Пекін запропонував Москві місце США - Газета Коммерсант № 100 (6338) від 09.06.2018

Після паузи в кілька років Пекін відновив замовлення нових АЕС у «Росатома». Російська держкорпорація поставить КНР обладнання ще для двох блоків на Тяньваньської АЕС, а також отримала контракт на два блоки на новому майданчику в Сюйдапу. У другому випадку «Росатому» фактично дістається проект, що спочатку призначалися для американської Westinghouse. Нові поставки китайцям, які оцінюються не менше ніж в $ 5 млрд, вигідно відрізняються від більшості зарубіжних замовлень «Росатома», оскільки не вимагають пошуку позикових коштів.
Після паузи в кілька років Пекін відновив замовлення нових АЕС у «Росатома»

8 червня «Росатом» оголосив про великому пакеті угод з Китаєм, що включає будівництво чотирьох атомних енергоблоків за російською технологією і ряд додаткових проектів. Зокрема, держкорпорація нарешті домовилася про добудову Тяньваньської АЕС (рамковий контракт на сьомий і восьмий блоки сумарною потужністю близько 2,4 ГВт) і спорудження двох аналогічних блоків на майданчику Сюйдапу в провінції Ляонін на північному сході КНР. Крім того, в пакет входить поставка комплектуючих і палива для китайського проекту реактора на швидких нейтронах CFR600 і елементів для радіоізотопних енергоджерел РІТЕГ для місячної програми Китаю.

КНР з 1990-х років є найбільшим, по крайней мере за обсягами, закордонним замовником російської атомної галузі. Так, контракт на будівництво перших двох блоків на Тяньваньської АЕС, хоча і зізнається зараз «планово-збитковим», поряд з іранським замовленням на добудову АЕС «Бушер» зіграв важливу роль в збереженні в РФ атомних технологій. Пізніше Пекін замовив у РФ ще два блоки на Тяньвані, а також завод зі збагачення урану. У 2010-х роках в «Росатомі» очікували, що китайські замовлення продовжаться, повідомлялося про переговори з технологій реакторів на швидких нейтронах, про можливе будівництво на півночі КНР нової атомної станції, про закупівлі плавучих АЕС. Але, незважаючи на активізацію співпраці між Москвою і Пекіном з 2014 року, після введення західних санкцій, нові контракти відкладалися.

Глава «Росатому» Олексій Лихачов, коментуючи в Китаї новий пакет угод, окремо відзначив, що «все фінансування даних проектів здійснює китайська сторона самостійно», додавши, що за укладеними контрактами тільки на першому етапі поставки обладнання складуть $ 5 млрд. Контракти на будівництво АЕС укладені за стандартною схемою співпраці китайців з держкорпорацією.

За цією схемою значну частину робіт зі спорудження станцій замовник бере на себе, у російських купується обладнання «ядерного острова», турбінне обладнання, ряд послуг з інжинірингу тощо. Це призводить до того, що виручка «Росатома» за китайськими угодами нижче, ніж в інших зарубіжних проектах, але плюси замовлень КНР зараз в оплаті «живими грошима» - без держкредитів РФ або інших схем зовнішнього фінансування. Як говорить джерело "Комерсант" в галузі, поставка обладнання - одна з найбільш високомаржинальних частин замовлення на спорудження АЕС.

Цікаво, що на другому майданчику, Сюйдапу, китайці фактично зіштовхнуть «Росатом» з одним з ключових його конкурентів - американської Westinghouse. Спочатку ця АЕС з восьми блоків повинна була будуватися компанією з США. У повідомленні «Росатома» говориться, що угода по Сюйдапу не виключає і спорудження держкорпорацією додаткових блоків на майданчику. Але до сих пір досвіду співіснування в рамках однієї АЕС енергоблоків російського і американського дизайну не було.

Глава незалежного порталу AtomInfo.ru Олександр Уваров вважав новий вихід «Росатома» на китайський ринок «великим досягненням». В останні роки місцевий ринок був закритий для зовнішніх гравців через високу внутрішньої конкуренції: у Пекіна є свої відпрацьовані ядерні технології, наприклад Hualong One і CAP1000, каже експерт. Контракти зі швидких реакторів він називає «проривними», оскільки ця технологія до цих пір не експортувалася. «Якщо поставки технології в Китай виявляться успішними, то інтерес до них може з'явитися і у європейських країн», - вважає пан Уваров.

Володимир Дзагуто, Тетяна Дятел


Новости