Пенсійний фронт

  1. Тимчасово переміщувані пенсії
  2. Пенсія за місцем проживання: бюрократичний квест
  3. покарати неблагополучних
  4. Три білборда біля вокзалу
  5. Зразкове порушення прав

Літня жінка на КПП в майорських. Фото CC BY-ND 2.0: European Union / ECHO / Oleksandr Ratushniak / Flickr. Деякі права защіщени.Надежда виходить з дому о 4.30, за півтори години до закінчення "комендантської години". Автобуси ще не ходять, тому на зупинці вона сідає в таксі. Дорога від житлового кварталу Горлівки, підконтрольної "Донецької Народній Республіці", до найближчого блокпоста (близько 4 км) коштує 50 рублів. Частина суми водій віддає "ополченцям" - за проїзд в недозволений час.

Блокпост "ДНР" відкривається о 6.30, але черга з пенсіонерів вибудовується ще з ночі. Тут немає нормального туалету, питної води і навісу, щоб сховатися від дощу і сонця. Вистоявши майже п'ять годин, Надія перетинає блокпост і сідає на автобус до "сірої зони". Чекати його доводиться півгодини. Вартість проїзду - вісім рублів, за ту ж відстань (близько 5 км) таксисти беруть 250. Біля "сірої зони" жінка пересідає на наступний автобус до лінії розмежування - контрольного пункту в'їзду-виїзду (КПВВ) "майорських" (ще 5 км). 5 гривень за проїзд вона платить вже українською валютою.

"На КПВВ до мене підходить дівчина, вона проводить опитування і питає, чим я задоволена і незадоволена. Я так і кажу, що задоволена всім: туалет чистий, є вода, чай. А взимку мене навіть печивом пригощали!" - розповідає Надія.

На українському прикордонному пункті перевірка триває менше години, при собі потрібно мати паспорт та пропуск, дійсний протягом року. Біля КПВВ "майорських" Надія сідає на автобус до підконтрольного Україні Бахмута, проїзд коштує 25 гривень. Там в "Ощадбанку" жінка проходить ідентифікацію: підтверджує, що вона все ще живе на підконтрольній території як переселенка - і отримує свою пенсію. Потім відправляється ночувати на вокзал.

Блокпост "ДНР" відкривається о 6.30, але черга з пенсіонерів вибудовується ще з ночі

У залі очікування - близько 30 пенсіонерів, ймовірно, з "ДНР" і "ЛНР". На металеві сидіння вона кладуть картон, щоб було не так холодно, вечеряють взятої з собою їжею і чекають електричку. Вона служить їм бюджетної готелем: всередині, на дерев'яних лавках, можна переночувати з 22.00 до 4.30. За таку послугу машиніст бере 20 гривень - в п'ять разів менше, ніж місце в хостелі.

О 6.00 Надія відправляється на ринок. Вона купує те, що варто тут дешевше, і відправляється назад в Горлівку. В автобусі до лінії розмежування вона намагається вгадати, скільки часу займе дорога в цей раз. Така подорож Надія робить кожен місяць, щоб її, як і багатьох жителів непідконтрольною території, не позбавили пенсії.

Тимчасово переміщувані пенсії

Надія вийшла на пенсію з 40-річним робочим стажем. У касі місцевого банку вона отримувала виплати - близько 1500 гривень, оплачувала комунальні послуги (близько 300 гривень), а на залишок грошей купувала продукти. У квітні 2014 року Горлівку захопили бойовики самопроголошеної "ДНР", підтримуваної Росією і проросійськи налаштованими місцевими жителями. У місті перестали працювати управління Пенсійного фонду, банки і пошта.

"В інтернеті мій син знайшов оголошення про переоформлення пенсії, - згадує Надія. - Я зателефонувала за номером, і чоловік сказав мені забрати справу з управління Пенсійного фонду в Горлівці і взяти документи. На машині він привіз мене в управління Пенсійного фонду в Краматорську (підконтрольний Україна місто в Донецькій області, в 100 км від Горлівки - ред.), співробітниця вийшла, поклала папери на капот, я розписалася, і все - мою пенсію перевели в інше місто. За це я заплатила чоловікові 250 гривень ".

Черга на блок-пості в місті Cтаніца Луганська. 2017 рік. Фото: Тетяна Гончарук.Позже в відділенні "Дельта Банку" в Краматорську Надії видали пенсійну картку. Жінка передала її своїй дочці, щоб вона знімала і привозила гроші.

У жовтні 2014 року Верховна Рада України прийняла закон "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" і Постанова №509 "Про облік внутрішньо переміщених осіб", в листопаді - Постанова №637 "Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам". Тепер, щоб отримувати пенсію, Надії потрібно було оформити довідку ВПЛ, а в ній - поставити штамп про реєстрацію на підконтрольній території.

"Син знову знайшов в інтернеті оголошення - реєстрація за 450 гривень. Мене привезли в Краматорськ, в управлінні праці та соціального захисту (УТЗСН) оформили довідку переселенця, в Міграційної служби - поставили штамп про реєстрацію в будинку, де я ніколи не була", - розповідає Надія.

"Співробітниця вийшла, поклала папери на капот, я розписалася, і все - мою пенсію перевели в інше місто"

Навесні 2015 року Національний банк України визнав "Дельта Банк" неплатоспроможним, а вже восени ліквідував його. Надії довелося їхати до Краматорська, щоб перевести свою пенсію в "ПриватБанк". Переоформлення документів зайняло два дні, і жінка була змушена ночувати на вокзалі. Нову пенсійну картку Надія дала знайденому по оголошенню чоловікові, який за невеликий відсоток (який саме, вона не може згадати) щомісяця виїжджав в Краматорськ і знімав гроші.

У грудні 2015 року Верховна Рада України внесла зміни в Закон про "Захисту прав і свобод внутрішньо переміщених осіб", виключивши з процесу реєстрації переселенців Міграційної служби. Тобто штамп, за який Надія заплатила посереднику 450 гривень, перестав бути обов'язковим.

Пенсія за місцем проживання: бюрократичний квест

У лютому 2016 року переселенців - і тих, хто дійсно переїхав на підконтрольну територію, і тих, хто приїжджав сюди раз на місяць за пенсією - почали масово позбавляти статусу і, відповідно, виплат. Служба безпеки України та Державна прикордонна служба запідозрили, що деякі переселенці не справжні, і внесли їх до списку, який передали місцевим УТЗСН і управлінням Пенсійного фонду. Надія, хоч і не переїхала з Горлівки, в цей список не потрапила і продовжила отримувати свою пенсію.

Щоб вирішити ситуацію, в червні 2016 року Кабінет Міністрів прийняв Постанова №365 "Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам", що передбачає перевірки фактичного місця проживання. Згідно з документом, співробітник соціальних служб (УТЗСН) повинен залишити повідомлення про перевірку за місцем проживання переселенця, прийти в призначений час, і, якщо не застане людини вдома, зупинити йому виплати.

Не заставши людини в призначений час за місцем реєстрації, соціальний працівник повинен призупинити йому виплати пенсії.

КПП майорських. За даними UNHCR на осінь 2017, щодня через цей прикордонний пункт проходить близько 7000 чоловік. Фото CC BY-ND 2.0: European Union / ECHO / Oleksandr Ratushniak / Flickr. Деякі права защіщени.С липня 2016 року ще одне рішення Кабміну зобов'язало переселенців отримувати пенсії і соціальну допомогу виключно через "Ощадбанк". Надія приїхала в Краматорськ, переоформила документи і отримала нову пенсійну картку. Вона була впевнена, що їй ось-ось скасують виплати через перевірки.

"У Горлівці я оформила місцеву пенсію (2900 рублів), стала продавати овочі на ринку - як-то виживала і про українську пенсії не думала. Потім в січні моя знайома зібралася їхати до Краматорська, і я дала їй свою пенсійну картку. Сказала:" якщо грошей немає - викинеш ". А вона дзвонить і каже:" Надя, у тебе там 13000 гривень! "Виявляється, весь цей час мені нараховували пенсію. Але не скажу, що я дуже зраділа цих грошей, тому що знала, через які черги мені доведеться пройти, щоб їх отримати ", - згадує Надія.

Те, що Надія називає місцевої пенсією, насправді посібник, який виплачує Росія через самопроголошені республіки. Самі пенсіонери найчастіше сприймають ці гроші як бонус до своєї української пенсії.

У вересні 2017 року Кабмін прийняв Постанова №689 , Згідно з яким пенсіонер звільняється від перевірки фактичного місця проживання, якщо він пройшов ідентифікацію в "Ощадбанку".

"Щоб не залишитися без пенсії, приїжджаю в Бахмут не тільки на ідентифікацію, але кожен місяць з ночівлею"

"Спочатку я їздила в Краматорськ, потім мені пояснили, що ідентифікацію можна проходити в будь-якому місті, і я стала їздити в Бахмут (підконтрольний Україні місто в Донецькій області, в 40 км від Горлівки - ред.), - розповідає Надія. - Ідентифікація виглядає так: кожні два місяці мені приходить смс-повідомлення з викликом, я приїжджаю в Бахмут, приходжу в "Ощадбанк", відкриваю паспорт і разом з пенсійною карткою прикладаю його до віконця каси, а співробітниця банку фотографує. я не бачила такого наказу, але, щоб не залишитися без пенсії, приїжджаю в Бахмена ут не тільки на ідентифікацію, але кожен місяць з ночівлею ".

Якщо Надії зупинять виплати, їх відновлення займе кілька місяців, а заборгованість за цей час не виплатять. Хоча раніше Пенсійний фонд повертав борг за період до трьох років. У квітні 2018 року Кабмін вніс зміни до своїх постанов, згідно з якими заборгованість по пенсії може бути виплачена "за умовами окремого порядку", якого немає, і невідомо, коли його пропишуть.

покарати неблагополучних

Станом на серпень 2014 року на непідконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей залишалися близько 1 300 000 пенсіонерів. Тільки 30% з них отримали статус переселенців і оформили пенсії в 2017 році, відзначають в Управлінні Верховного комісара ООН у справах біженців.

"На" гарячу лінію "" Донбас СОС "дуже часто телефонують люди з проблемами пенсійних виплат - це і переселенці, і ті, хто відмовилися від довідки ВПЛ, і ті, хто живуть на непідконтрольною території, - розповідає Ольга Гвоздьова, координатор по адвокаційних питань громадської організації "Донбас СОС". - найбільше звернень було в 2015 і 2016 роках - від тих, кому скасували пенсії через "списків СБУ". Тоді нам дзвонили навіть співробітники управлінь праці та соціального захисту, тому що не знали, що робити ".

Скасувати прив'язку пенсії до довідки ВПЛ - це спосіб показати жителям самопроголошених республік, що саме на підконтрольній території діє право, вважає Ольга Гвоздьова.

"У суспільстві є упереджене ставлення до людей, які живуть на непідконтрольною території, - зазначає Ірина Лоюк, експерт із соціальних виплат програми" Радник з питань ВПЛ ". - Зрозуміло, що вони, особливо пенсіонери, схильні до інформаційного впливу. Але вони такі ж люди, у них ті ж, що і у всіх громадян України, права, зокрема право на пенсію. Ми повинні зробити крок в сторону цих людей, якщо хочемо повернути непідконтрольні території ".

"У суспільстві є упереджене ставлення до людей, які живуть на непідконтрольною території"

Виплату пенсій жителям непідконтрольною території без довідки ВПЛ передбачає законопроект №6692 "Про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян", зареєстрований в парламенті в липні 2017 року.

Організації, які займаються проблемами переселенців і жителів непідконтрольною території, - програма "Радник з питань ВПЛ", представництво Норвезької ради у справах біженців в Україні, Агентство ООН у справах біженців, громадські організації "Група впливу" і "Донбас СОС" - запропонували законопроект Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення. Текст розглядали і правили в робочій групі Комітету, пропонували для розгляду Міністерству соціальної політики і Пенсійного фонду.

Станиця Луганська. Черга на КПП при переході в ЛНР. 2017 рік. Фото: Тетяна Гончарук.Законопроект пройшов також Головне науково-експертне управління Верховної ради. За його висновку, автори тексту повинні знову прив'язати пенсії до статусу ВПЛ, а також обмежити виплату пенсій людям, які брали участь в терористичних організаціях.

"Покарання за кримінальний злочин, яким є участь в терористичних організаціях, передбачено Кримінальним кодексом, і в ньому нічого не говориться про позбавлення пенсії. Людина, яка скоїла злочин, навіть у в'язниці отримує свою пенсію", - відповідає на це Ірина Лоюк.

На рівні законопроекту №6692 прописано, що житель непідконтрольною території повинен буде звернутися з заявою в будь-яке управління Пенсійного фонду, і йому не зможуть відмовити через те, що він не є переселенцем. Як буде виглядати механізм виплати пенсій, прописується в підзаконних актах після прийняття закону. За інформацією Ірини Лоюк, законопроект уже пройшов всі необхідні комітети, включений до порядку денного сесії Верховної Ради, але його розгляд поки відкладено.

Три білборда біля вокзалу

Щоб привернути увагу до проблеми виплати пенсій жителям непідконтрольною території, представники програми "Радник з питань ВПЛ" в квітні 2018 року вирішили провести інформаційну кампанію, яка базується на ідеї фільму Мартіна Макдонаха "Три білборда на кордоні Еббінг, Міссурі".

"Ми хотіли розмістити три білборда з такими повідомленнями:" Як життя, панове депутати? "," 4 роки пенсіонери в окупації віжівають без пенсії "," Законопроект # 6692 досі НЕ Прийнято ", - розповідає Валерія Вершиніна, менеджер програми" Радник з питань ВПЛ ". - Надати три послідовних білборда біля вокзалу в Києві змогла тільки одна компанія, яку ми знайшли через посередника. через нього ми передали зміст білбордів, заплатили гроші. Пізніше посередник сказав нам, що Київ заборонив розміщувати такі білборди, тому що вони порушують З АКОН "Про рекламу". Ще через якийсь час нам сказали, що це рішення компанії, тому що ми пропонуємо не соціальну, а політичну рекламу ".

У компанії відмовилися повертати гроші за не відбулася угоду, і представники "Радник з питань ВПЛ" подали позов до суду.

"Перше засідання у справі так і не відбулося. Поштою ми отримали лист від представника компанії, в якому говорилося, що зрив угоди стався з нашої вини. Нібито ми текстом своїх білбордів вводимо людей в оману, нібито у них може виникнути враження, що в Україні ніхто не отримує пенсій. Як підтвердження представник компанії надав відповідь Пенсійного фонду на його запит. у відповіді йшлося, що в Україні пенсії отримують всі пенсіонери, крім тих, хто знаходиться на непідконтрольною території. А адже це те, про що гов орітся в тексті на наших білбордах! " - обурюється Валерія Вершиніна.

"В Україні пенсії отримують всі пенсіонери, крім тих, хто знаходиться на непідконтрольною території"

Поки йде судовий розгляд, представники програми "Радник з питань ВПЛ" запустили іншу інформаційну кампанію - на трьох білбордах в урядовому кварталі розмістили портрети українських діячів культури, які жили на Донбасі, Василя Стуса, Володимира Сосюри та Анатолія Солов'яненка з написом "Йому б ви теж не дали пенсію? "

"Часто, коли ставиться питання виплати пенсій жителям непідконтрольною території, люди говорять не про права, які мають ці люди, а про те, патріоти вони чи ні, чи гідні пенсії, якщо залишилися жити в окупації, - міркує Валерія Вершиніна. - Своїми білбордами ми хотіли викликати дискусію, і це вдалося. Нам стали писати люди, в тому числі переселенці, що брати таких людей, як Стус, Сосюра і Солов'яненко, непорядно, бо вони - справжні патріоти, вони б обов'язково виїхали і отримували пенсії. це як раз ілюструє ставлення загально ства до цієї проблеми, стереотип про те, що пенсії не отримують тільки неблагополучні люди ".

"Будь-яке обмеження можливості реалізації права на отримання пенсійних виплат неприпустимо"

За скасування прив'язки пенсії до довідки ВПЛ виступають не тільки громадські працівники і деякі депутати, а й Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб. У відомстві посилаються на законодавство України, Парламентську асамблею Ради Європи, Спеціального представника Генерального секретаря Ради Європи для України і Рекомендації Комітету міністрів Ради Європи державам-членам щодо внутрішньо переміщених осіб.

"Згідно зі статтею 46 Конституції України, громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх, зокрема, в старості. Крім того, право громадян України на отримання пенсій встановлює Закон України" Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування ". Таким чином, будь-який обмеження можливості реалізації права на отримання пенсійних виплат неприпустимо ", - коментують в прес-службі міністерства.

Зразкове порушення прав

Поки пенсійне питання не врегульоване на законодавчому рівні, переселенці і жителі непідконтрольною території продовжують оскаржувати скасування виплат в судах - і на національному, і на європейському рівні.

У травні 2018 року Верховний Суд розглянув зразкове справу за позовом до управління Пенсійного фонду від переселенця, якому скасували виплату пенсії через те, що він нібито повернувся на непідконтрольну територію. Суд задовольнив позов, тим самим ставши на сторону переселенців, які зіткнулися з тією ж проблемою. Адже в аналогічних справах суди повинні враховувати рішення Верховного Суду, прийняте в зразковому справі.

"Стаття 49 закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" регулює порядок припиненням пенсії. Цей перелік є вичерпним і закритим, ніяких інших способів припинення пенсії не повинно бути. Пенсійний фонд скасовує виплати незаконно, посилаючись на постанови Кабінету Міністрів, які за своєю силою нижче законів і Конституції ", - пояснює Ігор Сосонське, юрист Харківської правозахисної групи.

У рішенні по зразковому справі Верховний Суд також врахував Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод, Європейську соціальну хартію, "Керівні принципи з питання переміщення осіб всередині країни" ООН, рішення Конституційного суду України та Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

"Україна створює бар'єри для пенсіонерів, які залишилися на непідконтрольною території"

Однак останню скаргу від жителів непідконтрольною території ЄСПЛ не підтримав. У ній заявники стверджували, що українська влада незаконно припинили виплату пенсії та соціальної допомоги на тимчасово непідконтрольною території. Крім того, заявники стверджують, що не змогли звернутися до судів, через те, що їх перевели на підконтрольну територію.

На думку Ігоря Сосонське, ЄСПЛ не підтримав цю скаргу, тому що заявники не вичерпали національних можливостей, хоча могли виїхати на підконтрольну територію і подати позов до українського суду.

"Коли пройдені всі три етапи - перша інстанція, апеляція, касація, в наступні шість місяців з моменту винесення останнього рішення необхідно писати скаргу в ЄСПЛ на порушення, які відбулися на національному рівні. Крім права на власність, якою є пенсія, може бути порушено право на справедливий суд ", - пояснює юрист.

Він також упевнений, що Україна створює бар'єри для пенсіонерів, які залишилися на непідконтрольною території. "Ставитися до цих людей як до злочинців не можна, вони є заручниками ситуації", - відзначає Ігор Сосонське.

Quot;Ми хотіли розмістити три білборда з такими повідомленнями:" Як життя, панове депутати?

Новости