Перспективи розвитку інтернет-банкінгу в РФ. Нові методи стимуляції використання

  1. бібліографічний список

Емтиль Зарема Заурбіевна, Носова Тетяна Павлівна
1. Студентка факультету «Фінанси і кредит» Кубанського державного аграрного університету, м Краснодар
2. к.е.н., доцент кафедри «Грошового обігу і кредиту» Кубанського державного аграрного університету, м Краснодар
Emtyl Zarema Zaurbievna, Nosova Tatiana Pavlovna
1. Student of the faculty «Finance and credit» Kuban state agrarian university, Krasnodar
2. ces, assistant professor of the pulpit «Monetary circulation and credit» Kuban state agrarian university, Krasnodar

Анотація: У статті дається характеристика поняття «інтернет-банкінг». Розглянуто статистика функціонування російського інтернет-банкінгу за останній час. Представлений рейтинг ефективності російських інтернет-банків. Сформульовано ключові тенденції розвитку інтернет-банкінгу в Російській Федерації.
Abstract: The article gives a description of the notion «internet-banking». The statistics of function of the Russian internet-banking for the last time are examined. The efficiency rating of the Russian internet-banking is presented. The key development trends of the internet-banking in Russian Federation are formulated.

Ключові слова: інформаційні технології, дистанційне банківське обслуговування, інтернет-банкінг, банківські послуги.
Keywords: information technology, remote banking management, Internet banking, banking services.


Сучасні інтернет-технології в будь-якій сфері діяльності дозволяють максимально ефективно використовувати ефективні інтернет-сервіси для організації продуктивної роботи з інформацією. В останні роки більшість комерційних банків звертають свою увагу на системи дистанційного банківського обслуговування. Поява подібного інтересу по відношенню до можливості надання різноманітних електронних послуг для кредитних організацій, в першу чергу, пов'язана з поширенням інтернету в усі форми ведення бізнесу і повсякденне життя громадян. З іншого боку, впровадження та використання ефективних розробок, що спрощують роботу з клієнтами, величезний плюс при виборі фінансово-кредитної установи останніми [1].

Інтернет-банкінг - це один із сучасних видів технологій дистанційного банківського обслуговування, при якій в будь-який зручний для користувача (клієнта банку) і з будь-якого комп'ютера, який підключений до Інтернету, є можливим доступ до рахунків і карт, а також вчинення різних операцій по ним . Як правило, для того, щоб зробити операцію, використовується будь-який браузер, тобто не потрібно встановлювати клієнтську частину програмного забезпечення системи банку [4].

Інтерес до інтернет-банкінгу пов'язаний з тим, що даний банківський продукт розвинув електронну комерцію. За допомогою даного сервісу можна виконати наступні операції: зробити виписки по своїх рахунках, дізнатися про стан грошових коштів на карті, отримати інформацію по вкладах; отримати актуальну інформацію з банківських продуктів; подати заявку на відкриття або блокування депозитів, банківських карт, отримання кредитів і т.д .; провести внутрішні перекази на рахунки банку або на рахунки інших банків; виробляти конвертацію грошових коштів (обмін валют); створити шаблони, за якими здійснюватимуться регулярні перекази з максимальною швидкістю і в заданий клієнтом час (автоматичні платежі) [3].

Інтернет-банк є одним з найбільш популярних сервісів, які активно використовують користувачі інтернету в Російській Федерації. Важливо відзначити, що цей сервіс в більшій мірі затребуваний у фізичних осіб, так як він не тільки істотно спрощує проведення щоденних угод, а й в цілому його дуже зручно використовувати.

Згідно з дослідженнями ефективності російських сервісів інтернет-банкінгу для приватних осіб, проведеним міжнародною аналітичною агенцією Markswebb Rank & Report за статистичними даними за 2016 рік, доцільно представити топ-10 інтернет-банків на території Росії за ефективністю їх функціонування (таблиця 1).

Вітчизняні банки постійно працюють над якістю і зручністю своїх інтернет-додатків, свідченням того є активна динаміка зміни структури топ-10 ефективності інтернет-банків. За результатами 2016 року через топ-10 інтернет-банків вибули Банк Траст, Запсибкомбанк, Московський Кредитний Банк, Банк Санкт-Петербург і Банк Русский Стандарт, а міцні позиції в ньому зайняли наступні банки: Банк Уралсиб, Сбербанк, Райффайзенбанк, Пошта Банк і Совкомбанк [5].

Таблиця 1

Рейтинг ефективності російських інтернет-банків за 2016 год [5]

Місце Інтернет-банк Оцінка ефективності,% Оцінка функціональних можливостей (від 0 до 10 б.) Оцінка зручності користування (від 0 до 5 б.) 1 ПАТ «Бінбанк» 77,8 7,8 4,1 2 АТ «Тінькофф Банк» 77,4 8,2 3,9 3 ПАТ «Промсвязьбанк» 73,5 7,9 3,7 4 АТ «Альфабанк» 66,3 7,2 3,4 5 ПАТ «Банк ВТБ» 65,5 6,6 3 , 6 6 ПАТ «Сбербанк» 64,3 6,1 3,7 7 ПАТ «Банк Уралсиб» 64,0 6,3 3,6 8 ПАТ «Пошта Банк» 63,0 7,2 3,1 9 АТ «Райффайзенбанк »62,5 6,0 3,6 10 ПАТ« Совкомбанк »61,8 6,8 3,2

На рівень ефективності функціонування інтернет-банків великий вплив робить впровадження нових методів стимуляції використання даних послуг. Саме це і допомогло інтернет-банку Бінбанк зайняти лідируючу позицію в рейтингу. Так, інтернет-банком Бінбанк були вдосконалені та запропоновано нові функції:

  • форма пошуку заборгованостей по штрафах ГИБДД і податків щодо персональних даних користувача;
  • форма перекладу між довільними картами з автоматичним визначенням платіжної системи та банку-емітента по введеному номеру карти;
  • можливість відкрити поточні рахунки і випустити карти, не відвідуючи банк і не звертаючись до контактного центру;
  • просунуті можливості блокування карт і встановлення користувальницьких лімітів на операції по карті.

У таблиці 1 був представлений рейтинг російських інтернет-банків, складений експертами на підставі оцінки великого числа різних професійних показників. Але, на мою думку, важливо також розглянути позиції інтернет-банків з точки зору затребуваності у населення Росії. На малюнку 1 представлений рейтинг інтернет-банків, сформований згідно з даними про кількість їх користувачів.

Малюнок 1 Рейтинг російських інтернет-банків за кількістю користувачів,% [5]

На сьогоднішній день, 66% або 23,3 млн російських інтернет-користувачів у віці від 18 до 64 років, які проживають в містах з населенням від 100 тисяч чоловік, користуються інтернет-банкінгом для приватних осіб. Кількість користувачів інтернет-банкінгу для приватних осіб в Росії виросло за рік на 51%. 41% користувачів інтернет-банкінгу мають доступ і користуються інтернет-банкінгом в двох і більше російських банках [5].

Провівши аналіз статистичних даних за період з 2014 по 2017 рр., Ми виявили ряд функцій, які є найбільш затребуваними серед приватних осіб:

  • здійснення переказів між власними картками і рахунками, в т.ч. в різних валютах;
  • переклади клієнтам інших банків за номерами карток і рахунків;
  • форми переказів на рахунки в електронних грошах;
  • оплата стаціонарного та мобільного зв'язку, комунальних послуг, телебачення, інтернет-провайдерів;
  • оплата штрафів ГИБДД (за номером транспортного засобу, по УВП, за свідченням про реєстрацію транспортного засобу та номером прав);
  • можливість самостійного блокування карт;
  • форма відкриття вкладу;
  • створення і редагування шаблонів різних платежів [4].

Отже, на підставі дослідження теоретичних і емпіричних основ функціонування інтернет-банкінгу в Російській Федерації, нами були сформульовані ключові тенденції його розвитку:

  1. Відбувається активне розширення можливостей здійснення переказів клієнтам інших банків (найбільшою популярністю користується вид переказів за номером мобільного телефону клієнта банку).
  2. Відбувається розширення можливостей card2card-переказів: тепер можливо поповнити карту або рахунок з картки іншого банку і здійснити переказ між двома довільними картами сторонніх банків. Також, користуються найбільшим попитом в формах card2card-переказів у клієнтів банків викликає функція автоматичного визначення по введеним номером картки банку.
  3. Спостерігається збільшення можливості здійснення спрощених платежів до бюджетів різних рівнів: оплата заборгованості судовим приставам щодо персональних даних та номеру виконавчого провадження, оплата штрафів ГИБДД, оплата податків із запитом заборгованості по ІПН.
  4. Відбувається розширення можливостей спрощення процедур оплати комунальних послуг за допомогою форм із запитом величини заборгованості.
  5. Відбувається розширення можливостей самостійного налаштування карт: підключення / відключення смс-повідомлень про операції, які були здійснені по карті; настройка різних значень лімітів на видаткові операції по карті.
  6. Відбувається розширення можливостей придбання в режимі онлайн різних банківських продуктів: значно збільшилася кількість інтернет-банків, що надають послугу відкриття накопичувальних рахунків.
  7. Спостерігається спрощення процедур оплати мобільного зв'язку - можливо автоматично визначити за номером телефону мобільного оператора, присутність маски введення номера телефону, різні варіанти Автоплатеж для оплати мобільного зв'язку.

Таким чином, можна прийти до висновку, що інтернет-банкінг є затребуваною послугою на ринку банківських продуктів, а також з кожним роком стрімко збільшується число користувачів. Дані сервіси найбільш динамічно розвиваються в частині дистанційного банківського обслуговування для фізичних осіб.

Щорічно комерційні банки вводять нові опції в дані сервіси, тим самим розширюючи можливості клієнта, роблячи його більш самостійним у фінансовій та інформаційній сферах банківського обслуговування, дозволяючи користувачеві економити час і витрати. Через швидко технологій та інноваційного прогресу банкам слід проводити моніторинг ринку банківських послуг, виявляти з'являються нововведення, а також розробляти і впроваджувати свої дистанційні, технологічні, ефективні і безпечні продукти.

бібліографічний список

1. Віннікова І.С., Рибакова А.С. Оцінка сучасного стану інтернет-банкінгу в Росії [Електронний ресурс] // Інтернет-журнал Науковедение.  2015.  Т. 7.  № 5 (30).  Режим доступу URL: http://naukovedenie.ru/PDF/240EVN515.pdf (дата звернення 20.05.17 р).
2. Гроші, кредит, банки: підручник / колектив авторів: під ред. О.І. Лаврушина. - 15-е изд., Стер. - М .: КНОРУС, 2016. - 448 с.
3. Литкіна А.Ю., Пастухова К.І. Інтернет-банкінг і мобільний-банкінг як форма дистанційного банківського обслуговування // Science Time.  2015.  №12 (24).  С. 486-493.
4. Попов В.В. Інтернет банкінг. Російський ринок дистанційного банківського обслуговування // Перспективи розвитку інформаційних технологій.  2016.  № 29.  С.78-82.
5. Internet Banking Rank 2017. Звіт міжнародного аналітичного агентства Markswebb Rank & Report [Електронний ресурс].  Режим доступу URL: http://markswebb.ru//upload/pdf/InterneBankingRank2017-IntroReport.pdf/ (дата звернення 19.05.17 р).
6. Авагян, Г.Л. Гроші, кредит, банки: Навчальний посібник / Г.Л. Авагян, Т.М. Ханіна, Т.П. Носова. - М .: Магістр, НДЦ ИНФРА-М, 2016. - 397 c.

Новости