Підвищення якості клієнтського сервісу та виробничої ефективності виробника спецсталі завдяки поліпшенню процесів планування задоволення замовлень

  1. Опубліковано № 4 (63) август 2014 року АВТОРИ: Солодовников В.В. , Конвічка Д.
  2. Рамки нової методології планування задоволення замовлень
  3. підстава методології
  4. Логічна структура діяльності
  5. характеристики діяльності
  6. Тимчасова структура діяльності
  7. Про компанію-виробника спеціальних сталей
  8. Процеси планування задоволення замовлень
  9. Інформаційна система планування
  10. Висновки

Опубліковано № 4 (63) август 2014 року

АВТОРИ: Солодовников В.В. , Конвічка Д.

РУБРИКА Логістика виробництва , Планування в ланцюгах поставок , Корпоративна логістика промислових підприємств

В рамках цієї статті сформульовані рамки нової методології планування задоволення замовлень, що включають процеси приймання замовлень, підбору матеріалів, виробничого календарного планування і складання графіків роботи устаткування. На прикладі американського виробника спеціальних сталей наведено успішний досвід впровадження даної методології.

Ключові слова клієнтський сервіс ефективність виробництва планування замовлень календарне планування завантаження устаткування виробничі потужності

Вихід на світові ринки, придбання активів в різних частинах планети, злиття і поглинання є загальним трендом для промислових компаній усього світу. Всі ці процеси відбуваються на тлі кризових явищ фінансового ринку, падіння цін і попиту на продукцію, підвищення вимог клієнтів до якості сервісу, підвищення вартості сировини, введення в експлуатацію нових надлишкових потужностей. Також окремо слід відзначити стрімко мінливу кон'юнктуру на російському ринку. Вступ Росії до СОТ, плани уряду по модернізації логістичної інфраструктури країни - все це говорить про швидкий перехід конкуренції в нашій країні на якісно новий високий рівень.

У таких жорстких умовах конкурентної боротьби для промислових компаній ставати життєво необхідним підвищення якості клієнтського сервісу (висока дисципліна відвантажень з точністю до дня, короткий виробничо-логістичний період виконання, інформаційний супровід замовлень) при забезпеченні максимальної ефективності виробничо-логістичних процесів (високе завантаження устаткування, висока оборотність запасів, високий вихід придатного). Одним з ключових чинників підвищення конкурентоспроможності в цьому випадку стає розробка і впровадження нових методологічних підходів до планування задоволення замовлень в ланцюзі постачань.

В даний час російські і зарубіжні фахівці, що займаються плануванням ланцюгів поставок, стикаються з рядом проблем, пов'язаних з недостатнім розвитком методології планування задоволення замовлень в частині адаптації до сучасних умов ланцюгів поставок промислових підприємств.

По-перше, це технологічна специфіка виробництва. Досить часто виробництво визначається одним основним етапом, який є основним вузьким місцем [1]. Тривалість виробництва накладає вимоги по підтриманню оптимального рівня зачепила незавершеної продукції. Волатильність фізичного виробництва - випуск невідповідної специфікаціям продукції створює складності з підтриманням необхідного рівня дисципліни відвантажень і знижує виробничу ефективність. Розподілена географія поставок, в тому числі транснаціональні поставки, ускладнюють планування логістичних потоків. Унікальні правила і обмеження окремих ділянок виробництва вимагають індивідуального підходу до їх планування. Незважаючи на високий темп розвитку інформаційних технологій, удосконалювання моделей і методів планування потрібне уточнення існуючих моделей і алгоритмів і розробка нових для підвищення ефективності прийняття рішень в даній області.

По-друге, вимоги комплексної середовища планування. У складному виробництві завдання складання якісного плану ставати комплексної. Для такого виробництва потрібна відповідна комплексного середовища планування. У комплексній середовищі планування є малоймовірним сценарій, коли тільки один планувальник відповідає за створення якісного виробничого плану, враховує при плануванні детальні обмеження і правила кожного виробничого етапу, бере до уваги їх індивідуальну специфіку. В такому середовищі звичайною справою є робота великого числа планувальників. В цьому випадку процес планування повинен забезпечувати максимально ефективну спільну роботу планувальників, забезпечувати можливість оцінки вкладу кожного планувальника в результуючий план. Дані питання слабо висвітлені в сучасній науковій і бізнес літературі і вимагають подальшого вивчення та формалізації.

По-третє, вимоги щодо зниження інерційності планування виробничо-логістичних ланцюгів поставок. Аналіз тенденцій розвитку сучасних виробничо-логістичних технологій дозволяє зробити висновок про те, що процес управління діяльністю підприємств прагнути в межі до режиму реального часу. Ринок вимагає від ланцюгів поставок промислових підприємств максимального зниження інерційності, підвищення їх гнучкості до вимог клієнтів [2,6,8,13]. Все це накладає нові вимоги до методології планування ланцюгів поставок, а саме переходу від традиційного регламентованого планування (один раз на календарний місяць, один раз в тиждень) до концепції безперервного планування. Аналіз передових російських і зарубіжних промислових підприємств дозволяє зробити висновок про те, що подібна концепція в тій чи іншій мірі вже застосовується на практиці, проте вона досі не формалізована.

Необхідність вирішення цих проблем визначає актуальність проведення досліджень в даній області.

В рамках цієї статті сформульовані рамки нової методології планування задоволення замовлень, на прикладі американського виробника спеціальних сталей наведено успішний досвід впровадження даної методології.

Матеріали статті структуровані таким чином:

  1. Рамки нової методології планування задоволення замовлень
  2. Опис компанії-виробника спеціальних сталей
  3. Процеси планування задоволення замовлень
  4. Інформаційна система планування
  5. Опис досягнутих результатів

Рамки нової методології планування задоволення замовлень

В рамках цієї статті розглядається практична методологія планування задоволення замовлень, орієнтована на рішення практичних проблем. Практична методологія - це програма (алгоритм), набір прийомів і способів того, як досягти бажаної практичної мети і не схибити проти істини, або того, що вважається істинним знанням. Якість (успішність, ефективність) методу при цьому перевіряється практикою, рішенням науково-практичних завдань - тобто пошуком принципів досягнення мети, що реалізуються в комплексі реальних справ і обставин [9, 11, 14].

Розглянемо рамки методології планування задоволення замовлень для промислових підприємств, використовуючи наступну широко поширену в практиці структуру:

  1. Підстава методології.
  2. Логічна структура діяльності.
  3. Характеристики діяльності.
  4. Тимчасова структура діяльності.

підстава методології

Методологічні положення планування задоволення замовлень засновані на фундаментальних і прикладних розробках вітчизняних і зарубіжних вчених в галузі економічної теорії, теорії управління, теорії логістики та управління ланцюгами поставок, методах математичного моделювання, методології моделювання бізнес-процесів, системного аналізу, дослідження операцій і методів експертних оцінок.

Логічна структура діяльності

Суб'єктом діяльності є бізнес підрозділи підприємств, що займаються плануванням задоволення замовлень в виробничо-логістичних ланцюгах поставок промислових підприємств.

Об'єктом діяльності є бізнес-процеси в виробничо-логістичних ланцюгах поставок промислових підприємств.

Предметом діяльності є процеси планування задоволення замовлень, а саме: прийом замовлень, підбір матеріалів, календарне виробниче планування, складання графіків роботи устаткування.

Формою діяльності є узгоджені суб'єктами діяльності планові показники процесу задоволення замовлень в виробничо-логістичних ланцюгах поставок промислових підприємств.

Засобами діяльності є сучасні інформаційні технології.

Методи діяльності визначаються виходячи з підстави методології.

Результатом діяльності є реалістичні, що відповідають заданим політикам компанії, збалансовані плани задоволення замовлень в ланцюгах поставок промислових компаній.

характеристики діяльності

Особливостями діяльності є потреба в залученні великих ієрархічних команд планування, комбінування штовхає і тягне філософії планування, врахування специфіки виробництва.

Ключовим принципом діяльності є така установка: максимізація якості клієнтського сервісу і забезпечення максимальної виробничої ефективності.

Основними умовами діяльності є регулярне зміна зовнішніх і внутрішніх умов, підвищення вимог до якості клієнтського сервісу, підвищення тиску з боку конкурентів, зниження цін реалізації, розширення і ускладнення асортименту.

Ключовою нормою діяльності є проходження ключовому принципу діяльності.

Тимчасова структура діяльності

Тимчасова структура діяльності включає рівень оперативного планування. Оперативне планування має горизонт 1 місяць і більше / 1 тиждень і період 1 день / 1 хвилина.

Для цілей забезпечення високої адаптивності до мінливих зовнішніх і внутрішніх умов роботи ланцюгів поставок промислових підприємств забезпечується безперервність діяльності з планування.

Розроблена методологія планування була випробувана на ряді міжнародних промислових підприємств авіабудування, машинобудування, металургії. В рамках статті буде розглянуто практичний приклад реалізації розробленої методології на прикладі американської металургійної компанії - виробника спеціальних сталей.

Про компанію-виробника спеціальних сталей

Американська металургійна компанія виробляє під замовлення сортові заготовки, злитки, труби і високотехнологічну продукцію зі спеціальних марок сталі, які відрізняються високою якістю і неперевершеними експлуатаційними характеристиками. Продукцію компанії можна знайти в підшипникових вузлах; в бурових установках; в двигунах вітряних млинів; в кранових установках і в обладнанні багатьох інших галузей.

Малюнок 1 - Схема виробничо-логістичного ланцюга поставок

Виробничо-логістичний ланцюг поставок компанії (див. Малюнок 1) включає в себе три виробничі майданчики. На перших двох здійснюється виплавка і розливання сталі як на МБЛЗ, так і шляхом розливання в виливниці сифонним способом. Третя відповідає за подальші переділи, а саме виробництво безшовних труб, термічне відділення. Перед відвантаженням продукція проходить фінальні стадії підготовки продукції.

Клієнти компанії відносяться до аерокосмічної та автомобільної галузі, енергетиці, видобутку корисних копалин, до залізничної галузі. Компанія поставляє свою продукцію підприємствам, які працюють в дуже жорсткому конкурентному середовищі. Швидкість, надійність і ефективність виробничо-логістичних ланцюгів поставок в цьому випадку є значною конкурентною перевагою.

Крім якості продукції, одними з ключових цінностей, які компанія може запропонувати своїм клієнтам, є можливість відвантаження продукції на задану дату з високим рівнем надійності, швидка і гнучка реакція на запити клієнтів, а також хороший інформаційний сервіс. Саме тому компанія систематично працює над поліпшенням якості свого клієнтського сервісу поряд з поліпшенням якості продукції. Рівень якості клієнтського сервісу залежить в першу чергу від того, наскільки ефективно в компанії збудовані процеси планування задоволення замовлень.

Процеси планування задоволення замовлень

Схематичне зображення ключових процесів планування задоволення замовлень приведено на малюнку 2.

Малюнок 2 Ключові процеси планування задоволення замовлень

В ході життєвого циклу замовлення клієнта проходить дві стадії. На першій стадії це заявка, яка направляється службою закупівлі клієнта в службу збуту металургійної компанії. У разі підтвердження можливості виробництва заявка ставати узгодженим замовленням, вступаючи в систему планування та резервуючи виробничі потужності. В ході щоденного перепланування планувальники відстежують статус виконання замовлень і вносять необхідні корективи.

Давайте більш детально розглянемо кожен з процесів планування задоволення замовлень.

Приймання замовлень

До моменту надходження заявки на вхід системи планування, вона проходить підготовчу технологічну фазу. В рамках цієї фази фахівці металургійної компанії добирають потрібні технологічні маршрути для типової продукції і розробляють технологію виготовлення для унікальної продукції. Після того як технологія виготовлення продукції визначена, служба збуту проводить оцінку можливості виробництва продукції в задані терміни. Досить поширеним способом визначення дати виконання замовлення є використання статистики. Даний підхід добре працює в разі стабільного попиту і низькою варіативності замовлень. Однак в сучасних умовах різниця між статистичними оцінками тривалості виробництва і фактично можливими є неприпустимою. Якість клієнтського сервісу значно погіршується в значній мірі і через некоректну початкової дати обіцянки виконання замовлення. Саме тому в металургійній компанії було прийнято рішення про впровадження нової методології планування, в рамках якої оцінка можливості виконання замовлень здійснюється на підставі актуальної моделі виробничо-логістичного ланцюга. В рамках цієї методології заявка проходить кілька етапів оцінки, включаючи підбір матеріалів, виробниче планування і складання графіків роботи устаткування. В результаті перевірки служби збуту отримує інформацію про те, що заявка може бути виконана в повному обсязі до необхідної дати, виконана в повному обсязі раніше / пізніше необхідної дати, не може бути виконана взагалі. Таким чином, вже на першому етапі служба збуту має можливість надати клієнтам реалістичну дату виконання і можливі альтернативні варіанти.

Як тільки заявка узгоджена з клієнтом, її статус змінюється і вона ставати повноцінним замовленням. З цього моменту замовлення ставати доступним для системи планування і знаходиться там до моменту його відвантаження клієнту. У системі планування для кожного замовлення проводитися попереднє резервування виробничих потужностей відповідно до його виробничого маршруту. При цьому враховуються всі обмеження і правила, які закладені в модель виробництва (продуктивності ресурсів, календар доступності ресурсів, план кампаній і т.д.).

Підбір матеріалів

Хоча більша частина продукції компанії проводитися під замовлення, і тільки відносно невелика частина продукції проводитися в запас на підставі прогнозного попиту від афілійованих компаній (це робиться з метою скорочення часу доставки), тим не менш, не завжди можливо згрупувати замовлення до розміру повних плавок. В результаті цього, частина стали з плавок проводиться в запас і заготовки направляються на склад, де вони очікують відповідного відкритого замовлення. Для зіставлення характеристик вільного матеріалу і вимог відкритих замовлень існує окремий процес підбору матеріалів.

Процес підбору матеріалів в компанії розбитий на кілька етапів. Для кожного етапу застосовується специфічна логіка по оцінці потенціалу зіставлення матеріалів і замовлень. У більшості випадків при підборі матеріалів розглядаються повний перелік необхідних характеристик матеріалу, включаючи допуски по вазі.

Як правило, аналізуються вимоги по: хімічним складом, тестів, профілем і розміром. Кожне зіставлення має пройти окремий етап затвердження, до того моменту, коли матеріал надійде у виробництво.

Рішення, прійняті в рамках процесса підбору матеріалів, Негайно передаються як в Цехові системи, так и в систему виробничого планування. В системі виробничого планування виконання замовлень починається не з самого початку, з моменту виплавки і розливання, а етапу, на якому знаходиться в той момент призначений напівфабрикат.

Виробниче планування і складання графіків роботи устаткування

Замовлення, для яких не знайшлося відповідного матеріалу в запасах, надходять на вхід процесу календарного виробничого планування і складання графіків виплавки і розливання.

Ефективна угруповання замовлень зі схожими характеристиками в плавки і вибудовування послідовності розливання сталі на МБЛЗ і в виливниці є дуже важливим аспектом виробничого планування в металургійній компанії. Початковий план для етапу виплавки і розливання готується в рамках загального процесу виробничого планування. Основна мета такого плану - груба оцінка доступних потужностей з виплавки і розливання і детальний аналіз обмежень наступних етапів виробництва для формування найбільш актуальних вимог до сталеплавильного виробництва. Вимоги до сталеплавильного виробництва із загального виробничого плану детально аналізуються в спеціалізованому вирішенні по складанню графіків виплавки і розливання.

Горизонт плану сталеплавильного виробництва розбитий на кілька ділянок. На довгостроковому ділянці планування замовлення групуються в плавки на підставі заданих правил. Ці плавки автоматично (без втручання планувальників) перераховуються щодня, так як ситуація на довгостроковому горизонті досить мінлива. На середньостроковому ділянці заплановані плавки зберігаються при повторних перерахунках. До плавок можуть додаватися нові замовлення замість вільного матеріалу. Планувальники в основному працюють саме з цією ділянкою горизонту планування. Графік виплавки і розливання на короткостроковому ділянці планування в основному закритий для змін. На підставі графіка цієї ділянки формуються виробничі завдання.

Щодня в процесі планування в металургійній компанії в обов'язковому порядку аналізуються наступні обмеження:

  • плавки, технологічні маршрути і послідовності розливання в сталеплавильному виробництві;
    • доступні виробничі потужності з урахуванням календаря доступності ресурсів;
    • обмеження, пов'язані з виробничими кампаніями.

Хоча графік виплавки і розливання готуватися на підставі загального плану виробництва, іноді виникають ситуації, коли графік в якійсь частині може суперечити плану виробництва. У цьому випадку графік сталеплавильного виробництва повинен бути синхронізований з планом виробництва в рамках сесії планування. При цьому планувальники повинні керуватися глобальними цілями з дисципліни відвантаження клієнтам, завантаження ресурсів і рівнем запасів. В рамках детального планування подальших переділів якість плану і графіка виробництва продовжує підвищуватися (планування виробничих партій в термічному відділенні, планування альтернативних маршрутів і т.д.).

Технічні та часові аспекти організації процесу виробничого планування

Виробничі замовлення щодня аналізується протягом всього процесу планування, а не в якісь певні моменти часу. Завдяки цьому будь-які зміни виробничої ситуації знаходять відповідне відображення в плані замовлень.

Зміни виробничої ситуації (портфель замовлень, потужності виробництва та інше) потребує оновлення плану. В рамках виробничого планування це означає створення нової версії планів і графіків і синхронізація їх між собою.

Підбір матеріалів також є частиною щоденного процесу оновлення планів, так як він також може бути джерелом змін. Призначення вільного матеріалу із запасів замовлення, який був спочатку запланований з етапу виплавки і розливання, може скоротити час його виробництва і вивільнити потужності ресурсів для інших замовлень.

Суміжні з процесом виробничого планування процеси (приймання замовлень, планування замовлень, підбір матеріалів, складання графіків виплавки і розливання) працюють паралельно. У більшості випадків користувачі можуть працювати з системою планування в будь-який зручний для них час.

Процес планування задоволення замовлень можна представити у вигляді послідовності кроків.

Підготовка до процесу планування в автоматичному режимі

Повне оновлення вхідних даних

Більша частина даних необхідних для планування міститься в облікових системах компанії. Щоранку ці дані автоматично готуються і передаються в систему планування. Ранкове повне оновлення даних гарантує те, що як мінімум один раз в день найбільш актуальні дані надходять в систему планування.

Внутрішній замкнутий цикл

Частина даних підтримується і зберігатися тільки всередині системи планування. Для цього використовується внутрішній замкнутий цикл передачі даних. При побудові плану використовуються як дані з облікових систем, так і власні дані системи планування. При цьому забезпечується узгодженість даних.

вихідний план

На першому кроці створюється модель компанії і розраховується вихідний план для кожного клієнтського замовлення. Значна частина календарного виробничого плану відновлюється з попереднього дня. Це ставитися в першу чергу до календарів доступності ресурсів, плану виробничих кампаній і плану замовлень на короткостроковому і середньостроковому горизонтах. Основна мета при цьому забезпечити стабільність плану в тих областях, де портфель замовлень стабільний і є можливість зберегти роботу попереднього дня. На наступному кроці для кожного планувальника створюється окрема версія вихідного плану - домен планування.

сесії планування

Робота з планом розбита на окремі сесії планування. В рамках цих сесій здійснюється автоматичне планування і внесення ручних змін до плану. Малюнок 3 ілюструє графік сесій планування в рамках щоденного процесу планування.

Малюнок 3 ілюструє графік сесій планування в рамках щоденного процесу планування

Малюнок 3 Планування протягом дня

Як видно на малюнку 3, між північчю і 4 годинами ранку готуються вихідні дані для системи планування. Ці дані включають в себе нові замовлення, актуальні дані виробництва і інформація про запаси продукції і незавершеного виробництва.

Перша сесія планування починається рано вранці і її основна мета - оновлення плану на короткостроковому і середньостроковому горизонті планування. Перший план (П1) зазвичай готується між 9-ю і 10-ю годинами.

У разі виникнення непередбачених ситуацій, може бути створена додаткова версія плану (П2).

Якщо нічого непередбаченого не сталося, після першого плану (вранці) створюється нова версія плану між 3-ма та 4-ма годинами дня. (П3).

Після полудня, коли головний планувальник зазвичай зайнятий, для обліку змін виробничої ситуації можливо створити додаткові версії плану (П4). У будь-якому випадку, до початку підготовки даних для нового дня планування, формується остаточна версія виробничого плану для поточного дня (П5). Ця версія враховує всі оновлення даних, які прийшли від суміжних облікових систем, а також ручні коригування планувальників. Зелена лінія показує типову інтенсивність роботи планувальників протягом дня.

В рамках впровадження нової методології планування були здійснені наступні ключові зміни:

  • розширення горизонту планування, перехід до змінним горизонту планування, збільшення частоти поновлення плану (кілька разів на день);
  • модернізація мотиваційної схеми, впровадження нової системи ключових показників ефективності;
  • тісна інтеграція процесу приймання замовлень з процесами планування виробництва;
  • облік специфічних обмежень сталеплавильного виробництва;
  • організація роботи групи планувальників в інтегрованому середовищі планування.

Інформаційна система планування

Фахівцями американської компанії спільно з проектною командою ЛОГІС були сформульовані кілька ключових областей поліпшень процесу планування. Згодом це стало ключовими вимогами до нової системи інноваційного планування задоволення замовлень. Ці вимоги включали наступне:

1. Облік усіх ключових обмежень при плануванні

У разі якщо при плануванні не враховується якесь значуще обмеження або правило, з великою ймовірністю це буде чинити негативний вплив на якість плану. Для компанії складність завжди викликали наступні питання: завантаження обмежених виробничих потужностей, управління кампаніями, угруповання замовлень в плавки (з урахуванням специфічних вимог кожного замовлення до хімічного складу).

Як було сказано вище американська компанія є виробником спеціальних сталей. Їх сортамент складається з понад 500 марок сталей, кожна зі специфічними вимогами до хімічного складу. Очевидно, що хімічний склад стали грає ключову роль при складанні планів виплавки і розливання. У разі якщо план виплавки і розливання не був врахований при плануванні всього виробництва, цей виробничий план буде не реалістичним і буде потрібно додатковий ручна праця планувальників для формування його остаточної версії.

2. Створення середовища для планування в команді

На великих металургійних виробництвах з декількома переділами неможливо обійтися одним планувальником. В цьому випадку потрібно командна робота групи планувальників. Для командної роботи групи планувальників необхідно мати відповідні середу. Відповідно до проведених досліджень, існуючі на сьогоднішній день системи планування майже не мають інструментів для вирішення цієї дуже важливої ​​задачі планування [5,7,10,12].

3. Забезпечення оперативності розрахунків

Проблема планування задоволення замовлень складна за своєю природою, при цьому час на її рішення протягом дня обмежена. Саме тому одним з ключових вимог до нової системи планування було забезпечення оперативності розрахунків - забезпечення можливості перераховувати плани кілька разів на день за прийнятне для планувальників час. Висока швидкість обчислень забезпечує планувальника часом для вивчення альтернативних рішень існуючих проблем планування і вибору плану, який найкращим чином відповідає поточним потребам.

Для реалізації описаних вище вимог фахівцями ЛОГІС було розроблено власне програмне рішення. У цьому рішенні, в рамках проекту впровадження, була налаштована модель виробничо-логістичного ланцюга поставок металургійної компанії. На сьогоднішній день нова система повною мірою покриває такі процеси задоволення замовлень металургійної компанії: прийом замовлень, підбір матеріалів, календарне виробниче планування, складання графіків роботи устаткування.

Рішення розроблено в програмному середовищі C ++ і використовує архітектуру, яка має на увазі виконання всіх основних розрахунків безпосередньо в оперативній пам'яті комп'ютера без звернення до жорсткого диска, що забезпечує високу продуктивність. Для цілей моделювання розроблена система використовує настроюються алгоритми Программірояванія Задоволення Обмежень (Constraint Satisfaction Programming - CSP), які включають в себе, в тому числі, лінійне і целочисленное програмування, евристику [3,4,15,16,17,18].

Приклад робочої області планувальника виробництва наведено на малюнку 4.

Малюнок 4 Робоча область планувальника виробництва

Основними результатами застосування розробленої системи є:

  • значне прискорення розрахунків;
  • підтримка комплексної середовища планування з можливістю управління роботою групи планування;
  • підвищення точності планів за рахунок обліку сталеплавильних правил і обмежень.

Опис досягнутих результатів

Результатами впровадження нової системи планування базується на методології планування задоволення замовлень в металургійній компанії є:

  • підвищення дисципліни відвантажень замовлень з 50% до 90% і більше при вікні обіцянки в один день;
  • підтримання оптимального рівня запасів напівфабрикатів і готової продукції;
  • поліпшення показника завантаження устаткування;
  • підвищення інформованості замовників

Висновки

Методологія планування задоволення замовлень пройшла апробацію на ряді міжнародних промислових підприємств, довела свою ефективність і рекомендована до впровадження на підприємствах розглянутого класу (складна технологічна специфіка виробництва, комплексного середовища планування, необхідність управління в режимі близькому до режиму реального часу).

Впровадження процесів планування задоволення замовлень на основі запропонованої методології часто вимагає внесення змін в організаційній структурі підрозділів компанії, задіяних в процесі планування та виконання, зміна мотиваційної схеми, впровадження нових показників ефективності.

Необхідною умовою успішного впровадження методології є застосування відповідного інструментарію, одними з ключових характеристик якого є можливості підтримки та управління ефективною роботою групи планувальників, облік технологічної специфіки промислового підприємства, оперативність розрахунків.

список літератури

  1. Goldratt, Eliyahu M. Theory of Constraints. [Great Barrington, MA]: North River Press. - 159 p. ISBN 0-88427-166-8.
  2. Бауерсокс Д. Логістика: інтегрована ланцюг поставок. - М.: ЗАТ «Олімп-бізнес», 2008. - 640 с.
  3. Бережна О.В. і Бережний В.І. Математичні методи моделювання економічних систем. М.: Фінанси і Статистика, 2006. - 432 с.
  4. Бочкарьов А.А. Автоматизація планування та моделювання ланцюга поставок: монографія - СПб.: СПбГІЕУ, 2008. - 291 с.
  5. Гаврилов Д.А. Управління виробництвом на базі стандарту MRPII - СПб.: Питер, 2003. - 252 с.
  6. Дибська В.В. Логістика: підручник - М .: Ексмо, 2008. - 944 с.
  7. Кармінський С.А. та ін. Інформатизація бізнесу: концепції, технології, системи. М.: ФиС, 2006. - 624 с.
  8. Крістофер М. Логістика та управління ланцюгами поставок. - СПб .: Пітер, 2005. - 316с.
  9. Міхелькевіч В. Н., Радомський В. М. Основи науково-технічної творчості. Ростов-на-Дону .: Фенікс, 2004. - С. 320.
  10. Воно Т. Виробнича система Тойоти. М.: ІКСІ, 2005. - 192 с.
  11. Прангішвілі І.В. і ін. Пошук підходів до вирішення проблем. Серія "Інформація Росії на порозі XXI століття". - М .: Синтег, 1999, 284 с.
  12. Пологів А.С. і Крутянського Д.І. План Потік Ритм. Ростов-на-Дону: РСІ, 1964.- 73 с.
  13. Сергєєв В.І. Корпоративна логістика. 300 відповідей на питання професіоналів. М .: Инфра-М, 2005. - 976 с.
  14. Стьопін В. С. , Елсуков А. Н. Методи наукового пізнання. - Мінськ, 1974 - 152 с.
  15. Таха Х. Введення в дослідження операцій. 7-е видання. М .: Вільямс, 2005. -912 с.
  16. Черноруцкий І.Г. Методи оптимізації в теорії управління. СПб.: Питер, 2004. - 256 с.
  17. Шапіро Дж. Моделювання ланцюга поставок. СПб .: Пітер, 2006. - 720 с.
  18. Шимко П.Д. Оптимальне управління економічними системами. СПб .: Бізнес-преса, 2004. -240с.

Новости