Перестрахувалися: через різке падіння курсу рубля Центральний банк вирішив підвищити ключову ставку

ЦБ вирішив підвищити ключову ставку до 7,5%

У п'ятницю головний фінансовий регулятор країни озвучив рішення щодо ключової ставки: рада директорів ЦБ вирішив підвищити її на 0,25% - до 7,5%.

«Зміна зовнішніх умов, що відбулося з попереднього засідання ради директорів, істотно посилило проінфляційні ризики. Банк Росії прогнозує річну інфляцію в інтервалі 5-5,5% за підсумками 2019 року зі поверненням до 4% в 2020 році. Цей прогноз враховує прийняті рішення щодо ключової ставки і про припинення купівлі іноземної валюти на внутрішньому ринку в рамках бюджетного правила », - йдеться в опублікованому після засідання ради директорів ЦБ повідомленні.

Регулятор відзначив, що інфляційні очікування населення і підприємств підвищилися через різке падіння курсу рубля. Плюс до того компанії готуються до підвищення ПДВ з 2019 року, яке може відбитися на цінах вже в грудні цього року.

Наступне засідання ради директорів, на якому знову будуть обговорювати ключову ставку, відбудеться 26 жовтня.

Раніше у експертів не було єдиної думки про те, як надійде Центральний банк .

- Реакція на мінімальне підвищення ставки буде незначною, так як подібна зміна не зробить істотного впливу на привабливість рублевих активів, - прогнозував Андрій Кочетков, провідний аналітик компанії «Відкриття Брокер».

Відзначимо, що в березні 2017 року рада директорів Банку Росії вперше з вересня 2016 року прийняв рішення знизити ключову ставку на 25 базисних пунктів - до 9,75%.

Новости