Під поверхнею Марса вперше виявили великий водойма

У тому, що на Марсі колись існувала вода, вчені зараз не сумніваються. Цьому дуже багато доказів, починаючи елементарно з візуально спостережуваних русел річок і закінчуючи даними марсоходів.

Однак свіжі дані вказують на те, що на Червоній планеті і зараз може бути вельми багато води. Просто вона захована під поверхнею. За допомогою радара MARSIS, встановленого на борту космічного апарату Mars Express, вчені виявили район в області Planum Australe, де сигнали радара сильно відрізнялися від таких на інших областях. Вчені стверджують, що сигнали свідчать про наявність під поверхнею планети водойми шириною близько 20 км. Він знаходиться на глибині приблизно 1,5 км. Глибина водойми, на жаль, вимірюванню не підлягає через недостатню потужність апаратури, але вона точно становить «не менше метра». Тобто це може бути як водоносний горизонт, так і ціле озеро глибиною в десятки або більше метрів.

Тобто це може бути як водоносний горизонт, так і ціле озеро глибиною в десятки або більше метрів

Природно, з огляду на існування такої області, вчені припускають, що вода під поверхнею Марса може бути і в інших районах.

До слова, ще пару років тому вчені виявили факти, що вказують на те, що і під поверхнею Землі може ховатися дуже багато води. Причому обсяг стародавнього підземного океану може перевищувати обсяг Світового океану. Правда, цей океан залягає на глибині приблизно 400-600 км.

Новости