Chow, Pro Plan, Purina One), Heinz (9 lives, Amore, Gravy Train, Kibbles-n -Bits, Nature, s Recipe), Colgate-Palmolive (Hill, s Science Diet Pet Food), Mars (Kal Kan, Mealtime, Pedigree, Sheba, Waltham, s) і Nutro.

У п'ятірку найбільших країн-імпортерів входять Німеччина, Великобританія, Франція, Китай, США. Як відзначають в Союзі підприємств зообізнеса, зіткнувшись з новими вимогами російської сторони, американці порахували реєстр надмірним заходом. «Америка поки відмовляється формувати будь-які списки, вважаючи, що це безглуздо - адже мова йде не про кустарному, а про фабричному виробництві кормів, де все і так під жорстоким контролем», - каже Тетяна Колчанова.

У Россільгоспнагляді BFM.ru підтвердили, що з США дійсно досі проблема не вирішена. «Від європейських ветслужб ми отримали необхідні списки. З США, звідки багато кормів поставляється на російський ринок, є проблема. Вони поки не дали списки без пояснення причин, - говорить BFM.ru прес-секретар Россільгоспнагляду Олексій Алексєєнко. - У них складна і багаторівнева система ветеринарного контролю, в якій є свої дірки. Можливо, з цим пов'язано. Хоча американська сторона зацікавлена ​​у вирішенні проблеми - постачання в Росію у них значні ».

Россільгоспнагляд оформив 32 відмови у видачі дозволу на ввезення кормів для домашніх тварин, 19 з них обумовлено відсутністю списків підприємств-виробників в США, Австралії, Нової Зеландії. Списки представили Держветслужби країн-членів ЄС, Канади, Таїланду, Бразилії.

«Ми контролюємо імпортерів всій піднаглядний продукції, яка вимагає і рослинницької, і ветеринарного контролю. Будь-які корми - і для сільгосптварин, і для домашніх, і дрібних - до неї відносяться. Нам повинні бути відомі всі постачальники, - підкреслює Алексєєнко. - Наші інспектори виїжджають в країну постачальника, знайомляться з ветеринарною службою, інспектують підприємства. Якщо в країні існує потужна служба, то ми, спираючись на їхні сертифікати, просто вносимо підприємстві в наш список ».

«Ми поки не відчули дефіциту, і проблем з поставками кормів не відчуваємо, - зазначає в інтерв'ю BFM.ru представник мережі зоомагазинів« Зообум »(нова назва мережі« 38 папуг ») Наталія. - З американськими кормами була проблема ще кілька років тому, і з тих пір нічого для нас не змінилося. Деякі американські марки кормів ми отримуємо, ті, які виробляються на заводах в Голландії ».

«Дефіцит відчувається. У нас випали декілька позицій, які ми заповнюємо європейськими кормами. Можливо, важко доводиться власникам тварин. Адже якщо марка була багато років на ринку, і не одна собака сидить на цьому кормі, то тварина може відмовлятися є щось інше, - відзначає BFM.ru представник мережі столичних зоомагазинів «Бетховен». - Американські корми преміум-класу - ті ж Diamond, Pro Pack - дешевше за європейські аналоги. Але ринок великий, пропозицій багато: німецькі, чеські корми ».

Всі опитані BFM.ru представники зообізнеса відзначають, що в зв'язку з девальвацією рубля вартість імпортних котячих і собачих кормів зросла більш ніж в півтора рази. Наприклад, пятнадцатікілограммовий пакет елітного корму Hilt, s замість 3 тисяч рублів коштує 5 тисяч. І якщо москвичі поки масово не відмовляють своїм чотириногим в звичній їжі, в регіонах намітилася тенденція до зміщення попиту в більш дешеві цінові сегменти, відзначають експерти.

Як відзначають учасники ринку, деяке падіння попиту в умовах кризи в столиці поки компенсується бурхливим зростанням цін на імпортні корми. Російські виробники зараз в більш вигідному становищі, ніж їхні закордонні колеги, однак навряд чи вони зможуть скористатися цією ситуацією. Обсяги виробництва занадто малі, відзначають експерти.

«Непогані російські консерви, наприклад,« Зоогурман »,« Цезар », можуть скласти гідну конкуренцію імпортним маркам, - говорить BFM.ru представник мережі« Бетховен ». - Але ось сухі корми навряд чи будуть конкурентоздатні. Зараз розвивають виробництво в Росії закордонні корпорації - та ж Mars виробляє на місцевій сировині корми Pedigree і Chappi ».

За результатами 2008 року зростання російського ринку кормів для тварин був рекордним - приріст склав 36,5%. «Ми припускаємо, що зростання ринку в 2009 році буде продовжуватися. Найбільше зростання в 2008 році показали два сегменти ринку: сухі кома для кішок і однопорціонние вологі корми для кішок », - повідомила Яна Михайлова, керуюча бізнесом« Нестле Пурину Петкер »в Росії та Україні. Незважаючи на кризу, російський підрозділ Nestle планує почати будівництво другої черги заводу по виробництву кормів для домашніх тварин під торговою маркою Friskies. Нове виробництво вологих кормів почне свою роботу вже влітку цього року.

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Ru в ваші джерела новин?

Новости