Перший енергоблок угорської АЕС Пакш зупинений через збій електроніки

БПУ АЕС Пакш   Збій в роботі керуючої електроніки на АЕС Пакш в Угорщині призвела до вимушеної зупинки першого енергоблоку БПУ АЕС Пакш

Збій в роботі керуючої електроніки на АЕС Пакш в Угорщині призвела до вимушеної зупинки першого енергоблоку.

Про це повідомляється в четвер на сайті Організації з атомної енергетики Угорщини, передає ТАСС.

"У відповідності зі стандартами ядерної безпеки 14 липня 2016 року перший енергоблок АЕС був автоматично відключений через збій в обладнанні управління", - йдеться в офіційній заяві організації, де також уточнюється, що інцидент не становив загрозу безпеці об'єкту.

Згідно з інформацією на сайті, рівно тиждень тому саме в першому енергоблоці АЕС Пакш проводилася заміна несправного генератора.

У повідомленні говориться, що енергоблок буде запущений і підключений до мереж вже в п'ятницю 15 липня.

За словами представника компанії Антала Ковача, в даний час проводяться роботи по встановленню причин збою. Енергоблок планується знову запустити після завершення ремонтних робіт. Він прогнозує, що до енергомережі реактор може бути підключений вже завтра.

Угорське інформаційне агентство МТІ, посилаючись на заяву Ковача, також відзначає, що зупинка реактора не становить загрози безпеці і не вплинула на роботу інших трьох блоків.

Раніше, єдиний серйозний інцидент стався на другому енергоблоці АЕС Пакш в 2003 році, коли були пошкоджені паливні елементи в резервуарі очищення і стався витік радіоактивного газу. За міжнародною шкалою ядерної безпеки, що трапилося на угорській атомній станції віднесли до категорії "серйозний інцидент". Причиною порушення роботи обладнання стали недоліки конструкції використовуваної на об'єкті системи очищення, поставленої французьким концерном "Фраматом". на відновлення роботи об'єкта потрібно близько 3,5 років.

АЕС Пакш - єдина атомна станція Угорщини, розташована приблизно в 100 км від столиці країни Будапешта.АЕС була побудована в 1970-1980-х роках за радянським проектом, перший реактор був введений в експлуатацію в 1982р. Атомна станція в своєму розпорядженні чотири діючими реакторами типу ВВЕР-440 (водо-водяний енергетичний реактор потужністю 440 МВт). У 2009р. російські компанії ТВЕЛ і "Атомстройекспорт" завершили програму по продовженню терміну експлуатації АЕС та підвищення номінальної потужності кожного енергоблоку до 500 МВт (сумарна потужність АЕС, таким чином, була збільшена до 2 тис. МВт). В даний час частка електроенергії, що виробляється на атомній станції, становить в структурі енергобалансу Угорщини близько 50%.

В кінці 2014 року РФ і Угорщина підписали документи на будівництво п'ятого і шостого блоків АЕС Пакш з реакторами за російською технологією ВВЕР-1200. Перший документ - це EPC-контракт (інжиніринг, постачання обладнання, спорудження) на два нові енергоблоки, в якому зафіксовані завдання на найближчі 12 років. Другий документ регламентує умови сервісного обслуговування майбутніх енергоблоків АЕС, третій - умови забезпечення станції ядерним паливом. Росія надасть Угорщині кредит до 10 мільярдів євро на цей проект.

У березні 2015 року парламент Угорщини проголосував за обмеження доступу на 30 років до комерційних і технічних даних по розширенню АЕС Пакш.

Новости