Перевезення. Глава 34 <Цивільний кодекс Республіки Казахстан (Особлива частина) Кодекс Республіки Казахстан від 01.07.1999 N 409-I ЗРК

  1. Глава 34. Перевезення Стаття 688. Загальні положення
  2. Стаття 689. Договір перевезення вантажу
  3. Стаття 690. Договір перевезення пасажира
  4. Стаття 691. Договір фрахтування (чартеру)
  5. Стаття 692. Договори про організацію перевезень
  6. Стаття 693. Договори між транспортними організаціями
  7. Стаття 694. Змішані перевезення
  8. Стаття 695. Перевезення транспортом загального користування
  9. Стаття 696. Подача транспортних засобів, навантаження (розвантаження) вантажу
  10. Стаття 697. Провізна плата
  11. Стаття 698. Термін доставки вантажу, пасажира і (або) багажу
  12. Стаття 699. Право за розпорядженням вантажем
  13. Стаття 700. Права пасажирів
  14. Стаття 701. Відповідальність за порушення зобов'язань з перевезення
  15. Стаття 702. Відповідальність перевізника за неподання транспортних засобів і відправника за невикористання...
  16. Стаття 703. Відповідальність перевізника при прямому змішаному сполученні
  17. Стаття 704. Відповідальність перевізника за затримку відправлення пасажира
  18. Стаття 705. Відповідальність перевізника за втрату, нестачу і пошкодження (псування) вантажу або багажу
  19. Стаття 706. Претензії та позови з перевезень вантажів
  20. Стаття 707. Відповідальність перевізника за заподіяння шкоди життю або здоров'ю пасажира

Глава 34. Перевезення

Стаття 688. Загальні положення

1. Перевезення вантажів, пасажирів і багажу проводиться на підставі договору перевезення.

2. Загальні умови перевезення визначаються законодавчими актами про транспорт, іншими законодавчими актами та виданими відповідно до них правилами.

Умови перевезення вантажів, пасажирів і багажу окремими видами транспорту визначаються угодою сторін, якщо цим Кодексом, законодавчими актами про транспорт, іншими законодавчими актами та виданими відповідно до них правилами не встановлено інше.

Стаття 689. Договір перевезення вантажу

1. За договором перевезення вантажу одна сторона (перевізник) зобов'язується доставити ввірений йому іншою стороною (відправником) вантаж до пункту призначення і видати уповноваженій на одержання вантажу особі (одержувачу), а відправник зобов'язується сплатити за перевезення вантажу плату, згідно з договором або тарифу.

2. Договір перевезення вантажу оформляється складанням транспортної накладної, коносамента, товарно-транспортної накладної або іншого документа на вантаж, передбаченого законодавчими актами про транспорт.

Стаття 690. Договір перевезення пасажира

1. За договором перевезення пасажира перевізник зобов'язується перевезти пасажира в пункт призначення, а в разі здачі пасажиром багажу - також доставити багаж до пункту призначення і видати уповноваженій на отримання багажу особі; пасажир зобов'язується сплатити плату за проїзд, а при здачі багажу - і за провіз багажу.

2. Договір перевезення пасажира та багажу оформлюється за новим стандартом проїзним квитком і багажною квитанцією. Форма проїзного квитка та багажної квитанції, встановлюється в порядку, передбаченому законодавчими актами про транспорт.

Стаття 691. Договір фрахтування (чартеру)

За договором фрахтування (чартеру) одна сторона (фрахтівник) зобов'язується надати іншій стороні (фрахтувальнику) за плату всю або частину місткості одного або декількох транспортних засобів на один або кілька рейсів для перевезення пасажирів, багажу і вантажів.

Порядок укладення договору фрахтування, а також форма договору і його види встановлюються законодавчими актами про транспорт.

Стаття 692. Договори про організацію перевезень

Перевізник і вантажовідправник при необхідності здійснення систематичних перевезень можуть укладати тривалі договори про організацію перевезень.

За договором про організацію перевезень вантажів перевізник зобов'язується у встановлені строки приймати, а вантажовідправник - пред'являти до перевезення вантажі в обумовленому обсязі.

У договорі про організацію перевезень визначаються обсяги, терміни, якість перевезень та інші умови надання транспортних засобів і пред'явлення вантажів для перевезення, а також інші умови організації перевезення, не передбачені законодавчими актами.

Стаття 693. Договори між транспортними організаціями

Між організаціями різних видів транспорту можуть укладатися договори про організацію роботи із забезпечення перевезень вантажів (вузлові угоди, договори на централізоване завезення (вивезення) вантажів та інші).

Порядок укладення таких договорів визначається законодавчими актами про транспорт.

Стаття 694. Змішані перевезення

Взаємовідносини при перевезенні двома або більше видами транспорту (змішані перевезення) за єдиною товарно-транспортної накладної (єдиного коносаменту), а також порядок організації цих перевезень визначаються договорами між учасниками змішаного перевезення, укладаються відповідно до законодавчих актів Республіки Казахстан про транспорт.

Примітка

Стаття 695. Перевезення транспортом загального користування

1. Перевезення, що здійснюється комерційною організацією, визнається перевезенням транспортом загального користування, якщо із законодавчих актів, інших нормативно-правових актів або виданого цій організації ліцензії (патенту) випливає, що ця організація зобов'язана здійснювати перевезення пасажирів, вантажів і (або) багажу за зверненням будь-якого громадянина чи юридичної особи.

2. Договір перевезення транспортом загального користування є публічним договором (стаття 387 цього Кодексу).

Стаття 696. Подача транспортних засобів, навантаження (розвантаження) вантажу

1. Перевізник зобов'язаний подати відправнику вантажу під навантаження у строк, встановлений прийнятої заявкою (замовленням), договором перевезення, справні транспортні засоби в стані, придатному для перевезення відповідного вантажу.

Відправник вантажу має право відмовитися від наданого транспортного засобу, непридатних для перевезення відповідного вантажу.

2. Навантаження (розвантаження) вантажу здійснюється транспортною організацією або відправником (одержувачем) у порядку і строки, передбачені договором, з дотриманням вимог, встановлених законодавчими актами про транспорт і виданими відповідно до них правилами.

3. Навантаження (розвантаження) вантажу, що здійснюється силами і засобами відправника (одержувача) вантажу, має провадитися у строки, передбачені договором, якщо такі строки не встановлені законодавчими актами про транспорт і виданими відповідно до них правилами.

Стаття 697. Провізна плата

1. За перевезення вантажів, пасажирів і багажу стягується плата, встановлена ​​угодою сторін, якщо інше не передбачено законодавчими актами.

2. Плата за перевезення вантажів, пасажирів і багажу транспортом загального користування визначається на підставі тарифів, що затверджуються в порядку, встановленому законодавчими актами про транспорт.

3. Роботи та послуги, що виконуються на вимогу вантажовласників і не передбачені тарифами, оплачуються за згодою сторін.

4. Перевізник має право утримувати передані йому для перевезення вантажі і багаж у забезпечення належної йому провізної плати та інших платежів за перевезення (стаття 292 цього Кодексу), якщо інше не встановлено законодавством, договором перевезення або не випливає із суті зобов'язання.

Стаття 698. Термін доставки вантажу, пасажира і (або) багажу

Перевізник зобов'язаний доставити вантаж, пасажира і (або) багаж в пункт призначення в термін, визначений законодавчими актами про транспорт і встановленими відповідно до них правилами перевезення. Якщо термін доставки вантажу, пасажира або багажу не встановлено і сторони не передбачили цей термін в договорі, доставка повинна бути проведена упродовж розумного строку.

Стаття 699. Право за розпорядженням вантажем

1. Вантажовідправник або власник розпорядчого документа на вантаж можуть зажадати від перевізника припинення перевезення або повернення вантажу або зробити інше розпорядження. У цьому випадку перевізник має право вимагати оплати за вже вироблену перевезення, а також відшкодування понесених ним витрат у зв'язку зі зробленим розпорядженням.

2. Вантажовідправник втрачає зазначені в попередньому пункті права в момент передачі вантажу вантажоодержувачу після прибуття вантажу в місце призначення.

3. У разі ухилення вантажоодержувача від виконання зобов'язань по отриманню вантажу, що вимагає особливих умов зберігання (що швидко псується), за відсутності вказівок вантажовідправника про те, як розпорядитися таким вантажем, коли зберігання його неможливо і може привести до його псування, перевізник має право реалізувати вантаж.

Сума, виручена від реалізації вантажу, вноситься на умовах депозиту на ім'я нотаріуса за вирахуванням суми, належної перевізнику.

Примітка

Стаття 700. Права пасажирів

Пасажир має право в порядку, передбаченому законодавчими актами про транспорт:

1) перевозити з собою дітей безкоштовно або на інших пільгових умовах;

2) провозити з собою безоплатно ручну поклажу у межах встановлених норм;

3) здавати до перевезення багаж за плату за тарифом.

Стаття 701. Відповідальність за порушення зобов'язань з перевезення

1. У разі невиконання або неналежного виконання зобов'язань з перевезення сторони несуть відповідальність, встановлену цим Кодексом, законодавчими актами про транспорт, іншими законодавчими актами, а також угодою сторін.

2. Угоди транспортних організацій з пасажирами і вантажовідправниками (вантажоодержувачами) про обмеження або усунення встановленої законодавчими актами відповідальності незначні, за винятком випадків, коли можливість таких угод при перевезеннях вантажу передбачена законодавчими актами про транспорт.

Примітка

Стаття 702. Відповідальність перевізника за неподання транспортних засобів і відправника за невикористання наданого транспортного засобу

1. Перевізник за неподання транспортних засобів для перевезення вантажу відповідно до прийнятої заявкою (замовленням) або іншим договором, а відправник за непред'явлення вантажу або невикористання наданого транспортного засобу з інших причин несуть відповідальність, встановлену законодавчими актами, а також угодою сторін.

2. Перевізник і відправник вантажу звільняються від відповідальності у разі неподання або несвоєчасного подання транспортних засобів або невикористання транспортних засобів, якщо це сталося внаслідок:

1) непереборної сили;

2) припинення або обмеження перевезення вантажів у певних напрямках, встановлених в порядку, передбаченому законодавчими актами про транспорт;

3) в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

Стаття 703. Відповідальність перевізника при прямому змішаному сполученні

За втрату, псування, пошкодження, недостачу вантажу перевізники в прямому змішаному сполученні відповідають перед вантажовідправником (вантажоодержувачем) солідарно.

Відповідальність за прострочення несе останній перевізник, якщо не доведе, що прострочення сталося не з вини перевізників.

Стаття 704. Відповідальність перевізника за затримку відправлення пасажира

1. За затримку відправлення транспортного засобу, що перевозить пасажира, або запізнення такого транспортного засобу до пункту призначення (за винятком перевезень у міському і приміському сполученнях) перевізник сплачує пасажирові штраф у розмірі, встановленому законодавчими актами про транспорт, а то й доведе, що затримка або запізнення мали місце внаслідок непереборної сили.

2. У разі відмови пасажира від перевезення через затримку відправлення транспортного засобу перевізник зобов'язаний повернути пасажиру провізну плату в повному розмірі, а також відшкодувати пасажирові понесені ним збитки в зв'язку з такою затримкою.

Стаття 705. Відповідальність перевізника за втрату, нестачу і пошкодження (псування) вантажу або багажу

1. Перевізник забезпечує збереження вантажу або багажу з моменту прийняття їх до перевезення та до видачі одержувачеві, уповноваженій ним особі або особі, уповноваженій на отримання багажу.

2. Перевізник відповідає за втрату вантажу або багажу, якщо не доведе, що втрата, недостача або пошкодження (псування) вантажу або багажу сталися не з його вини.

3. Шкода, завдана при перевезенні вантажу або багажу, відшкодовується перевізником:

1) у разі втрати або нестачі вантажу або багажу - в розмірі вартості втраченого чи відсутнього вантажу або багажу;

2) у разі пошкодження (псування) вантажу або багажу - в розмірі суми, на яку знизилася його вартість, а при неможливості відновлення пошкодженого вантажу або багажу - в розмірі його вартості;

3) у разі втрати вантажу або багажу, зданого до перевезення з оголошенням його цінності, - в розмірі оголошеної вартості вантажу або багажу.

Вартість вантажу або багажу визначається, виходячи з його ціни, зазначеної в рахунку продавця чи передбаченої договором, а за відсутності рахунку або зазначення ціни в договорі - виходячи з ціни, яка при порівнянних обставинах звичайно стягується за аналогічні товари.

4. Перевізник поряд з відшкодуванням встановленого збитку, викликаного втратою, нестачею або пошкодженням (псуванням) вантажу або багажу, повертає відправнику (одержувачу) провізну плату, стягнуте за перевезення втраченого, відсутнього, зіпсованого або пошкодженого вантажу або багажу, якщо ця плата не входить в вартість вантажу.

5. Документи про причини незбереження вантажу або багажу (комерційний акт, акт загальної форми і т.п.), складені перевізником в односторонньому порядку, підлягають в разі спору оцінці судом поряд з іншими документами, що засвідчують обставини, які можуть служити підставою для відповідальності перевізника , відправника або одержувача вантажу або багажу.

Стаття 706. Претензії та позови з перевезень вантажів

1. До пред'явлення перевізникові позову, що випливає з перевезення вантажу, обов'язкове пред'явлення йому претензії в порядку, передбаченому законодавчими актами.

2. Термін позовної давності за вимогами, що випливають з перевезення вантажу, встановлюється в один рік.

3. Правила цієї статті не поширюються на вимоги, що випливають з перевезення пасажира та багажу.

Стаття 707. Відповідальність перевізника за заподіяння шкоди життю або здоров'ю пасажира

Відповідальність перевізника за зобов'язаннями, які виникають внаслідок заподіяння шкоди життю або здоров'ю пасажира, визначається за правилами глави 47 цього Кодексу, якщо законодавчими актами або договором перевезення не передбачена підвищена відповідальність перевізника.


Основні джерела публікованих текстів нормативних правових актів: газета "Казахстанська правда", база даних довідково-правової системи Adviser , Інтернет-ресурси online.zakon.kz, adilet.zan.kz, інші засоби масової інформації в Мережі.

Хоча інформація отримана з джерел, які ми вважаємо надійними і наші фахівці застосували максимум сил для вивірки правильності отриманих версій текстів наведених нормативних актів, ми не можемо дати будь-яких підтверджень або гарантій (як явних, так і неявних) щодо їх точності.

компанія "КАМАЛ-Консалтинг" не несе відповідальності за будь-які наслідки будь-якого застосування формулювань і положень, що містяться в даних версіях текстів нормативних правових актів, за використання даних версій текстів нормативних правових актів в якості основи або за будь-які упущення в текстах публікуються тут нормативних правових актів.

Новости