Перший день на новій роботі

Практично у всіх трудових угодах є пункт про випробувальний термін. Тривалість його в різних країнах відрізняється. Багато європейських роботодавці вважають, що новий співробітник може по-справжньому увійти в курс справи і повністю відповідати вимогам, що пред'являються фірмою до його діловим якостям, лише після закінчення шести місяців. Тому, наприклад, в Німеччині, як правило, встановлюють піврічний випробувальний термін. У Росії, яка на відміну від грунтовної Німеччини «і жити квапиться, і почувати поспішає», роботодавці знаходять цілком достатнім термін від одного до трьох місяців. Вони вважають, що за цей час обидві сторони цілком зможуть оцінити один одного і зрозуміти, хто чого вартий.

Змінюючи місце або влаштовуючись на роботу вперше, новачок не повинен розглядати цей пункт договору як одностороннє умова. Звичайно, всі місяці випробувального терміну керівництво буде уважно спостерігати за новим співробітником, щоб зрозуміти, наскільки він відповідає займаній посаді і наскільки добре вписується в колектив. Але і сам працівник за цей термін повинен встигнути визначитися, чи влаштовує його нова робота, чи все відповідає первісної інформації про неї і чи виконує керівництво обіцянки, які так щедро роздавав на співбесіді. Не варто втрачати дорогоцінний час, якщо виявиться, що нове починання зовсім не виправдовує ваших надій. Чим швидше ви покинете цю фірму, тим буде краще для обох сторін.


Звичайно, діяти таким чином слід лише в тих випадках, коли мова йде про принципові розбіжності, а не про первинні труднощі. А початкові труднощі будуть обов'язково, і почнуться вони з самого першого і найважчого дня. Безумовно, все залежить від того, в яку фірму ви влаштувалися. Але в будь-якому випадку повноцінним робочим цей день ніяк не назвеш. У багатьох великих іноземних фірмах з високорозвиненою корпоративної культурою прийнято зустрічати нового співробітника квітами. У японських концернах новачка в перший робочий день можуть навіть повести обідати в ресторан, як би відразу приймаючи його в велику трудову сім'ю, образ якої лежить в основі японської корпоративної культури. Російським роботодавцям до таких шедеврів ще далеко. Але все одно перший робочий день, як правило, не зовсім робочий. За термінологією автогонщиків, це як би «прогревочний коло». Зазвичай цей день присвячений знайомству з іншими співробітниками, колегами, відділами, з інфраструктурою фірми - різними її підрозділами. Новачкові показують офісну техніку, специфіку внутрішніх засобів комунікації (Інтернет, внутрішню IT-мережу, телефонну мережу і т. П.), Розповідають про програмне забезпечення, роз'яснюють, до кого слід звертатися з тих чи інших питань.


Всім зрозуміло, що будь-яка людина в перший трудовий день дуже нервує і хвилюється, переживає справжній стрес. І все ж треба постаратися, незважаючи на всі труднощі, залишатися спокійним. Ясна річ, що це буде зовсім непросто. Але оскільки головне завдання - справити хороше враження, то треба потрудитися. Природно, ніхто не чекає, що ви з першої ж хвилини почнете працювати як повноправний член трудового колективу. Але ви повинні показати, що здатні швидко увійти в курс справи, не перевернувши при цьому все догори дном, що не переламавши відразу ж всю оргтехніку, що не переплутавши начальника відділу з кур'єром і т. Д. Нижче перераховані основні моменти, на які слід звернути увагу в перший день на роботі.

1. Заспокойтеся! Постарайтеся сильно не хвилюватися. Ситуація сама по собі і без того досить стресова, оскільки в перший же день відразу потрібно «схопити» і нову організацію праці, і нові трудові процеси, і специфіку фірми, і її особливості, і нові обличчя, імена ... Краще просто зусиллям волі змусити себе сконцентруватися на всі ці деталі.

2. Не мудрувати! У перший день не варто оприлюднювати ніяких своїх талантів. Важливіше показати інтерес до роботи, уважність, спостережливість, бажання і здатність навчатися. Щоб завчасно не уславитися всезнайкою, якого ніхто не любить, не вимовляєте фрази типу: «А чому ви робите це так? Прийнято робити по-іншому ... Я прекрасно знаю то-то, розбираюся в тому-то ... Інша методика набагато краще вашої методики ». Не вносьте на початковій стадії ніяких, нехай навіть слушних, пропозицій. Постарайтеся уникнути поспішних висновків: вам належить ще розібратися, наскільки погано те, що таким здалося в перший день, і взагалі, чи доречно ваше «раціоналізаторську» пропозицію. Може бути, фірма тільки недавно відмовилася від нього, і для неї це вчорашній день, а може бути, це болюче питання, тому що саме та людина, з яким ви в даний момент розмовляєте, як раз і блокує прийняття нового рішення. Відмовтеся від прямолінійності. Якщо ви будете в такій манері спілкуватися з першого дня, то не знайдете друзів. Замість того щоб давати розумні поради, поцікавтеся про виробничі процеси. Попросіть інших колег пояснити ті чи інші проблеми і розтлумачити щось, не цілком зрозуміле для вас. Зрозуміло, всім хочеться відразу заявити про себе, як про професіонала. Але не поспішайте давати розумні поради в перший день. Краще частіше ставте питання, які починаються зі слова «як».

3. Спостерігайте! Уважно спостерігайте, як співробітники працюють. Зверніть увагу на їх внутрішні і виробничі взаємозв'язку, як вони спілкуються між собою, з шефом, з вами. Ви і в перший день у дечому розберетеся, якщо зосередити свою увагу на тих факторах, які визначають корпоративну культуру. Це як раз і є ті цінності, які сповідує фірма. Наскільки доброзичливі колеги по відношенню один до одного, наскільки вони розташовані до нового співробітника, які їхні взаємини з начальником - улесливо вони в спілкуванні з ним або тримаються цілком демократично. На самому початку дуже важливо намагатися зрозуміти неофіційні правила гри в компанії. Звичайно, не в перший день, але вже в самий найближчий час доведеться визначати, хто є неформальним лідером, до кого слід звертатися за допомогою при нестандартних ситуаціях, від кого можна отримати підтримку, а кому не можна довіряти ні в якому разі.

4. Dresscode

Відоме прислів'я «по одягу зустрічають, а по розуму проводжають» не втрачає своєї актуальності. Ніщо так не дратує колектив, як залетіла туди біла ворона. Який би стиль одягу не імпонував вам в житті, на роботі слід дотримуватися прийнятих умовностей. Дуже неприємно відчувати себе одягненим не так, як вимагає ситуація. Це правило добре ілюструє історичний анекдот про одну людину, відчайдушно рвався до найвищих верств суспільства. Місцева знати не хотіла приймати нерівного собі, але він усіма правдами і неправдами намагався заслужити їх розташування. І ось одного разу йому нарешті прислали довгоочікуване запрошення на звану вечерю. Замовлення шикарного смокінга обійшовся недешево. Гість з'явився на свято вчасно, але всі були вже в зборі і сиділи за столом. Яке ж було його здивування, коли він побачив, що учасники світського рауту знаходилися ... практично в негліже. Вельможі стали дружно вибачатися перед ним, пояснюючи, що вирішили в цей раз просто побавитися і провести вечір роздягненими догола. Щоб ніхто не відчував себе ніяково, йому запропонували пройти в сусіднє приміщення, зняти одяг і приєднатися до суспільства теж в оголеному вигляді. Страшно збентежений гість довго набирався мужності, щоб з'явитися голим перед настільки шанованим товариством. Не відразу, але він зважився ... Можна тільки уявити собі охопили його почуття, коли він, соромлячись своєї наготи, переступив поріг і виявив всіх присутніх сидять за столом, але вже в смокінгах і з манірним видом. Ось таку «неаристократичне» жарт зіграла місцева аристократія, даючи зрозуміти вискочки про його недоречність у вищому суспільстві.
Зайве говорити, що в діловому світі існують свої правила, згідно з якими повинні одягатися співробітники різних фірм. Те, що можливо, наприклад, в творчих організаціях, абсолютно неприйнятно в банківській сфері і т. Д. Подивіться, як одягнені ваші колеги? Хто на що здатний або відповідно до якогось законом? Якщо ви не цілком упевнені в правильності своєї оцінки, можна делікатно поцікавитися у який з'явився вам найбільш симпатичним співробітника компанії, чи існує, дійсно, якесь правило або певний стандарт щодо одягу.

5. Будьте пунктуальні! Точний режим робочого дня прописаний в трудовому договорі. Але з найперших днів ви починаєте помічати, що цей пункт стосується не всіх співробітників фірми. Хтось, на ваш погляд, приходить на роботу із запізненням і йде, коли йому заманеться. Не поспішайте робити поспішні висновки щодо вільного режиму. Те, що прощається, а може бути, і дозволено, старим співробітникам, не пробачать новачкові. Вчасно з'являтися у суді, особливо в перший день, приходячи на роботу або повертаючись з обіду, інакше можна дуже швидко втратити симпатії товаришів по службі і шефа.

6. Шукайте підтримку! Намагайтеся з першого дня налагоджувати відносини з колегами: їх допомога і доброзичливе ставлення дуже потрібні на першому етапі. Зазвичай керівництво фірми на перших порах прикріплює до нового працівника наставника, який допомагає швидше адаптуватися. Але якщо ви опинилися без офіційного вчителя, то перед вами стоїть завдання самому знайти такого співробітника. Практично в будь-якій компанії є досвідчені колеги, які готові опікуватися молодими або недосвідчених товаришів по службі. Намагайтеся якнайшвидше встановити нормальні відносини з тими членами колективу, які займають ключові позиції в організації.

7. Уникайте непорозумінь! Уважно придивляйтеся до колег відкритим, доброзичливим і симпатизує вам. Але будьте обережні: повністю довіряти можна лише тоді, коли ви добре дізнаєтеся людини. Дуже часто вже в перші дні з подачі деяких «доброзичливців» по підприємству починає розповзатися перекручена інформація про новачка. А він на той час наговорив про себе вже занадто багато. Що робити, якщо хтось поширює про вас неправду? Звичайно, є можливість проігнорувати всі плітки для того, щоб заощадити сили і енергію, необхідні для роботи. При разових подібних «акціях» - це найкраще рішення. Однак якщо плітки на вашу приводу не припиняються і носять характер, що загрожує вашій успішній кар'єрі на фірмі, то краще безпосередньо в коректній формі поговорити з цією людиною і з'ясувати причини його дій. Як правило, розповсюджувач пересудів не очікує відкритого з'ясування відносин. Якщо і розмова не допоможе, то звертайтеся за допомогою до людей, що заслуговують вашої довіри, до ради трудового колективу, в кадрову службу, може бути, навіть до самого шефа. Ви повинні захищатися. Покажіть, що ви не станете миритися, коли ображають ваша особиста гідність. Ви придбаєте повагу до себе, якщо відразу і чітко позначили межі дозволеного в свою адресу.

8. Зворотній зв'язок Природно, що краще починати спілкуватися зі своїм начальником ні з конфліктних ситуацій. Через якийсь час в залежності від тривалості встановленого вам випробувального терміну слід поцікавитися у шефа, як він оцінює вашу роботу. Запитайте його прямо, які недоліки він бачить у вашій роботі, наскільки він вами задоволений і що б ви могли, на його погляд, робити ще краще. Не бійтеся таких питань. Вони свідчать про вашу високу соціальної компетентності. Керівник зрозуміє, що ви готові до критики і зацікавлені в своєму подальшому професійному розвитку на фірмі. Якщо з'ясується, що від вас вимагається поліпшити свою роботу, не впадайте в паніку. Ще є час, щоб виправити становище.

Не будьте перфекціоністом! Під час випробувального терміну і навіть відразу після його закінчення від вас ніхто і не чекає блискучих успіхів на роботі. Просто тому, що це неможливо. Природно, що ви робите помилки. Це відбувається тому, що ви ще не повністю розбираєтеся в усьому, не до кінця розумієте виробничі процеси підприємства. Тому не виправдуйтеся нескінченно з приводу виникають недоліків. Краще проявіть розуміння і покажіть своє прагнення їх виправити, зробити в наступний раз роботу краще. Навіть якщо в перший день ви примудрилися одночасно вивести з ладу ксерокс, факс і комп'ютер, а нещасний принтер змусили друкувати тисячу сторінок без перерви, дайте зрозуміти, що нормально сприймаєте справедливу критику на свою адресу. Зрештою, помилки - тільки сходинки до успіху!

Лариса РУМЯНЦЕВА

"Робота & Зарплата"

комунікація Поради психолога

RSS [email protected] Щоб завчасно не уславитися всезнайкою, якого ніхто не любить, не вимовляєте фрази типу: «А чому ви робите це так?
Подивіться, як одягнені ваші колеги?
Хто на що здатний або відповідно до якогось законом?
Що робити, якщо хтось поширює про вас неправду?

Новости