Перевезення небезпечних вантажів повітряним транспортом

  1. Що встановлюють Правила перевезення небезпечних вантажів повітряним транспортом
  2. Завантажити документи зі статті
  3. Вимоги до персоналу під час перевезення небезпечних вантажів повітряним транспортом
  4. Як організувати роботи підвищеної небезпеки
  5. Небезпечні вантажі: їх класифікація в авіації
  6. Скачайте зразки потрібних документів, які підготували для вас наші експерти:
  7. Технічна інструкція ІКАО з перевезення небезпечних вантажів
  8. Правила перевезення небезпечних вантажів ІАТА

Підготовка персоналу - це один з елементів авіаційної безпеки. У статті ми розповімо, як забезпечити авіаперевезення небезпечних вантажів, та з якою періодичністю підвищувати кваліфікацію працівників.

Зі статті ви дізнаєтесь:

Що встановлюють Правила перевезення небезпечних вантажів повітряним транспортом

Авіаперевезення небезпечних вантажів (ОГ) має свою специфіку - процес здійснюється в замкнутому просторі повітряного судна. Вантаж не можна видалити при транспортуванні, а засоби нейтралізації пожежі або витоку обмежені площею ТС. Небезпека посилюється ризиком руйнування судна і загибелі екіпажа і пасажирів у разі розгерметизації або вибуху.

Завантажити документи зі статті

Будучи учасником авіаційних перевезень, Російська Федерація зобов'язана дотримуватися міжнародних правил переміщення ОГ на борту повітряного судна. Російські ФАП небезпечних вантажоперевезень цивільною авіацією були затверджені наказом № 141 Міністерства транспорту в 2008 році. Правила містять загальні вимоги до перевезення небезпечних вантажів, при цьому постійно робляться посилання на технічні інструкції ІКАО, оскільки ці документи міжнародного права мають пріоритет перед російським законодавством.

Вимоги до персоналу під час перевезення небезпечних вантажів повітряним транспортом

До перевезення ОГ допускається персонал, який досяг віку 18 років, не має судимостей, минулий обов'язковий психіатричний огляд, навчання з охорони праці , Пожежної безпеки і відповідає кваліфікаційним вимогам. Згідно ФАП № 141, персонал повинен пройти спеціальну підготовку. Перевезення небезпечних вантажів авіатранспортом вимагає від вантажовідправників, пакувальників, вантажних експедиторів отримати категорію ІКАО на право роботи з ОГ. Всього категорій 12:

1 - вантажовідправники;
2 - пакувальники;
3 - вантажні експедитори;
4 і 5 - вантажні експедитори по обробці вантажу, пошти, бортпріпасов (крім ОГ); 6 - служби по наземної приймання та обробки ОГ;
7 і 8 - приймання та обробка вантажів, пошти, бортпріпасов крім ОГ;
9 - перевезення небезпечних вантажів для працівників з обслуговування пасажирів;
10 - перевезення ОГ для членів льотного екіпажу;
11 - перевезення ОГ для членів екіпажу (крім льотного);
12 - підготовка служби безпеки (огляд вантажу, пасажирів і їх багажу, а також пошти і бортпріпасов).

Працівники повинні проходити навчання в обсязі, відповідному їх посадовими обов'язками, з періодичністю не рідше одного разу на двадцять чотири місяці. Підготовка повинна включати програми: загальну ознайомчу, спеціалізовану і в області безпеки. Також слід мати на увазі, що цим навчання підлягають в повному обсязі співробітники аеропорту, а лише перераховані в подп. 4.2.6 Інструкцій (Наказ Федеральної авіаційної служби Росії від 16.10.1998 N 310 "Про професійну підготовку з авіаційної безпеки авіаційного персоналу, учнів навчальних закладів, працівників цивільної авіації Російської Федерації").

Як організувати роботи підвищеної небезпеки

Роботи підвищеної небезпеки вимагають додаткових організаційних і технічних заходів для безпеки працівників. Читайте в журналі «Довідник спеціаліста з охорони праці», як розподілити обов'язки між відповідальними особами та після яких заходів можна допустити бригаду до роботи.

Якщо працівники не мають профільної освіти (з цивільної авіації), то для них повинна бути проведена професійна перепідготовка відповідно до Технічних інструкцій з безпечного перевезення небезпечних вантажів по повітрю, виданими міжнародною організацією цивільної авіації ІКАО та статтями 52 і 53 Повітряного кодексу РФ . Наявність у персоналу профільної освіти або профпереподготовки не звільняє від обов'язкового періодичного підвищення кваліфікації.

Небезпечні вантажі: їх класифікація в авіації

1 клас - вибухові речовини. небезпека вибуху і високої температури як в кисневому середовищі, так і без доступу повітря. Вибухівка характеризується нестійкою структурою молекул, дуже чутлива до різних впливів ззовні: удар, нагрів, іскроутворення. Може бути виготовлена ​​за принципом вступу в реакцію горючої речовини з киснем в атмосфері, буває в монолітної, порошкової і гранульованої твердій формі. У цього класу є 6 підкласів. Класифікуються ці підкласи за влучним висловом вражаючої сили речовини.

Тетяна Чиркина - Головний редактор сайту Trudohrana.ru

Скачайте зразки потрібних документів, які підготували для вас наші експерти:

Підклас 1.1 найнебезпечніший, тому що вибух поширюється відразу на всю масу вантажу, що перевозиться. Це високочутливі вражають речовини, що реагують на зміну температури, тиску, поштовхи. До підкласу 1.2 відноситься ОГ з властивістю розкидання. 1.3 - речовини з незначною небезпека вибуху всієї маси і розкидання. Підклас 1.4 також представляють незначну небезпеку, вибух відбувається всередині упаковки при зовнішньому благополуччі. Підклас 1.5 - низькочутливих речовини, нездатні до переходу від горіння до детонації. Підклас 1.6 характеризується вибухом і руйнуванням тільки одного виробу в партії.

2 клас - гази. Гази можуть бути як в чистому вигляді, так і у вигляді сумішей. Види газоподібних небезпечних вантажів:

А - задушливі,
Про - окислюють,
F - легкозаймисті,
Т - токсичні.

До комбінованих сумішей відносяться, наприклад, ТО - комбінація токсичного і окісляющегох газів, ТF - суміш токсичного та легкозаймистий. Прикладом такої речовини є сірчистий ангідрид. Гази бувають стислими - критична температура нижче 20 ° С. Зріджені гази мають критичну температуру вище 20 ° С.

3 клас - легкозаймисті рідини, 4 - легкозаймисті тверді речовини, 5 - речовини, що окислюють. Клас 6 - це інфекційні речовини, які відносяться до біологічної зброї масового ураження.

У 7 клас входять радіоактивні речовини (цезій, радій, плутоній і т.п.), в 8 - їдкі речовини. У 9 клас включають інші речовини, не перераховані вище. Наприклад, літій-іонні батареї.

Технічна інструкція ІКАО з перевезення небезпечних вантажів

ІКАО - це міжнародна організація в галузі цивільної авіації, яка була створена в 1944 році з метою забезпечення безпеки польотів літаків, її штаб-квартира знаходиться в Монреалі. ІКАО розробляє інструктивний матеріал з організації безпечного перевезення небезпечних вантажів авіатранспортом. Існує багато правил та інструкцій ІКАО, але всі вони містять два головні принципи:

1. Ніхто не може прийняти до перевезення вантажі, якщо вони не ідентифіковані, не класифікований, не мають супровідної документації та маркування, знаків небезпеки, не відповідають вимогам авіаційної безпеки і технічних інструкцій. В цьому випадку по повітрю їх перевозити заборонено.

2. Застосування правил та інструкцій ІКАО можливо тільки в тому випадку, якщо персонал усвідомив всю ступінь небезпеки перевезення ОГ і досконально зрозумів ці правила.

ІКАО встановлює вимоги до інструкторів, а також до програм навчання та їх періодичності. По суті, інструкції - це порядок навчання та перевірки знань персоналу по поводження з небезпечними вантажами . У них наведено обов'язковий мінімум змісту програми навчання. Все експлуатуючі організації зобов'язані розробляти свої програми відповідно до рекомендацій ІКАО. У кожну навчальну програму включаються такі теми:

  • загальні принципи і заборони з перевезення ОГ;
  • вимоги до вантажоперевізникам і вантажовідправникам;
  • класифікація і перелік ОГ;
  • вимоги безпеки при пакування та маркування;
  • складання супровідних документів на перевезення;
  • приймання небезпечних вантажів;
  • розпізнавання ОГ, незадекларованих до перевезення;
  • правила зберігання і навантаження;
  • дії персоналу в аварійних умовах в разі інцидентів на землі і в повітрі.

Правила перевезення небезпечних вантажів ІАТА

ІАТА - це не структура ІКАО. Це міжнародна асоціація повітряного транспорту, яка здійснює експлуатаційний аудит безпеки польотів і встановлює правила безпеки для своїх членів. Штаб квартира розташована в Женеві. Асоціація була створена в 1919 році.

Всього членами ІАТА є 266 учасників, включаючи і російські авіакомпанії. Ця організація розробила правила перевезення небезпечних вантажів, кожне нове видання яких виходить 1 січня. У 2019 вступає в силу шістдесяте видання Правил.

Кожне видання включає в себе правила в зв'язку з вступом в асоціацію нового члена. У 2018 році, наприклад, було зазначено, що незатребувані вантажі, що мають пошкодження або витік, повинні бути повернуті експлуатантом в країну відправлення. Правила публікуються щорічно на офіційному сайті ІАТА на 7 мовах, в т.ч. і російською.

► Дізнайтеся, як оформити дозвіл на перевезення небезпечних вантажів >>>

Новости