Перевірка Департаменту спецрозслідування була плановою, але її проведення було заблоковано - ГПУ

У ГПУ заявили, що інформація начальника Департаменту спецрозслідування про спробу провести позапланову перевірку не відповідає дійсності. У ГПУ заявили, що інформація начальника Департаменту спецрозслідування про спробу провести позапланову перевірку не відповідає дійсності

У ГПУ зазначили, що проведення перевірки Департаменту спецрозслідування було заблоковано безпідставними вимогами / фото УНІАН

У Генеральній прокуратурі України заявляють, що перевірка Департаменту спеціальних розслідувань була плановою, а її проведення було заблоковано безпідставними вимогами.

Про це повідомили у Відділі зв'язків з громадськістю та засобами масової інформації Генпрокуратури України.

У ГПУ зазначили, що інформація, яка з'явилася в ЗМІ 6 липня з посиланням на начальника Департаменту спеціальних розслідувань, про те, що «комісія Генеральної прокуратури України намагалася провести позапланову перевірку» в зазначеному Департаменті, яка нібито була «націлена на пошук підстав для його звільнення », і при цьому« просила керівництво Департаменту підписати документи про відмову в допуску комісії до перевірки », не відповідає дійсності.

«Зазначена перевірка не була позаплановою, вона повинна була проводитися відповідно до пункту 4.2 плану першочергових заходів Генеральної прокуратури України на II квартал 2018 року по питанню організації роботи в Департаменті спеціальних розслідувань. Її завданням було забезпечення виконання плану роботи », - йдеться в повідомленні.

Читайте також Горбатюк: керівництво ГПУ хоче мати вплив на розслідування справ Майдану

У ГПУ зазначили, що план першочергових заходів ГПУ на II квартал 2018 року був затверджений генпрокурором 26 березня і 4 квітня офіційно в друкованому вигляді надано куратору зазначеного Департаменту - заступнику генпрокурора.

Крім того, додали у відомстві, 16 травня, на підставі ст. 9 закону «Про прокуратуру», видано наказ генпрокурора «Про перевірку стану організації роботи в Департаменті спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України», для цього була створена робоча група в складі працівників ГПУ. 21 травня наказ офіційно в друкованому вигляді було надано в Департамент спецрозслідування.

У ГПУ зазначили, що «члени цієї групи не просили керівництво Департаменту« підписати документи про відмову в допуску комісії до перевірки ", не намагалися« записати факт відмови », а навпаки, аргументовано протягом тривалого часу переконували в необхідності її проведення, пояснюючи обґрунтованість зазначеної планової перевірки, відповідність її чинному законодавству, нормативно-правовим актам Генеральної прокуратури, зокрема наказом Генеральної прокуратури від 19 січня 2017 року №15 «Про основні засади організації роботи в ор Анахіт прокуратури України ».

«Кожен член групи при першій зустрічі в приміщенні зазначеного Департаменту 2 липня, а потім 6 липня, повідомив його керівнику, а також керівникам Департаменту про напрямки перевірки, зазначивши назву номенклатурних справ, які будуть оглядатися, і пославшись на перевірку виконання Департаментом завдань, передбачених його ж становищем, яке є на сайті відомства, тобто не є таємним », - наголошується в повідомленні.

Крім того, відзначили в ГПУ, увагу керівника Департаменту спецрозслідування було звернуто на те, що всі його скарги по цій перевірки і на членів групи, щодо яких він бачив «конфлікт інтересів», розглянуті, йому надано обґрунтовані письмові відповіді. Також, з урахуванням його звернень, окремі члени групи виключені, їх замінили іншими працівниками прокуратури.

«Однак керівник зазначеного Департаменту, незважаючи на надану йому докладну інформацію, вимагав« документи про те, які саме напрямки планується перевіряти ». При цьому не зміг послатися ні на один нормативно-правовий акт, який передбачає надання таких «документів». Чи не давав можливості приступити до перевірки, блокуючи її проведення безпідставними, нічим не передбаченими вимогами », - йдеться в повідомленні.

Таким чином, зазначили в ГПУ, наказ про проведення планової перевірки Департаменту «в даний час не виконано в зв'язку з безпідставним, необґрунтованим і незаконним відмовою глави Департаменту створити відповідні умови для роботи групи».

Як відомо, 6 липня керівник Департаменту спецрозслідування ГПУ Сергій Горбатюк заявив в ЗМІ, що в Департамент прийшли з позаплановою перевіркою. За його словами, людей, які хотіли провести перевірку, не пустили в Департамент, тому що вони не змогли надати відповідних документів за планом їх перевірки.

Нагадаємо, сьогодні, 11 липня, генеральний прокурор Юрій Луценко підписав наказ про організаційні зміни в структурі і штатному розкладі Генеральної прокуратури України, яким, зокрема, ліквідовано очолюваний Сергієм Горбатюком Департамент спеціальних розслідувань, який займався розслідуванням злочинів під час Революції гідності в 2013-2014 рр.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Новости