Пережиток минулого? У Гомелі обговорили доцільність будівництва гаражних кооперативів

  1. Черги пора почистити
  2. Лають пожежні, лає міліція
  3. гаражні війни
  4. Автор: Олена Чернобаєва. Фото: В'ячеслав Коломієць

У Гомелі майже 30 тисяч гаражів об'єднані в 158 гаражних кооперативів. Але попит на дах для авто як і раніше є: більше двох тисяч осіб перебувають на обліку в очікуванні місця в ГСПК. Правда, гаражні кооперативи той ще ящик Пандори. Створюють проблеми МНС, міліції, владі, та й самі їх члени часто не можуть знайти порозуміння між собою. В результаті гнівні скарги летять в усі інстанції, провокуючи численні перевірки і навіть судові розгляди. Проблемну тему розглянули на засіданні Гомельського міськвиконкому.

Проблемну тему розглянули на засіданні Гомельського міськвиконкому

Черги пора почистити

У міськвиконкомі вивчили статистику і здивувалися. Виявляється, серед обласних центрів Гомель - самий «гаражний» місто. У нас найбільше ГСПК, та й за кількістю офіційно потребують гаражах «учётніков» ми попереду планети всієї. У Бресті, наприклад, всього 170 чоловік чекають ділянок в гаражних кооперативах. А в Гомелі - 2145. Більше половини з них - в Центральному районі.

Петро Кириченко доручив главам адміністрацій розібратися в ситуації:

- Гаражні кооперативи - це вчорашній день, пережиток радянського минулого. Самі бачите: двори забиті машинами. Сумніваюся, що всі власники користуються гаражами за призначенням. На Заході навіть поняття такого не існує. Тому, перш ніж виділяти нові ділянки під будівництво ГСПК, потрібно вивчити зарубіжний досвід з їх паркінгами. Або йти слідом за Мінськом, де його успішно застосовують, зводячи і паркінги, і парковки крокової доступності.

Можливо, причина зростання черговиків на місце в ГСПК криється в їх безконтрольності з боку районних адміністрацій. Відомі факти, коли голови кооперативів на власний розсуд торгують місцями в них. Нещодавно, наприклад, в одному з ГСПК адміністрація виділила ділянки для будівництва 23 гаражів, але дісталися вони не тим, хто стоїть в черзі, а «своїм людям» голови.

Буває, один і той же чоловік кілька разів стає в чергу на будівництво гаража. Потім продає виділені йому ділянки. Не можна одночасно стояти в черзі на гараж в різних районах, а такі випадки в Гомелі теж є.

До проблеми давно придивляється прокуратура.

- Черги пора почистити. Тому що багато черговики або не мають на гараж права за законом, або це право вже втратили. Або просто числяться на обліку, а гараж будувати не збираються. Ось і отримуємо в статистику «мертві душі». Ми розберемося з самоуправством в ГСПК і рівнем контролю за ними з боку адміністрацій. Відповідну перевірку запланували на кінець першого півріччя, - попередив прокурор Гомеля Юрій Булинко.

Лають пожежні, лає міліція

Нецільове використання гаражів і порушення правил пожежної безпеки призводить до пожеж. В травнем 2017 року через неправильно проведених вогневих робіт згоріли дві легкові машини в ГСПК-18 Залізничного району. У жовтні загибеллю людини закінчився пожежа в гаражному кооперативі №15 Радянського району. Мало місце порушення правил експлуатації печі. У грудні через неправильну експлуатацію електрообладнання вогнем було пошкоджено авто в ГСПК-7 Центрального району.

Січень-2018 відкрив нову сумну статистику. У ГСПК-36 Залізничного району згоріли дві машини. І знову через порушення правил пожежної безпеки при проведенні вогневих робіт.

Міліція теж незадоволена ситуацією в гаражних кооперативах. По-перше, перевірки показали халатне ставлення до своєї роботи сторожів. У багатьох ГСПК цілодобово відкриті ворота. Або по периметру можна вільно проникнути на територію, поки сторож спить або відлучився. У підсумку в минулому році в ГСПК Гомеля відбулося 22 крадіжки.

В одному з кооперативів жінка-сторож і зовсім брала хабарі, обіцяючи вирішити питання з узаконення гаражів, посилаючись на потрібні знайомства.

В одному з кооперативів жінка-сторож і зовсім брала хабарі, обіцяючи вирішити питання з узаконення гаражів, посилаючись на потрібні знайомства

гаражні війни

Члени гаражних кооперативів все частіше стали звертатися зі скаргами на роботу голів. У Радянському районі в минулому році таких скарг було 67. Стосувалися вони роботи ГСПК-4, 7 і 12. Усі звернення виходили від одних і тих же заявників.

В одному з ГСПК пише скарги колишній голова, відсторонений від посади рішенням загальних зборів ще в 2013 році. Він за власним бажанням вийшов зі складу кооперативу, а тепер вимагає відновлення на посаді.

Гаражна війна розгорілася і в 104-му мікрорайоні Новобеліци, де будується новий ГСПК-19.

Майбутні власники звинуватили голову і підрядну організацію в несумлінності. В результаті адміністрація району створила спеціальну робочу групу, члени якої виявили відступу від проектного рішення. Далі втрутилися міліція, ВБЕЗ і прокуратура. Відносно голови порушено кримінальну справу за статтею «службова недбалість». Справа розглядається слідчим комітетом.

- Тому що немає хазяйської руки в гаражних кооперативах та належного контролю з боку адміністрацій. Шукайте голів, які і з народом спільну мову знайдуть, і скаржників поставлять на місце! - підсумував мер.

Автор: Олена Чернобаєва. Фото: В'ячеслав Коломієць

Читайте також:

Авто під дахом. Як працюють гаражні кооперативи в Радянському районі Гомеля?

Мітки: гараж гаражний кооператив ГСПК Олена Чернобаєва Петро Кириченко Юрій Булинко

Мітки:   гараж   гаражний кооператив   ГСПК   Олена Чернобаєва   Петро Кириченко   Юрій Булинко

Підпишіться на наш канал в Яндекс.Дзен

Як працюють гаражні кооперативи в Радянському районі Гомеля?

Новости