Переробка пластику: бізнес-план

  1. Про попит на вторинний ПЕТ
  2. переваги діяльності
  3. збір сировини
  4. Де шукати
  5. як сортувати
  6. процес переробки
  7. первинні витрати
  8. Купити готовий бізнес-план по переробці пластикових пляшок

Харчова, фармакологічна та агропромислова галузі вітчизняної економіки постійно відчувають потребу в поліетилентерефталату (ПЕТ). Він ідеальний для виготовлення тари, плівок, волокон, легких конструкцій. ПЕТ може проходити нескінченний ланцюг переробок. Грамотний бізнес-план зі збору та переробки пластику допоможе на цьому заробити.

Зміст статті

Про попит на вторинний ПЕТ

Відповідно до щорічного огляду «ПЕТ в Росії 2016», ємність російського ринку в 2015 році склала 547 тис Відповідно до щорічного огляду «ПЕТ в Росії 2016», ємність російського ринку в 2015 році склала 547 тис. Тонн. Значна частина попиту задовольняється за рахунок імпорту. У зв'язку з валютними коливаннями і подорожчанням продукції виробники схиляються до вітчизняного вторсировини. Сегмент переробки зріс на 13%, досягнувши показника в 493 тис. Тонн і, за прогнозами, буде рости.

Бізнес-план по переробці пластикових відходів можна складати, виходячи з наявності достатнього попиту на кінцевий продукт у формі гранул або пластівців. Партнерів потрібно шукати серед виробників:

  • поліефірного волокна;
  • пакувальної стрічки;
  • черепиці, тротуарної плитки, теплиць з флекса;
  • плівки і листів;
  • тари харчового і нехарчового призначення;
  • щетини для щіток збиральних машин і автомобільних мийок.

«Промацувати» ринок збуту потрібно заздалегідь. Потенційні партнери можуть мати специфічні вимоги до характеристик майбутнього продукту (відповідність стандартам для харчових продуктів, щільність, в'язкість). Це важливо при виборі обладнання.

До змісту

переваги діяльності

У бізнес-план по переробці ПЕТ-пляшок потрібно включити пункти про соціальну значущість. Проблема утилізації пластикових відходів загальновідома.

У Росії реалізуються федеральні і муніципальні екологічні програми, і громадські організації надають гранти на розвиток подібних проектів.

Ставши їх частиною, можна розраховувати на:

Якщо програма роздільного збору твердих побутових відходів в населеному пункті не реалізовувалася раніше, її потрібно впроваджувати за участю муніципалітету. Соціальна реклама дозволить привчити свідомих громадян до збору пляшок і навіть попередньою відкручування з них кришок.

Гіганти ПЕТ-переробки ( «Сенеж», «Поліеф», «Сибур-ПЕТФ», «Алко-Нафта») використовують переваги позитивного іміджу. Початківцю підприємству також потрібно про нього подбати. Масштабні витрати не будуть потрібні - достатньо кількох акцій зі збору сміття в місцях відпочинку городян.

До змісту

збір сировини

Основна частина початкових витрат, відповідно до бізнес-плану по переробці пластикових пляшок, доводиться на адаптацію приміщення, відновлення комунікацій, покупку виробничої лінії. Але в подальшому ключові витрати будуть пов'язані зі збором, первинною обробкою та сортуванням відходів ПЕТ.

До змісту

Де шукати

Найчистіше сировину - це шлюб і відходи виробництва. Відхід при виготовленні пляшок і преформ (заготовок для їх видування) становить до 2,5% обсягу виробництва. Основна частина закуповуваного сировини - використані ПЕТ-пляшки. Їх можна заготовлювати за допомогою:

  • роздільного збору відходів;
  • закупівель через приймальні пункти і у підприємств (наприклад, громадського харчування);
  • розрізненого збору в місцях скупчення, наприклад, на звалищах.

Практика показала неефективність створення системи збору відходів. Низька заготівельна вартість пляшок не стимулює до їх здачі. Ця сировина чисте і якісне, але дороге.

Краща система збору б / у пляшок - роздільний збір на звалищах, сортуванню. Методика широко поширена на Заході і буде розвиватися в Росії. Тут важливо забезпечити собі сприяння з боку влади і населення.

До змісту

як сортувати

Сортування сировини відбувається вручну, ідентифікація ПЕТ не викликає ускладнень Сортування сировини відбувається вручну, ідентифікація ПЕТ не викликає ускладнень. Підходять пляшки від напоїв і продуктів харчування. Тара з-під інших рідин з ПЕТ має спецмаркіровку - знак рециклінгу з цифрою 1.

Пляшки упорядковано відповідно до кольору, видаляються сторонні предмети - папір, гума, інші типи пластиків (наприклад, ПВХ, ПЕН, ПЕВТ), знімаються кришки і покришечно обведення, оскільки:

  • при продажу готової продукції важлива чистота кольору (звичайний допуск домішок - до 1%);
  • пляшки без кришок краще пресуються для транспортування;
  • однорідний матеріал легше обробити.

Пляшки формують в тюки гідравлічними або механічними пресами. Якщо кришки не зняті, пляшку доводиться проколювати вручну або оснащувати прес шипами. Потім сировину транспортується.

До змісту

процес переробки

Лінія заводу складається з декількох агрегатів, з'єднаних разом стрічковими транспортерами:

  • роторна машина (в міні-установках не передбачена) відокремлює етикетки, кришки;
  • дробарка Блендерна типу подрібнює сировину ножами;
  • забезпечений архімедовим гвинтом шнековий транспортер переміщує отриману масу подрібненого пластику;
  • паровий котел призначений для видалення сторонніх речовин - етикеточного клею, масел і іншого;
  • мийно-полірувальна і полоскати машини, а також сушарка-водовіддільник закінчують обробку.

На виході готовий флекс в формі пластівців накопичується в спеціальному бункері.

До змісту

первинні витрати

Повноцінна лінія пластівців продуктивністю 0,8-1 тонна в годину обійдеться в 132 тис Повноцінна лінія пластівців продуктивністю 0,8-1 тонна в годину обійдеться в 132 тис. Дол. (9,5 млн руб.). Вихід флекса складе 80% завантаженого сировини. При цьому 20% припадає на непридатні для переробки частини і виробничі втрати (усушка, утруска). Сумарне енергоспоживання лінії - 73 кВт / год.

Для обслуговування заводу необхідно 9 працівників. Вони будуть:

  • бракувати і обробляти сировину (приблизно 120 кг ПЕТ-пляшок на годину);
  • завантажувати його в агрегат;
  • вивантажувати продукт.

Заробітна плата працівника - близько 20 тис. Руб. щомісяця. Вартість сировини близько 9 тис. Руб. за тонну пляшок (приблизно 24 тис. штук). Вихід чистого продукту - не менш 15 тонн при 8-годинному робочому дні.

Вартість пластівців флекса залежить від кольору і технічних характеристик і становить 35-40 тис. Руб. за тонну. Рентабельність підприємства досить висока: окупність бізнесу відбудеться приблизно через 2,5 року.

До змісту

Купити готовий бізнес-план по переробці пластикових пляшок

Як і будь-який інший бізнес, організація цеху по переробці пластикових пляшок, при правильному підході принесе гарний прибуток.
Найголовніше в цьому бізнесі це:

  1. Знайти дешеві і постійні джерела сировини.
  2. Налагодити канали збуту продукції.

Таким чином вирішивши для себе ці ключові питання можна спокійно розраховувати на отримання стабільного доходу. Але, на перших порах доведеться докласти чимало зусиль.

Тому, рекомендуємо вам скористатися допомогою професіоналів і купити готовий бізнес-план по переробці ПЕТ , Який буде розроблений індивідуально під ваші потреби. Також додатково ви можете узгодити терміни і вартість розробки свого бізнес-проекту.

До змісту

Бізнес з нуля - як скласти бізнес-план: Відео

Новости