Перевезення негабаритних вантажів залізничним транспортом: документи, правила

  1. Організація перевезення негабариту по ж / д
  2. Документація для транспортування негабариту
  3. особливості перевезень
  4. Плюси транспортування негабаритних вантажів по ж / д

При перевезенні вантажів стандартного розміру залізницею, складнощів, як правило, не виникає. Але як бути, якщо має бути транспортування негабаритного вантажу. Як доставити його до місця призначення не пошкодивши, як оформити і взагалі, за якими параметрами визначається негабарит?

Ми розповімо про організацію транспортування негабариту по залізницях і, про те, які супровідні документи знадобляться: від товарно-транспортної накладної до страхового договору.

Зміст статті

Негабаритний вантаж - поняття, яке включає в себе вантажі, габарити якого перевищують прийняті норми. Тобто, такий вантаж, який, через його розмірів, ваги, технічних характеристик, особливостей, не підлягає до перевезення стандартними видами транспортних засобів. Вантаж визначається, як негабаритний, виходячи з його висоти, ширини і довжини. Нестандартний вантаж можна транспортувати морем, автомобільним і залізничним транспортом. Визначення негабариту, а також відео перевезення негабаритного вантажу в попередній статті.

Організація перевезення негабариту по ж / д

Організація транспортування негабаритного вантажу включає в себе підготовку документації, складання договору з транспортною компанією, складання схеми кріплень, складання маршруту.

Тариф на ж / д перевезення - один найнижчих.

Документація для транспортування негабариту

У підготовці до залізничних перевезень негабаритного вантажу ключову роль відіграє документація. Для того, щоб транспортувати негабарит вам буде потрібно:

  1. Дорожня відомість. У ній вказується термін доставки, пункти переходу з дороги на дорогу. Відомість повинна знаходитися у людини, відповідального за транспортування, до прибуття на станцію призначення. У ній же повинен розписатися одержувач по прибуттю вантажу в його отриманні;
  2. Документація до вантажу. Це можуть бути сертифікати, карантинні дозволи, ветеринарні дозволи, документи про якість швидкопсувних продуктів, паспорт на нафтові продукти, дозволу з митних органів у разі, якщо вантаж вивозиться за кордон. Точний перелік документів залежить від типу вантажу;
  3. Документ про оголошеної цінності та опис місць. Оголошення цінності потрібно для того, щоб при псуванні і втрати вантажу можна було б швидко визначити розміри отриманого збитку.
    При оголошенні вартості складається також опис місць. Опис виконується в двох примірниках. У ній містяться вказівки станцій прибуття і призначення, дані відправника та одержувача, тип упаковки, особливі розпізнавальні прикмети, оголошена цінність до кожного предмету, зазначення кількості предметів і їх найменувань. Загальна сума вантажу вказується в кінці документа. Опис повинна бути підписана вантажовідправником і товарним касиром. Другий примірник опису залишається в справах станції;
  4. Рахунок або рахунок-фактура. У документі вказуються дані відправника та одержувача, номер і час замовлення, дані про вантаж, його упаковці (із зазначенням всіх наявних позначень і номерів), вартість вантажу, способи, за якими він оплачений і поставлений;
  5. Рахунок-проформа. У документі вказується вартість вантажу;
  6. Пакувальний лист. Вказуються позиції вантажу, номери і вага кожного місця вантажу. Пакувальний лист - доповнення до рахунку-фактурі;
  7. Договір про перевезення негабариту. У документі вказується інформація про склад компаній, що погоджують маршрут, умови перевезення, характеристиках використовуваних транспортних засобів, організаційні обов'язки одержувача і відправника;
  8. Страховий договір. Потрібно в тому випадку, якщо відправник має намір застрахувати вантаж;
  9. Товарно-транспортна накладна. бланк ТТН містить дані про відправника та одержувача, місці розвантаження і завантаження вантажу, знаки, номери і назва вантажу, тип упаковки, статистичний номер, параметри вантажу. У ньому також є інформація про оголошену вартість, умови оплати, дані перевізників, номер подорожнього особи, реєстраційний номер;
  10. Спеціальний дозвіл. Документ містить дані про тип транспортування, класі вантажу, обраний маршрут, термін дії документа, сторони погодження дозволу, дані перевізника, дані про платіжний документ. Документ діє тільки на конкретний маршрут. Якщо маршрут або вантаж змінюються, необхідно переоформлення дозволу. Читайте про дозвіл на перевезення негабаритного вантажу докладніше тут .

Не всі документи просто отримати. Негабаритні вантажі - особлива стаття в перевезеннях, а тому підготовка документації може зайняти місяці.

особливості перевезень

При ж / д перевезення негабаритних вантажів дуже важливим є забезпечення безпеки. Транспортування негабариту вимагає особливої ​​підготовки. Цей пункт включає в себе облік таких факторів, як технічне можливості залізничних засобів, залізниць, можливості транспортних компаній, отримання всіх необхідних узгоджень. За безпеку перевезення відповідає компанія-перевізник. Для перевезення повинен бути підібраний відповідний тип вагона: транспортер, напіввагон, платформа.

Важливо правильно спланувати маршрут. Маршрут визначається виходячи з принципу, за яким витрачається на транспортування час має бути мінімальним. Він повинен бути затверджений в Ж / Д компаніях. При цьому важливо кількість залізничних колій, час року, погода.

Що стосується кріплень, вони, при ж / д перевезення, надаються самим власником вантажу. Він повинен надати і схему кріплень, і матеріал для її здійснення. Кріплення виконується за допомогою фіксаціонних брусів. Схема кріплення розробляється транспортною фірмою. Вона повинна бути узгоджена з керівництвом ж / д. Детальну інформацію про правила перевезення негабаритного вантажу ви можете дізнатися з нашої попередньої статті.

Важливо правильно спланувати маршрут.

Плюси транспортування негабаритних вантажів по ж / д

Залізниці завжди були затребувані в транспортуванні негабариту, і на те є ряд причин:

  • Мережа залізниць в РФ добре розвинена. Отже, транспортувати негабарит можна в найдальші куточки країни;
  • Можна здійснювати мультимодальні перевезення, читайте про мультимодальні перевезення тут ;
  • Залізничний транспорт має всі необхідні для транспортування характеристики: відмінна вантажопідйомність, можливість транспортування вантажу будь-якого призначення;
  • Транспортуватися може найрізноманітніший негабарит: промислове обладнання, установки, спецтехніка, військова техніка;
  • Можливість перевозити партії вантажів з вагою до 500 тонн;
  • Висока швидкість перевезення великих партій;
  • Митні органи перевіряють вантаж, що транспортується через ж / д, не так суворо;
  • Витрати на таку транспортування невисокі;
  • Можливість транспортувати сипучі матеріали, різну сировину з максимальною безпекою.

Найголовніше в перевезеннях негабариту по залізницях - документи. Для отримання деяких з них доведеться чекати місяці. Підготовку перевезення негабаритного вантажу краще довірити компанії відповідного профілю. Так ви забезпечите і безпеку вантажу, і швидке оформлення документації.

Додаткові відомості по темі ви знайдете в рубриці « негабаритні вантажі ».

Безкоштовна консультація по телефону:

Москва і Московська область: +7 (499) 703-48-81 (дзвінок безкоштовний)

Санкт-Петербург і Лен.область: +7 (812) 309-93-24

Як доставити його до місця призначення не пошкодивши, як оформити і взагалі, за якими параметрами визначається негабарит?

Новости