підвищує стабілізатор

При харчуванні пристроїв від акумуляторної батареї часто виникає завдання збереження їх працездатності при падінні напруги акумуляторної (або простий) батареї при її розряді з тих чи інших причин. При цьому не завжди вдається живити схему або пристрій, що живиться від батареї напругою значно нижче напруги батареї, застосувавши для живлення пристрою понижуючий аналоговий або імпульсний стабілізатор. Часто таке завдання виникає при харчуванні інфрачервоних і інших датчиків руху охоронних сигналізацій, розрахованих на напругу 12 вольт при харчуванні системи охорони від акумуляторної батареї. Так як датчик руху є самим ненадійним елементом охоронної системи, то зміна його напруги живлення вкрай небажано. При розробці ж схем, що живляться від батарей, часто не вдається їх живити низькою напругою через падіння потужності або ККД, або через дефіцитності низьковольтних реле.

Схема принципова:

Схема складається з автоколебательного мультивибратора на транзисторах VT1, VT2, силового ключа на транзисторі VT4, накопичувальної котушки індуктивності L1, випрямного діода VD1 і ключа управління на транзисторі VT3. Ланцюг VD2, VD3, R7 є компаратором напруги. Вихідна напруга схеми дорівнює сумі напруг стабілізації стабілітронів VD2 і VD3 і має бути більше вхідного напруги. Для наведеної на Рис1. схеми вихідна напруга дорівнює 15 вольт. Замінювати ланцюг з двох стабілітронів одним не слід, так як це призведе до зниження крутизни вольтамперної характеристики компаратора. Обидва стабилитрона повинні бути однотопнимі. Бажано їх підібрати по рівності напруги стабілізації. Якщо суму напружень стабілізації стабілітронів VD1 і VD2 зробити нижче вхідної напруги, то напруга на виході буде дорівнює вхідному напрузі а силовий ключ весь час буде закритий. Тоді при падінні вхідної напруги нижче суми напруг стабілізації стабілітронів силовий ключ почне працювати і вихідна напруга буде стабілізувати на цьому рівні. Такий режим вигідно застосовувати в тому випадку, коли живиться пристрій має вбудований понижуючий стабілізатор, але не допускає зниження вхідної напруги нижче певного рівня. Схема має високі енергетичні характеристики. При струмі 500 мА VT4 не потребує радіаторі. При струмі 250 мА схема виходить з режиму стабілізації при падінні вхідної напруги до 8 вольт.Максімальний ток 600 мА. Він може бути збільшений в рази при використанні більш потужного транзистора, заміні муздрамтеатру на більший розмір і намотуванні L1 товщим проводом. Схема миттєво (з запізненням на період проходження імпульсів генератора) відстежує зміни струму навантаження і може застосовуватися для живлення пристроїв з великим динамічним діапазоном по токопотребленіе. За даною схемою було зібрано 2 стабілізатора для живлення периферії квартирних охоронних сигналізацій, які експлуатуються постійно і показали відмінні результати.

Транзистори VT1, VT2 можуть бути замінені на КТ315, але VT3 повинен бути КТ3102. VT4 можна замінити на КТ829, КТ827. Котушка L1 - сердечник СБ20 М2000НМ і має 80 витків дроту ПЕВ-2 діаметром 0.38 мм., Намотаних внавал.

Використана література: www.aaroncake.net

Plot - файл PCAD 8.5 схеми + програма друку Plot - в Windows: stabup.zip 116 кб

Новости