pH води - водневий показник

pH води - один з найважливіших робочих показників якості води, багато в чому визначають характер хімічних і біологічних процесів, що відбуваються в воді. Залежно від величини pH може змінюватися швидкість протікання хімічних реакцій, ступінь корозійної агресивності води, токсичність забруднюючих речовин і т.д.

Залежно від рівня рН води можна умовно розділити на кілька груп:
величина рН
сильнокислі води <3
кислі води 3 - 5
слабокислі води 5 - 6.5
нейтральні води 6.5 - 7.5
слабощелочние води 7.5 - 8.5
лужні води 8.5 - 9.5
Сильно води> 9.5
Контроль за рівнем рН особливо важливий на всіх стадіях водоочистки, так як його "відхід" в ту чи іншу сторону може не тільки істотно позначитися на запах, присмак і зовнішньому вигляді води, а й вплинути на ефективність водоочисних заходів. Оптимальна необхідна величина рН варіюється для різних систем водоочистки відповідно до складу води, характером матеріалів, що застосовуються в системі розподілу, а також в залежності від застосовуваних методів водообробки.

Зазвичай рівень рН знаходиться в межах, при яких він безпосередньо не впливає на споживчі якості води. Так, в річкових водах pH зазвичай знаходиться в межах 6.5-8.5, в атмосферних опадах 4.6-6.1, в болотах 5.5-6.0, в морських водах 7.9-8.3. Тому ВООЗ не пропонує будь-якої рекомендованої за медичними показниками величини для рН. Разом з тим відомо, що при низькому рН вода має високу корозійну активність, а при високих рівнях (рН> 11) вода набуває характерну милкость, неприємний запах, здатна викликати подразнення очей і шкіри. Саме тому для питної та господарсько-побутової води оптимальним вважається рівень рН в діапазоні від 6 до 9.

Водневий показник (pH) являє собою негативний логарифм концентрації водневих іонів в розчині: рН = -lg [Н +].
Для всього живого у воді (за винятком деяких кислотостійких бактерій) мінімально можлива величина pH = 5; дощ, який має рН <5,5, вважається кислотним дощем.
У питній воді допускається pH 6,0-9,0; в воді водойм господарсько-питного та культурно-побутового водокористування - 6,5-8,5. Величина pH природної води визначається, як правило, співвідношенням концентрацій гідрокарбонат-аніонів і вільного СО2. Знижений значення рН характерно для болотних вод за рахунок підвищеного вмісту гумінових та інших природних кислот.
рН-кислотно -щелочной баланс
Кислотно - лужний баланс це основний показник.
Якщо дуже докладно. 1 - це кислота, 14 - це луг, 7-це нейтраль.
рН 7,45 - 7,55 вважається нормальною для близько клітинної рідини.


Вимірювання рН при контролі якості природного і питної води проводиться практично повсюдно.

Вимірювач pH Checker Hanna pH 600 Вимірювач pH Checker Hanna pH 600   Детальніше   : Детальніше :

Замовити і купити вимірювач рівня pH води pH-метр Hanna PH-600 в Інтернет-магазині "ЮВК" з доставкою по Києву, Україні.

Новости